Op elk hoofd een kroon, onder elke bil een troon! Aan alle kleine prinsen en prinsessen: Welkom in de 5de klas!
21-09-2009
De proef met de kaars
Weet jij hoeveel zuurstof er in de lucht zit?
Wij willen veilig fietsen!
De kinderen schreeuwen het uit: Let op ons! Alle leerlingen van alle scholen in De Pinte laten van zich horen. Ze vragen aan de automobilisten om trager te rijden, om niet fout te parkeren en om kinderen in het verkeer op een veilige manier over te steken. De kinderen zelf engageren zich om een hesje en een helm te dragen. Samen komen we veilig aan.
spelletjes spelen
Zeg niet zomaar spelletje tegen een gezelschapsspel! De leerlingen van het 5de leerjaar legden de spelregels uit aan de kinderen van het 4de leerjaar. Uitleggen, nadenken en strategisch je tegenspeler in de luren leggen terwijl je de glimlach bewaart.
zaaien
We wilden graag nog wat meer leven in de klas. De vissen waren voor velen niet voldoende. En om de haverklap dode sprinkhanen en harige spinnen zie ik dan weer minder zitten. We gaan voor plantjes! Vorige week dinsdag zaaiden we spinazie, radijsjes, tuinkers en twee soorten peterselie. Volg de groeicurve even met ons mee:
Nieuws over de rondes
De kringen en de rondes lukken al zeer wel. De leerlingen zetten zich veel harder in dan ik verwacht had. Een dikke, dikke pluim.
Bovendien zijn de kinderen in de klas zeer creatief, vindingrijk en kleine bourgondiërs. Charlotte bracht een cake mee en bracht zo de klas op een idee: Juf mogen we een proefronde?
We kwamen tot een compromis: op donderdag doe je ofwel stelronde, ofwel proefronde!
Lauranne koos alvast voor de proefronde. Ze bakte samen met oma een heerlijke appeltaart.
spelotheek deel 3:
Opgeruimd staat netjes!
spelotheek deel 2
... dan voor echt!
De spelotheek
Even testen...
Eva met de handen in het haar...
... als dat maar goedkomt.
Beeldles: ieder op zijn tempo!
Enkele sfeerbeelden uit de beeldles. De kinderen werken elk op hun eigen tempo aan hun 'dier'.
15-09-2009
Louka's poëzieronde
Louka ontpopte zich tot auteur van zeer hoog ritmisch niveau! Knap werkt, we horen nog van jou!
Mooi,
mooi is niet mooi mooi is niet lelijk mooi is niet alles mooi is niet niets mooi is niet anders mooi is niet gewoon
mooi is een woord dat je zegt tegen iemand die iemand ben ik niet die iemand ben jij
09-09-2009
Een flinke start!
Iedereen kreeg zijn of haar plaatsje, de nieuwe boeken en nieuwe schriften. Pennen, potloden en papier. Alles gloednieuw. Vanwaar die houten panelen? Om de zon buiten te houden? Nee hoor, we krijgen nieuwe ramen!
Frans: Qu'est - ce que je dois faire?
Wat moeten we kennen en kunnen? Elke week krijgen de kinderen een Franse woordenlijst mee. Op maandag worden ze ondervraagd. Ik heb twee soorten testen. Test 1: de leerlingen kunnen de Nederlandse woorden vertalen naar het Frans, zonder hulpmiddelen. Test 2: de kinderen krijgen de Franse woorden, ze moeten ze naast de Nederlandse vertaling kunnen schrijven. Kinderen die ook met dit hulpmiddel moeilijkheden hebben, mogen hun Frans boek gebruiken.
De eerste maanden gaan we proberen, oefenen, kijken wat lukt en wat nog moet worden bijgeschaafd aan het leerproces van uw kind. Maakt u zich geen zorgen over de punten. Drie vierden van de punten gaan naar het spreken, wat voornamelijk in de klas aangeleerd en verwerkt wordt.
Waarom dan toch drie verschillende testen?
Omdat alle kinderen anders zijn, een andere manier van leren hebben en een andere toekomst plannen. En omdat ouders bepaalde verwachtingen hebben en ik daar graag samen met u kind en met de mogelijkheden van u kind, daar naartoe wil werken. In het lager onderwijs ligt de klemtoon op het spreken, het communicatieve en het beleven van een taal. Hieronder vindt u wat er van de kinderen verwacht wordt volgens de leerplannen. Anderzijds zullen kinderen die later ASO en Latijn zullen volgen er baadt bij hebben om de techniek van een vreemde taal in te studeren goed kunnen gebruiken.
De leerplannen van het GO! schrijft ons volgende eindtermen voor:
Na de initiatieperiode in het lager onderwijs zouden de leerlingen zich volgende attitudes moeten hebben eigen gemaakt: verlangen om meer Frans te leren via het besef dat de kennis van een vreemde taal belangrijk is; de wil hebben anderen te begrijpen; zich durven uitdrukken met beperkte taalmiddelen en compenserende strategieën kunnen toepassen; openstaan voor contacten met Franssprekenden; vertrouwen hebben in de eigen mogelijkheden om een vreemde taal te leren.
De leerlingen zouden eveneens voldoende basiswoordenschat moeten kennen en een aantal gebruiksregels moeten beheersen om in eenvoudige communicatieve situaties, die passen bij hun leefwereld, anderen te begrijpen en zich mondeling te kunnen uitdrukken.
Meer specifiek over de schrijfvaardigheid:
Sch1: De leerlingen kunnen veelvuldig voorkomende taalstructuren en basiswoorden kopiëren. (ET 4) Sch2: De leerlingen kunnen een beperkt aantal onveranderlijke structuren en woordbeelden foutloos schrijven.
Wil u meer lezen over de eindtermen Frans, kunt u op deze websiteterecht: http://www.go.be/sites/portaal_nieuw/Basisonderwijs/Leerplannen/Pages/default.aspx
Even de beentjes los
Muziek moet je niet enkel horen. Zing het, voel het, dans het uit!
19-08-2009
Kringen in de klas. Gewoon wat praten of ...?
Elke dag zitten we een paar keer 'samen in de kring'. Daar eten we ons stuk fruit of onze koek. Elke kring heeft zijn eigen titel en zijn eigen invulling. De boekenronde, natuurronde, poëzieronde, de spreekbeurten, de stelronde en de actuaronde wordt vooraf door de leerlingen thuis voorbereid. Vijf minuten spreektijd is ruim voldoende. De taken mogen 'klad' zijn. De kinderen mogen gebruik maken van boeken, foto's, PowerPoint, enz. Maar het hoeft niet. Kleurenkopieën zijn duur, u beslist of u kind iets in kleur mag afprinten. De leerlingen plannen zelf hun ronde. We werken met een doorschuifsysteem, dat door de leerlingen zelf wordt bijgehouden.
Vertelronde:
Vrij vertellen over het weekend, heugelijke gebeurtenissen en andere spinsels die de kinderen bezighouden.
Boekenronde:
Om de beurt zet een leerling een boek in de kijker. Waarover gaat het (thema)? Wie zijn de hoofdpersonages? Wie heeft het geschreven? Waarom heb je dit boek gekozen? Is het aanrader?
Natuurronde:
Om beurt brengt een leerling een stukje natuur in de klas. Dat kan over een dier gaan, een natuurverschijnsel, een plant,...
Poëzieronde:
Je brengt een gedicht mee, of een mooi stukje tekst.
Filosofeerronde:
Even nadenken over grote, onopgeloste vraagstukken. Hier leren we creatief denken, luisteren naar elkaar en anticiperen.
Spreekbeurt:
Vijf minuutjes praten over een bekend persoon (historisch figuur, een sportman, een uitvinder, een kunstenaar, ...) of een voorwerp naar keuze. Licht je ook even toe waarom je dit onderwerp koos?
Stelronde:
Een opstelletje, een gedichtje, een gedachte die je zelf hebt neergeschreven.
Actuaronde:
Vijf minuutjes vertellen over wat er in de wereld is gebeurd. Graag een krantenartikel, of een print van het internet.
Huistaken
Op maandag krijgen de leerlingen een bundeltje huistaken. De volgende maandag verwacht ik die terug. De taken worden zoveel mogelijk op maat samengesteld. Zelden hebben meerdere leerlingen hetzelfde pakket. De leerlingen plannen zelf hun taken in de agenda. Het is de bedoeling dat ze hun planning volgen, zodat ze een werkattitude gaan ontwikkelen. Lukt dit niet, is het pakket te zwaar, laat u kind het werk liggen tot zondagavond laat, of ervaart u een ander probleem, geef me dan een seintje.
Dit zijn de meest voorkomende taken per week: Rekenen: blauwe of groene blaadjes. Taal: blauwe of groene blaadjes. extra spelling: woordpakketten. Frans: de woordenlijst overschrijven en instuderen. Een lampje: Er zijn drie soorten overhoringen. Ofwel leert het kind alles uit het hoofd, zowel schrijven als vertalen. Ofwel krijgt het een meerkeuze oefening, waarbij uw kind wel de vertaling leert en het Franse woord kan overschrijven. Ofwel werkt u kind volledig met de woordenlijst achterin het boek. Deze beslissing maak ik graag samen met u. Meer hierover leest u in het bericht: qu'est-ce que je dois faire.
Huistaken die af en toe voorkomen: Volgens de kringplanning: de taken voor de kring. (Meer uitleg zie hierboven.) Het opzoeken van informatie, of het maken van een opdracht op de computer. Heeft u geen computer, of heeft u hieromtrent een ander probleem, geef me dan een seintje
22-07-2009
Genieten van de vakantie
Voor de kinderen van wie ik afscheid neem en voor de kinderen die ik verwelkom: een deugddoende, fijne vakantie en tot in september!
18-06-2009
Een dikke proficiat!
Jullie brachten prachtige spreekbeurten voor de klas. En daarbij maakten jullie zeer knappe werkbladen! Bovendien gaven jullie zelf les over jullie onderwerp!
Ik ben zelden zo trots op jullie geweest als nu!
28-04-2009
modejournalisten
Het vierde en vijfde leerjaar hebben hun tanden in een nieuw project gezet: Mode!. Wil je zien waarmee ze bezig zijn? Wil je weten wat Walter Van Beirendonck wou worden of hoe Johan Geirnaert topfotograaf werd? Ben je op zoek naar de nieuwste modetrend, of heb je nood aan een verzorgingstip? Bekijk dan hun zelf gemaakte blog http://www.bloggen.be/dekleineprinsmode/ .
03-04-2009
Onze vierde dag...
... was heel erg aangenaam, maar zeer druk. Sorry, vandaag geen foto's. Morgen horen jullie de verhalen van jullie kinderen. We komen snel naar huis! Tot morgen
Heb je me nodig?
Dan kan je mij via deze weg bereiken. Dit adres wordt zo'n één keer per week geopend.