Tweedaagse van de Westkust De Panne
De VZW Buencamion organiseert dit weekend vanuit De
Panne een Tweedaagse van de Westkust. Het ging om een lussenwandeling en we besloten om 2 lussen te wandelen.
Volgens één van de medewerkers was de eerste lus, de mooiste met het meest natuur en tevens de langste, aangeduid met gele pijlen namelijk 14 km met een controle tijdens de wandeling. Vanuit de startzaal De Boare stapten we richting het Calmeynbos in. We verkenden dit bosdomein en kwamen in het natuurdomein De
Westhoek. We dwarsten dit domein in het mulle zand om
op het grenspad uit te komen. We volgden dit tot op de wijk De Mol waar we pal
op de grens van België met Frankrijk in café en Frietkot Perroquet konden rustten na een goeie 6,7km. Na de rust staken we de weg over en stapten via een nieuwe aangelegd pad richting het domein de Zwarte Hoek en kwamen daarna langs de 3 Vijvers in Adinkerke. Langs de Vaart stapten we vervolgens
naar het centrum van Adinkerke. Een oersaai stuk langs Plopsaland leidde ons
naar de Oosthoekduinen en met een mooie bospassage langs de Nachtegaal stapten
we terug naar de startzaal.
De tweede lus de rode 6km (werkelijk 7km) verkende eerst een
villawijk over verharde wandelpaden. Deze zwerftocht mondde uit bij de
kustlijn. We volgden deze even richting Frankrijk voor we opnieuw naar het
natuurdomein van de Westhoek trokken. Een zeer mooie zandpassage bracht ons
door dit domein terug naar het Calmeynbos. Met een korte doorsteek van dit bos
stonden we voor de 2° maal terug in de startzaal. Nog vlug wat drinken en een praatje slaan en gingen dan terug tevreden huiswaarts.
 het traject die we volgden.
 Het Calmeynbos bevindt zich op het grondgebied van De Panne. Het bos wordt doorsneden door de Kerkstraat, die de verbinding vormt tussen De Panne en Adinkerke. Het oostelijk deel van het Calmeynbos (20 ha) is eigendom van de gemeente De Panne en sluit aan bij de Oosthoekduinen. Dit deel van het bos wordt samen met de Oosthoekduinen, Duinzoom Oosthoek als Vlaams Natuurreservaat beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het westelijk deel van het Calmeynbos (46 ha) is eigendom van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA). Samen met de daarop aansluitende Krakeelduinen (52 ha) wordt dit natuurgebied beheerd door de IWVA.
Het Calmeynbos werd aangeplant in 1903, deels op duinen met intact reliëf, deels op genivelleerde voormalige akkers. Dit gebeurde op initiatief van landbouwingenieur Maurice Calmeyn. Hij was geïnteresseerd in de groeimogelijkheden van bomen in kalkrijke duinen en liet daarom een loofbos van 85 ha aanplanten.
Het Calmeynbos is een goed ontwikkeld abelen-iepenbos met spontane verjonging en een grote biotische en abiotische variabiliteit. Vandaag groeien er 25 soorten bomen en 40 soorten heesters. Het bos is rijk aan mossen, korstmossen en zwammen. Het bos biedt broedmogelijkheden aan bosvogels zoals de wielewaal en verschillende soorten spechten. Zowel ten oosten (de Oosthoekduinen) als ten westen (de Krakeelduinen) ligt een halfopen duinlandschap.
Het Calmeynbos is sinds 1935 beschermd als landschap en het maakt tevens deel uit van het Natura 2000-netwerk als onderdeel van 'Duingebieden inclusief IJzermonding en Zwin'









 Mooi wolkendek


 Het was heel rustig wandelen, weinig of geen wind aan zee.

 Hier waren we bijna aan de rustpost, aan de grens met Frankrijk.
 Na de rust gingen we verder richting het domein de Zwarte Hoek (de 3 vijvers)
 Zwarte Hoek is een 20 hectare groot waterrijk gebied. De 10 meter diepe oude zandgroeve, lokaal gekend als De Drie Vijvers, is tegenwoordig gevuld met helder grond- en regenwater. Het is de ideale plaats voor bijzondere planten en een paradijs voor vogels die op zoek zijn naar lekkers. Je kan er een leuke en gevarieerde wandeling maken rondom de vijvers en op geregelde tijdstippen kan je er heel wat watervogels spotten.



 Eénmaal uit het domein kregen we een klein vervelend stukje langs de drukke weg naar Plopsaland. Ze hadden hiervoor geen alternatief.

 Plop staat al te zwaaien
 Gelukkig hadden we nog een mooi stukje om naar de startzaal te gaan. We deden de Oosthoekduinen aan.
 De Oosthoekduinen is een natuurgebied in de West-Vlaamse gemeente De Panne.
Het 80 ha grote gebied wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Doordat de duinen wat ouder zijn is het gebied licht ontkalkt en daardoor komt het duinroosje er veel voor. Ook muurpeper en kandelaartje zijn er te vinden, evenals duinsterretjesmos en diverse korstmossoorten. Ook is er duinstruweel.
Van de vogels kunnen worden genoemd: nachtegaal, grasmus, zwartkop en fitis. In poelen leeft de kamsalamander. Van de insecten vindt men de kleine parelmoervlinder en de blauwvleugelsprinkhaan.
Bijzonder van dit gebied is de overgang van duin- naar poldergebied. Hier zijn diverse soorten iepen aangeplant. Hier komt ijzerrijk kwelwater aan de oppervlakte, en er komen bloemrijke graslanden voor. Wat later kwamen we terug aan de startzaal. Na iets te hebben gegeten begonnen we aan onze 2°lus
 Hier kwamen we uit op de kustlijn, nadat we eerst wat verkenning deden tussen enkele villa's.
 We liepen een eindje op een hoger gelegen plaveipad richting Frankrijk, daarna trokken we terug het domein de Westhoek binnen.

 We kregen terug een hele mooie passage.





 Na deze doortocht kwamen we wederom ook terug in het Calmeynbos om zo onze startzaal te bereiken.





Hier zijn we bijna aan de startzaal terug. Het was wederom een prachtige wandeling. Een dikke pluim voor deze mensen die dit parcours hebben uitgestippeld.
|