Zevenblad, dat in het noorden van het land Hanepoten wordt genoemd is behalve "tuindersverdriet" of "tuinpest" ook een eetbare plant.
Er is al veel geschreven over hoe verdrietig je kan worden met zevenblad in je tuin maar als je zoekt kan je ook verschillende sites vinden, voornamelijk van herboristen, waarin geschreven wordt dat men het zo jammer vindt dat het kruidje aan `t verdwijnen is in hun tuin. Het verdwijnt omdat ze er teveel van geplukt hebben.
Je kunt heerlijk koken met zevenblad, en het is, net zoals met de brandnetel, gratis en zonder moeite in je tuin gekomen. Wil je er dus van af: Eet het op!!
Pesto: Pluk op een frisse plek een flinke vergiet vol zevenblad. Was het zevenblad een paar keer, droog het in de sla-centrifuge en haal de steeltjes eraf. Weeg het dan. De blaadjes in mijn volle vergiet wogen zonder steeltjes krap 100 gram. Weeg en rasp dezelfde hoeveelheid oude kaas of Parmezaanse kaas. Rooster lichtjes pijnboompitjes of walnoten; ik nam 30 gram. Maak drie teentjes knoflook schoon, haal de kiempjes eruit.
Doe de noten en de knoflook in de keukenmachine, en draai het grof. Doe het zevenblad erbij en een flinke scheut olijfolie, en draai er pesto van. Voeg eventueel nog meer olie toe. Proef op zout en peper.
Ik heb er pasta mee gemaakt, en smeer het ook op mijn brood..het teveel kan je ook in een klein bakje invriezen!