11° Bamiswandeltocht:
Met de wandelclub gingen we eerst naar de wandelbeurs in Mechelen, deze vond plaats in de Nekkerhallen. Het beloofde een natte dag te worden, eenmaal aangekomen in de Nekkerhallen konden we wat genieten met wat voor nieuws er is op het gebied van wandelen en dergelijke. Na een dikke 2 uur te hebben rondgewandeld op deze beurs was de tijd aangebroken om verder te rijden naar Booischot voor een wandeling.
Eénmaal aangekomen in Booischot, was het tijd om iets te eten alvorens we begonnen aan de wandeling. We kozen voor de 18km. Het beloofde een mooie wandeling te zijn. De start was vanuit de Parochiezaal Ter Laken. De wandelaars konden kiezen uit een 10tal afstanden.
Booischot is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van Heist-op-den-Berg. De geschiedenis van Booischot gaat vermoedelijk terug tot de Frankische periode, en reeds in 726 werd de plaats vermeld. Tot in de 19e eeuw bleef Booischot echter een gehucht van Heist.
In 1800 werd Booischot een afzonderlijke parochie, en in 1836 werd Booischot ook bestuurlijk als zelfstandige gemeente afgesplitst van Heist. In de 19e eeuw werden de baan Aarschot-Lier en de spoorlijn Antwerpen-Aarschot aangelegd die het grondgebied doormidden sneden. Ten zuiden groeide zo het gehucht Pijpelheide uit.Bij de gemeentelijke herindeling van 1977 fusioneerde Booischot opnieuw met Heist.
De kortste afstanden 4 en 6 km, geschikt voor alles op wieltjes, hebben tevens een rustpost. De grootste afstand heeft in de startzaal een lus richting Booischot station.
Hierna volgen zij het parcours van de andere afstanden richting Het kasteel, de liniebrug of de linievijver, de Poer (visvijver).
Langs de Grote Nete en door de Herenbossen gaat het naar de parochiezaal van Hulshout - 1ste rustpost. De korte afstanden keren weer naar Booischot, verkort of lang langs het Bergske.
Vanaf de 18 km wordt er richting en naar Wiekevorst gewandeld, sommigen verkort, anderen lang naar de 2de rustpost Het Goor gelegen aan de Wiekevorstse Goorweg.
De wandelaars lopen terug langs het M.A.S.H. en door het prachtige gebied van de Goren, verkort of lang naar de parochiezaal van Hulshout.
Vanuit Hulshout loopt het richting de Herenbossen en het Bergske, om langs de Grote Nete en zijn vallei de hofdreef van het kasteel te bereiken en zo terug te keren naar de parochiezaal van Booischot. Geniet even mee
 Ons te volgen traject.

 Hier met Marc en Mie-Leen en Doortje
 We kregen heel veel natuur.
 De Herenbossen , prachtig stuk natuur om er te wandelen.

 We hadden geluk sinds de start van deze wandeling, het was gestopt met regenen.

 Af en toe een mooi uitzicht vanuit het bos.



 Infobord over de Herenbossen.
 We kwamen aan op de eerste rustpost, in Wiekevorst. De Sint-Jan-Baptistkerk (ook wel Sint-Jan-de-Doperkerk) is een volledig in baksteen gebouwde kerkgebouw in Wiekevorst.
Een aantal geschreven bronnen spreken over nieuw-grieks als toegepaste bouwstijl.[2]Deze term is echter een literaire dwaling en kan best gezien worden als een synoniem voor de gebruikte classicistische bouwtrant. De bouw van de huidige kerk ging van start in 1757. Er gaan geschriften dat er zich lang daarvoor al een kapel bevond op die plaats. Boven de gewelven van het middenschip zijn de resten van de muren van deze kapel nog aanwezig. Rond 1857 werd de kerk uitgebreid met een kruisbeuk. De uitbreiding en verbouwing is perfect zichtbaar aan de ramen met rondbogen, terwijl het oudere middenschip ramen met korfbogen heeft.
Na de rust ging de tocht verder richting Hulshout via de Goren, ook na de rust kregen we veel natuur te verwerken.

 Hier stappen we door het domein De Goren is een bijzonder landelijk gebied en herbergt heel wat waardevolle historische, landschappelijke en ecologische elementen. De Goorheyde vormt een natuurlijke depressie, waardoor het gebied zeer slecht ontwaterde en gedurende duizenden jaren bijzonder nat was. Deze natte omstandigheden zorgden tijdens de tussenijstijden voor het ontstaan van veen. Omstreeks 1750 strekte er zich een groot heidegebied van ca. 1.000 hectare uit in het grensgebied van Wiekevorst, Hulshout, Bruggeneinde en Heultje. In het gebied kan je nog een klein heiderelict ontdekken. Dit gebied herbergt zeldzame planten, zoals dopheide, zonnedauw, stekelbrem, koningsvaren en klokjesgentiaan.
Omstreeks 1950 werd het gebied ontwaterd en voor landbouwdoeleinden ontsloten. Het gebied bezit heel wat landschappelijke kwaliteiten. Je kunt er wandelen door onverharde dreven, langs houtkanten, kleine bosjes en sloten en genieten van mooie vergezichten.





 Na de tweede rust gingen we terug naar Wiekevorst


 Mooie dreven


 Op weg naar de startzaal, nog de brug over en het riviertje volgen


 Het laatste stukje groen voor vandaag

Op het einde van deze dreef kwamen uit op onze startzaal. Het was een hele mooie wandeling, en we hadden geluk met het weer. We moesten geen paraplu bovenhalen. Op de terugweg naar huis begon het dan opnieuw met regen.
29-09-2019, 00:00 geschreven door jipie 
|