Dertiende dag: Hurdal - Oslo:
vandaag onze laatste dag op het Noors grondgebied. We verlaten Hurdal (Hurdal is een gemeente in de Noorse provincie Akershus.) en rijden naar Oslo, waar we kort in de namiddag met de Color-Line Magic de overtocht aanvatten richting Kiel. Maar eerst nog een wandeling doorheen Oslo, we brachten een bezoekje aan de Schans van Oslo en daarnaq nog een kleine stadstoer, alvorens de inscheping.
 De Holmenkollen Schans is een skischans bij de berg Holmenkollen in Oslo. Hij ligt circa 6 km ten noorden van het centrum. Er worden wedstrijden gehouden sinds 1892. Er werden verschillende wereldkampioenschappen en de Olympische Winterspelen 1952 gehouden. Aan de voet ligt sinds 1923 een skimuseum gewijd aan de geschiedenis van de skisport
 Een trotse Dorine bij een van haar favoriete sporten op tv.
 Zicht van de bovenkant

 Gegevens over de schans
 de kampioenen

 Aangekomen aan het vissersmuseum aan de haven.
 Oslo is de hoofdstad en grootste stad van Noorwegen. Het is ook de naam van een provincie en gemeente; de gemeente en provincie Oslo overlappen elkaar volledig. Oslo heeft circa 658.390 (2018) inwoners en is gelegen in het zuidoosten van het land, aan het begin van de Oslofjord. Volgens Noorse sagen werd Oslo gesticht rond 1048 door koning Harald Hardråde. Recent archeologisch onderzoek heeft christelijke begraafplaatsen van vóór 1000 blootgelegd, wat bewijsmateriaal is voor de theorie dat verstedelijking van het gebied rondom Oslo eerder was begonnen.
De oorsprong van de naam Oslo is enigszins onduidelijk. Lo betekent hoogstwaarschijnlijk "luwte" of "haven" en os kan verscheidene betekenissen hebben zoals "pantheons", "riviermonding" of "helling". De hoofdstad werd sinds de regeerperiode van Haakon V (1299-1319) voor het eerst permanent door een koning bewoond. Hij begon met de bouw van de vesting Akershus. Een eeuw later was Noorwegen het zwakkere deel in een personele unie met Denemarken, en de rol van Oslo werd verminderd tot die van een provinciaal administratief centrum, met koningen die vanuit Kopenhagen regeerden.
In 1624 werd de stad door een stadsbrand grotendeels verwoest, maar de Deens-Noorse koning Christiaan IV liet de stad iets meer naar het westen herbouwen (dicht bij de vesting Akershus) en hernoemde haar naar zichzelf: Christiania. De naam werd in 1877 naar de officiële spelling in Kristiania veranderd. In 1925 werd de naam naar de oude iets oostelijker gelegen stad weer terug veranderd in Oslo. Het oorspronkelijke Oslo werd van toen af Gamle Oslo of Gamlebyen genoemd.


 Mooie zichten

 Ons cruise schip

 Dit is onze kajuit nummer, we sliepen op dek10 kamer 710.
 De versiering in de wandelstraat van het schip.
 Nu nog enkele zichten vanaf de boot.

 De vermoeide toeristen.
 een overvaart van de ene kant naar de andere.
 Nu nog enkele opname's van de ondergang van de zon.


Het was een hele mooie reis, echt de moeite waard en zeker een aanrader.Heb heel veel bijgeleerd over Noorwegen.We hadden een kleine maar fijne groep en ook een fantastische gids en een buschauffeur. Morgen na de ontscheping in Kiel nog een lange rit(800km) huiswaarts.
|