Inhoud blog
  • Veelvoorkomende fouten tijdens het sollicitatiegesprek
  • Een betere spreker worden doe je zo!
  • De twee beste manieren om een betere manager te worden!
  • Regels om te onthouden wanneer een crisis ontstaat
  • Tips voor het ontvangen van feedback door schrijvers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Up2DateWork
    Leer efficient werken...
    21-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soorten communicatie: verbaal, non-verbaal en schriftelijk

    Communicatie is de sleutel tot het handhaven van succesvolle zakelijke relaties. Om deze reden is het van het grootste belang dat professionals in een zakelijke omgeving eersteklas communicatieve vaardigheden  bezitten. Er zijn drie basistypen van communicatie: verbale, non-verbale en geschreven. Als je succesvol wilt zijn in het bedrijfsleven, moet je elk van deze vormen van communicatie onder de knie hebben.

     

    Verbale communicatie

     

    Verbale of mondelinge communicatie maakt gebruik van gesproken woorden om een ​​boodschap over te brengen. De meeste mensen denken als ze verbale communicatie horen alleen aan spreken, maar luisteren is een even belangrijke vaardigheid die je moet beheersen om succesvol te zijn. Kunt u dit niet? Overweeg dan een workshop te volgen Very Happy Verbale communicatie is van toepassing op een breed scala van situaties, variërend van een informeel gesprek in de lift tot toespraken aan duizenden mensen.

     

    Het verbeteren van uw mondelinge communicatieve vaardigheden kan u helpen om betere relaties met uw collega’s op te bouwen en het onderhouden van een groot netwerk van contacten te vergemakkelijken. Consultants zijn een groep van professionals die veel aandacht moeten besteden aan dit gebied van communicatie, want ze moeten voortdurend nieuwe mensen ontmoeten en veel belangrijke informatie overbrengen.

     

    Non-verbale communicatie

     

    Non-verbale communicatie bestaat uit lichaamstaal, gebaren, gezichtsuitdrukkingen, en zelfs uw houding. Non-verbale communicatie zet de toon van een gesprek, en kan de boodschap van uw woorden ernstig ondermijnen als je hier niet op te let. Zo kan slungelig zijn en in je stoel kruipen tijdens een zakelijke bijeenkomst je zonder zelfvertrouwen laten overkomen, wat kan leiden tot een daling in je geloofswaardigheid. Ook kan voorovergebogen zitten in het bureau van een werknemer een invasie zijn op zijn of haar persoonlijke ruimte en kan een gezellig praatje veranderen in een agressieve confrontatie die de werknemer ondergewaardeerd laat voelen.

     

    Schriftelijke communicatie

     

    Schriftelijke communicatie is essentieel voor het overbrengen van complexe informatie, zoals statistieken of andere gegevens, die niet gemakkelijk kunnen worden verteld. Bij het schrijven van iets, moet je weten wat je wilt zeggen om ervoor te zorgen dat alle relevante informatie nauwkeurig en duidelijk wordt overgebracht.

    Schriftelijke communicatie moet duidelijk en beknopt zijn om effectief te zijn. Een goed geschreven verslag brengt de nodige informatie met behulp van nauwkeurige, grammaticaal correcte taal, zonder gebruik  te maken van meer woorden dan nodig zijn.

     

    Door het verbeteren van uw verbale, non-verbale en schriftelijke communicatieve vaardigheden, kunt u succesvoller worden. Of u nu anderen moet aansturen of werkt als onderdeel van een team, het vermogen om effectief te communiceren  zal de relaties met uw collega's verbeteren en het zal uw helpen effectiever samen te werken.

    21-07-2013 om 21:44 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:verbale communicatie, non-verbale communicatie, communiceren
    18-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het organiseren en runnen van een succesvol evenement

    Iedereen die ooit een workshop heeft gepland zal zeggen dat het lastig is. Het vergt organisatie, focus, en veel creativiteit. Dus hoe kan je je voorbereiden op een workshop die niet alleen relevant en productief is, maar ook memorabel zal zijn?

     

    Als workshops verkeerd worden gedaan, kunnen ze een enorme verspilling van tijd en geld zijn. Echter, als ze goed zijn gepland, kunnen ze ongelooflijk waardevol zijn voor alle betrokkenen. Workshops zijn geweldig voor brainstormen, interactief leren, het opbouwen van relaties en het oplossen van problemen. Daarom is een planning essentieel. Bedrijven als GOAL trainingen hebben ervaring op het gebied van workshops maar wij geven ook tips.

     

    Vóór de Workshop

     

    Stap 1: Definieer de doelstellingen

    Elke workshop moet een doel hebben. Veel workshops zijn een verspilling van tijd, omdat er geen duidelijk doel is. Zonder een doel heeft het geen zin.

     

    Stap 2: Bepaal wie er zal zijn

    Als het doel van uw workshop is om een ​​gedetailleerde oplossing voor een probleem te bedenken, dan wilt u waarschijnlijk 10 of minder aanwezigen. Als uw doel is gericht op onderwijs, dan wilt u waarschijnlijk een veel grotere groep.

     

    Stap 3: Kies de juiste locatie

    Als je 10 deelnemers hebt, dan is de conferentiekamer in de hal waarschijnlijk prima. Maar als je 50 mensen verwacht dan moet u wellicht een externe locatie vinden.

    Denk na over de logistieke en praktische details van uw locatie. Zal iedereen in staat om uw visuele hulpmiddelen te zien? Als je een bepaalde techniek nodig hebben, zoals teleconferenties, zal de locatie dit dan ondersteunen? Zijn er geschikte voorzieningen voor breakout-sessies? Zal iedereen in staat zijn om de locatie te bereiken?

     

    Stap 4: Maak een agenda

    Hoe wilt u het doel van de workshop bereiken?

    Belangrijkste punten - Maak een lijst van de belangrijkste punten en verdeel dit in kleinere details.

    Visuele hulpmiddelen – Visuele hulpmiddelen zijn vrijwel altijd welkom.. Vraag u wel af of uw technische ondersteuning nodig hebt.

    Discussies en activiteiten – Plan een aantal activiteiten gedurende uw workshop. Je moet wel weten wanneer je dit doet en hoelang ze hiervoor krijgen. Zorg ervoor dat uw activiteiten geschikt zijn voor de grootte van de groep.

     

    Stap 5: Ontwikkel een follow-up plan

    De enige manier om erachter te komen of uw workshop een succes was is om een ​​doeltreffend follow-up plan te hebben. Maak een vragenlijst en geef dit aan alle deelnemers aan het einde van het evenement. Geef ze volop de gelegenheid om hun mening duidelijk te maken. Hoewel dit eng kan zijn is dit een goede manier om jezelf te verbeteren.

    18-07-2013 om 22:53 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:workshop, workshops, tips, workshop tips
    15-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe geef je verbaal feedback?

    Een goede manager is ook een zakelijke coach die weet hoe je constructieve feedback moet geven. De toon en manier waarop je het zegt is hierbij belangrijk, omdat hoe je iets zegt belangrijker is dan wat je zegt. U kunt naar een lichaamstaal cursus om de juiste houding aan te nemen wanneer u feedback geeft. Ideaal gezien wordt feedback face-to-face gegeven, probeer het anders via de telefoon te doen.

     

    Probeer op deze punten te letten als je feedback geeft:

          Ben beknopt. Zeg meteen waar het op staat zonder er omheen te draaien. Voor veel managers is dit vooral moeilijk als ze iets negatiefs te melden hebben. Je moet dit echter zo direct mogelijk zeggen.

          Vermijdt ‘je moet’, want dit zegt eigenlijk dat er iets niet goed gaat. ‘Robert, je moet je verslagen op tijd inleveren.’ Dit impliceert dat er iets niet goed is met zijn verslagen, maar het zegt niet precies wat. Probeer duidelijk te zijn.

          Wees eerlijk. Oprechtheid laat zien dat je om de persoon geeft en wilt dat hij of zij verbeterd. Probeer ook niet jezelf tegen te spreken zoals ‘je bent erg hard aan het werk de laatste tijd, maar ...’. Het is verleidelijk om het verzachtend te brengen maar het kan alleen maar voor onduidelijkheid zorgen.

          Geef het persoon op persoon, niet via technologie. E-mail en voicemail werken niet als je feedback wilt gegeven, omdat het niet tweezijdig is, de ontvanger moet kunnen reageren. Ook tast dit de oprechtheid van je aan. Praat een-op-een, de meeste zullen niet bijten.

    15-07-2013 om 00:00 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:feedback, verbale communicatie, communicatie,
    13-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De basis voor een goede presentatie - 28 handige tips

    Er zijn veel verschillende formats waarmee je kunt presenteren. Hier zijn een paar algemene tips zodat jij een memorable presentatie geeft

     

    1.     Vraag je tijdens het voorbereiden deze vragen af:

                    Wie? Wie is je publiek, hoeveel mensen, wat weten ze?

                    Wat? Wat willen ze van je weten? Waarom zitten ze hier?

                    Boodschap? Wat wil je overbrengen? Wat wil je van je publiek?

    2.     Bereidt je goed voor. Schrijf alles op en vraag je af waarom het publiek naar je moet luisteren.

    3.     Zorg voor structuur:

                     Introductie. Sterke opening door iets interessants of controversieels te vertellen. Vertel ook je doel.

                     Midden. Vertel in een logische volgorde. Zorg dat bij alles duidelijk is waarom het relevant is voor je presentatie.

                     Slot. Vertel de belangrijkste zaken nog een keertje, bedank je publiek en beantwoord mogelijke vragen. Het is het beste als je slot terugvalt op je opening.

    4.     Houdt een korte inhoud op papier bij. Hier kun je altijd op terugvallen mocht je iets vergeten.

    5.     Houdt het zo simpel mogelijk. Vermijd moeilijke taal en hou het bij hoofdzaken.

    6.     Maak het interessant. Gebruik humor en wees enthousiast en maak gebruik van intonatie.

    7.     Gebruik ook visualisatie. Gebruik diagrammen en dergelijke waar mogelijk. Houdt het overzichtelijk door bullet points te gebruiken.

    8.     Straal zelfverzekerheid uit. Kijk je publiek aan omdat dit ervoor zorgt dat je geloofwaardig bent. Sta stil en ga niet zwieren. Houdt je handen uit je zakken en lach.

    9.     Oefen je presentatie. Kijk of iemand naar je wilt luisteren en luister naar zijn of haar feedback- kan je niemand vinden? Ga dan voor de spiegel staan.

    10.  Vraag feedback na de presentatie. Leer van je mogelijke fouten en blijf dingen die goed doen zo doen.

     

    Dingen die je moet vermijden:

     

    11.  Staar niet naar de vloer, plafond of tafel- kijk naar je publiek

    12.  Ga niet friemelen, krabben, nagelbijten- het leidt alleen maar af

    13.  Leidt niet af met onnodige lichaamsbeweging

    14.  Niet te snel praten

    15.  Niet mompelen- je moet goed verstaanbaar zijn

    16.  Vergeet je publiek niet

    17.  Vergeet niet tegen je publiek te praten- houdt ze geïnteresseerd

    18.  Hou het niet lang- hoe korter hoe beter

     

    Hoe kun je het interessanter maken:

     

    19.  Gebruik uitdrukkingen zoals lachen

    20.  Gebruik je stem

    21.  Houdt het praten zo kort mogelijk en maak meer tijd vrij voor interactie met het publiek.

    22.  Provoceer een reactie van je publiek.

    23.  Ga niet haasten.

    24.  Kijk naar je publiek

    25.  Gebruik humor

    26.  Gebruik handgebaren

    27.  Beweeg een beetje

    28.  Haal diep adem


    Met deze tips kunt u vast uw presentatie verbeteren. Maar er zijn ook workshops voor. Al bij al is het vooral belangrijk dat u goed voorbereid bent, de presentatie een beetje "luchtig" houdt en duidelijk spreekt. 

    13-07-2013 om 17:19 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:presenteren, presentatie, workshops, communicatie
    09-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 tips om mooie powerpoint-presentatie te maken

    Om een presentatie echt te laten schitteren moet het er ook goed uitzien. Er zijn twee belangrijke kanten, allereerst moet u zelf goed kunnen presenteren. GOAL trainingen geeft hier cursussen voor. Vervolgens moet de PowerPoint er fatsoenlijk uitzien.  Je hoeft echt niemand in te huren om dit te doen. Door deze 3 simpele tips kom je al een heel eind.

     

     Highlight grote afbeeldingen

     

     Veel PowerPoint-slides bevatten vaste plekken voor afbeeldingen maar deze zijn best klein. Door deze plekken te benutten leidt je niet alleen je publiek af maar het ziet er ook saai uit. Probeer je plaatjes eens op de hele slide uit, je kan dan weliswaar minder tekst gebruiken, maar juist geplaatste afbeeldingen versterken je presentatie.

     

    Let op: gebruik afbeeldingen met een hoge resolutie hiervoor. Doe je dit niet dan zal het er uitgerekt en vaak uitzien.

     

    Gebruik interessante fonts

     

     Wist je al dat PowerPoint 2010 lettertype-thema’s bevat? Elk thema bevat een lettertype voor bijv. titel, inleiding en bullet points. Meer dan een font gebruiken is erg belangrijk wil je een mooie presentatie hebben.

     

    Online zijn ook veel leuke fonts te vinden die je gratis kunt gebruiken. Google eens ‘font pairings’ o.i.d. om te kijken welke goed bij elkaar passen.

     

    Creëer je eigen kleurenschema

     

    PowerPoint thema’s bevatten ook kleurensets. Net zoals bij de fonts is dit soms een beetje saai. Waarom maak je er zelf niet een? Gebruik niet meer dan 5 kleuren omdat het er anders te druk uit ziet.

     

    Wat vind jij van deze tips? Wist jij ze nog niet en ga je ze toepassen? We zijn benieuwd!

    09-07-2013 om 00:00 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:presenteren, presentatie, tips
    06-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak je lichaamstaal essentieel voor jou

    Onze lichaamstaal kan de wereld erg veel vertellen over onszelf. Mensen trekken conclusies over hoe zelfverzekerd of onzeker we zijn door gewoon naar ons postuur en onze gebaren te kijken. Maar wat doet onze lichaamstaal voor ons? Volgens een psycholoog en professor kunnen we onze resultaten veranderen door ons postuur aan te passen.


    Door middel van onderzoek zijn de zogenaamde ‘power poses’ omschreven. Deze houdingen betreffen onszelf groot maken, met gestrekte armen en benen. Deze lichaamstaal kan als het ware veranderen hoe we ons voelen, omdat het een hogere testosteron productie levert. Testosteron is een hormoon dat ons energie en zelfvertrouwen geeft.


    Dezelfde onderzoeker gelooft dat je door het neerzeten van een pose, jezelf meer zelfvertrouwen en zelfbewustheid geeft wat je nodig zal hebben om je doelen te bereiken. Een suggestie is om deze poses te oefenen voordat je aan een sollicitatie, speech of belangrijke vergaderingen begint.


    Je zou een privéplek kunnen vinden om een power pose neer te zetten die je kan helpen een boost in je zelfvertrouwen te geven. Dit zal je helpen om jezelf succesvol door iedere dag te slepen! Mocht u hier moeite mee hebben kunt u ook workshops volgen.

    06-07-2013 om 15:49 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:lichaamstaal, essentie, power poses, onderzoek, zelfbewustheid, workshops, succesvol
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil je leren over leiderschap? Lees deze tips!

    Soms is het moeilijk om een leider te zijn en lastige beslissingen te maken. Gebruik de volgende tips om je beste schot te verbeteren.


    Maak nooit de veronderstelling dat je werknemers gedachten kunnen lezen. Op deze manier zal je personeel niet twijfelen om vragen te stellen als ze iets niet helemaal begrijpen.


    Goede leiders inspireren in creativiteit op de werkvloer. Het creatief denken wekt mensen op om kansen aan te grijpen die groot succes in de toekomst kunnen betekenen. Probeer alle mogelijkheden te ontdekken. Je zal later zien dat je werknemers aan hun ideeën werken als het op de situatie aansluit.


    Eerlijkheid is een erg belangrijke factor van leiderschap. Een goede leider moet vertrouwenswaardig zijn. Als mensen weten dat ze je kunnen vertrouwen, zullen ze je ook meer als leider respecteren. Eventueel is een communicatietraining aan te raden.


    Een echt succesvol bedrijf is gebaseerd op ethiek. Klanten zullen terug blijven komen als ze weten dat je om ze geeft. Door een set van verantwoordelijkheden van je werknemers te ontwikkelen, zullen je regels opgevolgd worden door mensen.


    Vastberadenheid is de sleutel wanneer je leiderschap nastreeft. Als dingen niet op de juiste manier verlopen, zal je team kijken hoe je reageert. Je moet altijd focussen op het bereiken van je doelen. Je vastberadenheid en aanhoudendheid zullen vervolgd worden in de toekomst.


    Weet wat je persoonlijke doelen inhouden. Begrijp wat je zakelijke doelen inhouden. Ze zouden op de juiste manier in verbinding moeten staan en mogen elkaar op sommige gebieden zelfs overlappen. Je wilt altijd in staat zijn om tegelijkertijd aan beide doelen te werken. Als je niet in staat bent om dat te doen, zal er een tekort aan passie zijn.


    Let op de woorden die je zegt. Leiderschappen beginnen met het verantwoordelijk zijn voor de dingen die je zegt en doet. Als je je niet goed gedraagt, moet je het meteen goedmaken. Verwacht nooit van anderen dat ze jouw schuld op zich nemen.


    Leiderschap brengt grote beloningen. Je maakt het leven van anderen beter, en dat is waar leiderschap om draait. Iedereen kan een leider worden, maar andere mensen hebben een leider nodig. Weet hoe belangrijk je rol als leider is.

    06-07-2013 om 15:44 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:beslissen, communicatietraining, leiderschap, leiding geven
    02-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crisis communicatie-tips voor medische praktijken

    Het kan niet bij jou gebeuren toch? “Het” is al het negatieve dat jou reputatie als medisch specialist aantast. En geloof me, het kan wel gebeuren bij u.


    Er was eens een groot onderwijsziekenhuis ver, ver weg. Er was een chirurg die zijn 4e-jaars studenten soms medische ingrijpen liet uitvoeren zonder dat hij fysiek aanwezig was. Moet ik verder gaan? Een van de studenten moest een arm opereren en had per abuis de verkeerde arm open gesneden. De chirurg kwam veel te laat terug om de fout op te merken met alle gevolgen van dien.

     

    Vanuit Public Relations gezien is dit een ware nachtmerrie. Een cursus kan van pas komen. En denk niet dat dit niet bij jou kan gebeuren. Je hoeft er niet bij te zijn geweest, het hoeft niet jou schuld te zijn maar als zoiets onverhoopt toch mocht gebeuren volg dan deze tips:

     

    Denk vooruit: Het maakt niet uit hoe goed je je zaken op orde denkt te hebben, je moet voorbereid zijn. Weet dat er altijd iets fout kan gaan.

     

    Stel een crisis-team samen: Dit hangt van de omvang van uw organisatie af. Je hebt ten eerste een leidinggevende nodig, iemand die de leiding neemt en overzicht heeft. Ten tweede moet je een woordvoerder aanstellen, iemand die het gezicht van uw organisatie kan zijn. Hij moet ten allen tijden kalm blijven en goede communicatievaardigheden bezitten. Je hebt ook zogenaamde poortwachters nodig, mensen die verzoeken om informatie te beantwoorden. Je moet ook iemand hebben die social media in de gaten houdt. Hier kan een cursus voor van belang zijn. 

     

    Maak een plan: Start met methodes te bedenken om je team te bereiken: door sms, een belboom, social media etc. Het hangt van de situatie af hoe snel dit moet gebeuren en of iedereen fysiek aanwezig moet zijn. Zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze het team kunnen bereiken. Ook moet duidelijk zijn wie de leiding heeft en wie wat moet doen.

     

    Houdt team-vergaderingen en bedenk mogelijke scenario's. Maak eerst de voor de hand liggende scenario's op en hierna de minder voor de hand liggende.

     

    Ontwikkel duidelijke boodschappen, richtlijnen en verklaringen: U moet weten wat u team zal antwoorden voordat de vraag is gesteld. Verklaringen moeten altijd eerlijk en transparant zijn en moeten uw organisatie haar goedwilligheid uitbeelden. Uw organisatie moet van te voren ook kernwaardes bepalen, dat kan bijvoorbeeld een bepaalde visie of richtlijnen zijn. Probeer deze waardes altijd te implementeren in uw verklaringen.

     

    Wees voorbereid: Wees klaar om snel te kunnen reageren, weet welke media u gaat gebruiken, weet hoe snel de situatie kan omslaan. Realiseer dat er dingen fout geïnterpreteerd kunnen worden.

    02-07-2013 om 12:11 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:crisis communicatie, communicatie, cursus, medische praktijken
    29-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Communicatieskills van afgestudeerden

    De afgestudeerden van vandaag hebben sterke communicatievaardigheden nodig


    Werkgevers zeggen te vaak dat hun nieuwe werknemers net drones zijn, die doen wat ze verteld wordt, zonder dat ze suggesties voor verbetering indienen.

    Naast social media hebben de afgestudeerden van vandaag  sterke communicatievaardigheden nodig om werk te vinden.

    Volgens een opiniepeiling onder werkgevers, willen werkgevers kandidaten met “uitzonderlijke communicatievaardigheden” en die teamplayers zijn.

    Andere hoofdcapaciteiten zijn “de vaardigheid om beslissingen te maken en problemen op te lossen”, “vaardigheid om informatie binnen te krijgen en te verwerken” en “de vaardigheid om te plannen, organiseren en om werk als prioriteit te stellen.”

    Tamelijk belangrijke kwaliteiten/vaardigheden voor kandidaten op de lijst zijn “de vaardigheid om verslagen te schrijven en te bewerken” en de “vaardigheid om te verkopen of anderen te beïnvloeden.”

    Omdat ik zelf in een communicatietraining had gevolgd, was ik verheugd maar vooral niet verbaasd over de nadruk op communicatie.

    In een onderzoeksrapport over afgestudeerden die aan het werkzijn zagen onderzoekers een storende trend: Veel afgestudeerden vertrouwen te veel op Google en andere rechtstreekse bronnen om hun eigen onderzoek te doen. Ze hebben gebrek aan het geduld en doorzettingsvermogen om dieper te graven naar informatie.

    Dat is jammer, vooral wanneer werkgevers zeggen dat de afgestudeerden intensiever informatie  zouden zoeken, zouden verwerken en commentaar en suggesties geven. Soms hebben deze "drones" ook een communicatietraining nodig.                       

    Volgens de peiling zeggen werkgevers dat de afgestudeerden de volgende vaardigheden moeten hebben:

    •Vaardigheid om andere teamleden te betrekken bij een onderzoeksproces

    •Vaardigheid om op verschillende manieren informatie te krijgen

    •Het vinden van patronen en verbanden leggen

    •Een diepe duik te nemen in “Het informatiereservoir”

    Ze willen ook dat nieuwe mensen hun bureaus verlaten om connecties te maken met collega’s. Ze willen dat zij hun collega’s ook als belangrijke informatiebronnen gebruiken.

    Werkgevers zien nieuwe afgestudeerden als onwillig om hun bureau te verlaten en vragen te stellen en te praten!

    Dit zou het nadeel van social media kunnen zijn. It is zo simpel om een bericht te typen en te plaatsen. Het is meer moeite om de telefoon op te nemen en te praten, of het bureau te verlaten, achter het scherm vandaan te komen en naar een collega te lopen om een vraag te stellen. 

    Dat is iets waar we allemaal aan kunnen werken.

    29-06-2013 om 23:34 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:communicatie, werk, ervaring, communicatie skills
    27-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 verbeteringen op het gebied van effectieve communicatievaardigheden

    Het hebben van effectieve communicatievaardigheden is noodzakelijk voor uw succes. Positieve communicatie zal zeker uw kansen verhogen die u in uw carrière en

    handel tegen zult komen. Het hebben van goede communicatievaardigheden zal u in staat stellen om vooruit te komen op bepaalde gebieden waar anderen die minder zelfbewust zijn misschien niet in zouden slagen. Een aantal dingen om op te letten tijdens het oefenen in de kunst van communicatie zijn:

     

    Lichaamstaal

    Ga de persoon tegen wie u praat niet uit de weg. Zorg ervoor dat u een ontspannen, maar niet slungelig postuur behoudt, ongeacht of u degene bent die praat of luistert. Andere dingen die verzekeren dat uw lichaam communiceert met uw aandacht in het gesprek kunnen zijn:

     

          Het maken van oogcontact

          Af en toe knikken om een sterk punt in het gesprek te erkennen

          Het staan met uw handen ineengeslagen, niet gekruist

          Het niet laten zien van nerveuze trekjes

     

    Spraak en aandacht

    Als u spreekt, moet u duidelijk en kort zijn. Spreek direct over belangrijke zaken en verspil geen tijd aan lange verhalen die de aandacht van de persoon tegen wie je praat laat lopen. Zorg ervoor dat u vraagt of ze het begrijpen, en ben bereid om verdere uitleg te geven over een van uw punten. Verwacht niet dat iemand gewoon “weet” wat u zegt, zelfs als het voor uzelf helemaal duidelijk is.

     

    Daarnaast, een van de meest belangrijke aspecten van verbale communicatie is het vermogen om actief te luisteren. Dit is niet gewoon actief wachten op uw beurt om te praten. Maak altijd mentale notities van belangrijke zaken als iemand tegen u praat. Op deze manier heeft u een kans om te praten en u kan reageren op de meest vitale kwesties die worden behandeld. Als anderen spreken, probeer na te denken over exacte woorden waar ze het over hebben. Als u dit oefent, zal u 75% van de informatie die u hoort beter begrijpen en bevatten.

     

    Communicatie samenhang

    Misschien ligt uw zwakheid in de kwaliteit of kwantiteit waarmee u communiceert met uw medewerkers. Communicatie lijkt te zijn geslonken tot oppervlakkig geklets. Belangrijke communicators oefenen het vermogen van samenhoudende communicatie door beschikbaar te blijven. Wees niet bang om degene te zijn die zich zorgen maakt of enkele moeilijkheden heeft. Hoewel, verzeker dat u open en eerlijke communicatie oefent met degene die mogelijk van u afhangen. Wees beschikbaar en durf met tact.

     

    Zorg ervoor om communicatie lijnen open te houden voor degenen die mogelijk problemen met u willen bespreken. U zal merken dat u de kleine problemen zal voorkomen die normaal de gewoonte hebben om grote problemen te worden door degenen in uw leven bewust te maken dat u uzelf altijd openstelt om problemen te bespreken. Middels communicatietrainingen kunt u uw communicatievaardigheden verder leren. 

     

    Geduld

    Tijdens communicaties met anderen, zorg ervoor dat u hen altijd de tijd geeft om hun problemen aan te geven. Door gefocust te blijven op wat ze proberen te communiceren, zullen ze zien dat u inderdaad openstaat hen te helpen met hun problemen. Veel mensen die communicatielijnen hebben, hebben de neiging om af te haken vanwege ongeduld. Omdat je de andere persoon niet kan beheersen, doe uzelf een plezier en haal even adem. Het gesprek waar je in betrokken bent is belangrijk.

     

    Als u verward bent waarover iemand kan worden verzocht, herhaal dan terug naar hem of haar wat u dacht dat ze zeiden en vraag of het klopt. Dit inspireert de spreker vaak om verder op de onderwerpen in te gaan, wat u zal helpen het beter te begrijpen.

     

    Het oefenen van effectieve communicatie vaardigheden

    Als iemand een probleem of een behoefte met u gecommuniceerd heeft, dan is uw hoogste prioriteit om hem of haar te helpen met het probleem. Verder ingaan op een probleem is de enige manier om degene met wie u communiceert te overtuigen dat u naar hen heeft geluisterd en dat de problemen of kwesties u ook aangaan.

     

    Het oefenen van sterkte aansluitingen zal ook de impressie geven dat u betrokken bent in het grotere plaatje. Als mensen deze inzet zien, zullen ze weten dat u openstaat voor toekomstige communicaties. Hiermee maakt u een trouwe en veeleisende omgeving die positieve communicatie en beweging cultiveert. Dit zal een sterk gevoel van zelfzekerheid geven voor de mensen met wie u communiceert. 

    27-06-2013 om 14:41 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:communicatie, vaardigheden, skills,
    23-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Effectief communiceren

    Communicatie is het overdragen van informatie van de ene plaats naar de andere. Dit kan mondeling of schriftelijk. Verder kan het ook via film, muziek of afbeeldingen. Ook via onze lichaamshouding kunnen we communiceren. Dit heet lichaamstaal. Hoe goed we deze informatie kunnen overdragen geeft aan hoe goed we kunnen communiceren.

     

    Het ontwikkelen van communicatie skills geeft ondersteuning in ons gehele leven. U bent in staat om op een persoonlijke manier uw informatie over te dragen naar de ander. Maar daarnaast kunt u ook op een professioneel niveau communiceren. De informatie die u overdraagt zal dan ook beter ontvangen worden. Al bij al verbeterd dit uw kwaliteit van leven: Alles gaat dan namelijk een heel stuk makkelijker.

     

    Maar waarbij is het belangrijk om effectief te kunnen communiceren? Nou, eigenlijk op erg veel punten. Goed kunnen communiceren zorgt ervoor dat u in het dagelijks leven minder miscommunicatie doormaakt. Ook komt het van pas op het moment dat u gaat solliciteren. En wat dacht u van presenteren? Presenteren is ook belangrijk in onze economie. En u wilt natuurlijk uw boodschap op een goede manier overbrengen.

     

    Ofwel, communicatie is iets wat erg belangrijk is. Gelukkig zijn er communicatietrainingen beschikbaar. Effectief communiceren wordt in onze economie steeds belangrijker. Door goed te kunnen communiceren zorgen we er ook voor dat u makkelijker op zakelijk niveau kunt werken. 

    23-06-2013 om 22:04 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:communiceren, effectief communiceren
    29-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschillende communicatie stijlen

    Er zijn verschillende communicatie stijlen waar je rekening mee moeten houden. Natuurlijk zijn hier ook diverse communicatie trainingen voor. De verschillende stijlen bestaan uit assertief, agressief, passief- agressief, meer ontvangend en manipulatief.
     
    Assertieve communicatie is geboren uit zelf bewustzijn. Het is de meeste gezonde stijl van communicatie. Het is de gemiddelde van agressief en passief. Wanneer we assertief zijn, dan hebben we zelfvertrouwen om te communiceren zonder manipulatie. We weten onze grenzen en weten ons ervan te weerhouden om hier overheen te gaan. Het rare is wel dat mensen deze stijl het minste gebruiken.
     
    De agressieve stijl is meestal dat het gaat over alleen maar winnen. Vaak ook nog door de kosten van een ander. Een agressieve persoon gedraagt zich alsof zijn behoeften het meest belangrijk zijn en denken dat ze meer rechten hebben dan een ander. Het is een ineffectieve communicatie stijl en de berichtgeving wordt vaak door de ontvangers van de communicatie niet of verkeerd ontvangen. Daarom is het belangrijk om nooit een agressieven stijl te hanteren wat betreft de communicatie. Deze stijl wordt ook wel gebruik om iets duidelijk te maken en als de mens zijn zin in niet krijgt. Helaas wordt deze stijl ook wel gebruikt om situaties op te lossen. Bijvoorbeeld als er rekeningen worden gestuurd door een bedrijf die allang betaald zijn en de administratie daar niet goed verloopt. Eerst vraag je het netjes en worden er velen dingen aan je beloofd en dat het probleem wordt opgelost. Helaas ontvang je nog steeds diverse brieven en word je hier nogal kwaad door. Op een geven moment is de maat vol en zal de agressie in je communicatie het overnemen. Je denkt niet meer goed na over je woorden en zegt direct wat je denkt. In dit geval dus misschien juist omdat je dan eindelijk doordringt door degene die fouten maakt. Deze stijl gebeurd dan ook vaak als men vele problemen al opkropt en uiteindelijk de bom barst. 

    29-05-2013 om 22:20 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:stijlen, communicatie stijlen, communicatiestijlen, communicatie trainingen, communicatie
    23-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips voor verkoop trainingen

    De verkoop is een taaie noot om te kraken. Sommige mensen schijnen het voor elkaar te krijgen terwijl anderen altijd achterop raken om worstelend hun aantallen hoog te houden. Het kan praktisch onmogelijk voelen.

     

    Daarom is het opstellen van een verfijnde methode en een toegankelijk verkoop trainingsprogramma voor vele ondernemingen essentieel is. Trainingsprogramma's worden volledig op hun bodemlijn geconcentreerd waarbij deze onmiddellijk effect moeten hebben om de verkoop aantallen te verbeteren. Natuurlijk kunnen diverse trainingen je verkoop vaardigheden verbeteren.

     

    De mensen (en vooral de verkopers) hebben een bekende eigenschap om te zien en te horen wat zij willen wat niet daadwerkelijk daar is. Dat wordt genoemd „selectieve aandacht.“ Dat werkt op twee manieren: of het maakt u onwetend  wanneer het over het lezen gaat van een situatie of het maakt u een vasthoudende, bepaalde achtervolger van nieuwe zaken. Subjectiviteit is een echt en belangrijk ding om tijdens een verkoop opleiding te overwegen.

     

    Wat hebben olympische sprinters en actoren op Broadway allen gemeen ? Naast dat zij barsten van talent hebben zij ook goede communicatie eigenschappen. De verkopers kunnen denken dat zij geen hulp nodig hebben maar kan een verkoopvraag op verschillende manieren behandeld worden.

     

    Weinig bedrijven willen eventueel een trainingsprogramma opstellen. Dat betekent dat de organisaties zich niet willen wijzigen of verkoopprogramma's om hun bedrijf aan te passen. Dat is een groot probleem. Maar het kan gevaarlijk zijn dat als de managers veel hun programma’s wijzigen dat zij oude goede technieken allang hebben verworpen. Een probleem dat op internet zich vaak voordoet is dat iedereen wel een mening hierover heeft. Het is moeilijk om deze te veranderen. Sommige mensen denken zelfs dat je gek bent als je vele verkoop technieken onder de knie probeert te krijgen doormiddel van trainings programma’s. Maar met alles is dit toch het proberen waard en probeer niet in de stroom mee te gaan wat iedereen al doet. 

    23-05-2013 om 10:55 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:verkoop training, verkooptraining, verkooptrainingen
    19-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 manieren om je publiek te beïnvloeden

    Niet zo lang geleden werkte ik met een energieke, creatieve groep die zich concentreerden op presentatievaardigheden en waarbij ik benieuwd was hoe zij hun publiek wilde beïnvloeden. Ik vroeg aan hen welke overeenkomstige strategieën zij waardeerden toen zij in het publiek waren. Communicatietrainingen leren je evenals om een goede presentatie voor te bereiden. Zij hadden een overvloed van ideeën en technieken waarvan ik denk dat elke spreker hiervan kan profiteren. Deze zijn tevens vrij eenvoudig en ik denk dat de meeste hiervan u een goede spreker maken en het publiek hiermee kan beïnvloeden.

     

    Aangezien u onderstaande lijst leest ,welke heeft u geprobeerd? Wat is één nieuw idee dat u zou willen proberen?

     

    1. Plan interactieve openings vragen.

    2. Vraag deelnemers om hen te introduceren.

    3. Vraag deelnemers om hun brandende vragen op te schrijven alvorens u begint.

    4. Doe een online onderzoek voorafgaand aan het samenkomen.

    6. Nadruk op voordelen aan het publiek, dat vraagt hen om de voordelen te bevestigen die voor hen belangrijk zij.

    7. Stel vragen aan het publiek tijdens de presentatie.

    8. Stem in een goed humeur. (maar vermijd grappen)

    9. Doe uw presentatie opleven met uw dia's met beelden van mensen, product, of plaatsen die u heeft bezocht.

    10. Neem korte videoberichten op om van cliënten, deskundigen, of leiders te horen wat belangrijke punten zijn over uw onderwerp.

    11. Creëer een bespreking om van iedereen iets horen.

    12. Vraag luisteraars om zorgen of onderwerpen met elkaar of bij lijsten te bespreken.

    13. Vertel een verhaal om uw punten te illustreren.

    14. Formatteer uw presentatie zoals een verhaal met een probleem en een oplossing

    15. Vraag luisteraars om bepaalde feiten of gegevens te veronderstellen.

    16. Opstelling een demonstratie dat de publieksleden binnen deelnemen.

    17. Geef een quiz of een test bij het begin of het eind.

    18. Gebruik dia's slechts als steun; het publiek en u komt vóór de dia's.

    19-05-2013 om 22:44 geschreven door MarkBosman  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:tips, communicatie, presentatie, beïnvloeden
    16-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/up2datework

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    16-05-2013 om 21:42 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs