Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (16)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (14)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (14)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (15)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (23)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
  • Romige Groente uit Oven, en een Advies Vooraf over Alledaagse Moeilijkheden!
  • Oma's Heerlijke Puddingen
  • Vandaag Maria Lichtmis en morgen gaan we de Blasiuszegen halen!
  • Staan vandaag heb ik een recept van Chili Con Carne Wraps
  • EIEREN MET WIJNSAUS
  • CURRY PIAF VOOR TWEE PERSONEN
  • Eetsuggesties voor Kerst & Nieuwjaar
  • Behoorlijk Koud, Dus Tijd Voor De Erwtensoep!
  • Ooit van Kaassoep Gehoord?
  • Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023
  • Is de eindtijd werkelijk in zicht?
  • Broccoli Salade Met Tonijn en Krieltjes
  • Ook volgens een groot aantal Helderzienden zitten we in de Eindtijd
  • Einde Wereld
  • Mooi figuur en Altijd Fit met Voedselrecept Broeder Everard
  • Met een bakje ijs en wat fantasie maak je een lekker nagerecht!
  • Bleekselderijsalade met noten
  • Le Goûter et Pâté en Croûte
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    hertenman
    www.bloggen.be/hertenm
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    bankzaken
    www.bloggen.be/bankzak
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    25-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruimelcake met Appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was vandaag op de 25-ste september 2016 nog volop zomers weer, maar uiteindelijk zitten we in de herfst en dan kan het heel ander weer wezen. Wordt het weer wat slechter gaan we letterlijk en figuurlijk aan de bak en niet alleen kijken we op tv naar het programma "Heel Holland bakt"-, nee, we gaan het zelf doen. Op de koude avonden komen onze vriendenkaarters weer opdagen en wat is er dan niet fijner dat je buiten een bakkie leut of warme chocomel met eigengebakken kruimelcake voor de dag kunt komen.
    Extra benodigdheden : Dit is een ovenschaal, bakpapier, een beslagkom, spatel en een mixer of keukenmachine. We gaan ervan uit dat u  bij de eerste gure herfst-en/ of koude winteravond met twee klaverjasploegen aan tafel zit en u uit deze appelkruimelcake 8 grote moppen kunt snijden, De voorbereiding om op zo'n bakplaat dit alles te bewerkstelligen is 15 minuten en de bereidingstijd is 1.5 uur. Hieronder heb ik voor u staan een staatje met de benodigde ingrediënten en ook een volledige bereidingswegwijzer.
    Succes ermee! 



    In plaats van appels kan men ook 4 stoofperen nemen

    25-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    07-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse Taart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag is het Moederdag en hier in onze gemeente passeert op 8 mei zo tussen 13.15-13.30 uur een heel peloton met wielrenners die  na de tijdrit van gisteren en de etappe van vandaag Arnhem (Papendal) via veel omwegen naar  Nijmegen ook onze gemeente Lingewaard aandoen. In Ressen komen ze onze gemeente binnen en via Bemmel, Gendt. Doornenburg komen ze via de dijkafrit even voorbij camping De Waai Angeren  binnen en via Huissen verlaten ze onze gemeente weer. Het is een hele eer dat de eerste drie ritten van de Giro D 'Italia hier in Gelderland plaatsvinden en verwacht wordt dat op die dagen een kwart miljoen Nederlanders deze Giro van nabij volgen en via de tv eenzelfde aantal. Het is daarom dat we vandaag een Italiaanse taart gaan bakken. Ik heb wat recepten van befaamde sites afgekeken en hieronder vindt u zo'n recept van hoe u i.c. bv. een Italiaanse taart met crème en pistache  dient te bereiden. Mogelijk wilt u meer receptuur  vinden en daarom heb ik voor u opgezocht enkele websites die bekend staan als de bereidingsexperts van dergelijke taarten. Ga hiervoor naar https://www.jamiemagazine.nl/nl/recepten/27463/italiaanse-taart-met-creme-en-pistache.html  en wat ook een leuk web is en waarop ook een rubriek Italiaanse taarten gebracht wordt is op www.smulweb.nl        










    Lekkere Italiaanse taart met crème en pistache.Inzet boven is een aardbeientaart

    07-05-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    28-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste dagen van 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger aten we bij ons thuis aan een mooi versierde kersttafel na de nachtmis verse worst van eigen slacht en deze worst was gebakken in roomboter en stukjes wittebrood stipten we in de heerlijke jus met als tussendoortje een stukje goede gevulde weihnachtsstol. In Brabant was het de gewoonte om na de nachtmis worstenbroodjes te eten. Niet alleen op de kerstdagen maar ook op de laatste dag van het jaar was het bij ons thuis een gezellige boel en de hele familie  zat 's avonds aan tafel te borrelen en  met het leggen van een kaartje werd het oude jaar uit gekaart Op tafel stond vast pandoer een schaal met oliebollen en als tussendoortje werd er ook een worstenbroodje uit eigen bakkerij gegeten. Zodra de klok 12 uur sloeg wenste we elkaar een zalig nieuwjaar en werd het nieuwe jaar begonnen met het gezamenlijk bidden van het rozenhoedje. Buiten hoorde je het geknal van jongelui die zich bezig hielden met het oude jaar uitschieten, waarbij een grote melkbus gevuld met carbid als kanon gebruikt werd. Achter in de bus zat een klein gaatje om de boel tot ontbranding te brengen en met een luid geknal vloog de deksel van de bus  wel 50 meter ver de straat over. Al dat moderne vuurwerk van deze tijd kenden we toen nog niet en voor zover aanwezig had in die tijd ook niemand er de centen voor om zoiets in huis te halen.
    Het duurt nog enkele dagen voordat de laatste klokslag luidt van het oude jaar en voor u opgezocht heb ik wat oude recepten van worstenbroodjes en oliebollen. U heeft nog even de tijd om de benodigde ingrediënten in huis te halen en zij die van koken, bakken en braden houden zullen ongetwijfeld enthousiast worden als ze deze recepten onder ogen krijgen.  Ga voor het oliebollenrecept naar http://www.smulweb.nl/recepten/1090179/De_lekkerste_oliebollen/ en voor de worstenbroodjes naar http://www.keukenliefde.nl/brabantse-worstenbroodjes/






            

    28-12-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    03-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOUGÈRE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Weer zo'n specifiek Frans voor-en/of nagerecht, dat ook uitstekend smaakt als je 's avonds naar de TV zit te kijken en bij ieder Frans gerecht hoort natuurlijk ook een wijntje en zeker als het om echt Bourgondisch tafelen gaat. Het is ook een fijn gerecht om klaar te maken bij een keukenshow in een of andere hal of bij een specifiek kook en/of bakprogramma op TV. Mogelijk is het een ietwat ouderwets  gerecht, maar die moeten we ook in eren blijven houden. Wat er nodig is voor dit gerecht ziet u op onderstaande staatjes. Ik wens u veel succes met de bereidingswijze en tot een volgende keer maar weer.
    Bijzonder nieuws: Vandaag las ik op internet dat men eerstdaags gaat experimenteren met een Chimpansee als kok. In de missie bij de kannibalen aten we vroeger aap aan het spit en de maatschappij is al zover geciviliseerd dat we binnenkort als chef du cuisine in een masterkookprogramma een aap als meester-kok aantreffen. Op alle gebied is de wereld in de loop der jaren veranderd en automatisch draai je hier zonder verzet in mee. Een mens kan uitwendig druk wezen, maar wees geen binnenvetter door je overal tegen te verzetten, want dat is slecht voor je rikketik!    







    03-06-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (2)
    07-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Renaissance Kastanjetaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De vastentijd is voorbij en het Paasfeest achter de rug. Ik heb wat oude geschriften geraadpleegd en hierin lees ik dat de Renaissance een tijdperk was dat in de 14de eeuw in Italië begon en na de Middeleeuwen zo langzamerhand in alle Europese landen zijn entree deed. Het was het tijdperk van vernieuwing in de kunst en ook in de levenshouding. Letterlijk betekent het woord renaissance wedergeboorte. Dit was ook het geval met de Heer Jezus, die voor onze zonden aan het kruis gestorven is en twee dagen later herrezen uit zijn graf. In Frankrijk schijnt het vroeger de gewoonte geweest te zijn om met bepaalde gelegenheden, zoals  na de vasten en op de jacht een overvloedige vleesmaaltijd te nuttigen en vast pandoer hoorde daarbij Renaissance kastanjetaart er als toetje bij. Mogelijk zijn alle ingrediënten voor deze kastanjetaart bij de Super bij u in de buurt niet allemaal verkrijgbaar, maar in de grote steden zijn er speciaalzaken waar u ongetwijfeld de benodigdheden daarvoor wel kunt bekomen. Apart afgebeeld heb ik voor u staan het recept en de bereidingswijze voor deze renaissancetaart. Ik wens u er veel succes mee!



                    

    07-04-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    01-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feesttaart bakken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat nodig? 1 taartvorm van 24 cm of minder en/of ander formaat, 1 beslagkom, 'n garde, een spatel, een scherp kartelmes en een taartschaal Voor de opmaak een spuitzak en een spuitmondje van 1 M of 1 B Wilton. Gemakkelijk is om voor de bereiding een pak biscuitmix (deze met melk aanmaken)  van Dr. Oetker in huis te halen, waarop u op de verpakking tevens de gebruiksaanwijzing leest. Diverse recepten zijn in elke Super verkrijgbaar. Een taart bakken we in een elektrische oven op 160 en in een heteluchtoven op 140 graden Celsius.
    Ingrediënten: 4 of 5 eieren, 125 gram suiker en 125 gram bloem en wat boter.
    Bereidingswijze: Doe in de kom de eieren en de suiker en sla deze tot er een dikke luchtige massa is verkregen, zeef de bloem boven op het mengsel en spatel deze er voorzichtig door. Om een wat meer luchtige massa te verkrijgen, zo u dit verkiest, dan raad ik u aan het beslag al roerend bloedwarm te maken. Vul de beboterde en bebloemde  springvorm, prik wat gaatjes in het deeg om rijzen te voorkomen en zet de vorm in het midden van de oven en bak de bodem ongeveer 25 minuten of indien nodig iets langer. Om te kijken of ie gaar is, steek je een naald in de massa. Komt deze er schoon uit dan is de taartbodem klaar. Haal de taartband eraf aan laat het geheel op een rooster of op een doek, waar je een beetje suiker op strooit, afkoelen.
    Opmaken: Snij met een scherp kartelmes de bodem doormidden en houd daarbij de linkerhand zachtjes op de bovenkant zodat deze niet verschuift. We gaan nu wat slagroom stijfkloppen en gebruiken daarbij twee zakjes vanillesuiker en 2 zakjes klop fix. in de Super zijn ook diverse garnituursauzen en andere opmaakingrediënten te verkrijgen. Hebben we wat vulling (wat u verkiest) tussen de gescheiden delen van de taartbodem gelegd, dan leggen we de beide gedeelten weer op elkaar. De zijkanten smeren we met een pannenkoekmes met wat botercrème of slagroom mooi glad, roosteren in een koekenpan wat amandelschaafsel, laten dit afkoelen op een stuk dubbel-laags keukenpapier en doen hiermee de zijkant garneren. De bovenzijde van de taart insgelijks gladstrijken, dan in een spuitzak met spuitmondje mooie rozetjes erop spuiten. Wilt u er een echte paastaart van maken neem dan als spuitzakje  een klein papieren zakje, waar je aan de onderkant een puntje afgeknipt hebt en schrijf op de taart iets liefs of gewoon "vrolijk Pasen" De taart kun je verder nog opsieren met paasfiguren, paaseitjes en eventueel wat gekonfijte vruchtjes of anderzijds. Laat uw fantasie de vrije loop en maak er iets van!



                   Boven een aardbeientaart
                  
                   Eenvoudige paastaarten
                  

    01-04-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    02-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kougelhopf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor u heb  ik een heerlijk nagerecht staan en dit op zijn Frans bereid. Wereldwijd kent men dit gerecht en in Engeland wordt het zelfs soms als ontbijt gegeten en natuurlijk daarbij ook niet te vergeten de gebakken eieren met bacon. In veel landen komt dit gerecht ook op tafel met hoogtijdagen zoals met de Kerstmis of Pasen. Wat dit Franse nagerecht zo specifiek afrondt is dat men werkt met uitgezeefde bloem en  i.p.v. wat verhitte melk (voor 'n luchtig geheel) water gebruikt. De massa wordt er wat compacter van en daar houden de mensen in het Alsacgebied en de Elzas van. Soms wordt kougelhopf op zijn Engels en Italiaans  ook wel opgesierd met wat amandelen en i.p.v. rozijnen gebruikt men vaak een bepaald vlezig druiven of kersensoort. In een tulbandvorm, bestreken met wat boter wordt het geheel goed opgeklopte en afgewerkte beslag gedaan en daarna in de oven gezet. Broeder Everard wenst u veel succes met de bereiding van dit nagerecht.







    02-02-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    20-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart met chocolade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Interessant vond ik het recept hiervoor uit de kerstfolder van Jumbo.  Vermeld in het recept wordt dat men het beste als appelsoort goudrenetten of jonagold kan gebruiken. Genoemde soorten behoren tot de beste friszure appelsoorten. Zijn die bij uw winkelier niet in voorraad dan kunt u ook kiezen voor Cox d'orange, Elstar of Granny Smith. Is er bij u in de buurt geen Jumbowinkel maar wel een andere super, dan denk ik dat ook daar de ingrediënten voor dit recept aanwezig zijn. Zelf zo'n lekkere appeltaart bakken geeft voldoening en als u zich aan de receptuur houdt, dan komt alles best in orde. Succes ermee!



    20-12-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (3)
    02-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's en recepten die horen bij het kersentaartartikel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren is het me niet gelukt om het benodigde fotomateriaal in te brengen op het artikel dat gaat over de nieuwe opvolger van bakker Gerritsen uit Huissen en tevens betrekking had op een door mij gebakken kersentaart. Veel confraters zijn naar een speciale vastenretraite en over hier in het klooster zijn we momenteel met 5 van die oude knarren en er is er een bij die twee wereldoorlogen meegemaakt heeft en aldoor door de gangen roept dat de derde in aantocht is. Broeder Marcus zit met dit mooie weer nu buiten en praat voortdurend tegen de ontluikende bloemen hier in de kloostertuin. Hij mag dan een beetje afwijkend gedrag vertonen....dat inderdaad, maar niet vergeten is hij dat er van gisteren nog een stukje kersengebak over was en zojuist toen ik hem de groene thee serveerde was dit het eerste waar hij naar vroeg. We gaan gauw over naar de orde van de dag en inbrengen doe ik nu de foto's die gisteren om duistere redenen niet op ons kloosterblog verschenen.









    02-04-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    01-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersentaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de eerste plaats gaan mijn felicitaties uit naar een trouwe bezoeker van onze familieblogs Robert Braam, die vandaag in Huissen de gerenommeerde banketbakkerij van Theo en Ans Gerritsen heeft overgenomen. Hij is geen onbekende in de zaak, want niet alleen liep hij  tijdens zijn opleiding aan de Horeca & banketbakkersschool in Wageningen aldaar stage, maar hierna heeft hij bij bakker Gerritsen ook een aantal jaren als meesterknecht gewerkt. Robert stamt uit de bekende patisserie-en chocolateriefamilie "pralino" uit Gendt (OB) en hem is kort geleden nog de gelegenheid gegeven om een tijdje stage te lopen bij de beroemde Zwitserse patissier Franz Ziegler. In de zaak, gevestigd aan de Langestraat 32 te Huissen, zijn deze week mooie aanbiedingen en op zaterdag 5 april is er zelfs ter opluistering van de festiviteiten een orkest aanwezig. Ik had je graag persoonlijk willen komen feliciteren Robert, maar door mijn chronische kwalen, die weer flink aan het opspelen zijn,  is dit helaas niet mogelijk. Aan elk Horecabedrijf of particulier die wat te vieren heeft kan ik deze banketbakkerij aanbevelen. Het is weliswaar wel vasten, maar toch kon ik het vandaag niet laten ook zelf iets te gaan bakken en voor u heb ik staan een heerlijke kersentaart. Het is nog enkele maandjes wachten voordat er hier weer kersen geplukt worden en als het waar is wat ik zojuist op tv hoorde krijgen we ook nog te maken met wat verlaat winterweer en het zou morgen zelfs gaan sneeuwen. Laten we het maar houden op een aprilmop en is het waar dan kan onze schaatsster Ireen Wüst vast gaan oefenen voor haar nieuwe hobby en sportactiviteit voor de volgende Olympische Spelen  het langlaufen. Bij controle van dit geschreven artikel bleven de toegevoegde foto's van recepten e.a. weg. Morgen hoop ik erachter te komen wat er aan de hand is.    

    01-04-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    28-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouderwets oliebollen bakken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog een paar dagen en we zitten aan Oud & Nieuw. Een aloude gewoonte is om dan oliebollen te gaan bakken. Er zijn weinig mensen die zich ooit afgevraagd hebben waar die traditie vandaan komt. De Spaanse inquisitie begon in  1478. Veel Spaanse Joden vluchtten naar Portugal, maar daar waren ze ook al niet veilig en het waren de Portugese Joden die bijna allemaal naar Nederland gevlucht zijn. Als traditie bakten deze Portugese Hollanders op het einde van het jaar in olie gebakken koeken. In hun bakermat Jeruzalem werd de tempel verlicht met eeuwigbrandende olielampen. Olie was voor de joden de brandstof van hun heilig vuur. In Amsterdam waar veel joden hun verblijfplaats hadden gevonden waren het de Joodse koekbakkers die de jodenkoeken een modern jasje gaven door een mengsel van aangemaakte bloem in olie te bakken. De poedersuiker over die bollen is wat later gekomen en geboren in de zestiende eeuw toen er veel winters waren met sneeuw en bovendien maakte de poedersuiker de oliebol wat zoeter en smakelijker. De poedersuiker staat dus symbool voor de Hollandse sneeuw die zo eind december vaak ons landschap siert. Tegenwoordig worden er elk jaar wedstrijden gehouden met als sponsor het Algemeen Dagblad. Richard Visser uit Rotterdam was al acht keer oliebollenkoning, alleen vorig jaar niet. Anno 2013 ging hij met de 'oliebollenkrans' strijken en is wederom de beste oliebollenbakker van Nederland. Hieronder afgebeeld heb ik een oud Hollands oliebollenrecept staan en dat moet u dit jaar maar eens gaan uitproberen. Bij oliebollen bakken moet je het vet en/of olie constant op een hoge temperatuur houden (185/195 graden C). Doe je dat niet, dan trekt al het vet in de oliebol. Ben je voor een vereniging aan het bakken, verwissel dan tijdig van olie of vet, want een te langdurig gebruik leidt tot ontleding. Hergebruik van oliën en vetten is met een korte bewaartijd mogelijk, maar laat je hier bv. een week overheen gaan, dan is het vet ranzig geworden en niet meer bruikbaar.







    28-12-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tôt-Fait à La Mirabelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van lekkere pruimen, en dan heb ik het over die kleine gele soort Mirabelle, gaan we een heerlijke warme 'taart'  bereiden. Bij ons thuis in Huissen hadden we vroeger niet alleen een bakkerij, winkel en café, maar ook een grote boomgaard met van allerlei pruimensoorten met die aloude rassen reine claude, reine victoria, Eldense blauwe en mirabelle. We hadden er zelfs zoveel bomen staan dat we via Bosgoed uit Angeren deze pruimen veilden. Ik moest ze altijd uitzoeken en gesorteerd werden ze naar kwaliteit in de soort A, B en C. Het eerste soort bracht 8 cent per kilo op, het tweede soort 3 tot 4 en de c'tjes gingen voor 1 cent per kilo naar de jamfabriek. Lange tijd zijn we in de oorlogsjaren van 1940-1945 frontgebied geweest en toen we op een gegeven moment op order van de Duitsers het frontgebied moesten verlaten, zijn we als evacués terecht gekomen in Friesland. Terug van de evacuatie troffen we niet alleen ons woon-en zakenpand zwaar beschadigd aan, maar eveneens de pruimenbomen zaten vol met scherven van granaten. Vlak na de oorlog was alles min of meer verwilderd, en er ook nog bij kwam dat de bomen vol hars en rupsen zaten. Kwalitatief hield je weinig goede pruimen van deze bomen af. Op een gegeven moment hebben we alles gerooid en er aardappelen en groenten op verbouwd. Anno 2013 behoort dit allemaal tot de verleden tijd, is alles destijds verkocht en volbouwd en het uiteindelijke zakenpand waar naderhand nog een Chinees restaurant in gezeten heeft, wordt binnenkort gesloopt en ter plaatse wordt een appartementencomplex gebouwd.  Hier beneden heb ik een recept staan van Tôt-Fait à La Mirabelle en gebruikelijk in deze aangebroken herfstijd is dat er veel menu's klaargemaakt worden, waarbij  kool, wortelen of knolgewassen op het menu staan en om de inwendige mens wat op te warmen is zo'n stuk lekkere warme taart een heel smakelijk dessert. Maak ik Tôt-Fait à La mirabelle klaar, dan  verwerk ik ook een pond pruimen in dit dessert en buiten de drie eetlepels pruimenwijn bij de bereiding, giet ik, als alles uit de oven en ter tafel komt, ook nog een paar flinke scheuten pruimenwijn eroverheen.



    23-09-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    11-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Quatorze Juillet et Gâteau Marjolaine
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aanstaande zondag viert Frankrijk haar nationale feestdag en wordt in de Tour de France een bergetappe verreden. Momenteel ben ik op bezoek in de Benedictijner Abdij van Sankt Gallen (Zwitserland) en in deze communiteit vertoeven veel Franse monniken. In dit klooster komen ook verschillende Zwitserse en Franse coureurs biechten en onze confraters mogen natuurlijk niet vertellen wat voor zonden die pedaleurs allemaal op hun geweten hebben. Over het gebruik van doping wordt hier dan ook nooit gerept. Wielrennen is een echt Roomse sport en vroeger had ik in  mijn tijd, die ik vlak na de oorlog in Rome doorbracht nog wel eens contact met de beroemde coureurs Fausta Coppi en Gino Bartali, twee toppers die af en toe gezellig bij Pius XII op de koffie kwamen en afgezien van een flinke scheut likeur zaten er bij Pius echt geen verboden stoffen in dat bakkie leut. In Sankt Gallen staan niet alleen prachtige kloosters en mooie bouwwerken, maar je vindt er ook veel horlogemakers. Gevraagd werd me door zo'n klokkenmaker of ik in Frankrijk ook een zekere Gerard Départ kende. Dit is volgens mister Tell de man die pas nog een ultramoderne meetapparatuur gekocht heeft dit om de 100ste tour tot in duizendste van seconden te kunnen berekenen.  De Gâteau Marjolaine: We zijn wat aan het afdwalen, maar nu gaan we toch echt over tot het maken van een heerlijk Quatorze Juillet gebak die de monniken hier elk jaar op deze feestdag klaarmaken. Nodig hebben we 450 gram amandelen en 300 gram hazelnoten, verder 100 gram suiker, 16 eiwitten, 300 gram boter, poedersuiker en natuurlijk chocolade en pralinée. Rooster apart de amandelen en de hazelnoten, zodat de velletjes er gemakkelijk afgeschoven kunnen worden. Voeg de suiker toe en hak dit alles heel fijn. Van de eieren gebruik je na scheiding van het eigeel alleen de eiwitten. In een kom klop je die zo stijf mogelijk op. De kom moet je als het ware ondersteboven kunnen houden! Vermeng vervolgens de gehakte noten met de opgeklopte eiwitten, schep de massa in vier platte vormen, die beboterd zijn en met bloem bestoven, en bak dit in een oven van 200 graden tot alles stijf is. Maak in die tussentijd twee soorten crème au beurre door boter romig te roeren met poedersuiker en aan één helft gesmolten chocolade toe te voegen, aan de andere helft pralinée  (suiker goudbruin branden,  laten afkoelen en fijnhakken). Strijk deze crèmes op het gebak en plak de verschillende lagen op elkaar. Strooi er poedersuiker op en versier het geheel met uiterst dunne chocoladeflikjes. Dit alles laat je 24 uur rusten alvorens op te dienen. Breng het zondag op tafel zo tegen vieren als iedereen uitgezakt naar de Tour zit te kijken. Een kopje koffie met een scheutje Franse cognac hoort daar eveneens bij en met dit warme weer een citroenthee is ook aanbevelenswaardig. 



                      


    Zo'n oude kloostermop doet het altijd goed!

    11-07-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    12-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VASTENAVONDTAART
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Fransen hebben het over Gouéron, maar wij Hollanders & onze Vlaamse broeders noemen het kloosterappeltaart. Echte carnavalisten en feestvierende gelovigen zijn ook dol op appeltaart, maar met carnaval leven ze allemaal in een roes en is iedereen meer gecharmeerd van een lekker pilsje of anderzijds. De vasten is nooit afgeschaft, maar niemand voelt zich nog verplicht om vanaf morgen aswoensdag tot paaszaterdag 12.00 uur wat minder te eten en zich te onthouden van het eten van vlees. Traditie hier in het klooster is om op de dinsdagavond die aan aswoensdag vooraf gaat bij de koffie appelgebak te serveren en beste mensen aan die koffie heeft broeder Everard flink wat cognac toegevoegd om de boel wat opgevrolijkt te krijgen. Nog dagelijks in de vespers, completen  en het Lof zingen wij stichtende liedjes, maar op deze carnavalsavond hoor je hier in het klooster niet alleen het  Tantum Ergo of Salve Regina zingen, maar ook vaak van die geheide carnavalsslagers en het is altijd mijn vertrouwde keukenhulp sister Mary die de zaak op zo'n avond aan de draai maakt.



                   

    12-02-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Heerlijke Worstenbroodjes!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij ons thuis hadden ze vroeger een bakkerij en in de maand december werden er allerlei specifieke producten gemaakt Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw eigen. Iedereen heeft gisteren pakjesavond gehouden en voor velen is de Sinterklaas voorbij. Uiteindelijk is de Sint 6 december jarig en vieren we hier in het klooster vandaag het naamfeest van die aloude bischop uit Myra en reiken we elkaar een kleinigheidje aan. Onze gedachten gaan ook uit naar Kerstmis en zo langzamerhand naderen we het jaar 2013. Toen ik nog thuis vertoefde aten we na de nachtmis een stukje worst van eigen slacht, dat met wat stipbrood in roomboterjus gegeten werd en ook aangesneden werd zo'n eigengebakken weinachtsstol,  dik besmeerd met roomboter. In de nacht van  Oud-op-nieuw werden na de lange kaartavond in een koekenpan wat worstenbroodjes opgewarmd, in Brabant deden ze dit vroeger en ook nu nog na de nachtmis die om precies 12 uur in de nacht gelezen werd en zo tegen tweeën was afgelopen. In sommige plaatsen was er een nachtmis om 4 uur en kwam je daar vandaan. ontmoette je al kerkgangers die op weg waren naar de dageraadsmis van 's ochtends 6 uur. Hele vrome mensen woonden vroeger ook nog de hoogmis bij die, zo ik me herinner, om 10 uur begon. Leuk om hier een praatje over te houden, maar nu gaan we worstenbroodjes maken.  Maak de melk en boter in een pan of schaal lauwwarm. Inmiddels heb je de broodmix (bloem) al in een beslagkom gedaan, hierbij voeg je het verwarmde mengsel van melk en boter toe, kneed alles tot een soepel deeg. Heb je dit gedaan, dan laat je de bloem met wat gist erbij, maar tegenwoordig zit die al bij de mix, 10 minuten op kamertemperatuur rijzen in de met huishoudfolie afgedekte kom. Inmiddels heb je de bakplaat al bekleed met bakpapier. Aanmaken gehakt: In een aparte kom maak je het gehakt aan met melk, paneermeel, 1 of 2 eieren en breng dit op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Gerezen deeg: verdeel dit in 24 stukken waar je balletjes van maakt. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem. Rol de deegrolletjes uit tot repen van ongeveer 12 cm. Maak van het gehaktmengsel 24 worstjes van 10 cm lang. Leg deze in het midden van de deegreepjes. Bevochtig de randen van het deeg met wat water, en ga hierna het deeg rondom het gehakt dichtvouwen. Verkregen deegbroodjes: Leg deze op enige afstand van elkaar op de bakplaat, dek het geheel af met een schone theedoek, laat alles 25 tot 30 minuten rijzen. Bakken: Inmiddels heb je de oven op 200 graden Celsius voorverwarmd. Bestrijk de broodjes met wat eigeel en schuif hierna de bakplaat in de oven. Na ongeveer 20 minuten haal je de bakplaat met de bruin gebakte worstenbroodjes uit de oven. Laat de broodjes op een rooster afkoelen, en leg ze gewikkeld in een servet  in een broodmand op tafel.  Om dit alles klaar te maken ben je toch zeker anderhalf uur druk. Het lekkerste vind ik worstenbroodjes als ze helemaal afgekoeld zijn en ze langzaamaan op een laag pitje in roomboter opgewarmd zijn in een koekenpan. Hier beneden een staatje met de benodigde ingrediënten. Druk dit staatje af en voeg het toe aan uw recepten cartotheek!





                      

    06-12-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    30-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSENTAART
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger had je hier in Angeren veel kersenboomgaarden, Ook bij veel van mijn familieleden hadden ze een pracht bongerd met alle soorten kersen zoals meikersen, Varikse zwarten, vroege Duitsers, spekkersen en morellen. Veel van die boomgaarden bestaan niet meer en hebben ze er kachelhout voor de open haard van gemaakt of  zo ze nog wel bestaan laat men de kersen vanwege het hoge plukloon hangen en verorberen door de spreeuwen. Enkele kersenboeren hebben hun boomgaard open en mag je vrij kersen en pruimen  plukken. Vroeger bij ons in het café werden zo begin april boomgaarden met fruit op het hout verkocht en leverde de fruitteelt nog heel wat op. Dat alles is veranderd en bestaat niet meer. Hier in het klooster hebben we heel wat kersen opgedaan en in de weck gewerkt en vorige week heeft broeder Johannes bij een bevriende relatie de laatste kersen uit de bongerd gehaald en vandaag neem ik een ruim pondje daarvan af om een kersentaart te maken. Wat hebben we nodig? Dat is 125 gram bloem, 60 gram boter, 30 gram poedersuiker, een snufje zout, 2 eierdooiers, nogmaal poedersuiker en nu 60 gram, 25 gram bloem, 1 dl warme melk, 3 eetlepels cointreau, de kersen had ik al genoemd, 100 gram suiker en 1 lepel kirsch. We gaan aan de slag: Snijd de harde boter met twee messen door de bloem met poedersuiker en zout en kneed dit mengsel snel met een klein scheutje koud water tot een kruimelig samenhangend deeg. Laat dit in een natte doek 2 uur rusten op een koele plaats. Bekleed hierna er een licht ingevette taartvorm mee. Prik hier en daar wat gaatjes in het deeg en leg er een stukje vetvrij papier op  met een hulpvulsel, bijvoorbeeld van groene erwten of rijst. Laat de taartbodem zo in een niet te hete oven,  met onderwarmte, bakken. Neem na een half uur het hulpvulsel weg en laat de bodem ook van binnen bruin bakken en dit gedurende ongeveer 10 minuten. Nu komen we aan het tweede bedrijf: Klop de eierdooiers los met die 60 gram poedersuiker, die 25 gram bloem en de deciliter melk, en maak er, zorgvuldig roerend, op een heel zacht vuurtje, een fluwelige crème van. Voeg er dan de cointreau aan toe en laat de crème af en toe roerend, afkoelen. Schep de crème in de taartbodem. Inmiddels heeft u de kersen heel zachtjes ongeveer 8 minuten gepocheerd in een stroopje van 1 dl water en 1 ons suiker met een lepel kirsch erbij. Schep de kersen op de crème en laat het suikerstroopje enkele minuten inkoken. Giet het daarna over de kersen en zie het resultaat op de inzetfoto! Ik hoop dat u de taart lekker vindt en het verkregen product er prima uitziet en uw zondag visite ervan kan genieten!

    30-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    06-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALS DESSERT VANDAAG APFELSTREUSEL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Apfelstreusel is specifiek Duits eten en daarom zet ik het recept hier in het Nederlands en druk uit een Duits kookboek dit recept ook nog even voor u af, zodat u het zo kunt overnemen. We gaan uit van een dessert voor 4 personen en hoe maak je nu die Apfelstreusel? 3 of 4 Goudreinetten schil je en snijdt ze dan in schijfjes. Nodig heb je een vuurvaste Quichevorm met een doorsnee van 26 cm. Die schijfjes verdeel je over de met boter ingesmeerde bodem, strooit er twee eetlepels suiker overheen en een eetlepel kaneel. We gaan met gebruik van een half pond bloem, 120 gram roomboter en een onsje suiker een deeg maken, hieraantoe voegen we een snufje zout en met onze handen en vingers verkruimen we die massa en verdelen al die kruimels tussen de appelschijfjes op de bakschaal. Het geheel gaat nu in de oven en na 25 tot 30 minuten haal je de schaal eruit. Je kunt het geheel koud laten worden en opdienen met lekker stijf geslagen suikerloze slagroom eroverheen, maar je kunt het ook warm opdienen. Als je de Apfelstreusel warm op tafel brengt moet eenieder er maar eens een bolletje kaneelijs overheen scheppen: ,,Das smeckt wunderbar"! De Apfelstreusel kan ook met warme toffeesaus geserveerd worden en hoe maak je die dan? Nu, heel eenvoudig! 150 gram bruine basterdsuiker vermeng je met 2 eetlepels stroop, 25 gram roomboter en 4 eetlepels slagroom dat je heb laten smelten. Eventjes opkloppen of in de mixer en klaar is kees! De vraag is: ,, Word ik daar niet te dik van van al dat Duitse eten"? Iemand die de hele dag handenarbeid verricht hoeft in de regel nergens naar te kijken en kan maar raak eten, maar beste mensen:  ,,Beweeg je wat minder, eet dan ook iets minder en dan heb je daarvan echt geen hinder"! 




         Ik denk dat op die aanhanger allemaal schalen met Apfelstreuser
         stonden en ja zo iets lekkers neem je mee, maar gelukkig hebben
         ze het`originele duitse recept (zie bijlage) ongemoeid gelaten! 
      

    Bijlagen:
    121 Tekst Apfelstreuser.jpg (37.5 KB)   

    06-04-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    24-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIBEKUCHEN, HA, HA...LEKKER!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tegenwoordig is er ook al mix te koop om zelf aardappelkoeken te bakken. Tevens kant en klaar om af te bakken en verpakt zijn ze in elke Super te krijgen. Vroeger kenden we de houdbaarheidsdata op de diverse artikelen niet. Toen op een gegeven moment er moderne machines in omloop kwamen, en er enorme voorraden dagelijks geproduceerd werden, is die houdbaarheidsdatum er ingekomen en thans verplicht. Als nadeel hieraan verbonden is dat er ook meer conserveermiddelen gebruikt worden om die houdbaarheidsdatum te rekken en te waarborgen. Zo dit wettelijk niet toegestaan is voegt men aan bepaalde producten wat al te vaak wat meer zout toe en dat komt de smaak niet ten goede! De consument is mondig genoeg om zelf te bepalen welk merk ze prefereren. Eenmaal een miskoop gedaan valt men nooit meer terug op het product wat te overtollig zout is en daarom ook niet lekker goudbruin eruit ziet. Hier in het Betuwse Gendt, dat even als hier Angeren onder de gemeente Lingewaard valt, weten ze altijd lekkere zelfgemaakte Reibekuchen te bakken met festiviteiten van de Schutterij Sint Bastiaan en ook tijdens het kersenfeest worden ze verkocht. Misschien worden sommige mensen er dikker van maar het spekt ook de verenigingskas! Hier in het klooster 'De Pauw' eten we heel vaak Reibekuchen en alleen zuster Dorinthia krijgt op die dag een bordje lammetjespap vanwege haar dieet. Ik heb voor moeder de vrouw of de baklustige huisman een recept voor Reibekuchen gemaakt en dit is door op de afbeelding te klikken mooi apart te bekijken of  af te drukken. Ik wens u succes ermee!

    24-03-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oliebollen Geheimen van Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanmorgen hoorde ik de uitslag van de Nationale Oliebollentest en de winnaar daarvan was meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse. Sommige bakkers die vorig jaar nog aan de top stonden kwamen zelfs niet meer voor bij de top tien. Nu moet ik stellen dat bij dit extreme weer het moeilijk werken is vanuit een oliebollen kraam, want bij de bereiding van oliebollen spelen enkele factoren een belangrijke rol en grondstoffen die bij vervoer door de kou of aangevoerd vanuit een wat koude opslagplaats zijn niet zo geschikt om mee te werken.

    Bij de fabricage van oliebollen zijn drie factoren belangrijk en dat is het gebruik van een goede oliesoort, beslist geen vetten en nu komt het: ,,Vandaag is het 28 december en om een lekkere oliebol te verkrijgen moet je de krenten en rozijnen vandaag al in lauw water gaan wellen, verder dient de melk waarmee we het beslag aanmaken vooraf bloedheet gemaakt te worden en de te gebruiken roomboter moet zacht wezen, dus niet hup rechtstreeks vanuit de koelkast of anderzijds"! 

    Er zijn ook mensen die buiten oliebollen ook wat appelflappen voor hun gasten klaar willen maken en daarvoor zijn veel recepten. De een wil het zus en de andere zo en daarom verwijs ik u in deze naar: http://www.oliebollenrecepten.nl/ en wilt u terugkeren naar deze site dient u wel telkens met de linkermuis op pijl linksboven te klikken.

    Pater Wilhem vertelde me net dat hij gisterenavond een oud manneke in de biechtstoel gehad had die helemaal van de kaart nog was dat hij nu zonder zijn vrouw, die op 110-jarige leeftijd overleden was,  deze dagen alleen door moest brengen en kwam met het volgende gezegde hierover: ,,Een man zonder vrouw is een jas zonder man"! Ik heb vanmorgen aan het ontbijt dit doorverteld aan gedoogoverste Geert Wilderman, maar die snapte er kennelijk geen zier van en vroeg me 's middags bij het luiden van het Angelus of ik mijn jas al teruggevonden had.

    Beste fans en lezers van de site van broeder Everard, ik wens u allemaal een gezellig oud op nieuw, maak geen uitglijertje doordat je te diep in het glaasje gekeken hebt, wees voorzichtig met vuurwerk en zet een lasbril op bij het afsteken daarvan, want ik gun iedereen een zalig uiteinde en een goed begin!

    28-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    01-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe bakken we een Weihnachtsstolle?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grootvader Hübbers was geboortig uit Ubbergen, een plaats vlak achter Nijmegen aan de Duitse grens en voor zover ik heb kunnen nagaan woonde hij in een huis dat half op Nederlandse en Duitse grond stond. Als jongman leerde hij het bakkersvak in Wuppertal en was er werkzaam in een Bäckerei und Konditorei, een bedijf waarin men bakt en ook een zitruimte heeft om iets te gebruiken. Toen hij zich omstreeks 1890 in Huissen gevestigd had, en daar nadien het bedrijf op het Huissen-Zand overgenomen had van de familie v/d Geijn, bracht hij ook veel Duitse gebruiken mee hier in deze contreien, zo bvb het bakken van Weihnachtsstollen en jammer genoeg zijn die oude recepten tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld en plundering allemaal uit onze zaak, bestaande uit bakkerij, kruidenierswinkel en Horecabedrijf, destijds gevestigd aan de Karstraat F 162 te Huissen verdwenen.

    Tegenwoordig worden er al vroeg kerstpakketten uitgereikt met allerlei soorten kerstbrood erin. Nu is het zo beste lezers, dat alle broodsoorten waarin veel zoetigheid verwerkt is (dus suikers) min of meer op natuurlijke wijze geconserveerd zijn, maar een stolletje mag van broeder Everard rustig een week oud zijn, maar toch niet langer. Tegenwoordig kan men al vanaf het begin van de advent overal kerstbrood krijgen. Vroeger bij ons thuis, en deze gewoonte houd ik hier in het klooster ook aan, aten we het eerste sneetje stol dicht besmeerd met roomboter zo tegen 4 uur 's morgens en wel na de nachtmis. Vooraf werd er een lekker stukje verse worst  met jus en stukjes stipbrood opgediend en hier in het klooster "De Pauw" doen we nog steeds een eigen gerijpt wijntje van onze specialist broeder Gerardus erbij.

    Wat hebben we voor ingrediënten nodig om een echte Weihnachtsstolle te bakken?  Dat is 750 gram bloem, 60 gram gist, 3 dl melk, 2 hele eierdooiers, 175 gram boter, 100 gram basterdsuiker, raspen doen we de schil van 2 citroenen of we doen er een half onsje sukades bij of kant en klare citroen snippers, bij dit alles gebruiken we gemengd 4 ons krenten en rozijnen, 75 gram gehakte amandelen of een onsje kant en klare amandelspijs en een kleine handslag zout. Weet je wat de stol nog lekkerder maakt? dat is de rozijnen en krenten in een bakje doen met twee eetlepels rum erbij, even roeren en dan toevoegen aan het geheel dat inmiddels in een beslagkom zit en tot een deegje verwerkt is. Dit deegje bollen we op, laten het rijzen ( kan in een rijskast,  onderoventje of toegedekt met een schone doek, vervolgens slaan we het met de handen ovaal en vouwen het over, laten het nog even rijzen en dan zetten we alles in een hete oven en na een baktijd van een half uur tot hooguit 40 minuten is ons stolletje klaar!

    Heet uit de oven smeren we er wat gesmolten boter over en meteen strooien we er naar wens poedersuiker overheen. Wil je het mooi opgesierd op tafel brengen, steek er een takje huls uit de tuin in en wikkel in mandvorm een mooi rood lint eromheen!  Mijn keukenassistente Soeur Marie is erg kunstzinnig en weet het lint zodanig te vormen dat het net lijkt of er een kerststalletje bij aanhangt. Zeg beste kloosterrecepten fans, doe je best en eet er smakelijk van!




    Dit is het verkregen resultaat volgens het recept van broeder Everard

    Beneden een prachtige foto van een goede vakscollega

    De voorlees refterbeurt is toebedeeld aan pater Johannes-zie ook foto's op site!

    01-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (5)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Kookgek
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Kookschool
  • Duivensoep

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging
  • Alles over de thuisbakker
  • Broodbakken
  • Mariëlle kookt
  • Bakrecepten van okoko

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    liefdenetwerk
    www.bloggen.be/liefden
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs