De hele zomer ben ik al bezig met het oogsten van kruiden voor de thee. Ik heb een mooie Larousse Geneeskrachtige Planten Encyclopedie waar ook duidelijk instaat wanneer je bloem, blad, stengel of wortels oogst van een bepaalde plant..zo hebben madeliefjes bijvoorbeeld meer werkzame stoffen later in het voorjaar.
In augustus kun je onder andere oogsten: Bloemen van borage, kaasjeskruid, guldenroede, heemst,kamille, klaproos, koningskaars Zaden van gerst, haver, peterselie, tarwe, weegbree Blad van: citroenmelisse, duizendblad, echte tijm, bonenkruid, hyssop, linde, marjolein, oregano, pepermunt...
De wortel van de paardenbloem wordt het beste geoogst in oktober. Omdat ik nu bij het wieden af en toe hele mooie wortels eruit trek komen deze toch in mijn voorraad; ik was ze en snij de miniworteltjes eraf, dan rijg ik ze aan een draadje en hang ze op zolder.
De wortels hangen wel een maand op de goed geventileerde zolder ( dat wil bij mij zeggen dat de raampjes de hele tijd openstaan ) voordat ze droog zijn.
Ik heb al een aardig voorraadje kruiden om straks mee te gaan mixen..ik gebruik voor gewone dagelijkse thee de ingrediëntenlijst van de ochtendthee van de Nederlandse grootgrutter; daar staat keurig in percentages op welke kruiden en hoeveel procent van ieder kruid; gemakkelijk en superlekker!
Duizendblad bloeit nu volop
Net een klein geel Pinootje in de koningskaarsbloem