Scaldistocht:
Vandaag ging ik wandelen naar Helkijn, waar de wandelclub de Waterhoekstappers uit Heestert er hun jaarlijkse Scaldistocht organiseren.
Spiere-Helkijn (Frans: Espierres-Helchin) is een faciliteitengemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De gemeente ligt in het zuidoosten van de provincie tegen de grens met Henegouwen, aan de Schelde, en telt ruim 2000 inwoners. In de volksmond spreekt men van Spiere-Elking.
De start is aan het B complex FC Spiere-Helkijn. Men kon kiezen uit een 5tal verschillende afstanden.
 Het parcours die ik volgde.
 Zicht op de kerk van Helkijn.


 Een stukje langs de Schelde


 Mooie vergezicht
 Zicht op Helkijn
 Aangekomen aan onze eerste rust.
 Na de rust gingen we via enkele doorsteekjes richting Spiere waar de centrale rustpost is.



 Een nieuw stukje aangelegde groenzone
 Ook dit is nieuw.
 Zicht op de kerk van Spiere
 Op weg naar de centrale rustpost.
 Hier moeten de 2 grootste afstanden een lus maken .

 Mooie afwisseling
 Terug zicht op Spiere kerk en brug.


 Mooi in bloei.

 Terug naar de rustpost.
 Naam van een frituur.
 Hier ben ik op de terugweg richting Helkijn.

 Zicht op het oud open zwembad.
 Zicht op het open zwembad.Guilbert Samain, brouwer in de Sint-Hubertusbrouwerij in Helkijn 16, liet omstreeks 1939 het proefstation inrichten als openluchtzwembad met café. Dit impliceerde niet dat de herbestemming van het proefstation als openluchtzwembad veel aanpassingswerkzaamheden inhield. Volgens mondelinge bronnen gaat niet alleen het accomodatiegebouw maar gaat ook het zwemdok terug op het proefstation. Dit betekent dat het zwemdok in oorsprong als waterreservoir fungeerde. Met de oprichting van het openluchtzwembad speelde Guilbert Samain als ondernemer duidelijk in op de algemene trend die in het interbellum aan zwemmen een meer sportieve en recreatieve invulling gaf. De democratisering van de zwemsport maakten van openluchtzwembaden vooral een attractie voor de lokale en bovenlokale arbeiders- en middenklasse.
Omstreeks het midden van de jaren 1950 werd het openluchtzwembad buiten gebruik gesteld. Uit briefwisseling blijkt dat het openluchtzwembad in 1958 reeds totaal vervallen was. De cabines verdwenen, het zwemdok en de visbekkens werden opgevuld en het accommodatiegebouw verviel. Na decennia verwaarlozing werd met de bescherming als monument bij ministerieel besluit dd. 8 april 2008 van het accommodatiegebouw van het openluchtzwembad een eerste stap gezet naar een maatschappelijke reïntegratie van deze uitzonderlijke site. Gezien de wezenlijke ondeelbaarheid van deze erfgoedsite dringt zich in functie van integrale erfgoedontwikkeling een uitbreiding van de bescherming tot de gehele site, meer bepaald met het zwemdok en de visbekkens, alsnog op. Door zijn landelijke ligging vormt het openluchtzwembad van Spiere immers een unieke erfgoedsite binnen het onroerend sportpatrimonium. De openluchtzwembaden die in het interbellum werden gebouw, bevonden zich in de regel ofwel in een stedelijke context (zoals Menen en Deurne (Boekenbergpark)) ofwel in badplaatsen (zoals Westende (Lac aux Dames) en Oostduinkerke).

Keerpunt op de Schelde. Een rustige en mooie wandeltocht, jammer dat er weinig wandelaars waren.
|