9 oktober 2016, Chung Yeung feest Kemmelberg, Poperinge
Op 9 oktober zijn we uitgenodigd door Howest Kortijk om deel te nemen aan het Chinese Chung Yeung feest, "de beklimming van de hoogten".
Dit feest valt op de 9de dag van de 9de maanmaand vd chinese kalender.
Omdat de meeste begraafplaatsen in China op een heuvel of hoogte liggen is dit ook de gelegenheid voor het bezoeken van de graven van de voorouders en familie.
Symbolisch werd hiervoor de Kemmelberg uitgekozen waar een korte ceremonie plaats vond.
Nadien werd een bezoek gebracht aan het oorlogskerkhof 'Lyssent hoek cemetery' in Poperinge.
Hier stond tijdens WW1 een veldhospitaal.
Gewonden die alsnog overleden werden naast dit hospitaal begraven, ook een aantal Chinezen liggen hier begraven, vandaar dit bezoek met de Chinese studenten van Howest.
het is warm voor deze tijd van het jaar, na het zomerverlof heb ik reeds wat gefietst en ook in september hou ik vol.
Op 6 september rijd ik naar Menen met de fiets, iets minder dan 50km.
Op 10 september een knooppuntenroute in de buurt 'architectuur en natuur'. Omdat ik vertrek van thuis kom ik opnieuw aan 50km.
Op 11 september fietsen we naar het recent geopende museum in de voormalige schoenfabriek Eperon d'Or (Izegem). Na een geleid bezoek aan het museum volgt een wandeling door Izegem. Diverse gebouwen zijn te bezoeken nav open monumentendag. We bezoeken onder meer de voormalige brandweerkazerne waar nu de Izegemse afdeling van het Rode Kruis gehuisvest is.
De 12de september fiets ik een bewegwijzerde fietsroute in de buurt van Roeselare; de kapelletjestocht Noord. (40km)
De 13de september combineer ik 2 bewegwijzerde fietsroutes, eveneens in de buurt van Roeselare; op pad met Leon, deel 1 en 2, met verwijzingen naar WW1 in Roeselare en omgeving. (o.a. oorlogsgraven op het kerkhof van Roeselare, ook het praalgraf van Albrecht Rodenbach ligt op dit kerkhof) 42 km gefietst.
Ook op 14 september is het bijzonder warm, ik blijf in de buurt van Roeselare voor een fietstochtje langs knooppunten (fietsen langs groene longen), goed voor 49km fietsen.
Op 22 september is het tijd voor een 'provinciale' fietsroute, de Genteleroute die ik start in Meetkerke (lusvormig parcours).
onderweg stop ik aan het bezoekerscentrum Uitkerkse Polders maar spijtig genoeg is dit dicht.. gelukkig heb ik zelf wat drankvoorraad bij. Bijna terug in Meetkerke stop ik voor een foto van de Grote Poldermolen, een van de vrijwilligers/molenaar is er aan het werk en nodigt mij uit voor een privébezoek aan de molen. 36km gefietst.
Op 24 september gaan we samen fietsen, opnieuw een van de provinciale fietsroutes, de Lange Lis route.
We parkeren onze auto aan de kerk van Pervijze en rijden op de voormalige spoorwegbedding (de frontzate) naar het punt waar we aansluiten op de route. De route brengt ons voorbij Nieuwpoort waar het kermis is. We blijven er plakken voor een hapje en een drankje. Het is opnieuw heel warm, maar toch wat meer wind dan de vorige dagen. Een ritje van 40km.
De 28ste september is dan het laatste uitstapje met de fiets, de Moerenroute die ik start in Izenberge, een voormalig dorpje dat eerst fuseerde met Leisele dat op zijn beurt bij de volgende fusiegolf een deelgemeente werd van Alveringem. Deze route is 39km lang en passeert o.a. het kasteel van Beauvoorde dat echter gesloten was na mijn fietstochtje.
Uiteindelijk kom ik aan iets meer dan 300km fietsen in september, voor mij een mooi totaal! (met dank aan het mooie weer...)
een aantal fotos van 'september, fietsmaand' via klikken op kleine foto of link hieronder.
Dit weekend zijn er de Renaissance feesten, een mengeling van rommelmarkt, eetstalletjes en standen waar oude ambachten getoond worden.
Er is ook een optocht met historische taferelen en de lokale reuzen. We volgen deze optocht vanop een terrasje op de markt.
Na afloop van de optocht bezoeken we het gasthuis van Notre-Dame à la Rose, een van de oudste hospitalen van Europa, vergelijkbaar met dit van Beaune in Frankrijk, een aanrader. (gasthuis in gebruik van 1242 tot 1980....)
foto's: klikken op kleine foto of op de link hieronder.
Deze zomer staat Slovenië op ons programma, daarnaast nog een stukje Kroatië.
Beginnen doen we echter in Duitsland aan de Bodensee en nog enkele bezienswaardigheden in Beieren.
We vertrekken op 21 juli, eerste stop is in Konstanz aan de Bodensee.
s'anderendaags blijven we in de buurt van de Bodensee met een bezoek aan Meersburg in de voormiddag.
Na het middageten zijn we langs de Bodensee naar Lindau gereden.
Vanuit Lindau hebben we de Deutsche Alpenstrasse gevolgd, met een stop in Oberstaufen.
Daar hebben we de kabelbaan genomen (de Hochgratbahn). Vanaf het bovenstation zijn we naar de Hochgrat gewandeld (uizichtpunt)
Er komt echter een onweer opzetten en we haasten ons terug naar het station van de kabelbaan.
De kabelbaan word veiligheidshalve stilgelegd. Een uur later is het ergste voorbij en word de kabelbaan opnieuw opgestart.
We rijden nog verder tot Immenstadt waar we na het avondeten nog een wandeling maken.
Op 23 juli starten de dag met een wandeling aan de Grosser Alpsee, dan rijden we verder naar Oberstdorf waar we door de Breichtalklamm wandelen.
Daarna bezoeken we het Kleinwalsertal, een stukje Oostenrijk dat enkel bereikbaar is via Duitsland.
Via Sonthofen en Füssen bereiken we Oberammergau waar we overnachten.
In Oberammergau en omgeving valt heel wat te bezoeken.
We beginnen op 24 juli met een wandeling door Oberammergau zelf, daarna bezoeken we het Schloss Linderhof, een van de 3 barokke paleizen gebouwd in opdracht van koning Ludwig II van Beieren.
Na het geleid bezoek aan het paleis wandelen we door het bijhorende park, met diverse evocaties van Germaanse mythen en sagen, compleet met kunstmatige grot met daarin het zwanenmeer.. Ludwig II was blijkbaar een grote fan van Wagner.
Eveneens in de buurt bezoeken we nog het klooster Ettal.
Gezien het intussen vrij laat is geworden besluiten we een tweede nacht in Oberammergau te blijven.
Op 25 juli bezoeken we Bad Tölz dat we bereiken na een korte stop aan de Sylvensteinsee.
Na het bezoek aan Bad Tölz rijden we door naar de Tegernsee en de Schliersee, eindstation voor vandaag is Kiefersfelden.
De 26ste wandelen we door de Giessenbachklamm, op het eindpunt is een boerderij/eethuis waar we een simpele maaltijd nuttigen vooraleer terug te wandelen naar het beginpunt.
s'Namiddags bereiken we Prien am Chiemsee. We kopen een combiticket trein-boot, van het station naar de haven, dan een bezoek aan het Herreninsel en het Fraueninsel. Op het Herreninsel staat het 3de paleis dat Ludwig II liet bouwen.. (Neuschwanzstein in Fussen hebben we vroeger reeds bezocht). Leuk detail is dat de uurregeling van trein en boot op elkaar afgestemd zijn.
Eindpunt voor vandaag is Fronau.
De volgende dag rijden we s'morgens naar de Koningssee voor een boottochtje op het meer gecombineerd met een bezoek aan st-Bartholomew. Nadien rijden we door Oostenrijk naar Slovenië. We rijden Slovenië binnen via de kunstig aangelegde Vrsic pas (hoogste punt 1611 meter). Overnachten doen we in Bovec.
fietsen in de frontstreek, Aubers-Armentieres, 24 mei 2015
Vandaag doen we een nieuwe poging met de fiets, we volgen een deel van etappe 3 uit het boek 'fietsen in de frontstreek' in omgekeerde richting, vanuit Aubers naar Amentieres (en terug). Deze bescheiden rit (37km) over een relatief vlak terrein zal wel lukken..
We blijven dit mei weekend 2015 in de regio tussen Armentieres en Lens, tijdens een vorig bezoek (1 november 2014) zijn we op een wandeling Aubers voorbijgekomen en hebben daar toen een camping gespot, dit word voor dit weekend onze 'uitvalsbasis'.
op 23 mei gaan we wandelen in en rond Aubers (zie bijlage), onze (gefaalde) poging van gisteren om bergop te gaan fietsen zindert nog na....
We gaan verder met onze uitstappen met als thema WW1.
Dit lange weekend van mei 2015 starten we op 22 mei met een rondrit in de streek tussen Lens en Arras, zie bijlage.
We starten in Souchez, echter reeds na enkele km komen we tot de conclusie dat onze fietsconditie niet meer dat is (tijdens de maand april in China geen km gefietst, aanvang mei een cruise rond de middelandse zee, ook niet bevorderlijk voor de fysieke fitheid) Het is ook heel heuvelachtig hier...
Terug naar Souchez dus, de rest van de rondrit hebben we met de camper gedaan....
Nu de herdenking van WW1 niet uit de media is weg te slaan besluiten we op deze zonnige eerste november een uitstapje te maken naar Fromelles, ten zuiden van Armentieres.
Dit keer te voet, we combineren twee uitgestippelde wandelingen (zie pdf bijlagen) tot één grotere lus.
Startpunt is de militaire begraafplaats van Fromelles , het meest recent aangelegde oorlogskerkhof (2010!) met gesneuvelden uit WW1.
Naast deze begraafplaats is er tevens een museum, echter na onze wandeling is dit reeds gesloten, mogelijk omwille van feestdag de ganse dag dicht.
fietsen in de frontstreek, etappe 2 Ieper - Armentieres, 2 juli 2014
De tweede etappe uit het boek 'fietsen in de frontstreek' heb ik gereden op de 2de juli van 2014.
Vertrokken van thuis, de route opgepikt in Passendale.
Het canadees monument (the brooding soldier) in St-Juliaan (beter bekend als 'de Canadien') alsook de militaire begraafplaats Tyne Cot heb ik overgeslagen, die ken ik van eerdere fietstochtjes.
de route gaat van Passendale via Zonnebeke, Zillebeke, Hollebeke, Wijtschate, Mesen, Ploegsteert tot Armentieres, het eindpunt van deze etappe.
In Armentieres heb ik afgesproken met Jessica om mij op te halen.