Ik ben Szostek Ronny
Ik ben een man en woon in Genk (België) en mijn beroep is Kok.
Ik ben geboren op 18/04/1961 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, schrijven, fietsen, wandelen, etc.
Op de kookschool kwam meestal de Franse keuken op tafel, maar ik hou ook van andere keukens, zoals de Italiaanse, Hongaa
Bisque betekend zoveel als, vissoep gemaakt van schalen van schaaldieren zoals roze garnalen, langoestines, kreeft, krab, etc. Deze soep is natuurlijk het lekkerst als je kreeft of krab gebruikt, maar als je hem nu met kreeft of krab of roze of grijze garnalen gebruikt, het blijft een delikatesse.
Ingredienten
100 gr schalen van roze garnalen 1 sjalot of ui, fijngesneden 1 teentje knoflook, fijngesneden 20 ml olijfolie 10 gr (zoutloze) boter 1 eetlepel tomatenpuree, of meer 3 eetlepels cognac 100 ml witte wijn 800 ml visfumet 100 ml room naar keuze Zout en peper Paprikapoeder Selderijzout 12 langoestines
Roux:
20 gr boter 25 gr bloem
Bereiding
Bereidingswijze:
Verhit de olijfolie en de boter in een grote sauspan en zweet daarin de sjalot gedurende 5 minuten op een zacht vuurtje. Voeg het knoflook toe en roer goed om. Doe de schalen van de roze garnalen erbij die je uit de diepvries hebt gehaald en laat het geheel nu enkele minuten op een middelhoog vuur bakken. Blus de bisque met de witte wijn, cognac en iets later de visfumet. Giet alles door een zeef in een zuivere pan. Neem een andere pan en smelt de boter erin. Neem van het vuur af en roer de bloem eronder. Zet terug op vuur op de hoogste stand. Voeg een beetje van de vloeistof van de andere pan bij de roux en roer goed met een klopper. Voeg nog wat toe en roer goed totdat er geen klonters meer zijn. Voeg de rest van de vloeistof toe en klop voortdurend totdat het kookt. Zet het vuur lager en blijf kloppen totdat de soep wat gebonden is. Zet van het vuur af en voeg de tomatenpuree toe totdat de soep mooi rozig van kleur is. Voeg ook de room, zout, peper, paprikapoeder en selderijzout toe en roer alles goed om en laat langzaam (zonder te koken) opwarmen.
Serveren:
Pel de roze garnalen. Doe de schalen in een plastiek zakje en in de diepvries voor een volgende keer. Bak de roze garnalen in enkele minuten roze. Doe in elk diep bord 3 roze garnalen en schenk de warme bisque erover. Dien direct op.
Homemade pizza is de beste en lekkerste pizza die er bestaat. Je maakt het deeg zo dun of dik je maar zelf wilt, gebruikt je eigen favoriete tomatensaus en gebruikt beleg naar eigen keuze en hoeveelheid. Hieronder staat een recept voor Homemade pizza met ham, kaas, paprika en verse basilicum. Maar je hoeft heus mijn recept niet te volgen. Gebruik ingrediënten die jij lekker vindt of waarvan je denk dat ze gaan met pizza. b.v: salami, paddenstoelen, tonijn, zeevruchten naar keuze, kippenvlees, etc, etc. Hieronder staat een basisecept voor pizzadeeg. Nu kan je aan de slag. Je kan ook een spiegelei op de pizza leggen. Dit kan je het beste 10 minuten voordat de pizza klaar is. Vergeet niet de pizza's te kruiden met zout en peper en eventueel andere kruiden.
Homemade Pizza met ham en kaas:
Basisdeeg voor 3 pizza's:
500 gr bloem 80 ml olijfolie 100 ml water 100 ml melk (warme) 2 eieren 2 eetlepels fijne suiker 2 koffielepels fijn zeezout 32 gr droge gist
Strooi de bloem op een werktafel en maak er een kuiltje in. Doe daar de 100 ml water in en verwarm de melk 30 seconden in de microgolf. Doe de droge gist in de melk en roer tot een papje en voeg het bij het water. Strooi de suiker rondom het kuiltje. Klop de eieren lichtjes op en voeg ze bij de melk, alsook de olijfolie. Begin de bloem rustig te vermengen met de rest en kneed tot een homogene deeg is bekomen(ongeveer 10 minuten). Weeg 3 pizzabolletjes van elk 300 gr af en plaats de pizzabollen onder een theedoek en laat het 45 minuten rijzen. Rol het deeg daarna uit en leg het deeg in een ingevette pizzavorm (liefst met een antikleeflaag). Laat in een plastic zak nogmaals 30 minuten rijzen Bestrijk de pizzabodem met olijfolie en verdeel de tomatensaus over de drie pizza's.
Beleg:
100 gr ham 100 gr oude of jonge kaas 50 gr Gruyèrekaas 50 gr Parmezaankaas 1/2 paprika 1/4 ui, in schijfjes 1 tomaat, in schijfjes basilicum, fijngehakt zout en peper olijfolie
Beleg de pizza's volgens mijn recept met de ui, paprika, ham, tomaat en basilicum. Verdeel dan de Parmeaankaas, oude of jonge kaas en Gruyèrekaas in die vollegorde. Kruid met zout en peper en besprenkel rijkelijk met extra vierge olijfolie en eventueel parikapoeder of Italiaanse kruiden. Plaats de pizza's in een voorverwarmde oven van 225°C, gedurende 15 a 20 minten. Als de korst hard wordt is de pizza klaar. Laat het maar smaken.
Tip:
Je kan het pizzadeeg ook volledig klaarmaken in een deegmachine (Kenwood) als je die hebt. Het deeg is in 2 minuten klaar, je moet het deeg wel daarna nog enkele minuten wat bijkneden. Gebruik ook als het kan pizzavormen met een antikleeflaag en met luchtgaten, dan wordt de pizzabodem lekker krokant en kleeft hij niet.
Een goede eigenschap van gnocchi is dat het zich uitstekend verleend om verse of wilde kruiden aan toe te voegen. Dragon, melisse, dille, brandnetels, kervel, engelwortel, platte of krulpeterselie, bieslook, munt, salie, koriander, raket, enz, enz. Je kan de verse of wilde kruiden best enkele minuten koken in water. Daarna de afgieten, goed uitpersen met je handen en fijnhakken. De kruiden samen mengen met een ei en toevoegen aan de gekookte aardappelen. Hieronder vindt u een recept voor basilicum gnocchi met een kaassausje van Parmezaankaas.
Voor 2 tot 4 personen:
500 gr vastkokende aardappelen 1 ei een handvol verse of wilde kruiden zout en peper bloem
Voor de kaassaus:
15 gr boter 15 gr bloem 50 gr Parmezaankaas (gemalen) zout, peper en muskaatnoot
Voorbereiding:
Schil en kook de aardappelen goed gaar. Pureer ze en doe in een deegmachine(met de handkan ook). Klop het ei op en meng het met de gekookte en uitgeperste kruiden die fijngehakt zijn. Doe het ei met de kruiden bij de aardappelen en voeg zout en peper toe. Laat de machine draaien op lage snelheid en voeg beetje bij beetje bloem toe tot je een vaste deeg hebt bekomen. Plaats het deeg op een grote werkplank en rol het uit tot 2 cm dikte. Snij stukjes van 3 a 4 cm lang. Doe dit met al het deeg. Breng een grote ketel met zoutwater aan de kook en voeg de gnocchi een per een toe en laat ze koken tot ze boven drijven. Haal ze uit en plaats ze op een bord.
Bereiding:
Maak met boter en bloem een roux en plaats terug op vuur. Voeg al kloppend de melk toe en blijf kloppen tot de melksaus dik is. Zet van het vuur en voeg ongeveer 50 gr Parmezaankaas,alsook zout, peper en muskaatnoot. Roer het geheel tot één geheel. Verwarm boter in een koekenpan en bak de gnocchi's goudbruin. Plaats de gnocchi's op een groot diep bord en napeer de kaassaus erover.
Dit zijn niet de dunne Franse crèpes of pannenkoekjes, maar de ultra dikke Amerikaanse pannenkoeken die wel tot een halve cm tot 1 cm dik worden. Zeer lekker met esdoornsiroop, kandijsiroop of perensiroop. Deze dikke pannenkoeken kunnen ook gevuld worden met b.v ontbijtspek, pancetta, bosbessen, bananen, gestoofde appelen, chocolade, siroop of eender wat je denkt wat goed gaat met pannenkoeken.
Ingredienten
3 tot 4 eieren 120 gr (zelfrijzende) Bloem 60 gr (fijne) suiker 120 ml melk snufje zout indien gewenst: 1 zakje vanillesuiker
Bereiding
1.Scheidt als eerste de eieren en doet ze in twee kommetjes. Voeg de bloem, suiker en de melk bij de eigelen en meng deze ingrediënten tot een zachte dikke massa. Klop de eiwitten met het zout stijf op en voeg ze bij het overige. Het deeg is klaar voor bereiding.
2. Verhit een tefalpan op middelhoog vuur. Doe wat arachide of zonnebloemolie op een stukje huishoudpapier en verspreid het over de pan.
3. Schud wat pannenkoekdeeg in de verhitte pan en laat het enkele minuten totdat het goudgeel en stevig zijn aan beide kanten.
Wanneer men bananen gaat bakken komt de zoetheid nog meer tot zijn recht. Probeer mijn recept voor gebakken bananen maar eens. De gebakken bananen en de esdoornsiroop met de room zorgen voor een smaakexplosie!
Gebakken banaan met esdoornsiroop en culinaire room
Voor 2 personen:
2 of 4 bananen 4 eetlepels esdoornsiroop 40 ml culinaire room witte suiker naar smaak toevoegen 30 gr boter
Bereiding:
Verhit de boter in een antikleefpan. Vermeng de culinaire room met een weinig suiker. Schil de bananen, snijd ze in de lengte door en nogmaals in de breedte (zie foto). Voeg de bananen bij de boter en voeg witte suiker toe naar smaak. Bak de bananen 3 a 4 minuten aan beide kanten en plaats ze op een bord. Verdeel de culinaire over de 2 borden en dien direct op.
Als je echt eens iets anders wil maken dan de gewoonweg doordedagse gekookte aardappel, aardappelpuree of stomp. De aardappelen worden voor deze bereiding volledig gaar gekookt en afgekoeld en worden dan gemarineerd in olijfolie gekruid met zout, peper en de oregano. Vervolgens worden de aardappels in een bakblik of bakplaat gebakken op een hoge ovenstand. Hieronder het recept.
Gekruide aardappelen met oregano en olijfolie
Voor 2 personen:
500 gr aarappelen (vastkokend) 30 ml olijfolie 2 koffielepels oregano 1/4 eetlepel grof zeezout peper naar keuze
Bereiding:
Schil en was de aardappelen en snijd ze doormidden of in vieren als het dikke zijn. Vet een bakblik of bakplaat in met olijfolie en plaats de aardappels in de bakblik. Voeg de olijfolie, oregano, grof zeezout en peper en meng alles goed om. Laat 35 minuten marineren en bak de aardappels af in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 30 a 45 minuten of totdat de aardappeltjes mooi goudbruin zijn. Dien ze direkt op. Lekker met lamsgebraadje.
Cake heb je vele vormen, soorten, smaken en lagen. Een van de lekkerste cake, naar mijn mening, is appelcake. In een oeroude kookboek, dat dik onder het stof lag en blijkbaar nog van mijn moeder was, las ik vele jaren geleden een recept voor appelcake. Dit recept heb ik door de jaren heen proberen te verbeteren of beter gezegd, veranderen. Meer suiker, minder suiker. meer vetstof, minder vetstof, minder bloem, etc, etc. Toen ik enkele maanden geleden een flesje Esdoornsiroop kocht en daarvan een flinke scheut in het cakedeeg deed, merkte ik dat het eindresultaat zeer goed was. De cake was zeer zacht, vochtig en de smaak was gewoon fantastisch. Later heb ik dan nog een banaan en een weinig kaneel toegevoegd. Alle mensen die deze cake geproefd hebben vinden hem gewoon heeerlijk!
Je hoeft me niet te geloven...probeer het gewoon en overtuig jezelf! Hieronder staat het recept.
Appel-banaancake met esdoornsiroop
Ingrediënten:
180 gr fijne suiker of griessuiker 180 vetstof (liefst boter) 180 gr bloem (niet zelfrijzende) 3 eieren 1 koffielepel bakpoeder 2 boskop appels 1 goed rijpe banaan 30 ml esdoornsiroop (verkrijgbaar in de betere supermarkt) 1/4 koffielepel kaneelpoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Roer de eidooiers en de suiker tot room. Meng de gesmolten (niet heet!) vetstof en de esdoornsiroop eronder. Voeg nu de bakpoeder en bloem al zevend eronder en roer totdat een deeg is onstaan. Klop de eiwitten op met behulp van een snuifje zout, dat bevordert het stijfkloppen. Schil en snijd de appel in stukjes alsook de banaan. Voeg bij het deeg en roer even om en voeg dan voorzichtig (met behulp van pannelikker) de opgeklopte eiwitten eronder. Vet een vorm in met boter en bestuif de binnenkant van de vorm met wat bloem en zorg dat er een laagje blijft kleven aan de bodem. Klop de rest van de bloem eruit, plaats de vorm met de cake in de voorverwarmde oven (180°C) en laat gedurende 45 minuten bakken. Haal de cake uit de oven en laat hem een half uurtje afkoelen. Haal uit vorm en laat verder afkoelen. bestrooi als laatste met bloemsuiker en snij de cake in schijfjes van 1cm dikte.
Tip:
Indien u een springvorm gebruikt, vet de bodem van de springvorm in met boter, plaats de bodem op bruin bakpapier en snij rondom af. Plaats de bakpapier op de bodem en druk goed aan. Plaats nu de bovenkant van de springvorm en sluit de springvom stevig. Op die manier zal de cake niet blijven kleven aan de bodem.
Een van de lekkerste recepten voor het bereiden van hele vis, is pappilot. Toen ik jaren geleden mijn koksopleiding ging doen en ik leerde klassieke Franse gerechten te maken, was "le poisson dans la papillote" of gewoon vis in papilot een van die typische gerechten uit de Franse keuken.
Ik heb het recept door de jaren heen wel een klein beetje veranderd. Voor de mensen die liever niet forel eten, kunnen de volgende hele vissoorten eveneens gebruikt worden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Was en droog de forellen af. Bestrooi de binnenkant van de vis met grof zeezout, witte peper en citroensap. Leg elke forel op een groot stuke zilverfolie die lichtjes ingevet zijn met olijfolie. Leg de groentjes en de gescheurde basilicumblaadjes eromheen. Besprenkel met citroensap, grof zeezout en peper uit de molen. Leg op elke forel een groot stuk zilverfolie. Plooi alle kanten dicht, behalve één kant. Giet in de open kant de witte wijn en plooi ook de laatste kant dicht en plaats de forellen op een bakblik en plaats in de voorverwarmde oven gedurende 30 a 50 minuten, afhankelijk van de grootte van de forellen. Laat de forellen 5 minuten in de papillots zitten nadat u ze uit de oven hebt gehaald.
Gnocchi zijn die kleine zachte warme knödelachtige deegstaafjes die gemaakt worden van gekookte aardappels, bloem en eieren. Het idee voor dit recept kreeg ik toen ik een wokgerecht wou maken met broccoli en pancetta. Ik dacht bij mijzelf: 'doe hier nog aardappelen bij en je hebt een eenpansgerecht die niet alleen makkelijk te bereiden is maar ook nog eens snel klaar is en lekker op de koop toe.' Mijn eerste gedachte ging naar gekookte aardappelen die dan samen met de broccoli en de pancetta gebakken worden in de wok. Ik had dit geprobeerd en het was een ramp. De gekookte aardappelen waren tijden het bakken stuk gegaan en het gerecht zag er uiteindelijk niet smakelijk uit. Toen dacht ik: 'GNOCCHI!. Ik maakte gnocchi, kookte de gnocchi gaar in water en daarna in de wok met de overige ingrediënten...en het eindresultaat was meer dan bevredigend. Probeer het maar zelf. Hieronder staat een basisrecept voor gnocchi. De gnocchi hoef je niet telkens volledig te bereiden. Maak een grote hoeveelheid gnocchideeg, gebruik wat je nodig hebt en plaats de rest van het deeg (in plasticfolie) in de diepvries.
Basisrecept gnocchi:
voor ongeveer 25 a 30 gnocchi's
500 gr aardappelen 1 ei bloem zout en peper een weinig boter
Bereiding:
Kook de aardappelen gaar, giet ze af en plaats ze in een deegmachine of gewoon in een mengkom. Voeg het ei, een klont boter, zout en peper toe en begin het geheel te mixen. Voeg beetje bij beetje bloem bij totdat je een mooi glad deeg hebt. Haal het deeg uit de mengkom en kneed nog even door. Maak stukjes van ongeveer 15 gr en maak er bolletjes of staafjes van. Breng gezouten water aan de kook en plaats de gnocchi in het kokende water en zorg ervoor dat ze niet aan de bodem plakken. Als de gnocchi's bovendrijven zijn ze klaar.
Gnocchi met broccoli en pancetta
Benodigdheden:
400 gr gnocchi
200 gr pancetta of gerookt spek
120 gr chorizo
2 broccoli's
1 ui
2 teentjes knoflook
1 chilipeper
Zout en peper
Bereidingswijze:
Maak en kook de gnocchi volgens het recept dat u op deze site vindt onder Aardappelgerechten. Verhit olijfolie in een wok op laag vuur en bak de fijngesnipperde chilipepers, ui en knoflook kort aan en de in repen gesneden pancetta en chorizo toe en roer eens goed om en zet het vuur nu halfhoog. Voeg na enkele minuten de voorgekookte gnocchi toe en bak nu op hoog vuur al roerend totdat de gnocchi's een kleurtje krijgen. Voeg de voorgekookte broccoli toe en laat enkele minuten meewarmen op hoog vuur. Verdeel over 4 borden en dien op met stokbrood of ciabatta.
Mozzarella is een Italiaanse verse kaas, die gemaakt wordt van de melk van de waterbuffel, maar buiten Italië meestal van koemelk. Vooral de laatstgenoemde, goedkopere soort , wordt veel gebruikt op pizza. Mozzarella wordt vaak als voorgerecht gegeten, met gesneden tomaat en basilicum. Dit gerecht wordt insalata caprese genoemd.
Verse mozzarella wordt in het natuurlijke vocht (de wei) verpakt en verkocht. In zijn meest bekende vorm is een mozzarellakaasje vrij klein, eivormig en kan het door één persoon in zijn geheel worden gegeten. Er bestaan echter ook dikke worstvormige mozzarellas. Naast de verse mozzarella bestaat ook een gerookte variant, en er zijn varianten die met minder vocht worden verpakt.
Bak de ciabatta af en snij hem dan in schijfjes van 2 cm. Smeer in met olijfolie en beleg met schijfjes tomaat en mozzarella. Besprenkel met olijfolie en bak enkele minuten op grill stand.
Opmerking
Je kan ook baguette of stokbrood gebruiken inplaats ciabatta.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Het eten van kleine gerechtjes is helemaal van nu. Of het nu sushi, tapas of mezze zijn, kleine hapjes zijn de ideale manier om van veel verschillende gerechtjes te genieten, vol uiteenlopende smaken, texturen en kleuren.
Aan de hand van ervaren chef-kok Paul Gayler neemt Kleine hapjes, grote smaken de lezer mee op een reis rond de wereld om smaakcombinaties te ontdekken die de tong zullen strelen en waarvoor men toch niet urenlang in de keuken hoeft te staan.