Er valt niet veel meer te oogsten uit de tuin..uit de vriezer en voorraadkast des te meer. Nu proeven we hoe al die inmaakjes van de zomer smaken, niet alles is een 10, maar het meeste smaakt erg lekker..de toppers zijn nog altijd de jammetjes en de zoetzure inmaken zoals komkommer-relish (echt heerlijk) en groente zoet-zuur. Ook alle likeuren en wijnen zijn goedgekeurd, de paardenbloemenwijn moet nog gebotteld worden. Uit de vriezer vind ik vooral de peulvruchten zeer goed, zo ook de prei & de bloemkool. De frambozen, aalbessen en aardbeien smaken in sausjes en ijs alsof ze zo uit de tuin komen.
Ondanks alle heerlijkheden uit voorraad en vrieskast ben ik blij dat ik af en toe de tuin nog in kan voor een vers groen blaadje..
Veldslasoep
Verwijder de lelijke blaadjes van 250 gram veldsla, snij de worteltjes met een miniem stukje van de rozet af zodat de blaadjes los in de kom met water vallen waar je de veldsla in wast..dit om het laatste zand dat daar vaak in het rozet wil achterblijven te verwijderen. Hou eventueel een paar mooie rozetjes apart om de soep me te versieren. Snipper een ui, maak en teentje knoflook schoon. Fruit het uitje zachtjes in wat olijfolie, voeg na enkele minuten de uitgeperste knoflook toe en 1 flinke aardappel in kleine blokjes, nog een minuutje later de uitgelekte veldslablaadjes. Laat dit enkele minuten stoven, voeg dan 800 ml heet water en twee kruidenbouillon tabletten toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur koken totdat de blokjes aardappel gaar zijn, pureer de soep dan met een staafmixer. Proef op zout en peper.
Snij ondertussen twee bruine boterhammen in blokjes en bak deze in wat olijfolie totdat ze knapperig zijn.
Serveer de soep met deze croutons en rasp er grof wat Parmezaanse kaas over.
In plaats van croutons en kaas kan je de soep ook serveren met room.