4 shi-take paddestoelen 2 blokjes bospaddenstoelenbouillon 2 sjalotjes pond topi nambour 1liter water 1 grote of twee kleine pastinaken sap van een halve citroen beetje olijfolie, klont boter halve theelepel tijm, halve theelepel oregano, kwart theelepel bonenkruid, 1 blaadje salie, twee takjes peterselie
(De kruiden heb ik ook gekozen om hun eigenschap windvorming tegen te gaan..de aardpeer staat immers ook bekend als fartichoke...ze smaakten in ieder geval ook heel erg goed bij deze soep.)
Schil de aardpeer of topi nambour en snij deze in stukken, leg onmiddellijk in water met citroensap om verkleuren te voorkomen. Hak de sjalotjes fijn en bak deze eventjes aan in de olie.Voeg de uitgelekte stukken topi nambour toe, bak nog een minuut of twee door. Voeg de bouillonblokjes met het water en de kruiden toe aan de soep en ook de 4 hele shi takes. Breng aan de kook en laat 15 minuten -of totdat de aardpeer gaar is- op laag vuur zachtjes borrelen.
Schil ondertussen de pastinaak, snij deze in korte reepjes en blancheer deze een minuut in kokend water. Laat ze uitlekken. Haal de 4 shi takes uit de soep en pureer de soep.
Smelt de boter in de koekenpan en bak op laag vuur de reepjes pastinaak goudbruin. Voeg de laatste minuten de in stukken gesneden shi takes toe.Maak af met zout en vers gemalen peper.
Schep de soep in borden en garneer met het pastinaak paddenstoelenmengsel.
Het recept dat ik gekregen heb bevatte ook 2 dl witte wijn en 1 dl room. Omdat ik nog iets van de smaak van de aardpeer wilde proeven heb ik de wijn weggelaten. De room had ik niet in huis, maar eerlijk gezegd heb ik het niet gemist..waarschijnlijk ook niet omdat ik de pastinaak in een lekkere klont roomboter heb gebakken..
Reacties op bericht (2)
11-04-2013
yummie
Oh deze ziet er heerlijk uit, ik ga dit jaar ook pastinaken zaaien, dan ga ik hem met eekhoorntjesbrood of andere boleten proberen! (Er groeit geen shitake bij ons)
11-04-2013, 23:40 geschreven door Piroska
02-12-2012
correctie
Hoi miksen, lijkt me een heerlijk soepie, schenk maar vast in. alleen staat in de tweede helft van het recept topi namboer waar nu de pastinaak bedoeld wordt, dit gaat verwarring geven onder je grote schare volgers! verheug me al ernstig op volgende week ons weerzien, met of zonder scheten. notermans