Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (16)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (14)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (14)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (15)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (23)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
  • Romige Groente uit Oven, en een Advies Vooraf over Alledaagse Moeilijkheden!
  • Oma's Heerlijke Puddingen
  • Vandaag Maria Lichtmis en morgen gaan we de Blasiuszegen halen!
  • Staan vandaag heb ik een recept van Chili Con Carne Wraps
  • EIEREN MET WIJNSAUS
  • CURRY PIAF VOOR TWEE PERSONEN
  • Eetsuggesties voor Kerst & Nieuwjaar
  • Behoorlijk Koud, Dus Tijd Voor De Erwtensoep!
  • Ooit van Kaassoep Gehoord?
  • Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023
  • Is de eindtijd werkelijk in zicht?
  • Broccoli Salade Met Tonijn en Krieltjes
  • Ook volgens een groot aantal Helderzienden zitten we in de Eindtijd
  • Einde Wereld
  • Mooi figuur en Altijd Fit met Voedselrecept Broeder Everard
  • Met een bakje ijs en wat fantasie maak je een lekker nagerecht!
  • Bleekselderijsalade met noten
  • Le Goûter et Pâté en Croûte
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    domeinen
    www.bloggen.be/domeine
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankloopt
    www.bloggen.be/franklo
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    17-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouget Aux Fines Herbes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Raadzaam is het om minstens eenmaal per week een vismaaltijd voorgeschoteld te krijgen. Vis zit boordevol vitaminen en andere stoffen die goed zijn voor hart en bloedvaten. Vroeger was de vrijdag een dag die bij de katholieke gemeenschap bekend stond als de dag dat je geen rund of varkensvlees mocht eten en in  plaats van een biefstuk, carbonaatje of een gehaktbal kwam er vis op tafel. Van oudsher staat Nederland bekend als een land met een grote vissersvloot, maar toch wordt hier minder vis gegeten dan in België. Hier in de gemeente Lingewaard staat er op sommige plaatsen en dagen wel een kraam waar je vis kunt kopen, maar een echte viswinkel is hier niet. Ook een specifiek visrestaurant is hier in de directe buurt nergens te vinden. Dit alles weerhoudt me er niet van, hier in dit internationaal getinte klooster, niet alleen op de vrijdag, maar ook op andere doordeweekse dagen en dit om hier de broeders en zusters gezond te houden, vaak een visschotel te serveren. Hier beneden vindt u de receptuur en tegenwoordig heeft bijna iedereen een auto en wil je een lekker visje op tafel hebben, dan moet je als je het kunt veroorloven er wat voor over hebben en van hieruit naar Elst, Arnhem of Nijmegen rijden om de ingrediënten voor uw visschotel wat verderop in  te slaan. Ik wens u veel succes met de bereiding van deze heerlijke visschotel en tot een volgende keer maar weer!       




    Ik heb er voor een mooi cachet ook nog wat tomaatjes bijgedaan

    17-09-2014 om 18:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    04-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sole Normande
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We gaan maar weer eens terug naar de Franse keuken van een driekwart eeuw terug en komen dan bij die jonge dames van weleer terecht die er toen met zo'n leuke Amerikaan of Engelsman getrouwd zijn die destijds in 1944 landde in Normandië om vandaaruit Europa te bevrijden.  Het zijn nou allemaal dames die tegen de negentig lopen en mogelijk al betovergrootmoeder zijn. In die tijd werd er jong getrouwd en kwamen er veel 'te vroeg geboren kindertjes' op deze wereld; de meeste al met nageltjes die al meteen geknipt moesten worden en een haardos waar de kapper aan te pas moest komen. Hier in Holland vielen onze jonge dames veelal op een knappe Canadese bevrijder en in Breda waren het de Poolse jongens die daar de 'meskens' het hoofd op hol joegen. Van gezond eten hielden ze allemaal en hun hart kunnen ze allemaal ophalen aan de visschotel die morgen met 'vastendag' hier de kloosterdis siert. Wat u er allemaal nog verder bij eten wilt, laat ik aan u over, maar blijf ouderwets en denk erom dat op vrijdag beslist geen vlees op tafel mag komen. Herinnering: Ik zat nog op het seminarie en met de vakantie nam ik per ongeluk een plaatje boterhamworst van de snijmachine in de kruidenierswinkel. Mijn moeder liet de klant voor wat ze was, trok mijn mond open en een half plaatje wist ze nog uit deze helse mond te verwijderen. Het was in die tijd een grote doodzonde om op vrijdag rund of varkensvlees te eten. In de biechtstoel waren de penitenties voor een dergelijk vergrijp nog taaier als het vlees van een oude stier en mijnheer pastoor maakte ons wijs dat Petrus dergelijke misdadigers aan de hemelpoort stond op te wachten en een hulpje je meteen in het vagevuur gooide om te laten voelen dat je echt in de fout was gegaan.
    Hieronder heb ik op een kookstaatje afgebeeld staan de ingrediënten die u allemaal nodig hebt voor deze heerlijke visschotel en de bereidingswijze. Doe u best en het komt allemaal dik voor elkaar! 








    04-09-2014 om 13:48 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (2)
    02-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOLE DEAUVILLAISE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de maand augustus heb ik veel algemene artikeltjes over voeding en andere onderwerpen geschreven. Deze onderwerpen zijn geweldig in de smaak gevallen en vele kookliefhebbers bezochten dit blog. In deze mooi begonnen septembermaand plaats ik maar weer eens enkele visgerechten. De vissoort waarom het vandaag gaat is tong en de schotel die we klaar gaan maken heet Sole Deauvillaise. Je kunt buiten de ingrediënten, de bereidingswijze en de aldus verkregen schotel ook uw eigen variaties aanbrengen en als u er een volledig menu van op tafel wilt brengen met alles erop en eraan, dan adviseer ik u als groente bij tong gebruik te maken van de volgende groentesoorten: Bloemkool, broccoli, champignons, erwtjes, knolselderij, schorseneren, prei en tomaten. U kunt ook volstaan met bovenstaand schoteltje (voor 4 personen) met vooraf een lekker vissoepje en als nagerecht een lekkere peer of appel. Van de week kreeg ik van iemand te horen dat mijn gerechten niet afgestemd waren op mensen met een wat bescheiden inkomen. Inderdaad staan er dure gerechten bij, maar ook heel veel maaltijden die niet zoveel hoeven te kosten en ook voor mensen met een smalle beurs bereikbaar zijn. Mijn ouders hadden vroeger een driedubbel bedrijf, bestaande uit een Horecabedrijf, bakkerij en kruidenierszaak en in het stadje waar wij woonden waren enkele grote gezinnen van 7 tot zelfs 12 kinderen. Er bestond toen geen kinderbijslag, moeder had thuis genoeg te doen en vader had een bescheiden inkomen op de steenfabriek of was voerman  bij een transportondernemer en verdiende met dag en nacht werken 7 gulden per week. Mijn moeder zaliger was een goed mens en verleende veel steun aan die mensen die het echt moeilijk hadden. Bij ons aan tafel zat vroeger vaak genoeg een etersgast en als we geslacht hadden, dan moest ik altijd een hutspot brengen bij de mensen die het niet zo breed hadden. Hier in het 'klooster' ben ik de enige broeder, samen met mijn vertrouwde keukenhulp soeur Mary, die al jaren moeten leven van  een bescheiden inkomen en toch  altijd in de weer zijn voor anderen; bovendien zijn we, nu op leeftijd,  behept met een vijftal chronische ziektes, hebben al bijna 5 jaar geen vakantie kunnen houden en buiten de vele geneesmiddelen die we noodzakelijkerwijze moeten innemen, hebben we buiten een eigen risico voor de lichamelijke verzorging ook nog heel veel bepaalde producten nodig, die ook noodzakelijk zijn, maar niet in het ziekenfondspakket zijn opgenomen. Zó, dit is mijn respons! Hieronder vind u een staatje met de benodigdheden voor dit gerecht en de bereidingswijze. U kunt, als u wilt, een afdruk van de receptuur maken; altijd makkelijk en vlug voorhanden!  





    02-09-2014 om 20:40 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    28-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorgerecht: Rog Met Bruine Boter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rog met bruine boter: Op vrijdag eten we hier in het klooster nog altijd vis en gedurende de vasten beperken we ons tot twee maaltijden per dag. Ooit heb ik eens gegeten in een boeddhistisch klooster ergens op de Veluwe. De monniken daar waren uiterst sober gekleed en droegen afgedragen kleding, maar dat kon je niet van het eten zeggen. In tegenstelling tot bv. de bedelmonniken in Tibet en Thailand, die met een bedel pannetje  in afwachting zijn van een langskomende barmhartige Samaritaan zat ik daar aan een weliswaar eenvoudige houten dis, maar wat er allemaal op tafel kwam was van uitstekende kwaliteit. Alles bij elkaar heb ik daar twee uur aan de eettafel doorgebracht en bij overste Geert heb ik gebiecht gezondigd te hebben tegen het zevende en tiende gebod van de Tien Geboden; door mijn overdreven eetgedrag had ik mijn naaste in de ontwikkelingslanden mogelijk benadeeld en dat valt onder het gebod van ,,Gij zult niet stelen en niets begeren wat uw naaste toebehoort"! De kost verdiende de brave monniken met de verkoop van kaarsen, wierookstokjes en bidsnoeren. De wereld is modern geworden: overal op het platteland en de steden zie je de winkels verdwijnen en gekocht op internet worden de sloffen van opa, het doorkijk bloesje van Thea en het aangepaste schoeisel van oma met haar jubeltenen. Tegenwoordig is alles pin duur en het enige wat tegenwoordig nog een beetje bij prijs is in de super is de zogenaamde plofkip, die het aardse leven in combinatie met de ingeademde lucht met van allerlei verontreinigde stoffen. danig weet te bekorten. Bij ons in het klooster eten we er goed van en de gemiddelde leeftijd ligt hier op 80 jaar. In de kloostergangen hebben we verse luchtroosters staan en een zogenaamde hapin installatie die alle verontreinigende stoffen inslikt en omzet in hapklare brokken voor de vele wolven die momenteel ons land bevolken en waarvoor we sinds kort gewaarschuwd zijn hoe we deze beestjes benaderen moeten. In de dertiger jaren van de vorige eeuw hadden de vissers het niet breed. Zo'n rogje kocht je vroeger voor minder dan een gulden en de vis werd hiermede slecht betaald. Dat ligt nu wel anders, maar terwijl in alle andere landen van de wereld de visregels met voeten getreden worden, wordt hier in Holland ieder teveel gevangen visje vernietigd om aan de quota-eisen te voldoen en daarom is de vis hier 10 keer duurder dan bv. in Frankrijk. Hier in Nederland zijn de kloosters dunbevolkt en als slimme Hollandse confraters nodigen we hier steeds broeders en  paters uit andere landen uit die met koffers vol artikelen ons bevoorraden met alles wat hier door ons arme kloosterlingen niet meer betaald kan worden. Onze participatiemaatschappij ligt een deurtje verder dan hier de voedselbank en voor ons was de rog met bruine boter en kappertjes vandaag echt niet te duur om op deze vasten vrijdag toch lekker te eten.







    28-03-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    07-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm à La Maison De France
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zalm is een vissoort die bij geen enkel restaurant op de menukaart ontbreekt. Onlangs was zalm negatief in het nieuws doordat ze besmet was met bepaalde bacteriën.
    Dit was absoluut niet te wijten aan de vis, maar aan de verwerkingsfabriek die de verpakkingsmachines niet schoon hadden.
    Voedselbesmettingen komen tegenwoordig veelvuldig voor en te weinig zuivere vakkennis van  de fabrikant, slechte toepassingsregels en toezicht op de hygiène zijn daar debet aan. Gewoon kraanwater in de keuken dat gebruikt wordt met het wassen van groenten en met alles wat betrekking heeft op de voedselbewerking en verwerking kan b.v. besmet zijn en vol schadelijke kiemen zitten die een voedselbesmetting teweeg kunnen brengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als zeefjes achter de kranen en rubbertjes tussen de afsluitingen niet tijdig vervangen worden. Hetzelfde is het geval bij verwerkingsmachines en vervuild keukengerei.
    Een vissoort die aanmerkelijk goedkoper is dan zalm nl. de koolvis wordt nog wel eens als zalm verkocht of in restaurants geserveerd, maar in een goed eethuis zult u dit niet aantreffen. Tegenwooordig zijn er veel tv-programma's die handelen over koken en braden en iemand die daar alles over weet en mogelijk over iets meer praktische keukenkennis beschikt dan deze kloosterbroeder is Herman de Blijker. Hij geeft van die verhelderde tipjes die erg nuttig zijn.  kijk op Google en raadpleeg het web keukentipjes m.b.t vis e.a. 
     Doe er uw voordeel mee. Hier benden ziet u het recept Zalm à la Maison De France van broeder Everard en ga ermee aan het werk! Vis is gezonde kost en eet het minstens een keer per week!
       








    07-11-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (1)
    19-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langoest au Gratin en Kreeft Courchamps
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Langoesten zijn kreeftachtigen, tienpotige schaaldieren zonder scharen. Deze kreeftachtigen zitten overwegend op rotsachtige zeebodems van minstens 10 meter diep en het vanggebied is van Zuid-Europa tot Het Kanaal. Van de week las ik in de krant dat er ontzettend veel kreeften (ook in de Zeeuwse wateren in Nederland) en langoesten gevangen worden hetgeen betekent dat het aanbod groter is, en mogelijk in de toekomst ook zo zal blijven, dan de vraag. Dit houdt eveneens in dat deze wat elitaire culinaire producten goedkoper worden.  Er zijn mensen die een zekere antipathie tegen dit soort schaaldieren koesteren, maar als zuke personen langoest of kreeft op het bord krijgen dan zullen ze versteld staan van de lekkere smaak en dat betekent dat de huisvrouw en/of huisman dit lekkernij, wat menigeen misschien nog nooit geproefd heeft, vaker moet gaan klaarmaken. Bij deze schaaldierengerechten kun je geroosterde of gegratineerde aardappelen voegen met als groenten groene asperges, worteltjes, andijvie, spinazie, erwtjes, prei of als u iets anders prefereert, ga uw gang! Au gratin wil niets anders zeggen dan dat de langoesten gebakken zijn in een topping van kruiden, waarbij veelal ook gekruide kaas gebruikt wordt.  Over wat u in huis moet halen om Langoest au Gratin klaar te maken  of Kreeft Courchamps leest u op de staatjes die ik hieronder in beeld heb ingebracht. Ik hoop dat het nuttig voor u is geweest en ik wens mijn culinaire lezers veel succes bij de bereiding hiervan.

















    19-08-2013 om 10:10 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (2)
    27-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouget Aux Fines Herbes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rouget Aux Fines Herbes  is een visschotel, waarbij als vissoort rode poon gebruikt wordt. Rode Poon wordt ook wel knor-of zeehaan genoemd. Het is een vis die te vinden is in het noordoosten en het oosten van de Allantische Oceaan, Middellandse Zee en de Noordzee. Het is een echte zoutwater-en bodemvis die in orde van grootte 30 tot 75 cm lang is. De vis heeft twee rugvinnen en een benig koppantser. .De moderne visserij maakt veel gebruik van het zogeheten flyshooting; dit is een techniek van vissen, waarbij de vis niet beschadigd wordt, zelfs zijn natuurlijke slijmlaag behoudt, nooit ondermaats kan zijn en ook het milieu word door deze manier van vissen beschermd. Aan boord van zo'n schootflyschip wordt de vis met alle zorgen omringd, gesorteerd en indien nodig aan boord  bewerkt en/of verwerkt. De Rode Poon is een vis die wel 15 jaar oud kan worden. Ondanks dat ze uit de zee komt is ze zoet van smaak en bruikbaar op alle visschotels, zelf op de barbecue doet deze vis het uitstekend! In de buurt van Senegal en Marokko zit veel van dit soort vis en onze buitenlandse vrienden uit deze landen zijn specialisten in het klaarmaken van visschotels met poon of  mul. Onlangs was ik in een Spaans klooster en daar in de buurt was een marina waar vissersschepen aan wal lagen; in Corralejo wonen heel veel vissers en je kunt de plaats wel vergelijken met hier in Nederland het bekende Volendam. Niet in elke plaats hier in Nederland vind je een speciaalzaak van vis en vaak moet je als plattelander even afreizen naar de dichtstbijzijnde stad om poon te bemachtigen. Als je in zo'n zaak vertelt wat je klaar wilt maken, dan krijg je de vis geschoond mee en ben je in koken, bakken of braden geïnteresseerd dan ben ik ervan overtuigd dat u dit visrecept, wat ik hier voor u heb opgetekend, best goed weet te bereiden..







    27-06-2013 om 14:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (2)
    25-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEKOOKTE VIS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nederland is een echt waterland en dat houdt in dat er niet alleen op onze rivieren en zee gevaren wordt, maar ook worden de wateren bevist en niet te vergeten is Nederland ook een land met veel watersporters. Als kloosterkok houd ik me meer bezig met wat voor soort vis we op onze wekelijkse 'vastendag' op  vrijdag op tafel moeten brengen en deze keer wil ik het hebben over gekookte vis. De meeste vissoorten kunnen we in hun geheel koken. maar niet alles van dat visje kan geserveerd worden. Bij het klaarmaken van vis heb ik altijd de benodigde attributen bij de hand en dat zijn een snijplank, een glazen bak, een afruimbakje, een vlijmscherp mes en niet te vergeten een paar keukenhandschoenen. Gaan we de gekookte vis ontvellen, dan werken we van kop naar staart, we draaien het visje even om en doen hetzelfde met de andere kant, kop staart en rugvinnen zijn er in middels ook afgehaald. Met onze duimen drukken we het visvlees van de graat en dan gaan we een visschotel opmaken. De kunst is om de vis zo gaaf mogelijk op tafel te brengen. Je kunt een grote visschotel maken, maar ook een schoteltje van persoon tot persoon met daaromheen bijv. wat aardappelpuree, worteltjes, erwtjes of dies wat meer; je kunt er verschillende sausjes bij gebruiken en niets is te gek om bij te voegen; veelal wordt bij gekookte vis een mosterdsaus gebruikt. Hoe kook je die vis nu? Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis er precies onder ligt. Reken voor elke liter water op 2 afgestreken eetlepels zout, voeg er wat laurier, tijm, peperkorrels, wat tuinkruiden, een worteltje, wat prei en een schijfje citroen en een scheutje azijn bij. Trek de gebruikte kruiden in het water af, laat het even koken en zeef dan het geheel. Leg de vis in het gezeefde vocht, breng deze opnieuw aan de kook en houd naar gelang de dikte van de vis een kooktijd aan van 5 tot 10 minuten. Probeer of de vinnen gemakkelijk loslaten, hetgeen een teken is, dat de vis helemaal gaar is en schep de vis met een schuimspaan voorzichtig uit de pan. Leg vissoorten, die aan weerszijden verschillend gekleurd zijn, en dan heb ik het over schol, bot, tarbot, griet enz, altijd met de lichtste kant naar boven op de visschotel. Garneer de schotel, desgewenst, met een toefje peterselie. Gewenst is het ook om het visvlees wat harder te maken altijd wat azijn aan het kookwater toe te voegen en dit niet na te laten! Kooktijden voor verschillende vissoorten: Wijting, schelvis en kabeljauw: 3 à 6 minuten. Snoekbaars, grote bot en schol: 4 à 8 minuten. Tarbot, griet en heilbot: plm. 10 minuten. Tong, visfilets, waterbaars: 3 à 6 minuten. Zalm, forel, zeelt, karper, snoek: 8 à 10 minuten. Gepocheerde vis: Het pocheren van vis is eigenlijk een betere bereidingswijze dan koken. Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis net onder dit water staat. We gebruiken dezelfde hoeveelheid zout en kruiden als bij het koken. Ook het scheutje azijn niet vergeten! Alles gaat hetzelfde verder als bij koken, maar  in feite laat je bij de ,tweede kook' de vis niet koken, maar broei je ze als het ware gaar door het water tegen het kookpunt aan te houden, maar niet laten pruttelen. Wil je een vis mooi gaaf op tafel brengen, dan is pocheren de ideale bereidingswijze daarvoor!  In veel restaurants brengt men gekookte of gepocheerde vis in zijn geheel op tafel. Hier in het klooster doe ik dat bij deze wat op leeftijd zijnde communiteit niet. Een graatje in de keel is niet prettig en al voortijds naar Petrus te gaan, daar hebben oze confraters en eerwaarde zusters het hier in dit klooster nog te goed voor; dat gun ik mijn lieve oudjes zeker niet! We kunnen als particulier vis verder ook nog stoven, grillen en bakken. Het roken van vis gebeurt meestal in rokerijen en eist een specifieke kennis, die moeilijk onder de knie te krijgen is en op die rooklucht van die smeulende krullen is men in een  dichtbevolkte buurt, denk ik, niet gesteld.


       
        Vergroot het onderschrift even om de levenswijze  van dit visje te lezen!
         
            

     
                   
             

      

       
            
         
                 Kabeljauw met ui-puree
           

    25-04-2013 om 20:29 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    08-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Truite Farcie Fernand Point
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook in het klooster heb je tegenwoordig niet veel keuze meer als het om eten en drinken gaat. Vroeger hadden we grote landerijen, een eigen boerderij en grote voorraadcellen, waarin we alles lange tijd konden bewaren. Je wist wat je at en dat kun je tegenwoordig ondanks de overvolle winkels niet meer zeggen. Veel producten komen uit het buitenland en al die geopende handelssluizen van elders vallen moeilijk te controleren. Je hoort zo links en rechts wel eens wat. Pas hadden we producten die besmet waren met allerlei bacteriën en op TV hoorde ik dat er in Spanje spiervezels van honden in tomatenpuree verwerkt waren, bekend zijn tevens plofkippen uit mega-pluimveebedrijven die slecht van kwaliteit zijn, van tonijn in blik, waarin ook dolfijnenvlees verwerkt was en wat dus voor de gezondheid niet gevaarlijk is, maar wel duidt op oneerlijkheid in de handel, was die verwerking van paardenvlees in rundvleesproducten. Gelukkig zijn we hier in het klooster erg kwaliteitsbewust en zuster Mary die samen met broeder Gerardus zorgt voor de bevoorrading weten alles over eet-en drinkwaren en weten wat ze in huis halen. Vandaag heb ik een visschotel staan voor een doorsnee gezin dat tegenwoordig meestal bestaat uit vier personen en ik denk, als u dit gerecht klaar weet te maken, iedereen aan tafel er echt van genieten kan. Forelkwekerijen zijn er tegenwoordig in elke provincie wel gemiddeld een drietal en adviseren doe ik u daar het hoofdproduct voor deze maaltrijd van te betrekken.  





    08-04-2013 om 12:47 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (1)
    19-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauwfilet met gevulde paprika
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog heel weinig katholieken houden zich aan de vasten, maar toch was die ouderwetse vasten van vroeger een goed middel om wat overgewicht kwijt te raken. 60 Procent van de Hollanders en 50 procent van onze Belgische broeders en zusters zijn te zwaar en hoe je het ook keert of weert: ,,Ieder pondje gaat door het mondje"! Zwaar lichamelijk werk wordt nog maar bij enkele beroepen verricht en verder zijn het de machines en allerlei handige apparatuur dat ons verlost van zweet, bloed en tranen. Kortom de vastentijd gaat ons van overgewicht verlossen. Begin 's morgens met een goed ontbijt met ook wat vruchtensap, hierna geen tussendoortjes, ga lopend of met de fiets naar je werk, 's middags een warme maaltijd met veel verse groenten en fruit, niet te veel aardappeltjes en in plaats van vlees liever wat vis.  De werkende mensen eten in de regel 's avonds warm en Piet de bouwvakker die de hele dag flink in beweging is geweest mag rustig wat meer eten dan zijn  zuster Wilma die de hele dag op haar werk achter de computer heeft gezeten. Uit den boze is het om de hele avond tv te kijken en aldoor van allerlei snacks en nootjes naar binnen te werken. Piet mag na gedane arbeid rustig een pilsje drinken, en Wilma raad ik aan om na de koffietijd tijdens het journaal niets meer te gebruiken, maar er is niets op tegen om voor het zich ter ruste begeven als slaapmutsje een borreltje of wijntje in te nemen. Op mijn site staan veel recepten van vis en ditmaal heb ik voor u staan een recept van kabeljauwfilet en als we het over paprika hebben, dan schiet me te binnen wat we hier in het klooster ook wel eens doen met meloenen, sinaasappelen of citroenen. We hollen ze uit en vullen deze op. Ook hierbij raad ik aan dit niet te realiseren met spijzen die zwaar aanzetten, want anders gaan we de Amerikanen achterop die bijna allemaal te zwaar zijn en niet zoals hier gemiddeld 80 jaar oud worden.





    19-02-2013 om 20:44 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    21-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet Overal Tref Je Kaviaar Op Tafel!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kaviaar wordt ook wel eens het zwarte goud genoemd. Onder Kaviaar verstaan we de onbevruchte eitjes van de steur, een vis die al duizenden jaren bekend is en nog eerder dan de nu uitgestorven dinausaurus in zowel de zoute als zoete wateren van onze aardkloot rond zwom.Vroeger waren het landen als Rusland en Iran (het voormalige Perzië) waar we de kaviaar van betrokken.De naam kaviaar, in het Iraans Khag-avar (krachtige koek) dook voor het eerst op zo tegen de 17de eeuw en het waren voornamelijke de heersende vorsten die bij bezoeken van hun vrienden deze lekkernij op tafel hadden staan. Toen na de Eerste Wereldoorlog de kaviaaraanvoer uit Rusland en Perzië stokte, realiseerde de Fransman Emile Prunier zich dat er in de Gironde in het voorjaar paaiende steuren optrekken ter bruilioft en dat er derhalve ook uit de Gironde- 'caviar nouvel pêche'- verse kaviaar te halen was. Wat het precies is kan ik u niet vertellen, maar kaviaar zou een goed alternatief zijn voor sporters als oorbare 'doping'-, want het geeft een enorme energie aan mensen die het veel eten; bovendien is het ook heel goed voor een gezonde potentie! Kaviaar dient men op in een kristallen schaal die op ijs staat. Men schept de kaviaar eruit met een lepel van hoorn of ivoor. Men eet er dik beboterde filterdunne sneetjes bruin roggebrood bij en geoorloofd is het (liever niet!) om er hoogstens een drupje citroensap erbij te doen en een wolkje grofgemalen peper. Ja en erbij hoort hier ook ijskoude wodka of champagne blanc de blancs. Voor ons gewone burgers is op de markt ook verkrijgbaar als imitatie-en/of surrogaatkaviaar gekleurde kuit uit andere vissoorten en ook bekend is de kuit uit de wilde zalm, die verkocht wordt onder de naam zalmkaviaar. Koningin Beatrix is samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op bezoek in het olierijke sultanaat Brunei. Ze hopen voor ons land orders los te kloppen die onze economie wat opvijzelt en ik hoop dat dit zal lukken. De sultan zou ook een hutkoffer met dollars mee kunnen geven, want het land is schat-en schatrijk, maar dit is maar een advies van de arme broeder Everard die men waarschijnlijk niet op zal volgen. Hier in Holland vindt men in Eindhoven een Rus die hier steur kweekt en interessant is het om te zien hoeveel werk dat dit is. Ook in onze rivieren, die de laatste tijd door strengere milieu-eisen weer wat schoner zijn, is steur uitgezet Klik http://www.annacaviar.nl/pdf/frits.pdf om  nog wat meer over de vissoort steur aan de weet te komen. Ik wens u veel leesplezier en tot een volgende keer maar weer!







    Zeker weten dat er tijdens het koninklijk banket kaviaar op tafel staat

    21-01-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (1)
    20-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terrine Dieppoise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hebben we het over Terrine Dieppoise, dan komen we automatisch terecht aan de hoger gelegen kust van Normandië en wel de plaats Dieppe. De stad is bekend om de Sint Jacobsschelp, en de vis in de wateren daar schijnt zo lekker te wezen dat vis en zeevruchten uit deze plaats alom bekend zijn en in grote hoeveelheden geleverd worden aan visrestaurants over heel de wereld. Het is ook een bijzonder Christelijke plaats, want je treft er veel kapelletjes, kloosters en aan een van de wateren staat een supergroot crucifix. Het is niet uitsluitend een vissersplaats, maar ook een toeristenplaats met knusse hotels en gezellige eethuizen. In een van  de vele oorlogen kreeg Dieppe het zwaar te verduren. In 1694 werd de stad aangevallen door een Engels-Nederlands eskader onder leiding van admiraal Lord John Bakeley of Stratton en de Nederlandse Luitenant-Admiraal Philips van Almonde. De prachtige haven en stad werd bijna met de grond gelijk gemaakt. Voordat in begin augustus 1944  de grote landing van de geallieerden op de stranden van Normandië plaats vond was er op 19 augustus 1942 ook al een landing bij Dieppe, die voor de geallieerden desastreus verlopen is. Door bombardementen en zware beschietingen vooraf kwamen veel burgers om en ook nu weer werd er veel in en rondom de stad aan monumenten en gebouwen vernietigd. Terrine Dieppoise is een visgerecht en in de plaats Dieppe schijnt dit gerecht voor een paar eeuwen terug voor het eerst opgediend te zijn. Beneden op een staatje kunt u lezen wat er allemaal nodig is om dit gerecht klaar te maken. Bereiding: Laat eerst de mosselen met ui, selderij, wortel en wat witte wijn boven een flink vuur opengaan. Neem ze uit de pan. Voeg bij het achtergebleven vocht de rest van de wijn, alle kruiden die erbij moeten en 3 dl water en doe hierin de kop en vinnen van de poon, wijting en tong , liefst ook nog wat vissgraten, laat dit alles 20 minuten trekken. Zeef de bouillon! Voeg nu de schoongemaakte en in moten gesneden vis toe aan de bouillon, ook de boter en de room, en laat dit op een zeer zacht pitje ongeveer een kwartier koken tot de vis gaar is. Leg de stukken vis in een diepe kom met de mosselen in de schelp eromheen. Laat het vocht wat inkoken en giet het over de vis. Geef hierbij gebakken reepjes brood. Wijnadvies: muscadet. We eten op de vrijdagen als  onthoudingsdag van vlees dit gerecht regelmatig, soms met een bordje linzensoep vooraf en als nagerecht een appeltje. Sommige broeders, paters en zusters zijn meestal blij dat het weer vrijdag is. Vroeger noemden we dit de visdag en ooit heb ik op een vrijdag als misdienaar met mijnheer pastoor van de kleine Eusebius uit Arnhem meegegeten en daar stonden te kus en te keur wel 5 verschillende visgerechten op tafel. Zo slecht was een doordeweekse vasten-en onthoudingsdag helemaal niet. Niet doorvertellen, maar daarom ben ik kloosterling geworden! Morgen komt gedoog-overste Geert Wilderman weer terug van vakantie en dan eten we gebakken aardappeltjes met spruitjes, die hij niet lust, maar ik persoonlijk met een lekker sausje en goed klaargemaakt echt lekker vind.





             

            

                     

    20-04-2012 om 19:25 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (1)
    25-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZALMFILET MET OOSTERSE GROENTE EN TAGLIATELLI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Rozenkransmaand is weer bijna achter de rug en voor de deur staat aanstaande zondag het feest van Christus koning en op 31 oktober zitten we op het vigilie van het feest van Allerheiligen, op 1 november viert de Kerk het Hoogfeest van Allerheiligen en 2 november op Allerzielen gaan we onze dierbare overledenen herdenken. In de meeste landen zien we een opbloeïende katholieke kerk en hier in Nederland en de hele Benelux zien we het geloof steeds verder afzakken en dit alles in een niet te stuiten stroomversnelling. In radioprogramma's, via kranten en tegenwoordig volop op tv wordt het geloof belachelijk gemaakt. Voor de echte gelovige maakt dat niet veel uit, want hij of zij zal onze grote vriend de Heer Jezus Chistus nooit in de steek laten! Hier in het klooster telt iedere mens en bidden we dagelijks voor het zielenheil van alle mensen! We gaan weer eens iets opzoeken om de inwendige mens te versterken en in conditie te houden. We zitten de laatste tijd op de Oosterse toer en binnen onze multiculturele samenleving gaan we steeds meer over tot buitenlandse etenswaren. Op markten en in de winkels is op dit gebied van alles en nog wat te kus en te keur in de aanbieding. Het voordeel hiervan is dat we heel wat gemêleerder eten dan b.v. ons voorouders van een eeuw terug. Wel schrikken we de laatste tijd van de vele prijsstijgingen en om mensen hun koopkracht te laten behouden  adviseer ik de regering om hiervoor een regelgeving op te stellen en zeker voor die producten die we dagelijks nodig hebben.


           HIER EEN GROTE AKKER MET DE GROENTE PAKSOI

                        Oosterse schotel, iets uitgebreider dan in recept
                       
                       VANDAAG MAAR WEER EENS EEN LEUKE MOP

    25-10-2011 om 20:50 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    16-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AARDAPPELSALADE MET HOLLANDSE GARNALEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het zaterdag en tevens een historische herdenkingsdag hier in het klooster, maar ook voor alle burgers in Nederland. Op 17 september 705 werd de Heilige Lambertus in opdracht van Pepijn de Tweede vermoord en dit omdat hij de keizer gewezen had op zijn onkuis gedrag door er twee vrouwen op na te houden. Er zijn nog wat paters en broeders die de naam Lambertus als kloosternaam aangehouden hebben en dan eten we altijd een menu naar keuze van een onzer confraters. Op 17 september 1944 begonnen de geallieerden een offensief tegen de Duitsers en ging operatie Market Garden van start. We hebben altijd in de buurt van Arnhem gewoond en aan den lijve de oorlogshandelingen meegemaakt en daarom zit deze zondag van 17 september 1944 (nu in 2011 op zaterdag) met mooi helder herfstweer en duizenden parachutes in de lucht (zie bijlage!) nog altijd gebakken in mijn geheugen. Mijn 'tweelingbroer' Eef heeft zijn website volstaan met oorlogsverhalen en u kunt ze allemaal lezen op zijn site http://www.bloggen.be/eef/ Zoals gebruikelijk heb ik er ook nog een oorlogsmop instaan en lezen moet je die natuurlijk in de oorlogsstijl van die tijd. We wensen u weer veel leesgenot met dit stukje en probeer vandaag of morgen die aardappelsalade ook klaar te maken. Nu heeft u nog volop de tijd om de benodigde ingrediënten in huis te halen en u doet er goed aan om voor u interessante menukaarten te kopiëren en te bewaren.



           


    DIT WAREN IN 1944 GEEN GEALLIEERDE SOLDATEN, MÁÁR..........

    Bijlagen:
    2 Dropping.jpg (14.8 KB)   

    16-09-2011 om 13:49 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KRABSALADE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren waren het de mosselen, vandaag halen we we blikjes krab en gaan als tussendoortje een heerlijke krabsalde bereiden en hoe doen we dat? U haalt de stukjes krab uit blik goed uit elkaar, neemt de kraakbeentjes weg en snijdt het vlees zo nodig klein. U voegt hieraan toe dunne reepjes knolselderij, die u enkele minuten in kokend water heb gelegd, verder voegt u toe enkele fijngehakte walnoten, wat aan dunne plakjes gesneden gevulde olijven, geraspte ui en dunne reepjes rode paprika. Dit laat u een uurtje op een koele plaats marineren in 2 delen olie op een deel citroensap. Dan goed uit laten lekken. Hierbij  voegt u toe  mayonaise die luchtig geroerd en  vermengd dient te worden  met room en pikant gemaakt met cayennepeper, worcestersaus en enkele druppels cognac. Die krabsalade is echt iets apart en als tussendoortje op een feestje of bijeenkomst zonder meer  aanbevelenswaardig. In is tegenwoordig ook een broodje krabsalade, waarbij wat verse blaadjes sla, krabmeat, wat stukjes abrikoos en ananas de hoofdvulling vormen.
    U kunt ook andere ingrediënten gebruiken zoals bv. plakjes komkommer, tomaat en vele andere vruchten. U moet het uitproberen en heeft u een horecabedrijf: ,,Experimenteeer wat op uw eigen manier, houd echter een ding in de gaten en dat is: Gebruik uitsluitend vers goed en u komt er vanzelf wel achter wat uw bezoekers prefereren en dat recept houdt u aan"! Mogelijk is ook om alles wat grof fijn te 'malen' om een eigen gemaakte krabsalade smeerbaar te maken voor op een toastje en met een echte  oude klare erbij smaakt dit alles voortreffelijk en ook hier weer krijg je ongeveer dezelfde vitaminen en calorieën binnen als bij onze mosselenschotel van de vorige keer. En beste bezoekers van mijn site, laat je door niemand wijs maken dat uw gezondheid in gevaar gebracht wordt door een paar wijntjes of borreltjes. Zoals met alle eet-en drinkwaren het geval: ,,Alles met mate is nooit teveel"! 

    Er was vandaag ook nog nieuws uit de oudheid. Zoals u weet was Filippus een van de twaalf apostelen. Hij was werkzaam in Griekenland, Syrië en  een landsdeel dat al eeuwen toebehoort aan Turkije, namelijk Frygië. In Hierapolia, vlak in de buurt van de Turkse stad Pamukkale heeft men zijn graf gevonden. Filippus is als martelaar voor zijn geloof gestorven en onderging volgens de geschriften de kruisdood, ofschoon er in overleveringen ook gesproken wordt dat hij onthoofd is. We zullen binnenkort mogelijk hierover nog nadere inlichtingen krijgen. Ik zal mijn lezers hiervan op de hoogte houden. 

    27-07-2011 om 20:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen à La Provençale
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is helemaal geen zomers weer; zo is het enorm benauwd, even later regent het en op een gegeven moment kun je de overjas wel uit de mottenzak halen. Toch gaan we er vandaag een fijne dag van maken en serveren vanavond een mosselenschotel. Gehaald hebben we 2 kilo mosselen en daarbij hebben we verder nodig een halve dl olijfolie, peterselie, bieslook, enkele champignons en eventueel wat truffels, 1 teentje knoflook, 1 dl witte wijn, 1 eetlepel bouillon, citroensap, peper en nootmuskaat. Hoe gaan we aan de slag? Laat de mosselen opengaan in een droge pan met even flink het vlammetje eronder. Neem van elke mossel één schelp weg. Giet in een pan de olie, met peterselie, bieslook, champignons (truffels), knoflook, alles zeer fijngehakt. Voeg er de witte wijn bij, de bouillon en enkele lepels van het vocht dat de mosselen hebben losgelaten, Breng dit mengsel al roerend aan de kook en laat alles even zachtjes inkoken. Leg de mosselen op een schaal, giet de saus erover en besprenkel het gerecht met wat citroensap, peper en nootmuscaat.  Een passend wijntje hierbij is de cassis, een witte wijn uit de streek rondom Marseille. U kunt ook volstaan met muscadet, mâcon blanc. Mosselen zijn erg voedzaam en bevatten een hoog gehalte aan calcium, verder zijn er alle mineralen en vitamines  in aanwezig die de mens nodig heeft en vermeld zij tenslotte dat er in mosselen geen suikers huizen. Deze mosselenschotel  is bereid voor 4 personen en als voorafje kunt u desnoods een vissoepje nemen  en hierbij zou ik het echt laten. Eet smakelijk! Wilt u alles over mosselen weten, ga dan naar het speciale web daarover en zoek op Google onder de noemer chez Leon en vind de link die u ernaartoe brengt!

    26-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    17-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag een visrecept en een verhaaltje over de H. Alexius
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over de Heilige Alexius zijn ons zeer weinig historische gegevens bekend. Er is wel een hele mooie en bijzondere legende over deze heilige. Geboren werd hij uit een zeer rijke Patriciërs familie. Vervuld door de spirituele kracht van de Heilige Geest verliet hij op zekere dag zijn huis, liet zijn bruid, familie en rijkdom achter om een pelgrimstocht te ondernemen. Hij bezocht hierbij alle beroemde wereldkerken. Zijn reizend leven brak hij na 17 jaren af en keerde terug naar zijn ouderlijk huis. Als een zwerver en vreemdeling werd hij hier opgenomen. Ook hier bracht hij zeventien jaar door onder een hol onder de trap. Pas na zijn dood werd hij door zijn vader herkend als de verloren zoon. Hij werd te Rome op de Aventijn begraven. Dit verhaal brengt mij op de gedachte van onze 'vaderlijke' regeringsleiders die de nood onder bepaalde bevolkingsgroepen ook niet herkennen en deze burgers in kommer en kwel laten zitten. Mogelijk worden deze 'zwervers' na hun dood door de Heer hierboven wel herkend, maar niet onze leiders die deze mensen in de kou hebben laten staan. Onlangs heb ik de oud-bisschop van Breda Tiny Muskens beluisterd, een man met aandacht voor de medemens, die geen verschil ziet tussen belijdende Mohammedanen en vroeger als missiebisschop en nadien ook als kerkleider van zijn bisdom Breda omgang had met alle geloofsgeledingen en hierbij zegt dat onze God ook Allah genoemd mag worden. Aan hield hij dat katholieke extremisten in de Congo net zo zulke wrede moordenaars waren geweest als nu de geloofsextremisten die gemakshalve allemaal maar betiteld worden als verderfelijke Islamieten. Bisschop Muskens was ook de man die ooit eens met zwervers op pad is geweest en 's nachts in de openlucht geslapen heeft. Een uitspraak van monseigneur Muskens was ook: ,,Als je honger hebt en echt geen geld meer  om een brood te kopen, mag je er gerust een stelen"! Ja beste mensen, vandaag heb ik een recept van zeewolf staan en erbij vertellen moet ik dat deze vis vrij duur is en het al een aantal jaren geleden is dat wij hier in het klooster een dergelijk maal op onze wekelijkse vasten-en onthoudingsdag vrijdag hadden staan. Ik moet er zelf weer van watertanden dat ik dit recept vandaag op mijn site van kloosterrecepten heb gebracht. Kunt u het zich veroorloven, maak het maal dan eens op een goeie dag klaar en geniet van dit heerlijke diner!





                    

    17-06-2011 om 11:25 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRUITS DE MER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Reeds de Romeinen uit de keizertijd waren al verzot op oesters en gaan we terug naar de prehistorie, dan belandden we in de aloude grotten van het Franse Périgod alwaar men oesterschelpen gevonden heeft van duizenden jaren oud en de mensen die in die grotten verbleven hebben, of ze mogelijk heimelijk als vergaderruimte gebruikten, moeten al op de hoogte geweest zijn dat oesters eetbaar waren. In de oudste democratie  ter wereld, die van Athene, werd door de overheid over regeringsaangelegenheden en bij verkiezingen gestemd door namen te krassen in leeggegeten oesterschelpen uit de Bosporus. Onze gedoogoverste Geert Wilderman heeft een schelp in zijn bezit waar de naam van de vader van Hannibal ingekrast is en duidelijk is, als ik het even van Grieks naar Nederlands mag vertalen, de naam van de vader van Hannibal te lezen die 'Hamilcar Barkas' heette. Hier in het klooster 'De Pauw' zijn we direct geen verwoede oestereters, maar tegenwoordig met allerlei vreemde kwalen, zo b.v. een bepaalde vermoeidheidsziekte, eten we nu eens in de maand oesters. Vorige week vrijdag viel tijdens de completen het orgel stil en troffen we onze organist zuster Michaëla slapend aan. Pater Wilhelmus, die op een moderne manier  les geeft op een middelbare school in Maatschappijleer en Godsdienstonderricht in alle geloofstakken,  vertelde me dat er in voornamelijk  katholieke gezinnen tegenwoordig weinig of geen kinderen meer worden geboren en had in klas 4 van het Matseriaans Lyceum in Bemmel het verhaaltje verteld over keizer Caesar die oesters 'de oortjes' van Venus noemde, omdat bij het aanliggen aan de oestertafel met als tussendoortje een lustspel met de aanwezige dames nadien veel pittige Romeinse jongetjes geboren werden. Weliswaar is de oester een echte hermafrodiet en houden zij en hij, in elkaar verenigd,  zich in hun schelp koest en dat is het hem nou, want juist daarom herbergen die oesters stoffen die ons oppeppen. De dichter Ausonius, die in de vierde eeuw na X een villa bewoonde ongeveer waar nu St. Emilion te midden van wijngaarden ligt, schreef in een brief aan een zekere Paulus du Bois bijzonder enthousiast over de oesters uit het bassin van Arcachon: ,,Ze zijn vet, blank en teder, en aan de zoetheid van hun vocht paart zich een lichte ziltheid, een smaak van de zee." Ausonius savoureerde deze oesters met een lichte droge en witte Bordeauxwijn. Wil je echt genieten van een oester en profiteren van al zijn energierijke stoffen, dan is er maar één manier om oesters te eten: ,,Rauw, op ijs geserveerd, met citroen en grofgemalen peper uit de pepermolen en flinterdunne sneetjes bruin roggebrood met boter; nee, geen toost alstublieft, die smaakt veel te stoffig bij de delicate koelte van de oester! Ik heb hier wat recepten die ik aan u zal verklappen. Ze zijn  af te drukken en ik zou zo zeggen: ,,Pep u in deze moeilijke tijd van rampen en een en al ellende om ons heen eens flink op en ga minstens eenmaal per maand en als uw portemonnee het toelaat elke week oesters eten!"    

                                     Dat kan nog, zie foto linksboven!
          
          
           foto uit de tijd dat mijn grootvader  aan het Duitse keizerlijk hof werkte
          

    02-04-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (1)
    02-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met kropsla en knoflookdressing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zitten nog steeds in de vastentijd en daarom gaan we maar weer eens denken aan een visschotel met allemaal gezonde ingrediënten. Dit eten we hier in het klooster vanavond. Het toetje laten we weg, maar wel staat er een fruitschaal met peren en appels op tafel. Om het u gemakkelijk te maken heb ik een recept samengesteld wat ook af te drukken is en als ik u iets mag aanraden, verzamel deze recepten!

    Bereiding Snijd de knoflookteentjes overdwars open en verwijder de groene kern. Kook ze vervolgens drie keer, steeds opnieuw met koud water. Pureer de gekookte knoflookteentjes samen met de eidooier en azijn in de keukenmachine. Voeg de olie toe en breng de dressing op smaak met diksap, peper en zout. Pluk de Romeinse sla, verwijder de buitenste bladeren en gebruik zoveel mogelijk van de kern. Was en droog de sla! Bak de moten kabeljauw mooi glazig op de velkant in wat olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
    Dresseer de salade op een bord, garneer met de gesnipperde rode ui en maak het af met de dressing. Strooi er plukjes shiso purper (zie inzet)  en wat fleur de sel over. (koninklijke benaming voor keukenzout) 




    02-03-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    29-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geniet van Schelvis en echt Kloosterbier!






    Dol op gerecht zijn ook de Schutters van St. Bavo uit Angeren

    29-11-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Kookgek
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Kookschool
  • Duivensoep

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging
  • Alles over de thuisbakker
  • Broodbakken
  • Mariëlle kookt
  • Bakrecepten van okoko

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    nabor
    www.bloggen.be/nabor
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs