36°Arsebrouc-tocht:
Eindelijk nog eens een wandeling. Vandaag reed ik richting Brugge, namelijk Assebroek, voor een wandeling die gekend is voor zijn vele natuurstukjes.
Assebroek is een plaats in de Belgische provincie West-Vlaanderen en sinds 1 januari 1971 een deelgemeente van de provinciehoofdstad Brugge. Assebroek ligt ten zuidoosten van de historische binnenstad. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 10,49 km² en telde op 31 december 2014 19.737 inwoners, die Assebroekenaren worden genoemd. Het aantal inwoners is sinds 1999 nauwelijks gewijzigd. Daarmee telt Assebroek ca. 16,75% van de Brugse bevolking.
Sinds 1421 spreekt men van Assebroucq of Assebroek. Voordien was het Ursebroec (1201), Ersbroch (1231), Ars(e)brouc (1242).Ars(e)brouc betekent wellicht vochtige paardenweide. Het Oud-Nederlandse Arse of Ors staat dan voor paarden en brouc voor nat stuk land of meers.
Opvallend is dat rond de Meersen in de middeleeuwen talrijke herbergen stonden, allen met paardennamen, waarvan alleen nog de bouwval Het Vliegend Paard te Oedelem overeind staat. Ook de buurt Peerdeke in Assebroek verwijst wellicht hiernaar.Sommige bronnen gaan ervan uit dat Arse slaat op Essen, zodat Assebroek zou betekenen moeras omringd door Essen. De historicus Jos De Smet heeft deze verklaring afgewezen, omdat rond meersen geen esbomen groeiden.
De startzaal was in het Atheneum Jan Fevyn Assebroek. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 6km tot 22km. Wij deden de 22km. Het was wandelen op verkeersvrije en onverharde paden. We wandelden door het Bergjesbos, een bos van 1ha, een stuifzandrelict. Eigenlijk was dit een speelbos. Daarna kon men genieten van de Gemene- en Loweiden, met een middeleeuws statuut. Het was heerlijk wandelen tussen al dat fraais. Het volgend stukje natuur was een natuurgebied in Ver-Assebroek, de Assebroekse meersen. Het 420ha grote gebied wordt beheerd door het agentschap voor Natuur en bos. De meersen vormen een geheel van de laaggelegen vochtige weiden en hooilanden, omringd door rijen knotwilgen en populieren.
Ook het weer speelde een grote rol, het was een prachtige nazomerse wandeling met heel veel variatie in een mooie groene omgeving. Veel lof voor Herman die dit parcours samenstelde. geniet nog even mee van enkele sfeerbeelden.
 Ons traject die we stapten.
 Afstandstabel. Onze afstand was 500m langer.









 Aangekomen aan het domein (ook Rijkevelde) is een domein van 180ha op het grondgebied van Assebroek en Sint Kruis (deelgemeenten van Brugge), Sijsele(Damme) en Oedelem (Beernem). Een deel is militair domein, het kasteel krijgt een nieuwe bestemming en de bossen zijn deels beschermd natuurgebied. "Ryckvelde" gaf ook zijn naam aan de vzw Ryckevelde, beweging voor Europees burgerschap, die van 1956 tot 2014 zijn kantoor had in het kasteel van het domein.



 Zicht op het kasteel. Oorspronkelijk was dit kasteel een versterkte hoeve, afhankelijk van de heerlijkheid van Male. Een nieuw kasteel in neo-gotische stijl werd opgetrokken in 1913-1929 op korte afstand van de nog bestaande hoeve. In 1956 werd er het Centrum voor Europese en Internationale vorming opgericht. In de nabije toekomst opent er een restaurant/tearoom in het kasteel. Je kan ook het kasteeldomein met heemtuin en educatief pad gratis komen bezoeken. Het zeer rustig gelegen domein is omringd door mooie dreven en uitgestrekte bossen waar je in volle rust kan fietsen of wandelen.





 Heel mooi gedaan.




 De Steenbrugse bosjes De Steenbrugse bosjes (50 hectare) bestaan uit een aantal kleine bosjes die verspreid liggen in de Assebroekse Meersen, ter hoogte van het ziekenhuis Sint-Lucas. Via de Meersenwandelroute van een kleine 7 kilometer wandel je tot in de Assebroekse meersen en terug. Trek je laarzen aan, want op sommige plaatsen kan het erg drassig zijn. Ter hoogte van het Sint-Lucasziekenhuis werd een gezondheidspad met speeltoestellen, picknicktafels en rustbanken aangelegd.


Een hele mooie wandeling gehad.
|