Boek 114: Het verhaal van San Michelexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Auteur: Axel Munthe
Aantal blz.: 465
Eerste druk: 1929
Leestijd: 04/10/2012-14/10/2012
Algemene beoordeling: ***
Zoals ik in mijn vorige bespreking reeds vermeldde, ben ik op vakantie geweest naar Sorrento. Toen we het eiland Capri bezochten, brachten we een bezoekje aan Anacapri. Op Anacapri staat de villa San Michele waar de Zweedse arts Axel Munthe een grote tijd van zijn leven doorbracht. De villa wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen. Toen hij daar woonde, is hij zijn levensverhaal beginnen neer te pennen met als resultaat dit boek. Op de cover staat dat er al 32 miljoen exemplaren van verkocht zijn. Als je naar de museumshop gaat van villa San Michele, vind je daar dit boek in verschillende talen, en ja, zelfs in het Nederlands. Ik heb hem dus maar al te graag meegenomen naar België. Om nog wat in de sfeer van mijn fantastische reis te blijven, ben ik het direct beginnen te lezen.
Axel Munthe gaat als achttienjarige jongen op vakantie naar Capri. Wanneer hij zijn eerste voet aan wal zet, is hij meteen in de ban van dit wondermooie eiland. Hij ziet daar ook voor het eerst de kapel San Michele en hoopt op een dag terug naar Capri te keren en iets te doen met die kapel. Maar als de vakantie afgelopen is, moet hij terug naar de werkelijke wereld en begint hij in Parijs zijn studies voor arts. Na zijn studies begint hij daar zijn carrière als arts. Zijn patiëntenbestand bestaat voornamelijk uit rijke dametjes, die van doktersbezoeken een aangenaam tijdsverdrijf gemaakt hebben. Hij wordt dit beu en gaat op zoek naar andere plaatsen, maar zijn hart blijft uitgaan naar Capri. Hij moet echter genoeg geld hebben om zijn geliefde San Michele te kunnen kopen. Zo vestigt hij zich ook een tijd in Rome, maar ook daar vindt hij zijn draai niet. Uiteindelijk belandt hij dan toch op Capri en begint hij aan de bouw van zijn villa.
Het verhaal van San Michele is een soort van autobiografie. Er komen een paar zeer interessante passages in. Het stuk over rabiës en hypnose vond ik bijvoorbeeld zeer boeiend. Ik had wel iets meer medische anekdotes verwacht. Het ging voornamelijk over de persoon Axel Munthe en niet zozeer over zijn beroep. Al bij al was dit toch een mooie afsluiter van mijn vakantie in Italië.
|