Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (16)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (14)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (14)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (15)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (23)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
  • Romige Groente uit Oven, en een Advies Vooraf over Alledaagse Moeilijkheden!
  • Oma's Heerlijke Puddingen
  • Vandaag Maria Lichtmis en morgen gaan we de Blasiuszegen halen!
  • Staan vandaag heb ik een recept van Chili Con Carne Wraps
  • EIEREN MET WIJNSAUS
  • CURRY PIAF VOOR TWEE PERSONEN
  • Eetsuggesties voor Kerst & Nieuwjaar
  • Behoorlijk Koud, Dus Tijd Voor De Erwtensoep!
  • Ooit van Kaassoep Gehoord?
  • Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023
  • Is de eindtijd werkelijk in zicht?
  • Broccoli Salade Met Tonijn en Krieltjes
  • Ook volgens een groot aantal Helderzienden zitten we in de Eindtijd
  • Einde Wereld
  • Mooi figuur en Altijd Fit met Voedselrecept Broeder Everard
  • Met een bakje ijs en wat fantasie maak je een lekker nagerecht!
  • Bleekselderijsalade met noten
  • Le Goûter et Pâté en Croûte
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    hdb
    www.bloggen.be/hdb
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    bovenloper178
    www.bloggen.be/bovenlo
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    16-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Water is onze voornaamste levensbron
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zonder water is niet te leven. Niet alle aanboorbronnen heb ik in mijn leven meegemaakt en dan heb ik het over die mensen die om aan water te komen dit opschepte uit de rivier, de zee of een of andere waterbron. Mijn kennismaking met water begon met een pomp die op de buitenplaats van ons bedrijf stond en waar zowel het water voor de productie van brood alsmede voor ons eigen huishouding vandaan kwam. Ons pompwater was lekker zacht  en spreken kon je je van koel helder water. In de winterdag werd de pomp met stro ingepakt en 's avonds laat zette je de pomp in de ruststand door het water wat nog in de pompruimte stond te laten aflopen door de slungel omhoog te zetten. Het was steeds een heel gesjouw met dat water. In ons washok stond een grote tijl waar we ons een keer per week waste en de was werd met een grote ketel op gevuld met water op het fornuis gezet om te schonen en gedroogd werd alles buiten aan de lijn. Buiten de bakkerij hadden we in Huissen ook nog een kruidenierszaak en een Horecabedrijf. Vanaf eind augustus 1944 totdat we moesten evacueren vanwege dat we frontplaats waren lagen in ons pand zo'n 250 Duitsers van de Hohenstaufen en Frundsberg divisie.  Deze Duitsers stonden elke morgen geheel ontkleed onder de pomp om zich te wassen. De pomp heeft lang zijn goede diensten bewezen en pas in de vijftiger jaren van de vorige eeuw kregen we een aansluiting op de waterleiding. Het water wat hier in Nederland geleverd wordt door de verschillende waterleidingsbedrijven verschilt van provincie tot provincie wel van structuur en smaak. Hier was het toen het water nog van de Veluwe kwam wat zachter als nu, maar stellen kunnen we dat in heel Nederland leidingwater van goede kwaliteit is en het  het voldoet aan alle wettelijk gestelde eisen en  het overal bruikbaar voor is. Voor de bierbereiding wordt veelal gebruik gemaakt van eigen bronnen en liggen die in een gunstig heuvelgebied dan kun je stellen dat je kunt genieten van een lekker zacht biertje wat echt je tong streelt. Niet in alle landen ter wereld is sprake van goed leidingwater en als je op vakantie bent moet je daar echt op letten. In die landen wordt veelal zuiver water verkocht in flessen of jerrycans. Ook in Nederland is water in flessen verkrijgbaar en meestal staat er dan op het etiket zuiver bronwater, wellneswater, water met toegevoegd koolzuur, aqua libra, alkalisch water etc. Op een ludieke video hoort u en ziet u wat er zoal op dat gebied te koop is. Ga hiervoor naar: www.youtube.com/watch?v=iztpVkQNHQo&app=desktop Veel onderhoud aan een kraan is er tegenwoordig niet meer, Alles is conisch en kranen met rubbertjes ertussen tref je niet veel meer aan. Is dit nog wel het geval, wissel dan om de twee jaar dat rubbertje,  want daartussenin kan zich wat vuil opgehoopt hebben en daardoor kunnen gevaarlijke bacteriën zich met het water vermengen. Over water heb ik verschillende stukjes geschreven en als kok hier in het klooster heb ik er dagelijks uitgebreid mee te maken en niet alleen ons leidingbedrijf spoelt af en toe de doorvoerkanalen, ik ben ook uiterst voorzichtig en als er wat bruin water uit de kraan vloeit laat ik deze even lopen en af en toe houd ik even snel een spiritusvlammetje rondom de uitlaat van de kraan om mogelijk bacteriën op de vlucht te jagen. 







    16-07-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    16-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedselvergiftiging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een voedselvergiftiging is een ernstige, soms dodelijke ziekte en wel na gebruik van bedorven levensmiddelen, vooral van vlees, vis of conserven. De oorzaak: bacillus botulinus, een rottingsbacterie. Kenmerken: duizeligheid, hoofdpijn, braken, zenuwstoornissen waarbij we zien pupilstijfheid, ooglidverlammingen e. d. Voorkoming: Nooit verdachte conserven met zure of ranzige reuk eten! Conservenblikken waarvan de bodem bol staat door gasdruk, hebben een bedorven inhoud. Bederf van levensmiddelen kan zijn oorsprong vinden in  de productie bv door onhygiënische handelingen tijdens de bereiding en verwerking in de fabriek, verder door het transport bv. vlees dat onvoldoende gekoeld vervoerd wordt, in de super waar bv. onvoldoende controle is op de houdbaarheid en tenslotte is het niet ondenkbaar dat de consument in gebreke blijft door te lange bewaring en wat tevens vaak het geval is dat snel aan bederf onderhevig voedsel tijdens de maaltijd te lang op tafel blijft staan. Bij de productie kan door bv. een vies hakblok bij de slager  salmonella ontstaan dit zijn bacteriën die buiten rauw vlees ook voorkomen in eieren of melk.  Dan hebben we verder ook te maken met stafylokokken die aanwezig kunnen zijn in rauwe eieren, vis, rauwe ham, kip of ander gevogelte. Bij de laatste twee boosdoeners van voedselvergiftiging zien we vaak dat de getroffen patiënt misselijk is, ontzettend bezweet stikt van de maagkramp, moet overgeven  en meestal zwaar aan de diarree raakt. We moeten een voedselvergiftiging niet onderschatten. Volgens berichten die ik hierover heb ontvangen waren er in Nederland in 2016 2731, in 2017 2995 en in 2018 rond de 3100 gevallen van voedselvergiftiging.  Wereldwijd waren er in 2017, volgens ik heb kunnen nagaan, 23 miljoen besmettingen en dat zijn slechts de door dokters geregistreerde gevallen. Niet iedereen sterft aan een voedselvergiftiging, maar dit komt er op neer dat er per minuut 44 mensen besmet worden en waarvan wereldwijd van die 23000000 er zo'n 500.000 aan een voedselvergiftiging zijn overleden. Als consument is het belangrijk om niet alleen de productiedatum in de gaten te houden, maar ook de algemene hygiënische omstandigheden in de winkel en koop ook geen producten uit de koeling of diepvriezer waar de druppels vanaf druipen. Blijf met de boodschappen niet al te lang onderweg en berg direct thuis meteen die producten op die in de koel of diepvries thuishoren. Op markten koop je in de regel vers spul, maar er zijn artikelen bij-zo bv. verse vis dat in ijs bewaard moet worden-en onverpakte levensmiddelen die in de vitrine thuishoren en wel zodanig dat besmetting zowel door het bedieningspersoneel alsmede door de kopende klant niet besmet kunnen worden door bv. iemand die boven onverpakte zuidvruchten staat te hoesten of overal met de vingers aan zit te voelen. Ik hoop dat ik met dit stukje toch weer iets toegevoegd heb aan de kennis van zaken voor zover het gaat over het ontstaan van een voedselvergiftiging.

    ADVIES: Bij de meeste voedselvergiftigingen treedt na de zweetuitbraak, het overgeven of diarree een vochttekort in het lichaam op, en om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat de patiënt  blijft drinken en het liefst schoon water uit de kraan. 

    16-06-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    13-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een praatje over voeding en voedigswaarde in het algemeen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De voedende waarde van spijzen wordt aangegeven in calorieën. Hiernaar staan de vetten op de eerste plaats, waarop brood en vlees volgen. Groente neemt de laatste plaats in. Sinds de ontdekking van vitaminen wordt spinazie, sla, andijvie, kool, wortelen, fruit en volle melk minder naar hun caloriewaarde  gemeten dan naar de vitaminen en mineralen die ze bevatten. Deze ontdekking bracht mee dat ook de wijze van koken moest veranderen. Vroeger werden  voornoemde producten veelal gekookt met veel water en werd na het koken het vele water, waarin zich inmiddels de waardevolle stoffen zich grotendeels hadden opgelost, afgegoten en afgevoerd. Met weinig water opgezet worden aardappelen en groenten meer gaar gestoomd dan gekookt. Het water verdampt, verdwijnt bijna geheel en van de voedingsstoffen gaat praktisch niets verloren, Houd je toch noch een kleine hoeveelheid afgietsel over maak er dan een sausje of papje van om  dit over de bloemkool of andere groentes te doen. Vroeger toen alles nog praktisch handwerk was, de lonen laag waren, niemand bijna een auto bezat, alles per bakfiets, transportfiets of op het gewone rijwiel vervoerd werd, moest eenieder zich meer inspannen dan tegenwoordig. Het merendeel van de mensen was dan ook minder gezet en de meeste hadden een slank postuur. Op een terrasje zitten, uit-eten en een dure vakantie was er niet bij. Bij alle werkzaamheden was je in beweging en het lichaam,  die je als een soort kachel moet beschouwen, had dan ook veel voeding nodig om in de weer te kunnen blijven. Tegenwoordig biedt de huidige markt een keur aan voeding en als je over een volle portemonnee beschikt haal je vaak meer in huis dan nodig is. Veel voeding bevat vaak enorm veel vet, ook zijn erbij met een overvloed aan suikers en wat ook funest is dat is het vele zout wat bijna overal inzit en zorgt voor allerlei nare aandoeningen. Heb je zwaar werk dan verteert alles wat je tot je neemt sneller en het overtollige lichaamsvocht zweet je eruit. Door te sporten verbruikt men ook veel energie en blijft men in de regel slank en op het juiste gewicht. Deze maatschappij met zijn vele uitstoot van schadelijke stoffen in de natuur heeft ook gezorgd voor veel aandoeningen, die zo hevig zijn dat deze mensen wel kunnen meedoen aan aangepaste sporten, maar zich toch niet overdadig kunnen inspannen om bv, langdurig te lopen of te fietsen. Ga ik bij mezelf te rade dan kom ik met mijn acht ernstige kwalen en op de leeftijd van 86 jaar niet meer aan sporten toe en ben bij de geringste inspanning echt bekaf. Vroeger was ik 1,75 en woog 72 kilogram. Thans ben ik gekrompen tot 1,69 m en weegt 82 kg en probeer het overgewicht in de gegeven omstandigheden er maar eens af te krijgen. Voor enkele dagen terug was er over dikte, postuur en sportkleding nog een discussie op de TV en ik vond dat sommige uitspraken m.b.t.  tot de corpulentie hierover me echt te ver gingen. Vroeger in militaire dienst had ik een kamergenoot die ook enorm gezet en dik was, maar in de zuivere gymnastiek overtrof hij ons allemaal en was super lenig. Hieronder heb ik enkele staatjes staan over calorieverbruik en een algemene gewichtsstaat en dat is niet om iemand recht te zetten of verwijten te maken. Wat ik wel kan zeggen is: ,,Ben je gezond en zit je aan overgewicht, ga dan begeleidend sporten en voer langzaam je inspanningen op om iets van dat overgewicht af te krijgen en verander langzaam ook van voedingspatroon en eet rustig van alles maar niet meer in al te grote hoeveelheden en laat die tussendoortjes weg." Op de nieuw ingeslagen voedings-en bewegingsweg zit je in de goede richting! 











    Bijlagen:
    354 G Voedseltabel.jpg (55.1 KB)   

    13-06-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    24-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALLES OVER VIJGEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Even een kerkelijk woordje. Morgen is het Maria boodschap en vandaag is dit feest al kerkelijk gevierd. Het is de dag dat Maria van de Engel Gabriel de boodschap kreeg dat ze in blijde verwachting was. Het is een van de oorsprong bronnen van het Christendom, want gaan we naar 25 december, dan wordt onze Heer Jezus geboren, zoals u weet, in een stal ergens op de herdersvlakte in Bethlehem. Vandaag hebben we het ook over de Bijbelse vrucht de vijg. Gesproken wordt altijd van vrucht maar in feite is de vijg een eetbare bloem.  Vroeger waren het de Oosterlingen die deze vijg aten of er zelfs brood van bakte. Al jaren worden door de hoveniersbedrijven olijfbomen of planten geleverd die je in huis kunt neerzetten, in een binnentuin van een appartementencomplex en sommige van die bomen en planten zijn winterhard en kun je zelfs gewoon in je tuin zetten, buiten tegen een muur, op het balkon of op een dakterras. Het zijn echte zonaanbidders en daar moet je wel rekening mee houden. In de lente snoei je ze op vorm en in de zomer op vruchtgroei. Buiten haal je er pas vijgen af tegen half september /begin oktober. Haal je zo'n kleine vijgenplant in huis, dan duurt het ongeveer 2 jaar eer deze zo ongeveer 70 cm hoog is. Hierna neemt de groei heftig toe en laat je hem zijn gangetje gaan dan staat er na zo'n 10 jaar een knots van een boom van 4 m hoog en in omvang met een super dikke stam. Dus goed bijhouden of er een vakman bijhalen die je daarmee helpt. Zowel binnen alsmede buiten voeg je er een keer per jaar wat bemesting bij. Wat ik je ook nog vertellen wil is dat de vijgenboom met de deftige naam de Ficus Carcia genoemd wordt.

    Op de site https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-100-voedingsmiddelen/   kom je nog meer te weten over de vijg als zodanig; dus raadpleeg die site!











    24-03-2019 om 16:36 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    05-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ze zijn nu nog volop te krijgen. Spruiten zijn gezond en bevatten net als bv. broccoli glucosinolaten die bij het koken van de spruiten door enzymen worden omgezet in sulforafaan. Dit is een beschermstof tegen veel ziekten en men beweert zelfs dat het kanker op een afstand houdt. Zo tegen oktober zien we de eerste spruiten in de winkels en omdat ze goed tegen een stootje vorst kunnen,  zie je ze ver na december ook nog vaak in de supers te koop liggen. Vroeger werden die spruiten allemaal hand geplukt en ik herinner me nog uit die tijd dat de tuinders bij onze bakkerij die lege broodcrème emmertjes met hengsel kwamen halen om spruiten te plukken. Geschoond werden ze bij mensen die een groot gezin hadden en iedereen zat na het avondeten aan de tafel om tegen 2 cent per kilo de spruiten te schonen. Een hoop mensen vinden dat spruiten niet lekker ruiken en eten ze daarom niet. Nu beste koks en kokkinnen, ik heb een manier om dit euvel te verhelpen en wel door de volgende behandelwijze: U brengt de spruiten in een pan met water tot het kookpunt, laat ze niet verder koken, maar giet ze meteen af. Vul daarna de pan met koud water, doe daar opnieuw de spruiten in, breng alles opnieuw aan de kook, laat ze 10 tot 12 minuten pruttelen, giet ze hierna af en serveer ze op tafel. Scherpe reuk en smaak zijn verdwenen en u eet een lekker en gezond spruitje. Er zijn natuurlijk ook moderne manieren om spruiten te eten en wel door ze te roerbakken met bv. twee teentjes knoflook, wat rijst, 1 uitje en een paar vleestomaten. Veel kooksucces!







    05-02-2019 om 20:53 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    22-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT IS NU GEZONDE VOEDING?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op voedingsgebied noemt tegenwoordig zich iedereen deskundig. Ik heb ervoor gestudeerd, zelf land bewerkt en een behoorlijke Horeca ervaring opgedaan in het bedrijf van mijn ouders. Daarbij heb ik tot mijn 72ste jaar altijd een eigen stukje land tot mijn beschikking gehad en nadien een volkstuintje in Gendt. Op het land gebruikte ik altijd mijn eigen gemaakte bestrijdingsmiddelen die totaal ongevaarlijk waren voor  mens en dier, maar waar schadelijke insecten wel een hekel aan hadden, want die reisden meteen naar de buren af. Vorige week las ik op internet een stuk dat meldde dat we minder suiker moesten gebruiken, meer kip/vis/zuivel/noten/fruit/granen en allemaal verse groenten moesten gaan eten en het liefst allemaal van eigen bodem. Vlees eten werd niet afgeraden, maar wat we wel moesten mijden was rood vlees bv. een biefstukje van de koe of een broodje tartaar of iets dergelijks. In vers vlees van wat voor dier ook zit minder zout en  ik persoonlijk zie niet in waarom rood vlees gemeden moet worden. Je moet het wel uiterst vers consumeren en goed weten bij wat voor zaak je rood vlees inkoopt, waarbij het zaaks is om goed op de hygiënische omstandigheden van het bedrijf te letten. Veel zout vind je juist in de toebereide en verpakte vleeswaren. Een te groot gebruik van zout is slecht voor de nieren en wat ook slecht voor de nieren is dat zijn pijnstillers die door sommige mensen maar raak gebruikt worden en gewoon in de supers verkrijgbaar zijn. Kip is inderdaad een goed product, maar toch merk ik dat niet in alle levensmiddelenbedrijven het raadzaam is maar raak kip te kopen, zonder dat je weet waar het vandaan komt. Een goede bedrijfsleider die een degelijke opleiding op levensmiddelengebied heeft opgedaan koopt geen slechte producten in en krijg hij die toch aangereikt dan dient hij deze meteen terug te sturen naar de leverancier. De beste notensoorten die veel stoffen bevatten die inwerken op het botweefsel, uw cholesterolgehalte in evenwicht houden, preventief inwerken op hart en vaatziekten, longaandoeningen buiten de deur houden dat zijn amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, paranoten, pecan, pistache en walnoten. Pinda's worden vaak ook tot de noten gerekend maar zijn in feite peulvruchten. Noten groeien boven de grond en pinda's onder de grond en wat boven de grond groeit vergaart meer bepaalde elementen die op onze gezondheid inwerken dan die pinda's. De Btw-verhoging op levensmiddelen is geen goed idee van onze regering geweest, want mensen met smalle beurzen kopen de goedkoopste producten en die zijn kwalitatief vaak minder. Het artikel wat ik vorige week op Internet las had het over 2 miljard  mensen die overvoed waren en 800 miljoen die ondervoed zijn. We moeten dus minder maar wel goed eten en als we dit zouden doen, dan liepen er in 2050 allemaal gezonde Nederlanders in ons land. Het is theoretisch allemaal mooi bedacht, maar ik zie het net als met het milieu niet zitten en er komt in de praktijk vaak weinig van terecht. De commercie buit ons te veel uit bv: "ik moet alles zoutloos eten", maar bij de bakker betaal je voor een zoutarm brood een kwart meer dan voor een tarwebrood waar wel zout inzit. Wij hadden bij ons thuis een groot levensmiddelen en HORECA-bedrijf en ook een bakkerij. Voor onze zoutloze klanten staken we vanuit de grote deegmachine-voordat we daaraan zout toevoegden-een stuk deeg af, deponeerden dit in de kleine klutsmachine en klaar is kees en dit alles zonder prijstoeslag. Voor de consument is het vaak heel moeilijk om kwaliteitsbewust in te kopen, want niemand ziet aan het gerede product ervan af wat er allemaal precies mee gebeurd is en vroeger toen wij nog een bedrijf hadden, kwamen we vaak over de vloer bij de leveranciers, het waren lange jaren dezelfde personen die het afleverden en de reizigers die over de vloer kwamen hadden allemaal proefmonsters bij zich. Dit gaat tegenwoordig allemaal anders en het gebeurt veel vaker dan vroeger dat er gesjoemeld wordt met eetwaren-zoals nog niet zo lang geleden met de eieren en een bepaalde foute vleesfabrikant-en het is zaaks dat de vakkennis wat beter wordt en niet alles loopt via een hoogopgeleide economische bedrijfsmanager die alleen maar de verkoopcijfers in de gaten houdt. De regeringsvertegenwoordigers adviseer ik de prijzen van levensmiddelen laag te houden, zodat verse en goede producten door iedereen gekocht kunnen worden. Willen we over dertig jaar een gezond Nederland hebben dan denk ik dat dit de manier is om ons volk gezond te houden en-denk er maar eens goed over na-de ziekte-en verzorgingskosten aanmerkelijk omlaag te brengen om ruimte te scheppen voor die mensen die ondervoed zijn.




    Veel koks gebruiken uien als milde toevoeging i.p.v. zout en kruiden.

    Uien ontgiften  lever, hart en bloedvaten; en dus preventief tegen ziektes 


    22-01-2019 om 23:07 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    13-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Artikeltje over Walnoten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We kennen een groot aantal notensoorten en ik raad u voor uw gezondheid aan om een paar keer per week zo'n vuistje van die noten te verorberen. Een noot die er echt uitspringt is de walnoot. Hier in Lingewaard is na de Tweede Wereldoorlog oorlog veel gebouwd, maar vroeger stonden de huizen ver uit elkaar en buiten het houden van een varkentje vond je hier op het platteland overal groentetuintjes en hier en daar stonden ook wat walnoten en of kastanjebomen. Is de notenboom hier in Holland totaal verdwenen? Nee dat is niet het geval, maar hier ter plaatse in Angeren en in onze buurt zie ik geen notenboom meer staan. Een land waar je hele boomgaarden met noten vindt is in de Dordognestreek van Frankrijk. De boeren of de particulieren die over een groot grasland beschikken en wat vee raad ik aan om notenbomen aan te planten, Met de stijging van de temperatuur hier in de lage landen  en de hitte die daarmee vaak gepaard gaat is het niet alleen voor de mens verkoelend om onder zo'n boom te zitten, maar ook de grazende dieren hebben hier profijt van. Op internet vind je  diverse adressen waar je notenbomen kunt kopen. In het verleden heb ik diverse keren geprobeerd om zo'n notenboom te kweken, maar telkens als het boompje net boven de aarde verscheen was er een confrater die het voor onkruid aanzag en hup : ,,Verdwenen was mijn schepping"! Plant zo'n boom niet zelf aan, maar laat dit doen door een erkende boomkweker, die meestal ook een groeigarantie geeft. Heb je een aantal notenbomen aangeplant en gaan ze vrucht dragen, dan kun je die noten voor eigen gebruik aanwenden en als het teveel van het goede gaat worden, dan kun je ze altijd nog kwijt aan de plaatselijke super. De walnoot kan gerekend worden tot superfood.  Alle notensoorten bevatten o.a. koper en antioxidanten die uw lichaamscellen en weefsels in conditie houden, verder werken noten regulerend op uw lichaamsgewicht, zijn cholesterolverlagend en tenslotte bevatten alle noten omega-3 vetzuren die helpen vetten te verbranden en ook aminozuren waarin veel opbouwstoffen in aanwezig zijn, zo bv. eiwitten. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van vooral walnoten positief inwerkt op hart en bloedvaten en zelfs preventief en afwerend inwerkt op ernstige lichamelijke infecties. Voor u staan heb ik staatjes over noten en wilt u een en ander weten over walnoten ga dan naar https://www.directplant.nl/walnotenboom-juglans-regia.html of met betrekking tot uw gezondheid naar https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/157041-de-helende-werking-van-de-walnotenboom.html






    Klik www.schoutenbomen.nl

    13-08-2018 om 21:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (2)
    19-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend begint langdurige hittegolf en wat adviseert broeder Everard?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We ontkomen er niet aan, maar landelijk stijgt het kwik met het weekend boven de 30 graden C en wat staat ons te doen en wat gaan we allemaal eten of drinken? Gaan we naar buiten, draag dan luchtige witte of kaki kleding en zet ook een hoofddeksel op. Ga beslist niet bloot onder de felle zon liggen, zoek de koelte op en wel op een beschutte plek. Dat kan binnen of buiten zijn en  buiten onder een boom, waarbij een notenboom de beste beschutting geeft. In de ochtend is buiten vertoeven veelal niet bezwaarlijk, maar 's middags beter niet. Een goede koelinstallatie in uw huis is een pre, maar niet iedereen beschikt hierover. Weer zoveel mogelijk de zon. Gooi in de vroege ochtend alle deuren open, maar zodra de zon fel gaat schijnen dient u alles te sluiten. Er zijn wel enkele goede ventilatoren te koop, maar er zijn er ook in de handel die totaal niet werken. Kijk op internet wat de beste zijn! Drink voldoende en raadzaam is gewoon water uit de kraan, waaraan u het beste wat citroen-of limoensap aan toe kunt voegen; wat ook ideaal is wat gember of muntblaadjes. Wat ook goed is voor de dorst is kokoswater en biologische karnemelk. Een ideale dorstlesser is tevens het sap uit de cactusachtige plant de Aloë Vera. Wat de meeste mensen niet weten is dat de beste dorstlesser warme thee is, want thee heeft de eigenschap een warm lichaam af te koelen. Met warm weer heeft iedereen wel zin in een ijsje en het liefst een coupe met alles erop en eraan, maar beter is een gewoon waterijsje en verder niets. Mensen die met vakantie het warme Spanje wel eens bezocht hebben zullen ongetwijfeld kennis gemaakt hebben met Gazpacho. Dit is een koude soep, bereid met komkommer peterselie, sjalotjes, munt en crème fraîche. Niet te vertellen hoef ik dat alle zomerse fruitsoorten die nu verkrijgbaar zijn ook goed zijn bij dit warme weer en van de groentes raad ik u aan alle slasoorten en verder andijvie, rucola, tuinkers, spinazie en zeekraal. Wat ook prima groente is dat zijn radijsjes en asperges, maar de oogsttijd hiervan is voorbij. Aan salades in deze hittetijd kun je het beste toevoegen noten, zaden, pitten, kiemen (alfalfa), wat peulvruchten of kappertjes. Voor de myeline in de verstijfde spieren is een kop bouillon, een zoute haring, augurken en ansjovis ook een prima bijkostje. Als brood raad ik u aan volkoren en/of speltbrood. Gebruik licht beleg dat niet vet zoet of te zout is. Wil je rijst met  sushi bereiden, gebruik dan ook zalm of surimi of vegetarisch met komkommer, omelet, avocado en/of shiitake. Gebruik bij deze bereiding een pan met dikke bodem én met betrekking tot de rijst geen metalen schaal! De hoeveelheid vocht die we met een hittegolf dienen in te nemen is voor mensen met vochtbeperking anderhalf tot twee liter en voor iemand die in de weer is minstens drie liter. Tegenwoordig zit overal zout in, maar mensen die overmatig zweten doen er goed aan wat vaker een zoute haring te eten of alle dagen een kop sterke bouillon.  





    19-07-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    12-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Verhaal over onze Peer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op een staatje heb ik staan de symboliek van de perenboom, maar dat is niet het enige waar ik het over hebben wil. Hier in de Betuwe en ook op de Zeeuwse eilanden vind je nog veel fruitbomen. Vroeger trof je bij particulieren hier en daar ook nog wel eens een perenboom in de tuin, maar hier in het wijk  ben ik tot op heden nog  geen perenboom tegengekomen. Toch zijn er nog wel enkele fruitkwekers hier in de omgeving die er peren op na houden. De perenboom vond ooit in Centraal-Azië en de Kaukasus  zijn bakermat. Net als met alle andere fruitbomen moet je, wil je peren gaan kweken, er wel iets vanaf weten. Zet je zo'n boompje er neer dan moet je alles over het snoeien weten en wel dat dit het beste kan gebeuren zo tegen half november en eind februari. Er komt ontzettend veel bij kijken! Verder moet je veel geduld hebben eer je de eerste oogst kunt binnenhalen. De wachttijd kon wel eens 6 tot 8 jaar in beslag nemen. De bestuiving van de peren vindt plaats door de wind of insecten en wel van de ene bloeiende plant/boom op de andere. De peer groeit het best  op voedzame grond die wat aan de zure kant is, verder houdt de peer van een zonnige en beschutte plaats. Zoals bij alle fruitbomen dien je ook goed op de hoogte te zijn van de verschillende ziektes  die op de perenboom  kunnen afkomen en dat zijn er nogal wat. Zo kennen we stambasisrot, kanker, schimmelinfecties, perenbladgalmijt en perenbladvlo. Gooi nooit blad en snoeihout van de perenboom  op een composthoop en zeker niet als het om zieke bomen gaat want niet ondenkbaar is dat hierdoor infecties en zelfs her-infecties door kunnen ontstaan van fruit en andere gewassen die daarmee bemest worden. Zoals met alles zijn er wel bestrijdingsmiddelen tegen perenziektes en hierbij noem ik de middelen pyrethrum, mierosulfo en desis. Deze middelen kunnen het beste in het vroege voorjaar gebruikt worden. Bekende handperen zijn  de Beurré Hardy, de Conference, de Triomphe de Vienne en de Doyenné du Comice. De bekendste stoofperen zijn de Gieser Wilderman en de Brederode. Hier in Holland komen zeker nog wel 90 andere perensoorten  voor. Net als een appelbol kun je van een wat compacte peer met daaromheen bladerdeeg ook een 'perenbol' bakken, van stoofperen compotes maken en niet ongebruikelijk zijn kleine stoofpeertjes als versiering (dressing) op een koude schotel of op kaastoastjes. De perenoogst begint in de derde week van augustus en duurt tot eind oktober. Peren zijn gezonde vruchten en dagelijks buiten een appeltje ook een handpeer  is goed voor uw gezondheid. Peren bevatten buiten vitamine A,  B, C en E foliumzuur, vezels, kalium, mineraalzouten, vruchtensuiker, jodium, ijzer en calcium.  











    12-07-2018 om 19:54 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    21-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding en ijzertekort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eergisteren heb ik in het ziekenhuis Rijnstate te Arnhem tweeënhalf uur onder de infuus gelegen en is het ijzertekort in mijn lichaam aangevuld. Heb je een ijzertekort dan lijdt men aan bloedarmoede wat ook wel anemie genoemd wordt. Anemie komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor en dat komt omdat vrouwen bij de menstruatie nogal eens flink bloedverlies hebben. Bij 'n oude man-zoals ik met mijn 85-is het hoogst zeldzaam. Direct aan de voeding ligt het niet want wij eten hier in het klooster nogal zeer gevarieerd en weten precies wat er nodig is om in goede conditie te blijven. Nu is het wel zo dat ik een zevental ernstige chronische ziektes heb en bovendien een heel zwak hart met een pompvermogen van slechts 15 procent, bovendien liep ik met een operatie voor anderhalf jaar geleden de ziekenhuisbacterie VRE (pas over) op, die me lichaam aardig verzwakt heeft en met al die kwalen ontzettend kwetsbaar. Internist Kooistra vermoedt dat ik ergens in mijn lichaam bloed verliest  en men denkt dat er ergens een lek zit in het maag en darmstelsel. Op 28 juni aanstaande wordt dit gecontroleerd en weten we meer. Voor gezonde mensen is het ook zaaks dat men voldoende ijzerhoudende spijzen tot zich neemt en waar vinden we deze stof? Aan te raden is rund of lamsvlees als het om vlees gaat en als brood kunt u het beste volkorenbrood eten.  Laat de middagmaaltijden bestaan uit aardappelen, voldoende groente en fruit, waarbij als het om groenten gaat hoofdzakelijk de nadruk ligt op peulvruchten, spinazie, wortelen, peterselie en ook heel voedzaam zijn bonen. Alle dagen een eitje is ook aan te raden en hierbij gaat het hoofdzakelijk om het eigeel. Tomaten en paprika's horen ook minstens eenmaal per week tot het menu en heb je ijzertekort eet 's morgens een sneetje brood met appelstroop of wat ook zo goed is dat zijn die sardientjes in die blikjes en ook een nieuwe haring (niet al te zout) zorgt voor een goede ijzerhuishouding. Tegenwoordig hebben alle supers van die zakjes gedroogde abrikozen in voorraad, neem een keer per vier weken zo'n zakje mee bij het halen van uw boodschappen en vergeet ook niet mee te nemen enkele pure chocoladerepen uit pure cacao bereid, want die zitten ook boordevol ijzer. Ideaal zijn eveneens alle notensoorten. Bij al die producten die ijzerhoudend zijn kunt u beter geen koffie, thee of zuivel gebruiken. Neem 's morgens bij het ontbijt een glas pure sinaasappelsap en gewoon een glas water bij het menu, drink om 3 uur in de middag gerust een kopje thee, 's avonds bij de tv tegen achten een kopje koffie en voor je gaat slapen een glas warme melk met een scheutje honig. Als u zich aan dit advies houdt zal uw leven er toch aangenamer op worden en mogelijk gaat u-Deo volente-daarmee een gezonde oude dag tegemoet.  













    21-06-2018 om 18:22 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    26-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewaren en bewaartijd in koelkast van groenten en fruit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de koelkast worden vaak levensmiddelen bewaard die er niet in thuishoren en omgekeerd die er wel in thuishoren. Ik heb in het verleden al eens een paar onderwerpen hieraan besteed en vandaag kwam ik een kookboek van Yvette van Boven een schema tegen met tips over dit onderwerp. De meeste verse groente en fruit die in een koelkast thuishoren hebben een bewaartijd die varieert van 1 tot 7 dagen. Aardappelen en appels bv. kunnen wat langer bewaard worden. Nog beter is het om de groente en het fruit zo vanaf het land meteen te verwerken. Op Tv vinden we heel wat kookprogramma's en ik vind dat programma van Yvette van Boven en van Maarten van 't Hart het leukste om te bekijken. Vroeger werd er maar raak gegeten, maar de meeste mensen werden er niet dik van, omdat ze voortdurend in de weer waren en met primitieve middelen werd zowel op het land als in de keuken gewerkt en wat we met machines binnen de 5 minuten doen, daar hadden waren we vroeger een uur of langer mee bezig. Een tante van mijn vrouw bv. sjouwde van Angeren met een mand vol eieren hier van Angeren lopend naar de markt in Arnhem om deze aan die 'stadsen' aan de man te brengen. Een tuinder uit Huissen reed met een transportfiets of een bakfiets volgeladen met groenten naar Arnhem of Nijmegen om daar op de markt zijn negotie kwijt te raken. Mijn grootvader die bakker was, bezorgde vroeger het brood met de hondenkar, naderhand werd dit de transportfiets en wij als kleinkinderen hebben dit ook een tijdje gedaan, maar in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw brachten we het brood met de bestelauto bij de klant. Tegenwoordig staan de lichamelijke inspanningen op een laag pitje en bewegen de mensen zich driekwart minder dan vroeger. Wil je tegenwoordig slank blijven dan ga je bij een gymnastiekclubclub of loopvereniging om daar je postuur op orde te houden. Je ziet op school en zo ook op de weg tegenwoordig veel mensen die te dik zijn, Vroeger waren er dat maar enkelen en die dat waren, noemden we dan ook de dikke van Jansen of Pieterse en ook wel met de voornaam zo bv. dikke Willem of dikke Jan. Tegenwoordig is alles in de winkels flink aan de prijs en wil onze gezondheidszorg functioneel goed bezig zijn, dan moet het verse goed op markt of winkel wat goedkoper en ook die hoge BTW op levensmiddelen moet er vanaf. Zie hieronder de bewaarstaatjes van groenten en fruit en doe er uw voordeel mee door deze te kopiëren en handig is het om die staatjes in de buurt van uw koelkast te bewaren.







    26-05-2018 om 20:16 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    18-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keukenwijsheid Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    CHEMIE IN DE KEUKEN: Bij koken, bakken. braden, grillen, roosteren, drogen, stomen en  alles wat met het klaarmaken van eten te maken heeft speelt chemie een belangrijke rol. Bij iedere toevoeging vindt er een chemische reactie plaats. Ook als we bv. het vet in de pan laten aanbranden vindt er zelfs een giftige ontleding plaats. Een teveel aan bepaalde kruiden kan zelfs zo'n reactie teweeg brengen dat je in het ziekenhuis beland. Bereid daarom het eten met beleid en wees attent. We zijn weliswaar geen papegaai of kanariepietje, maar wist u dat die heel slecht tegen niet afgevoerde keukenluchtjes kunnen en bij het uitkoken van een tefal pan moet je vogeltjes bij dit gebeuren al helemaal uit de buurt houden  van die gevaarlijke luchtstroming. Doe je dit niet dan liggen ze al gauw voor pampus en op hun dode rug.

    DE ZIEKE MEDEMENS EN PILLENSLIKKER: De vraag is hebben medicijnen ook invloed op uw eetgewoontes? Heel goed mogelijk, maar er is nooit een intens onderzoek hiernaar geweest. Bij duizendeneen geneesmiddelen, begin er maar eens aan. Wel is het goed om goed op de verpakking te kijken. De meeste geneesmiddelen moet je innemen na eerst wat gegeten te hebben en dit in de regel met minstens een glas water. Veel geneesmiddelen kunnen ernstige orgaanaandoeningen veroorzaken. Vooral mensen die veel pijnstillers voorgeschreven krijgen lopen het risico dat hun nieren beschadigd worden. Zout is sowieso al heel slecht voor de mens en van suikers is bekend dat hierdoor het glazuur van je tanden wordt aangetast en het zijn ook vaak echte dikmakers. Veel dieetdeskundigen beweren dat suikers uit vruchten ook heel slecht zijn. We hebben in het verleden er wel eens proeven mee genomen door bepaalde dieren suikers te geven uit de agave, frambozen en aardbeien maar die hadden stukken minder last van gewichtstoename en andere aandoeningen dan de dierengebruikers van uit maïs of bieten verkregen suikers. Zoals ik al een keer eerder gesteld heb, is het voor zowel gezonde als zieke mensen raadzaam om  alles vers van het land te eten, dus geen blikgroenten e.d. en voor hartpatiënten, mensen met darmaandoeningen en nierpatiënten is het goed dat ze buiten niet al te veel aardappelen veel groenten eten zoals ajuin, augurken, broccoli, komkommer, prei, rode bietjes, spinazie, worteltjes, zuurkool en als fruit zwarte bessen. Het mag ook wel wat anders wezen, maar de nadruk ligt op vers.  Voor vlees geldt hetzelfde. Vers van de slager en het  liefst geen bewerkte vlees en/of vleeswaren!Dat men in de keuken de nodige hygiëne dient toe te passen hoeft geen betoog. Kortom een schone keuken en keukengerei, alles goed wassen, niet allen de groenten maar ook het bestek en vergeet ook uw handen niet!

    BLOEMEN EN PLANTEN: Voor u staan heb ik een staatje waarop vermeld staan de hoedanigheden e.d. van de Acanthus mollis en Agave  tequilana.   De bladeren van de acanthus werden vroeger als versiering gebruikt en uit de agave wordt sap gewonnen die de Mexicanen lasten gisten voor hun tequila en dat sap uit die agavestengels is ook prima om huidontstekingen te behandelen. Uit veel planten en bloemen wordt geëxtraheerd om er stoffen uit te persen voor keukengebruik en ook de farmaceutische fabrikant werkt met stoffen afkomstig uit bloemen en planten. Ga naar www.dehelianthus-haarlem.nl/kruiden/lat_ned/kruiden_a.html  Als hint voor onze soepkokers heb ik ook nog staan een tip van ons grutje uit Beinsdorp, de woonplek van onze Olympische schaatskampioen op de 5 km voor dames Ermee Visser.









    18-02-2018 om 19:39 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    02-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN TEVEEL AAN ZOUT FUNEST VOOR JE LICHAAM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De meeste mensen hebben er geen erg in dat in bijna alle levensmiddelen die in de winkel te koop zijn zout zit. Het is dan ook heel moeilijk om het zoutgehalte in je lichaam op het juiste peil te houden, want let je bij het winkelen helemaal nergens op, dan zit je al gauw met het zoutgebruik aan de hoge kant. Ons lichaam kan niet helemaal buiten zout en gejodeerd zout wat de bakkers gebruiken voorkomt kropziektes. Zou je alleen maar brood eten en je verder onthouden van alle artikelen waar geen zout inzit dan krijg je nog voldoende zout binnen. In sommige reclames lees je dat er zoutsoorten zijn die supergezond zijn en die je dan ook maar raak gebruiken kunt. Echt, beste lezers, of het nu zeezout, rookzout, zwart zout, Keltisch,  Hawaï, Egyptisch of Himalayazout betreft het is allemaal één pot 'nat'-. Helemaal voorzichtig met zout moeten mensen zijn die één of andere chronische ziekte onder de leden hebben en vooral die mensen die pijnstillers gebruiken. Ik sta met mijn 8 verschillende aandoeningen nog niet in het Guinness recordboek en in mijn leven heb ik veel pijnstillers moeten slikken, die me nu door de internist verboden zijn, omdat hierdoor ook al de nieren zijn aangetast. Gemiddeld zou de mens minstens 5 jaar langer leven als deze wat minder zout zou gebruiken. Zelfs in ijs en sommige frisdranken zit zout. Er is ook geen saus op te noemen waarin geen zout verwerkt zit. Eet je vlees, neem dan onbewerkt vlees en geen bewerkte soorten, want die zitten barstensvol zout. In de dieethoek van de meeste supers vind je artikelen zo bv. wat sausjes, mosterd en bouillons waar het zout aan onttrokken is en vooral als u een chronisch zieke thuis heeft zitten sla er wat voorraad van in. Laat die patiënt geen gebak of zo eten. Neem een zak bitterkoekjes mee, want daar zit het minste zout in en bitter in de mond maakt het hart gezond. Mijn internist heeft me wat pijnstillers betreft de raad gegeven om alleen en uitsluitend om de pijn te verzachten paracetamol te slikken en vooral funest voor de nieren zijn die zware tabletten ter bestrijding van reumatische aandoeningen; dus wat zout betreft is voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast. De beste voeding voor ons allemaal zijn verse groenten en fruit. Minder gezond zijn al die ingemaakte levensmiddelen in blik, glazen pot of dies wat meer, want daarin zit in de regel veel zout in verwerkt. Wat de regering wel moet doen is een prijsbeheersing op verse producten, want daardoor blijven de mensen langer gezond en wordt er ook aanmerkelijk bespaard op de ziektekosten. Raadpleeg over zout ook het gezondheidsnet www.gezondheidsnet.nl/nieraandoeningen/6-fabels-en-feiten-over-zout/

    02-02-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    10-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuws van het Voedingsfront
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In samenwerking met elkaar hebben onderzoekers op de universiteit van Exter en Brighton vastgesteld dat het drinken van rode wijn en het veel tot je nemen van (echte) chocolade goed zijn voor je huid. In deze producten zitten flavonoïden. Ook in blauwe bessen is deze stof aanwezig. Wil je veroudering van je huid tegengaan, drink dan 's avonds voor het naar bed gaan een paar rode wijntjes en zorg dat je ook een reep chocolade bij je hebt voor overdag. Ik kwam gisteren nog een dame tegen die de tachtig al ruim overschreden had en haar huid zag er gezond en ongerimpeld uit. Toevallig wist ik dat zij zo oud was, maar hier broeder Theodorus schatte haar op goed 40. Vandaag, toen ik op internet las dat deze producten  veroudering tegengingen, was ik zo brutaal om in de super bij Sinkel Miep te vragen of ze wel eens  wijn dronk of gek was op chocolade. Haar antwoord was bevestigend. Miep vertelde dat ze in een klein dorpje in Friesland vroeger pastoorsmeid en kosteres geweest was en elke dag bij het klaarzetten van de kelk vooraf een flinke teug rode wijn dronk om gezellig en wel de dag vrolijk door te kunnen brengen. Geluk had ze dat pastoor Wijnsma eveneens verkikkerd was op rode wijn en deze sowieso al ruim innam bij de offerande en overdag om  inspiratie op te doen voor zijn gezellige zondagspreken waar zelfs veel mensen van buiten de parochie op af kwamen. Elke dag moest Miep bij kruidenier Peperga drie repen chocolade halen-twee voor mijnheer pastoor en één voor haarzelf-en als de zondagscollecte meer dan 50 gulden had opgeleverd, dan werd werd op maandag buiten de drie dagelijkse repen nog een reep extra gehaald. Miep  is na de dood van pastoor Wijnsma, die 101 jaar is geworden, door blijven gaan met haar luxe  eetgewoontes. Van flavonoïden had niemand uit die tijd van even na de oorlog 40-45 ooit gehoord!   

    10-11-2017 om 17:50 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (3)
    05-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NVWA IN DISCREDIT
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De laatste 5 jaar is er heel wat te doen geweest over de controle en het optreden van controleurs  van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Er waren malversaties met vlees waarin al jaren mee geknoeid was, de plofkippen in de supers, fruit dat vol bacteriën zat, bananen die niet in orde waren, de eieraffaire en wat helemaal het hek van de dam was en nóg dat is de toelaatbaarheid van de diverse bestrijdingsmiddelen. De keurmeesters van de Warenwet kunnen er misschien niets aan doen, want het is daar zo geregeld dat de directeur of het hoofd van de dienst bepaalt wanneer er opgetreden moet worden. Overal zijn voorschriften van die geregeld zijn per Wet, Koninklijk Besluit en/of Ministeriële Beschikking. In elke wet in Nederland staat dat de controle altijd moet geschieden zonder aanziens des persoon. Ik zou u met voorbeelden kunnen aanhalen dat dit niet altijd het geval is. Neem bv. de bestrijdingsmiddelen. Er zijn een heleboel van die middelen verboden en in  de warenwet worden de toelaatbare middelen allemaal afzonderlijk  geregistreerd op veiligheid en vermogen van het met name toegelaten middel.  Volgens Hans Muilerman controleur van de PAN Europe wat staat voor Pesticide Action Network van Europa houdt de NVWA geen rekening met het meervoudig gebruik van de diverse toelaatbare bestrijdingsmiddelen die in combinatie met andere toelaatbare pesticiden in de land en tuinbouw of anderzijds wel gebruikt mogen worden. Zo noemt hij in zijn artikel hierover de aardbeien, waarin hij in een bepaald monster een zestal verschillende toelaatbare middelen had aangetroffen en hierbij geconstateerd had dat door de chemische werking van deze middelen een zwaar schadelijk vergif ontstaan was dat bij  consumptie kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Muilerman noemt het hele controlesysteem van de NVWA een achterhaalde aanpak van normen die gebaseerd is op wat de industrie zelf aan normen aanlevert en toelaatbaar acht. In de loop der jaren heb ik over voedingsmiddelen ongeveer zo'n duizend artikelen geschreven. Voor de lezer zal het een hele klus zijn om die allemaal op te zoeken, want ik houd er nog een tweetal andere blogs op na, waarin over van alles en nog wat-alles bij elkaar zo'n 20.000 onderwerpen-iets vinden is. Heeft u daarvoor belangstelling, klik dan op de volgende links om een en ander te bekijken: http://www.bloggen.be/eef en http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/  Bij het teruggaan naar dit culinaire blog, dient u  met de linkermuisknop op de pijl linksboven op de desbetreffende site te drukken. 

    05-11-2017 om 11:10 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    03-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewust snoepen, eten, drinken en leven!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren las ik op Internet een stukje dat ging over ons aloude drop. Volgens een onderzoek van de FDA, dit is de Amerikaanse Voedsel en warenautoriteit, zit ons drop vol glycyrrhizinezuur. Dit zuur is afkomstig uit het zoethout, een van de bestanddelen waaruit drop is samengesteld. Glycyrrhizinezuur  is een echte vocht vasthoudende stof, waardoor de bloeddruk omhoog gaat, de hartslag zich versnelt, de ledematen wat aanzwellen, je wordt er door spierverslapping loom van en je kunt er hart en nierfalen aan overhouden. Volgens de FDA is een hoeveelheid per dag van zo'n 12 dropjes-plm. 60 gram-al voldoende om mogelijkerwijze in een ziekenhuis te belanden. Voor ons Hollanders die allemaal vaak van drop genieten, klinkt dit alles een beetje overdreven, want als dit wat de FDA beweert allemaal werkelijk zo is, dan zouden de ziekenhuizen hier in Nederland allemaal vol liggen met dropgebruikers en genieters. Een hoop mensen negeren het zoute drop, omdat dit teveel natrium bevat en halen zoet drop in huis, maar vergeten bv.  dat in zoet drop eveneens glycyrrhizinezuur zit. Bij het eten van drop voel je jezelf vaak prettig en dat komt omdat dat glycyrrhizinezuur zich in ons lichaam zich voordoet als androsteron, een stof die de nieren wel nodig hebben om functioneel goed te werken: dus het gaat hierom om een voor de gek houdertje? Juist! Nu is het zo gesteld-en dit is met al het eten en drinken en manier van leven het geval-dat "overdaad schaadt". In de regel zijn mensen onder de 40 jaar minder vatbaar voor alles dan de mensen die wat ouder zijn. Ikzelf bv. ben 84 jaar oud, heb longemfyseem, reumatoïde artritis, last van hart en nierfalen, loop met een buikkatheter,  heb last van een zware liesbreuk, loop met een stok of zit voor wat verderop in een rolstoel en dit weer heb ik te danken aan neuropathie aan mijn voeten. Echter met drop eten heeft dit alles niets te maken, met roken ben ik in 1985 al opgehouden, in een wat later stadium met het af en toe drinken van een pilsje of anderzijds. Stellen kun je dat ik leef als een kluizenaar die  op de stoep van de hemelpoort zit  om af te wachten wanneer Petrus de poort opent. Waar ik mijn lezers wel voor wil waarschuwen is dat bv. pijnstillers zowel hart alsmede nieren ook ernstig kunnen disfunctioneren en dat iedereen die hoge bloeddruk heeft en last van hart en nierfalen zich moet onthouden van al die eet-en drinkwaren die zout bevatten, geen bewerkte vlees of vleesproducten moeten eten, absoluut zich onthouden van ingemaakte groenten in glas of blik, kortom uitsluitend zich dienen te houden aan alles vers van het land of uit de super! Om een kaliumtekort tot een minimum te beperken eet ik elke morgen twee kiwi's.  Kortom beste lezers, raak niet in paniek maar wees wel zuinig op uw gezondheid en onthoud dit ervan: ,,Te veel van het goede is vaak slecht voor uw gezondheid en houd u aan alle regeltjes die onze regering u voorschrijft". Als u zo leeft dan maakt u t.z.t.  de honderd wel vol!

    03-11-2017 om 14:01 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    22-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinaire Foefjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iets over eitjes: Een eitje koken is eenieder wel toevertrouwd, maar hoe voorkom je bv. dat ze met het koken kapot gaan en wat te doen als je een aantal eieren gekookt hebt en Piet komt wat later thuis en wil ook graag nog genieten van een warm gekookt eitje.
    Iets over eigen gebakken krentenbrood: Hoe voorkom je bv. bij krentenbrood (zie inzet) dat de krenten allemaal gezakt in de sneetjes zitten en in het bovengedeelte van de snee is het fietsen door een kale landstreek. Nu dat probleem kennen we en hieronder op een staatje vindt u de oplossing.
    Het oog bij pannenkoeken wil ook wat! Met wat meel, een ei, melk en zout is een beslag voor pannenkoeken snel klaar, maar je wilt ook heel graag dat ze er goudgeel uitzien en lekker ruiken. Heel fijn is het tevens dat het niet van die stijve maar luchtige pannenkoeken zijn. Wil je weten hoe je dat voor elkaar krijgt, raadpleeg dan het staatje hier onder de tekst.
    Heel fijn is het om met wat culinaire foefjes op de hoogte te zijn. In de loop der jaren heb ik op dit  blog veel van die huishoudelijke hinten aan u gegeven en ik hoop in de komende daaropvolgende jaren-als de schepper Hierboven het toelaat-er verder nog een aantal te kunnen brengen.






    Hieronder hebben de eitjes allemaal een jasje aan, maar als die er niet zijn....
    Wat dan?






    22-10-2017 om 16:48 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    21-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnesium, onmisbaar mineraal in menselijk lichaam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Magnesium zit in veel voedingsstoffen die we dagelijks gebruiken. We vinden dit mineraal in pure chocolade, avocado's, alle soorten noten (walnoten, cashewnoten, paranoten enz.)-, in peulvruchten, tempeh, zaden, volkorengranen, bananen, groene bladgroenten en yoghurt.
    In het Erasmuslaboratorium in Rotterdam heeft men onlangs ontdekt dat magnesium een onmisbaar element is voor de spieren en zenuwen in ons lichaam. Zoals met alle voedingsmiddelen het geval is een teveel of te weinig aan bepaalde opbouwstoffen en/of mineralen niet goed: er moet een zekere balans zijn. Gezonde mensen die normaal en afwisselend eten en zich per dag een half uur bewegen hebben in de regel op allerlei gebied een goede bloedspiegel en om in militaire bewoordingen te blijven is hun abohzis (dit weet ik nog wel uit de tijd toen ik 'aal' was) uitstekend. Wat ze daar in het Erasmus ook ontdekt hebben is dat de juiste hoeveelheid magnesium in je lichaam ook heel belangrijk is voor bepaalde hersenaandoeningen, zo b.v. de ziekte van Alzheimer. Met mijn 84 zwoegjaren achter de rug mankeer ik al jaren van alles en steeds komt er weer iets bij en zie ik de hemelpoort van Petrus steeds verder opengaan. Heb je verschillende aandoeningen dan gebruik je ook een grote dosis medicijnen. In die medicijnen zitten van alle middelen die gericht zijn op vermindering van de pijn, de klachten etc. máár elk geneesmiddel heeft ook zijn bijwerking(en). Van bv. maagbeschermers en plastabletten weten we dat die veel magnesium aan het lichaam onttrekken, waardoor je uzelf volledig slap en ellendig gaat voelen. In overleg met uw huisarts en/of deskundigen van de apotheek dient u al dat gebruik op een rijtje te zetten en te koppelen aan een dieet dat gericht is op voedingsmiddelen die dat eventuele tekort van magnesium in het lichaam weer aanvullen. Heel belangrijk is hierbij dat u om de drie maanden even uw bloed laat controleren om te kijken hoe het er met alles bijstaat.





              

               

    21-09-2017 om 15:49 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    23-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HAVERMOUT VOEDZAAM EN GEZOND
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over havermout is veel te vertellen. Vroeger schreven huisartsen het voor aan mensen die met een zwakke maag te doen hadden en i.p.v. brood met smout besmeerd en spek aten maagpatiënten 's morgens een bordje havermoutpap en als dat ook slecht te verdragen was, dán werd op dokters advies overgegaan op lammetjespap. Van havermout kun je aangemaakt ook pannenkoeken bakken en wat ook mogelijk is dat je door een havermoutdeegje te maken met toevoeging van suiker en boter ook lekkere havermoutkoekjes kunt fabriceren.
    Op internet las ik onlangs een artikel over havermout, welke ik zo interessant vond dat ik het op dit culinaire blog heb overgenomen op staatjes die hieronder staan afgebeeld. Wie het op internet ontgaan is, kan hier bij broeder Everard er alsnog kennis van nemen.








    23-08-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    20-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een babbeltje over eieren, bewaring aardappels en waterijsjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eieren: We hebben pas de Fipronil affaire met eieren achter de rug en miljoenen eieren zijn vernietigd vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Ook heeft men hele pluimveestapels geruimd, wat in feite niet nodig was geweest, omdat ook een quarantaineduur-van pakweg drie maanden-de zaak opgelost had. In een hoop landen zijn onze Hollandse eieren taboe geworden en ook zijn er landen die producten van ons weren waarin eieren verwerkt zijn. Te hopen is dat dit alles van tijdelijke duur is en onze eitjes vrij van gevaarlijke residustoffen weer overal geaccepteerd worden. Eieren hebben een hoge voedingswaarde en zonder eieren is het leven niet denkbaar. Eieren worden gebruikt voor gewone consumptie,  bij het opmaken van schotels, verder kun je geen koekje of gebakssoort bedenken waar geen eieren in gebruikt zijn. Zonder eieren is er geen advocaat en zelfs in chocolade worden eieren gebruikt. Ook voor kleine huidaandoeningen is bv. een beetje eiwit heilzaam voor het weer gaaf maken van de huid. Echt zonder eieren is niet te leven! Op enkele staatjes hier beneden lees u het een en ander over onze eitjes, verder heb ik voor u ingebracht een advies over de bewaring van aardappels en als inzet ziet u enkele waterijsjes afgebeeld en daar wil ik even het mijne van kwijt.
    Waterijsjes: Op internet las ik een verhaal dat zelfs ziekenhuizen bv. na operaties de patiënten lieten zuigen op waterijs; de pas geopereerde patiënt wordt er rustig van, is minder koortsig en zienderogen knapt de zieke weer op. Verschillende keren heb ik waterijsjes gehaald voor mensen die op sterven lagen, droge en stijve lippen hadden en door gretig op zo'n ijsje te zuigen rustig werden en hierna zacht insliepen. Vroeger ging een geestelijke aan het bed van een stervende tijdens de bediening vaak langdurig zitten bidden en ooit heb ik in een ziekenhuis een patiënt bezocht waar ik geen woord tegen kon zeggen, want tegenover haar lag een oude mevrouw met een briefje van 25 gulden in haar hand die een dominee op bezoek had, die werkelijk meer dan een uur verhalen uit de bijbel aan het voorlezen was en dit met luide stem, zodat iedereen uit fatsoen gedwongen was om zijn of haar mond te houden. Ik geloof niet dat dit in de tegenwoordige tijd nog de juiste weg is om een zieke gerust te stellen. Wel aanbevelingswaardig zijn die waterijsjes die werkelijke wonderdoeners zijn! 









    20-08-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Kookgek
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Kookschool
  • Duivensoep

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging
  • Alles over de thuisbakker
  • Broodbakken
  • Mariëlle kookt
  • Bakrecepten van okoko

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    godelieve
    www.bloggen.be/godelie
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs