Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
21-12-2023
Eetsuggesties voor Kerst & Nieuwjaar
Nog 4 dagen en het is Kerstmis. Het is nu de tijd om alle ingrediënten die men nodig heeft voor de kerstdis en de gasten waarmee je die dag aan tafel wil zitten in huis te halen. Kerstmis wordt heel anders gevierd als vroeger toen werkelijk het geboortefeest van Jezus kerkelijk gevierd werd en dat was bij alle geloven die in Jezus geloofde het geval. Nog niet zolang geleden hebben we verkiezingen gehad voor een nieuwe Tweede Kamer. In de tijd van Jozef en Maria werden de mensen opgeroepen voor een algemene volkstelling en zoals u weet was Maria in verwachting en opgeroepen werden de mensen naar hun geboorteplaats om aan die stemming deel te nemen. Jozef en Maria reisden per ezel naar Bethlehem en zochten onderdak in de plaatselijke herberg, maar daar waren al zoveel mensen aanwezig dat ze er niet overnachten konden. Dus zochten ze buiten de stad een slaapplaats, maar op de vlakte van de schaaphoeders moesten ze al gauw een onderkomen zoeken en die vonden ze samen met de ezel in een stal waar al een os op stal stond om de verblijfplaats van de herders met haar adem warm te houden en hier in een kribbe van die stal werd Jezus geboren. Tegenwoordig is het kerkelijk gebeuren op de achtergrond geraakt en is het kerstfeest een feestdag geworden, waarbij lekker gegeten wordt en tot diep in de nacht wordt onder het genot van een biertje of wijntje uitbundig gedronken en feest gevierd! Ook nu in een uiterst gistende tijd van oorlogsgeweld en vluchtende groepen van mensen die de ellende van het oorlogsgeweld in hun land ontvlucht zijn en hier in de EU-landen hun heil zoeken gaan de feesten gewoon door en met Oud op Nieuw krijgen we door veelal illegaal vuurwerk weer te maken met mensen die gevaarlijke verwondingen hebben opgelopen en niet onderschatten moeten we het gezondheidsgevaar dat veroorzaakt wordt door al dat fijnstof welke door dat vuurwerk in de atmosfeer terecht is gekomen! Met dit verhaaltje vooraf zijn we alsnog terecht gekomen bij het onderwerp eetsuggesties en foto's en uitleg over al dat eten vindt u hier staan onder dit geschreven kerstverhaal.
21-12-2023 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het wordt morgen met de Pinksteren mooi weer en veel mensen trekken er weer op uit. Wees ook in de natuur voorzichtig en houd zoveel mogelijk afstand van elkaar. Een COVID-19 besmetting is bij het minste nauwe contact heel gauw opgelopen. Vroeger als we eropuit trokken dan namen we een lunchpakket mee en ergens langs de weg aten we dan. Terrasjes waren er wel, maar over het algemeen werd alles binnen de vier muren gedaan of in een park of zoals ik al stelde gewoon ergens aan de kant van de weg. Vandaag met Pinksteren heb ik voor de thuisblijvers of voor de restaurants staan Poulet Farsi en u kunt op staatjes lezen wat u ervoor in huis dient te hebben en ook uitgebreid vermeld staat de bereidingswijze. Bij het feest van Pinksteren herdenken we dat de Heilige Geest over de apostelen is nedergedaald en God heeft toen ter verkondiging van de Christelijke leer deze eenvoudige vissers begiftigd met een uitgebreide taalkennis. Vroeger was ons geloof wat sterker dan tegenwoordig en veel mensen geloven niet meer in wonderen en als je dit onderwerp over de Heilige Geest die met veel geruis over de apostelen nederdaalde vertelt aan de jeugd van tegenwoordig verslijten ze je voor een fantast of iemand die niet goed snik is. Als antwoord geef ik dan als slot: "Allemaal goed en wel, maar weet dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn"! Wat we met deze Pinksterdagen ook kunnen doen is een goede daad verrichten voor mensen waarvan je weet dat ze het moeilijk hebben of zelfs een dierbare verloren hebben waar ze geen afscheid van hebben kunnen nemen. Ik wens mijn lezers allemaal hele fijne en stichtende Pinksterdagen!
Ingrediënten voor bovenstaand recept: 1 poulet fermier, 15 cl de vin blanc-,
Voor vandaag heb ik staan een heerlijke schotel met veel vis erin en ook vlees wat we hier in het klooster op vrijdag nog steeds niet eten. We houden ons nog altijd aan de oude vastenregels. Genoten hebben we gisteren van het wereldkampioenschap voetbal voor dames van de wedstrijd Engeland tegen Amerika wat gehouden wordt in Frankrijk en onze broeders uit Lyon zitten vanavond met de hele gemeenschap in het knusse stadion aldaar om de halve finale bij te wonen van Nederland-Zweden en vanmorgen in de kapel heb ik de gelovigen nog aangespoord om onze Nederlandse vriendinnen te gaan aanmoedigen. Broeder Sebastiaan, geboren in het Nederlandse Gendt die helderziende is voorspelt een 2-1 eindstand voor Nederland en dat betekent dat de dames zondag aan gaan treden tegen het hazenelftal van Amerika. Die Amerikaanse meisjes kunnen goed tikken in de ruimte en lopen als hazenwindhonden, maar wij Nederlanders houden het kort en laten ze alle hoeken van het veld zien en worden wereldkampioen. Het feestelijk gerecht Saumon en Surprise heb ik klaar gemaakt voor onze dames die in de feestelijk versierde refter in ons klooster in Lyon zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit heerlijke diner om alvast wat energie op te doen voor de zware wedstrijd die aanstaande zondag wacht. Op enkele staatjes heb ik dit diner voor u genoteerd en u kunt het vrij afdrukken. Ook heb ik een leuke mop staan die door broeder Johannes voorgelezen wordt op zijn specifieke manier en waarover weer hartelijk gelachen wordt.
03-07-2019 om 20:54
geschreven door Broeder Everard
De kersttrend 2018 is vegetarisch eten. Dit houdt in niets van het gedode dier, geen vlees, geen vis, geen insecten, wild of gevogelte. Er zijn vegetariërs die bv. wel vis eten, maar die heten dan met de officiële naam pescotariër en er zijn er ook bij die bv. wel gevogelte eten en die worden pollotariër genoemd. Vaak wordt gedacht dat wild gevogelte en vis net zo dik makend is als varkens, rundvlees of schapen en geitenvlees, maar dat is niet zo want het verschil zit hem in verzadigd en onverzadigd vetzuur en dan kun je stellen dat wild en gevogelte echt gezond eten is. Wat eten en drinken betreft is de mens vrij in hetgeen men tot zich neemt. Het is wel zo dat de mensen voor een halve eeuw terug vaak nog zware arbeid moesten verrichten en dus behoorlijk moesten eten om hun 'kacheltje' aan het branden te houden en dat was moeilijk te bewerkstelligen door bv. uitsluitend vegetarisch te eten. Tegenwoordig zijn er nog wel zware beroepen, maar die hebben veelal te maken met zaken die het geestelijk welzijn veelal aantasten bv. bij mensen met straatdiensten die voortdurend onbeschoft bejegend worden. Voor u afgebeeld op wat foto's heb ik wat kerstdiners en wilt u alles over feestdiners weten, ga dan naar de rubriek feestmaaltijden en zoek een geschikt kerstdiner uit. Houd hierbij wel rekening met de gasten die bij u aan tafel verschijnen. De kerstrend 2018 zou u kunnen aanhouden door bv. frietjes gebakken in plantaardige olie, aardappelkroketjes, een pure salade op tafel, ook weer met een paar scheutjes plantaardige olie aangemaakt. Als voorgerecht een lekker sapje of een gebonden pompoensoepje, geroosterde of verse groenten met een gekruid sausje, aardappels uit de oven met wat verse of geroosterde groente erbij en zijn het geen pure vegetariërs die bij u komen tafelen, maar pescotariërs of pollotariërs dan kunt u ook een zalmschoteltje of een heerlijke gebraden of geroosterde kip op tafel brengen. De oude garde zal zich hoofdzakelijk nog blijven vastklampen en de oude kersttrend en dat was voor de katholieken 's nachts na de nachtmis gebraden verse worst met een flinke snee stol en de man twee worstenbroodjes, 's morgens een kerstontbijt en 's middags een kerstdiner met een lekker bordje soep, diverse groenten, aardappelen een heerlijk stukje wildgebraad en als nagerecht een eigengemaakte chocolade-citroen, frambozen aardbeien of chipolata pudding. Buiten het eten en drinken bracht je in die goede oude tijd van de 24 uur die een dag en een nacht duurde een viertal uren in de kerk door en hier in het klooster was dat op broeder kok na en zijn hulpjes ongeveer hetzelfde, maar mijn collega's die zaten op zo'n kerstdag met de nacht erbij ruim 6 uur in de kapel en als je de kloosterfoto's van vroeger bekijkt, dan zagen de priesters broeders en zusters er allemaal gezond en goed doorvoed uit en het waren in die tijd juist de kloosterlingen die allemaal vrij oud werden. Ik plaats binnenkort nog een leuk kerststukje maar heb een weekje voor de Kerst u alvast wat eet tips gegeven en ik zou zo zeggen doe er uw voordeel mee!
18-12-2018 om 16:43
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we ter gelegenheid van zijn 60-jarige professiefeest van broeder Antonius een ouderwets Frans diner samenstellen met als hoofdmoot een Bourgondisch gerecht met de deftige naam Fricassée de Volaille Au Champagne. Het is een gerecht van de beroemde kok Paul Becuse dat enige tijd aan bereiding kost en waarbij 1 patrijs en 1 braadkuiken met de nodige toevoegingen van veel kruiden centraal staan. Voor u op enkele staatjes heb ik hieronder dit bijzonder gerecht staan en houd u a.u.b. precies aan de beschreven receptuur. Er zijn veel varianten denkbaar en als u die ook bekijken wilt, zie hiervoor de uitlegvideo van dit overheerlijke gerecht: https://www.youtube.com/watch?v=APXQb0SPGm8/
24-09-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Sole au Champagne is een Frans visgerecht en ik heb het hier in mijn cuisinecartotheek geboekt staan met als datum 23 augustus 1948. Dus het is al een heel oud recept en met betrekking tot de bereiding wordt er nog gesproken van een asbestplaatje om op te sudderen-dus dat doen we nu niet meer-en verder wordt de receptuur goed verwoord in de uittreksels die ik hier onder dit artikeltje heb staan. Bij Franse gerechten komt altijd wijn bij te pas en ditmaal heeft u voor dit visgerecht ook nodig 1 blikje truffels. Vroeger lieten we ons klooster in de Dordognestreek een paar afgerichte varkens in het kloosterbos wroeten en nadien heb ik van een Italiaanse confrater een Lagotto Romagnolo cadeau gekregen. Deze truffelspeurder heeft heel wat truffels uit ons kloosterbos weten op te wroeten en na een lange diensttijd van ruim 14 jaar is hij overleden. Tegenwoordig beschikken we hier in Holland alleen nog over een kloostertuin waar we dagelijks wandelen en brevieren. De meeste van onze kloosters zijn dunbevolkt en op onze akkers van vroeger vind je nu hele huizenblokken. De tijd van vroeger beroert me, want een klooster was een stadje apart en overal hadden we vaklui voor en je hoefde geen stap buiten het klooster te zetten om iets te kopen. De meeste kloosterlingen rookten vroeger sigaren en de gebaarden hadden een pijp waardoor ze bijna op het mislezen na de hele dag aan het trekken waren, zelfs als leraar voor de klas. Bezoek je de dodenakkers van onze religieuzen dan zijn er maar weinig priesters en broeders die voor hun 85ste overleden zijn. Kapitalisten en kloosterlingen worden dus het oudste las ik onlangs in een boek. Nu is het makkelijker om kloosterling te worden dan kapitalist. Mijn keukenassistente soeur Mary betwist dit en stelt dat je tegenwoordig je moet aansluiten bij een politieke partij, veel het podium moet beklimmen om niks als nonsens uit te kramen en dan al gauw een ministersfunctie toebedeeld krijgt. Even bij de les broeder Everard, want we hadden het over Sole au Champagne dat we morgen op de vleesvrije vrijdag serveren en dit ter gelegenheid van onze Franse confrater pater Felicias die op 24 augustus zijn diamanten professiefeest viert. U leest hieronder wat er allemaal voor ingrediënten inzitten, verder hoe u het bereiden kunt en wilt u eens een keer heel lekker eten en uw gezin of gasten aan tafel verrassen breng dan deze schotel op tafel!
23-08-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De Mohammedanen kennen de Ramadan en het merendeel van deze geloofsgroep houdt zich aan die voorgeschreven vastenwet. Er zijn niet veel katholieken meer die zich aan de vastenregels houden. Grof kwamen die er op neer dat gedurende het hele jaar op de vrijdagen geen vlees gegeten mocht worden van varkens en runderen en in de veertigdaagse vastentijd onthield een katholiek zich van te overtollig eten, ook onthield men zich van het eten van slachtvee en de vetten daaruit; kortom alles was matig. Kip en vis bv. mocht wel en dat werd vroeger dan ook veel meer gegeten als nu. Mensen met hele zware arbeid-bv. een uitkruier op de steenfabriek-kregen op verzoek van mijnheer pastoor een ontheffing. Bij ons thuis hadden ze vroegen een driedubbel bedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en café en diverse malen is het voorgevallen dat ik terwijl mijn moeder vleeswaren aan het snijden was voor een klant ik nog wel eens de gewoonte had zo'n plaatje boterhamworst van het schaaltje te pikken en dit op vrijdag of in de vastentijd. Moeke liet op hetzelfde moment alles liggen en stak gelijk de vingers in mijn keelgat om de worst te verhinderen mijn zondig lijf binnen te dringen. Vandaag heb ik met de paasdagen in het vooruitzicht-je mag er nu naar kijken maar aankomen niet-een maal staan dat u uit kunt breiden met allerlei tierelantijntjes erbij of wat aan de schrale kant als voorgerecht en wilt u het een dezer dagen uitproberen-mij ook goed beste keukenprins of prinses-en je belandt-nu het nog vasten is-beslist niet in het hellevuur, eerder in de zevende hemel, want het is met een wijntje erbij een fantastisch lekker gerecht.
25-03-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard