Ik ben Szostek Ronny
Ik ben een man en woon in Genk (België) en mijn beroep is Kok.
Ik ben geboren op 18/04/1961 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, schrijven, fietsen, wandelen, etc.
Op de kookschool kwam meestal de Franse keuken op tafel, maar ik hou ook van andere keukens, zoals de Italiaanse, Hongaa
Gnocchi met een Toscaanse tomatensaus en vleesballetjes
Gnocchi's zijn die heerlijke door Italianen uitgevonden knödelachtige kleine heerlijkheden. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, wat zoveel betekend als klont, of klontje in dit geval. Want ik maak mijn gnocchi's niet groter dan 2.5 op 2.5. De keuze van saus bij gnocchi's kan verschillend zijn. In principe kan je elke saus gebruiken, maar mijn favo saus bij gnocchi is een Toscaanse tomatensaus. De mengeling van verse en gedroogde kruiden maken deze saus tot wat hij is en tot wat hij smaakt. Bellisimo!
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de gnocchi:
1 kg aardappelen 2 gehele scharreleieren
fijn zeezout
patiseriebloem
Kook de aardappelen gaar in zoutwater en giet ze af. Wacht 5 minuten en stamp de aardappelen dan en plaats de gepureerde aardappelen op het aanrecht. Doe de 2 eieren erbij en wat bloem en begin te kneden en voeg regelmatig bloem toe totdat het deeg niet meer aan je vinger kleeft. De hoeveelheid van bloem hangt af van de soort aardappelen, maar het deeg mag zeker niet meer kleverig zijn. Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 200 gr en rol ze uit tot een slange slang ter dikte van een mooie structuurkrijgen. Dat is niet alleen mooi voor het oog, maar deze structuur zal de saus mooi aan je gnocchis doen kleven. Leg de gnocchis allemaal op de ingebloemde dienblad en strooi nog wat bloem op de gnocchis en leg een theedoek of een zuivere afwasdoek erover en dek het goed af zodat er geen lucht aan komt, wat de gnocchis zou doen korsten.
Voor de saus:
4 eetlepels olijfolie extra vierge
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, fijngehakt
2 takken selder, in brunoise*
½ koffielepel gedroogde oregano
½ kofielepel gedroogde basilicum
½ kofielepel gedroogde tijm
½ koffielepel pili pili schilfers
1 handvol verse peterselie, gehakt
1 eetlepel Parmezaan, of Pecorino
750 ml gepelde tomaten uit blik
50 gr tomatenpuree
200 ml gewone kraanwater
Zeezout en versgemalen witte peper
Voor de gehaktballetjes:
4 eetlepels extra vierge olijfolie
400 gr gehakt naar keuze
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 handvol fijngehakt peterselie
4 eetlepels paneermeel
1 scharrelei
½ koffielepel gedroogde oregano
½ kofielepel gedroogde basilicum
½ kofielepel gedroogde tijm
½ koffielepel pili pili schilfers
Zeezout en versgemalen witte peper
Bereiding:
Gehaktballetjes:
Doe voor de gehaktballetjes alle ingrediënten in een ruime kom en knijp en masseer tot men één geheel heeft bekomen. Maar balletjes ter grootte van een tafeltennisbal. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes er gedurende 10 minuten zachtjes aan. De balletjes moeten van de buitenkant mooi goudbruin zijn, maar nog niet gaar van de binnenkant.
De saus:
Verhit de olijfolie in een niet te hoge maar ruime pan en zweet de fijngehakte ui, knoflook en selder er rustig aan gedurende 10 a 15 minuten of totdat de ui en knoflook mooi glanzen en mals zijn. Voeg de tomatenpasta, tomaten uit blik en de water en kruiden toe en roer alles goed om. Voeg de Parmezaan, gehaktballetjes die droog gedept zijn bij de saus. Laat de saus gedurende 3 uren langzaam sudderen en voeg eventueel water toe indien de saus te dik word.
Serveren:
Zet een grote ketel met zoutwater op het vuur en als het kookt doe je de gnocchis in het kokend water. Pas op voor eventueel spetten. Ga met een schuimspaan even over de bodem van de ketel zodat de gnocchis niet de kans krijgen op te blijven plakken. Als alle gnocchis boven drijven haal je ze met behulp van een schuimspaan of iets anders uit het water en laat je ze (zie foto) op een doek afdruipen.
Zorg dat de saus goed warm is. Doe de gnocchis in een kom en voeg enkele eetlepels van de hete saus over de gnocchis en roer ze goed onder de saus. Verdeel de gnocchis over 4 diepe grote borden en napeer nog enkele eetlepels van de saus over de borden en plaats de gehaktballetjes er bovenop. Lekker met ciabatta of stokbrood.
Pel de scampis en plaats ze terug in de koelkast. Pers de knoflookteentjes en bak ze aan in margarine en blus dan met de dragonazijn en het water en laat voor 1/3 inkoken. Leg de tomaten één minuut in kokend water en spoel ze af met koud water. Ontdoe de tomaten van hun vel en snij ze in vier delen en haal de pitjes eruit. Snij de partjes in blokjes en voeg ze samen met de room en de kruiden toe en laat voor de helft inkoken of tot sausdikte.
Serveertip:
Bak de scampis enkele minuten in een pan met wat olijfolie en verdeel ze dan over de borden en napeer de saus erover. Zie foto. Versier met een plukje peterselie.
Hak de uien fijn en bak ze een vijftal minuten zachtjes in wat olijfolie aan totdat ze gelig van kleur zijn.
Snijd de rundsstoofvlees in kleine dobbelsteentjes en voeg ze bij de uien en laat ze vijf minuten meestoven. Voeg paprika, zout, peper en komijn toe en roer goed om. Voeg de bouillon toe en laat alles onder een gesloten deksel 1 uurtje zachtjes koken.
Snijd de paprikas in tweeën, ontdoe ze van de zaden en snijd ze in dobbelsteentjes van ongeveer 2 a3 centimeter. Halveer de tomaten en haal de pitten eruit. Snij de tomaten in dobbelsteentjes. Schil de aardappelen en snijd er blokjes van niet dikker als je pink.
Voeg na een uur de paprikas, aardappelen en de tomaten bij de rest. Voeg de tomatenpuree erbij en roer alles goed om tot als men een mooie rode kleur heeft bekomen.
Filet van lam met gesauteerde trostomaten en een Charamonte wijnsaus
Dit is een van dé makkelijkste te bereiden en lekkerste entrée of voorgerecht. Het is wel aangeraden dat je het lamsfilet mooi rood laat en niet overbakt. Omdat het lamsvlees dan droog en smaakloos wordt. Ik heb trostomaten gebruikt, maar je evengoed gewone tomaten of kerstomaatjes gebruiken. Ik vind dat trostomaten nu eenmaal lekker van smaak zijn. De witte Charamonte wijnsaus past hier perfect bij. Als je geen witte Charamonte wijn hebt, gebruik dan een goede alternatieve wijn zoals een goede Chardonay wijn, een Poily Fumé of een lekkere Chablis Premier Cru wijn van een goed jaar.
Ingrediënten voor 4:
800 gr lamsfilet
6 kleine trostomaten
1 ciabatta
50 gr margarine
4 eetlepels olijfolie
zeezout en witte peper
gedroogde peterselie
Voor de Charamonte wijnsaus:
300 ml witte Charamonte wijn
100 ml volle room
50 ml melk
1 koffielepel honing
zeezout en witte peper
selderijzout
50 gr koude boter, in blokjes
extra boter en wat bloem voor roux
Bereiding:
Begin met de bereiding van de saus: Smelt de boter voor de roux en voeg de bloem toe en roer alles tot éen geheel. Zet terug op het vuur en voeg al roerend de Charamonte wijn toe en roer alles om en blijf roeren totdat de saus aan de kook komt. Zet van het vuur en voeg de room, melk, honing en de kruiden toe en klop de saus tot éen geheel. Dep de lamsfilet(s) droog met huishoudpapier en verhit de margarine in een pan. Schroei de lamsfilet op hoog vuur dicht aan beide kanten en plaats de filet dan op een bakplaat en bedek her vlees met een stuk zilverfolie. Verwarm de oven op 180 graden en plaats de bakblik met het vlees in de oven. Halveer de trostomaatjes en snij elk stukje nog eens in de helft. Verhit de olijfolie en bak eerst de ciabatta aan beiden kanten mooi bruin. Voeg nu de tomatenstukjes toe en bedruip het geheel nog eens rijkelijk met olijfolie extra vierge en kruid met zeezout, witte peper en de selderijzout en gedroogde peterselie. Haal het vlees uit de oven en dek af met zilverfolie en laat vijf minuten rusten. Verwarm ondertussen de saus op en snij dan de lamsfilet in stukken van 1 cm.
Afwerking:
Verdeel de stukken lam mooi over de vier borden. Leg de stukjes in de vorm van een regenboog. Verdeel de gesauteerde trostomaten over de vier borden in het midden van een entréebord. Leg de geroosterde ciabatta erachter werk af met peterselie en eventueel verse kruiden zoals basilicum, peterselie of koriander.
32 scampis 1 broccoli, in kleine roosjes 2 dikke wortels, in stukjes 100 gr sojascheuten 2 knoflooktenen, fijngehakt ¼ savooikool, in stukjes 15 ml donkere sojasaus 15 ml Thaische vissaus 20 ml rijstolie ¼ koffielepel kurkuma ¼ koffielepel chilipoeder Verse koriander Zeezout en witte peper
Bereiding:
Blancheer de broccoliroosjes in kokend water gedurende vier minuten en giet ze dan af en spoel na met koud water. Leg de scampis in zijn geheel in een kommetje en voeg de olijfolie en de chilipoeder toe en laat gedurende één uur marineren. Verhit de rijstolie in een wok en voeg de in julienne gesneden wortelen, knoflook en de savooikool toe en roer alles goed om. Laat gedurende vijf minuten op hoog vuur roerbakken en voeg dan de sojascheuten toe en roerbak gedurende twee minuten. Voeg de sojasaus, Thaische vissaus (Nam Pla) en de kruiden toe. Voeg de gemarineerde scampis bij de rest en roerbak enkele minuten en voeg dan als laatste de blancheerde broccoli toe, alsook de verse koriander. Warm de broccoli even mee en verdeel het dan over 4 borden. Werk eventueel nog af met verse chilipeper en verse koriander.
4 komkommers 2 grote uien 3 takken wit van prei 2.5 liter gevogeltebouillon Zout en peper Selderijzout 50 ml room Margarine Verse peterselie
Bereiding:
Schil de komkommers en maak komkommerpareltjes met behulp van een Parisiennelepeltje. Ongeveer 10 bolletjes komkommer per persoon. Hak het overblijvend komkommervlees in stukjes, de uien in schijfjes en het preiwit in dunne schijfjes. Verhit de margarine en bak de komkommerstukjes, ui en preiwit gedurende 10 minuten aan op laag vuur en blus dan met de gevogeltebouillon. Breng aan de kook en zet het vuur lager en laat gedurende 20 minuten lichtjes pruttelen en mix de soep door. Breng de soep tot aan het kookpunt en voeg de zout en peper en de selderijzout toe, alsook de room. Roer goed om en laat de soep even zachtjes doorkoken en zet het vuur dan uit.
Opdienen:
Schik de komkommerpareltjes in diepe grote borden en giet de hete soep erover. Werk af met fijngehakte peterselie en dien direct op.
1.2 kg verse trostomaten ½ ui, fijngehakt 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 chilipeper, in julienne 4 eetlepels olijfolie 4 eetlepels verse basilicum ½ koffielepel suiker Gedroogde peterselie Gedroogde rozemarijn Zout en peper Selderijzout
Garnering:
8 lapjes pancetta Gedroogde peterselie Olijfolie
Bereiding:
Snij het groene gedeelte van de tomaten. Maak inkervingen in de onderkant van alle tomaten en leg de tomaten in een ruime ketel met kokend water gedurende 1 minuut. Spoel ze af met koud water en verwijder de huid. Snij de tomaten in stukjes en plaats ze in de roerzeef en draai totdat alleen og de pitten overblijven.
Verhit de olijfolie in een ketel en voeg de fijngesnipperde knoflook en ui, en de in julienne gesneden chilipeper en zweet aan gedurende 15 minuten op een laag vuurtje. Voeg nu de gepureerde tomaten toe en de kruiden en laat het geheel 2 uren pruttelen.
Verhit olijfolie in een pan en bak de pancetta op hoog vuur gedurende 3 minuten aan weerskanten aan en laat uitdruppelen op huishoudpapier. Kook de spaghetti al dente en giet af. Doe de pasta in een diepe kom en voeg 3 a 4 lepels van de saus toe en roer goed om en verdeel de pasta over 4 diepe borden. Doe wat olijfolie op een stukje huishoudpapier en smeer de kanten van de borden ermee in en strooi wat gedroogde peterselie over de olijfolie. Op die manier blijft de peterselie goed plakken op het bord. Doe nog enkele lepels van de saus over de spaghetti en werk af met de pancetta. Zie foto.
Bak de kabeljauwfilets enkele minuten aan weerskanten aan op hoog vuur en plaats ze dan op 4 vellen zilverpapier of perkamentpapier. Verdeel de visbouillon over de vier visfilets en bestrooi met zeezout en versgemalen witte peper en de selderijzout. Halveer de kerstomaten en snij ze nogmaals in de helft en leg ze op de filets. Hak de peterselie fijn en verdeel het over de vier pakketjes. Verdeel de teentjes knoflook en voeg er als laatste de witte porto toe. Plooi de pakketjes mooi aan beide kanten dicht en plaats ze 15 a 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C. Neem uit de oven en laat enkele minuten staan voordat je pakjes opent.
Wat zo leuk is aan granita's...is dat je er geen speciale toestellen voor nodig hebt, zoals een roomijsmachine of een ijscrusher. Het enige wat je nodig hebt is een plastieken bakje en een beetje plaats in de diepvries. Wat er aan aardbeiengranita zo leuk is, is dat je de volledige vrucht gebruikt. Dat zorgt voor een ultieme smaak. En zeer verfrissend in de zomerdagen.
500 gr aardbeien van een goede kwaliteit 300 ml water 120 gr suiker
60 ml aardbeienlikeur sap van een halve citroen
Bereiding.
Maak een suikersiroop door water en suiker 5 minuten samen te koken zonder erin te roeren. Pureer de aarbeien tot een fijne gladde massa. Meng de gepureerde aardbeien met de afgekoelde suikersiroop en de aardbeienlikeur en plaats in een plastieken of ijzeren bewaardoos en zet in de diepvries. Haal gedurende 4 uren elk half uur uit de diepvries en klop de granita met een klopper of vork op, om ijskristallen te voorkomen. Zet de granita terug in de diepvries
Krumpli Leves is een Hongaarse paprikasoep die in Hongarije ook wel eens gedronken word de volgende ochtend bij een fikse kater! Krumpli leves is een echte herfst/winter soep, die alle gezonde groenten bevat. Zoals ajuinen, paprika, aardappels en knoflook. Serveer de soep in kleine tasjes of kopjes (zie foto) en geef ze als hapje of amuse. Als je er graag een maaltijdsoep van wilt maken, doe er dan 5 minuten voordat de soep klaar is, stukjes Poolse worst of Spaanse chorizo in. Dat geeft de soep voldoende volume om er een maaltijdsoep van te maken. Als crème fraiche in een soep je niet aanspreekt laat je die gewoon eruit. Dat geld ook voor de frambozenazijn. Hieronder vind je het recept van deze heerlijke Hongaarse paprika/groentensoep. Laat het maar smaken en veel kookplezier!
Hak de ui en knoflookteentjes fijn en laat ze in een pan met olijfolie gedurende 5 a 6 minuten aanzweten op een gemiddeld vuurtje. Voeg dan de gepelde tomaten toe en even later de paprikareepjes en de in blokjes gesneden aardappels. Zet het vuur hoger en voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur koken totdat de aardappelblokjes gaar zijn. Voeg de crème fraiche en de frambozenazijn toe en roer alles goed om en laat nog enkele minuten verder pruttelen. Dien op met stokbrood of ciabatta.
Een van de mogelijkheden om het vlees zacht te houden is het vlees bedekken met een farce. Wat zoveel betekend als bedekken met iets. In dit geval een mengeling van krulpeterselie, knoflook en olijfolie. Je maakt het als volgt: Snij de krulpeterselie fijn en plaats in een morter. Snij de knoflook ook fijn en plaats het bij de peterselie. Kruid het geheel met grof zeezout en peper. Voeg olijfolie toe en stamp het geheel tot een pulp. Bedek de aangebraden varkenshaasje met deze pulp en bak ze af in de oven. Je zal zien dat het vlees lekker zacht is gebleven. Deze techniek kan eveneens aangepast worden aan andere vleessoorten zoals b.v lamsschouder, lamsfilet, varkensgebraad en andere. Hieronder het recept.
4 niet te grote varkenshaasjes (1.4 kg) 3 handvolle krulpeterselie 10 teentjes knoflook 3 lauierbladeren mosterd zout en peper boter 3 koffielepels olijfolie
Bereiding:
Maak de farce zoals boven vermeld staat met de krulpeterselie, olijfolie en 2 teentjes knoflook. Snij overtollig vet van de varkenshaasje en schroei ze 4 minuten aan elke zijde aan in boter. Leg de varkenshaasje in een ingevette bakblik en plaats de farce op elk varkenshaasje en bak de varkenshaasje in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 50 minuten als u het vlees doorbakken wilt. Laat de varkenshaasje daarna 10 minuten rusten onder zilverfolie en snij ze daarna in dikke plakken en dien op. Lekker met princessboontjes met Franse dressing en kroketjes.
Scampi's gehuld in Bayonneham op een bedje van tomaat en rode ui
Ik maak dit heerlijk voorgerecht meestal met scampis, gehuld in Bayonneham zoals u op de foto kan zien. Maar dit voorgerecht kan evenzeer bereid worden met andere vissoorten. B.v zonnevis of zeeduivel en eigenlijk eender welke vissoort met uitzondering van vette vissoorten zoals daar zijn zalm, makreel, forel, paling en een paar andere waar ik momenteel niet op kom. Het wel aan te raden als je visfilets of moten gaat gebruiken dat men dan gebruik gaat maken van Pancetta inplaats droge ham als Bayonne of Ganda. Bak de visfilets die u gaat gebruiken halfgaar. Snij de filets in repen van 3cm en plaats 2 repen op elkaar en wikkel om elk pakje een schijfje pancetta. Bak de pakjes zachtjes aan totdat de visfilets volledig gaar zijn. Ongeveer 4 minuten aan elke zijde, afhankelijk van de vissoort die u gaat gebruiken. Volg dan het recept onder en laat de gehulde scampis weg. Succes ermee!
16 scampis of een andere vissoort 4 (grote) pruimtomaten 2 rode uien 8 schijven Bayonneham
Voor de vinaigrette Diane-
50 ml zonnebloemolie 15 ml azijn 5 ml sherry sap van een halve citroen 1 koffielepel suiker zout en peper 1 koffielepel (fijngehakte) krulpeterselie
Bereiding:
Pel de garnalen en bak ze enkele minuten op hoog vuur aan en leg ze op keukenpapier om het overtollig vet te verwijderen. Schil de tomaten en uien in fijne schijfjes. Als de scampis zijn afgekoeld wikkel ze dan in reepjes Bayonne ham van 2cm. Verdeel de tomatenschijfjes mooi op de borden en daarna de schijfjes rode ui. Plaats de gehulde scampis boven op de tomataten zoals u op de foto kunt zien.
Plaats voor de vinaigrette alle ingrediënten behalve de peterselie in een lege confituurpot en sluit met de bijbehorende deksel en shake ermee tot men een witte emuls heeft bekomen. Besprenkel wat van de vinaigrette oven de scampis en tomaten en vul met de rest kleine potjes en plaats ze op het bord. Dien direkt op.
Bak de bagets af in de oven en laat ze even afkoelen en halveer ze dan. Besprenkel met de olijfolie en strijk het uit zodat de olie mooi verdeeld is. Snij de tomaten in fijne schijfjes en de Hollandse Gouda kaas in blokjes en bedek de halve bagets met de kaas en tomaat. verdeel de Parmezaan over de bagets, alsook de kruiden. Bak de bagets in een voorverwarmde oven van 270°C gedurende een vijftal minuten, of totdat de kaas lichtjes bruingebakken is. Dien warm op met b.v een rucolasalade.
400 gr penne rigate 40 gr boter 40 gr Parmezaanse kaas
voor de saus:
350 gr kippenborstfilet, in blokjes van 1cm 1 ui, fijngespipperd 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd 2 blikken gepelde tomaten 1 rode paprika, in blokjes van 1cm 3 laurierblaadjes 2 eetlepels olijfolie 20 gr boter 50 ml rode porto 50 ml kippenbouillon, blokjes mag zout, peper, selderijzout, pili pili schilfers, paprika, gedroogde peterselie, muscaatnoot.
Bereiding:
Snijd de kippenborstfilets in blokjes van 1 cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie en 20 gr boter in een zware ondiepe pan en bak hierin zachtjes de fijngesipperde knoflook en de laurierbladeren. Voeg de blokjes kip toe en bak het op een hoog vuur gaar. Voeg de rode porto en de kippenbouillon toe en laat enkele minuten evaporeren. Voeg de gepureerde gepelde tomaten in blik toe, alsook de kruiden, behalve de gedroogde peterselie. Laat 30 minuten pruttelen of halfhoog vuur met een deksel op de ketel.
Verhit 2 eetlepels en 20 gr boter in een koekepan en bak de fijngesnipperde ui en de in blokjes gesneden paprika aan gedurende 10 minuten. Voeg de gebakken paprika/ui en de gedroogde peterselie bij de tomatensaus en roer alles goed om. Laat nog een vijftal minuten doorpruttelen.
Serveren:
Kook de penne rigate al dente volgens de instructie's van de verpakking en giet alles in een zeef en spoel na met koud water. Doe de pasta in een diepe kom en voeg een deel van de saus toe en meng alles goed om en verdeel over zes borden. Bestrooi rijkelijk met Parmezaanse kaas en garneer het bord eventueel met gedroogde of verse peterselie of basilicum. Dien direct op.
Pepersaus, of peperroomsaus is een van de meest verkozen saus bij steak. Er bestaan wel honderd verschillende soorten recepten voor peperroomsaus. De meesten peperroomsauzen bestaan uit demi-glace. Dan wordt de steak gebakken, het overtollig vet weggegooid en word er room of rundsbouillon toegevoegd om te deglaceren, waarna klontjes boter, cognac en verse peperbolletjes worden toegevoegd om een saus te bekomen. Hieronder vind u een recept dat veel makkelijker is in bereiding. De verse groentjes zoals wortelen, tomaten en uien geven een aromatische smaak aan de saus. Afwerken doe je met room. Hieronder staat het recept.
Ingrediënten voor 1 liter peperroomsaus:
800 ml rundsvleesbouillon, 2 uien of 5 sjalotjes, fijngehakt 4 wortelen, fijngehakt in brunoise (blokjes) (in stukjes), 4 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst 2 laurierbladen 7 tomaten, in stukjes gesneden 150 ml rode wijn, (bourgognewijn is uitstekend) 200 gr gezouten spekblokjes 100 ml olijfolie 150 gr bloem Verder: 100 ml culinaire room (20% vetgehalte) vers gemalen peper en zeezout snuifje suiker 20 ml cognac snuifje paprikapoeder
Bereiding:
Doe de olie in een grote pan en sueer de ui, knoflook, spek en wortel gedurende 10 minuten aan. Voeg al roerend de bloem toe. Schenk de rode wijn en de rundbouillon toe en de laurierbladen. Kruid voldoende met versgemalen peper en zeezout. Voeg nu de tomaten in stukjes toe en voeg nog 600 ml water toe en laat op een laag vuurtje 80 minuten (onder regelmatig roeren) pruttelen. Passeer de saus door een fijne chinois (zeef) en voeg de room, peper en zout, cognac en de overige kruiden toe en breng de saus langzaam aan de kook en zet hem daarna aan de kant tot gebruik.
Basisdeeg voor 3 pizza's: 500 gr bloem 80 ml olijfolie 100 ml water 100 ml melk (warme) 2 eieren 2 eetlepels fijne suiker 2 koffielepels fijn zeezout 32 gr droge gist
Strooi de bloem op een werktafel en maak er een kuiltje in. Doe daar de 100 ml water in en verwarm de melk 30 seconden in de microgolf. Doe de droge gist in de melk en roer tot een papje en voeg het bij het water. Strooi de suiker rondom het kuiltje. Klop de eieren lichtjes op en voeg ze bij de melk, alsook de olijfolie. Begin de bloem rustig te vermengen met de rest en kneed tot een homogene deeg is bekomen(ongeveer 10 minuten). Weeg 3 pizzabolletjes van elk 300 gr af en plaats de pizzabollen onder een theedoek en laat het 45 minuten rijzen. Rol het deeg daarna uit en leg het deeg in een ingevette pizzavorm (liefst met een antikleeflaag). Laat in een plastic zak nogmaals 30 minuten rijzen Bestrijk de pizzabodem met olijfolie en verdeel de tomatensaus over de drie pizza's.
Beleg:
4 blikken van een goede kwaliteit sardinen
1 handvol verse basilicumblaadjes
1 ui, in fijne schijfjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
600 ml tomatensaus
30 gr Parmezaankaas
zout en peper
olijfolie
cayennepeper
Beleg de pizza's volgens mijn recept met de ui, knofloook, sardines en de verse basilicum. Verdeel dan de Parmeaankaas erover. Kruid met zout, peper en cayennepeper en besprenkel rijkelijk met extra vierge olijfolie. Plaats de pizza's in een voorverwarmde oven van 225°C, gedurende 15 a 20 minten. Als de korst hard wordt is de pizza klaar. Laat het maar smaken.
Tip:
Je kan het pizzadeeg ook volledig klaarmaken in een deegmachine (Kenwood) als je die hebt. Het deeg is in 2 minuten klaar, je moet het deeg wel daarna nog enkele minuten wat bijkneden. Gebruik ook als het kan pizzavormen met een antikleeflaag en met luchtgaten, dan wordt de pizzabodem lekker krokant en kleeft hij niet.
Deze soep is één van de vele soepen die in Hongarije worden gemaakt en gegeten. Buiten de traditionele Hongaarse goulashsoep word deze soep in Hongarije bereid met tuinverse paprika's, chilipepers, uien, knoflook en aardappelen. Deze soep wordt daar ook soms gedronken als men een kater heeft.
Haal het groen uit de tomaten en maak kruiselingse insneden aan de andere kant en plaats de tomaten dan 10 seconden in heet water en vlak daarna onder stromend koud water. Deze methode om de huid beter van de tomaten te krijgen heet emonderen. Hak de ui en de knoflook fijn en de paprikas en de chilipeper in streepjes, ook wel julienne genoemd. Laat olijfolie heet worden in een grote pan en bak er de gehakte uien en knoflook enkele minuten in aan. Voeg de tomaten, die je eerst ontveld, ontpit en in blokjes gesneden hebt, toe en daarna de paprika. Zet het vuur hoger en voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en laat de soep koken totdat de aardappblokjes gaar zijn. Voeg de kruiden en de tomatenpuree toe en roer alles om.
300 ml water 120 gr suiker 125 gr verse frambozen sap van een halve citroen 20 ml frambozenlikeur
Bereiding:
Breng het water en de suiker aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Plaats het in een koud-water-bad en laat het volledig afkoelen. Plaats de frambozen in een blender en voeg de afgekoelde suikersiroop, het citroensap en de frambozenlikeur toe en blend het geheel tot een mooie rode vloeistof. Plaats dit in een ijsroommaker of sorbetiére en draai het af. Plaats het daarna in een plastiek bakje en plaats in de diepvries.
Tip:
Als je geen roomijsmachine of sorbetiére in huis hebt, zet het mengsel na het blenden in een plastiek bakje. Sluit het af met een deksel en plaats het gedurende 4 uren in de diepvries. Haal het elk half uur eruit en klop het op om zo ijskristallen te voorkomen. Na 4 uren is de sorbet klaar. Deze vorm van ijsbereiding wordt "granita" genoemd.
Het eten van kleine gerechtjes is helemaal van nu. Of het nu sushi, tapas of mezze zijn, kleine hapjes zijn de ideale manier om van veel verschillende gerechtjes te genieten, vol uiteenlopende smaken, texturen en kleuren.
Aan de hand van ervaren chef-kok Paul Gayler neemt Kleine hapjes, grote smaken de lezer mee op een reis rond de wereld om smaakcombinaties te ontdekken die de tong zullen strelen en waarvoor men toch niet urenlang in de keuken hoeft te staan.