Ik ben Szostek Ronny
Ik ben een man en woon in Genk (België) en mijn beroep is Kok.
Ik ben geboren op 18/04/1961 en ben nu dus 61 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, schrijven, fietsen, wandelen, etc.
Op de kookschool kwam meestal de Franse keuken op tafel, maar ik hou ook van andere keukens, zoals de Italiaanse, Hongaa
600 gr noorderkrieken met sap 150 ml Kirsch 50 ml Rhum 250 gr fijne witte suiker 2 pakjes vanillesuiker of stokjes 2 kaneelstokjes 80 ml volle opgeklopte room
Voor de vanilleroomijs:
400 ml room minstens 35% vetgehalte 100 ml volle of halfvolle melk 3 eierdooiers 3 pakjes vanillesuiker of 2 vanillestokjes 150 gr fijne witte suiker 50 gr boter 2 eetlepels poedersuiker voor afwerking
Bereiding:
Plaats de vanillesuiker, de room, melk, vanillesuiker en de boter in een steelpan en breng samen aan de kook. Roer de suiker onder de eidooiers en voeg dan het kokend roommengsel toe en roer alles goed om en plaats in een koudwaterbad. Laat volledig afkoelen. Plaats de mengeling in een ketel en op matig vuur al roerend totdat het mengsel mooi gebonden is. Plaats terug in een koudwaterbad en laat volledig afkoelen en draai het mengsel dan af in een roomijsmachine. Plaats in een plastiek bakje en plaats in de diepvries tot gebruik.
Geflambeerde noorderkrieken:
Schenk de noorderkrieken in een zeef en vang het sap op in een ketel. Voeg de suiker, kaneelstokjes, vanillesuiker en de rhum bij het sap en breng aan de kook. Bind het sap met wat maïzena, opgelost in enkele druppels lauw water.
Doe in een andere ketel de kersen en de Kirsch en flambeer de kersen. Voeg de gebonden sap aan de kersen toe en kook het geheel gedurende 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg nu de opgeklopte volle room toe en meng alles goed om. Plaats de deksel op de ketel met de kersen tot gebruik.
Afwerking:
Schep 2 bolletjes van de vanilleroomijs op een dessertbord en napeer met de warme kersen en een deel van de sap. Werk eventueel af met een plukje munt of salie.
Waar, wanneer en door wie granita is uitgevonden is weet men niet. Volgens sommige is granita uitgevonden door de Grieken. Atleten in de Olympische Spelen zouden granita eten als afkoeling. Weer anderen beweren dat granita uitgevonden is door de Italianen. Granita, dat zoveel als graniet betekend. Dat zou de granietachtige structuur verklaren. Granita's zijn makkeelijk te bereiden en je hebt er geen roomijsmachine of sorbetiére voor nodig. Granita kan gemaakt worden op basis van likeur, vruchtensap of vruchtenpulp. Meloen, aardbeien en frambozen zijn b.v geschikt om granita's te maken op basis van vruchtenpulp. Het sap van sinaasappelen of citroenen zijn dan weer ideaal om een granita te maken op basis van vruchtensap.
Ingrediënten voor 500 ml granita:
400 ml water 120 gr suiker 50 ml rozenlikeur 1 citroen, sap alleen
Breng het water, citroensap en de suiker aan de kook en laat gedurende 5 minuten langzaam doorkoken tot een lichte suikersroop is bekomen. Laat het geheel afkoelen in een koud water bad en voeg dan de citroensap en de rozenlikeur toe en meng alles goed en plaats het in een plastiek diepvriesbakje en plaats het in de diepvries gedurende 4 uren, maar haal de granita elk half uur uit de diepvries en klop het op met een klopper of een vork om ijskristallen te voorkomen. Na 4 uren is de granita klaar voor gebruik.
3 eigelen 70 gr suiker 10 gr vanillesuiker 250 gr room (40%) 40 ml likeur: Cointreau, Poire William, Framboise, Heidebitt, etc
Afwerking :
200 ml room (40%) 40 gr poedersuiker stukjes fruit, afhankelijk van de likeur die je gebruikt
Bereiding:
Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker (tot een witte vaste massa) au ruban. Klop de room met de likeur naar keuze voor ¾ op. Voeg de au ruban geklopte eidooiers bij de opgeklopte room en vermeng tot een romig geheel. Vul gekoelde champagneglazen met het mengsel en plaats minstens 4 uren in de diepvries.
Garnering:
Klop de room met de poedersuiker op tot het stijf is en plaats de slagroom in een spuitzak met een gekartelde spuitmondje. Spuit een toef slagroom op de ijsgekoelde likeurschuim en werk verder af met een stukje fruit.
600 ml (vers) sinaasappelsap 400 gr water 170 gr witte fijne suiker 60 a 70 ml sinaasappellikeur: Cointreau, etc sinaasappelen voor garnering
Bereiding:
Halveer sinaasappelen en pers ze uit tootday men 600 ml heeft bekomen, ongeveer 2 kg sinaasappelen. Breng het water en de suiker aan de kook en laat 5 minuten doorkoken op tamelijk hoog vuur. Plaats de suikersiroop dan in een koud-water-bad. Als de suikersiroop is afgekoeld, de sinaasappelsap met de suikersiroop vermengen en goed los kloppen. Voeg de sinaasappellikeur naar keuze toe en plaats het geheel in een plastiek bakje en plaats gedurende 4 uur in de diepvries; haal de sorbet elk half uur uit de diepvries en klop de sorbet los met een vork om zo ijskristallen te vermijden. Na 4 uur is de sorbet klaar. Plaats de sorbet terug in de diepvries tot gebruik.
Serveren:
Sinaasappel a vif snijden:
Snij om te beginnen eerst een dik stuk van ongeveer 1,5 cm van de bovenkant en de onderkant van de sinaasappel. Leg de sinaasappel nu op zijn platte kant neer en snij met een scherp mesje of een fileermes de schil en het witte membraam van de sinaasappel, zodat je een sinaasappel overhoud die geschild en ontvliesd is. Leg de sinaasappel in je linkerhand en snij met je rechterhand tussen de fijne witte vliezen in, zodat je mooie ontvliesde partjes krijgt.
Vul een champagne of wijnglas met de sorbet en leg de partjes sinaasappel in een bloemvorm er bovenop. Overgiet de partjes sinaasappel eventueel met een weinig Cointreau of Grand Marnier. Dien direct op.
190 gr chocolade naar keuze 4 eieren 2 theelepels witte suiker 2 eetlepels rum: (optioneel)
Smelt de chocolade au bain marie en laat de gesmolten chocolade dan in een koud-water-bad afkoelen. Roer de eidooiers, de rum en de suiker door de chocolade. Klop de eiwitten op met een snuifje zout tot er fijne pieken onstaan. Meng voorzichtig één eetlepel van het opgeklopte eiwit onder het mengsel totdat het volledig is vermengd en meng dan voorzichtig de rest van de eiwitten onder de chocolademengsel. Doe de chocolademousse in glazen, kopjes of kommetjes naar keuze en laat minstens 4 uren opstijven in de koellkast.
Dit is een van mijn vele favoriete nagerechten. Yoghurtijs proeft lekker fris, licht en smaakt heerlijk met vers fruit. Het recept hieronder is met bosbessen en frambozen, maar gebruik gerust fruit dat je zelf wilt of dat je thuis liggen hebt. Stukjes ananas, mango, perzik, meloen, aardbeien, enz, enz. Het is een makkelijk recept en je hebt er eigenlijk geen ijsmachine voor nodig. Maak het recept zoals hieronder en plaats het in een plastieken bakje en plaats het minstens 4 uren in de diepvries en smullen maar.
Yoghurtijs
Voor 8 personen:
300 ml yoghurt
80 gr suiker
2 zakje vanillesuiker
150 ml (volle) slagroom
125 gr bosbessen
125 gr frambozen
Klop de yoghurt met de suikers net zo lang tot de suiker is opgelost. Klop de slagroom op en schep ze door de yoghurt. Laat het mengsel in een ijsmachine bevriezen.
Breng water aan de kook en kook de spaghetti al dente in zoutwater. Laat de olijfolie verhitten in een pan en stoof gedurende enkele minuten de knoflook, chilipeper en in stukjes gesneden pancetta aan en voeg dan de pasta toe. Voeg de pecorino en de kruiden toe en laat meewarmen. Dien direct op.
Gnocchi met een Toscaanse tomatensaus en vleesballetjes
Gnocchi's zijn die heerlijke door Italianen uitgevonden knödelachtige kleine heerlijkheden. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, wat zoveel betekend als klont, of klontje in dit geval. Want ik maak mijn gnocchi's niet groter dan 2.5 op 2.5. De keuze van saus bij gnocchi's kan verschillend zijn. In principe kan je elke saus gebruiken, maar mijn favo saus bij gnocchi is een Toscaanse tomatensaus. De mengeling van verse en gedroogde kruiden maken deze saus tot wat hij is en tot wat hij smaakt. Bellisimo!
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de gnocchi:
1 kg aardappelen 2 gehele scharreleieren
fijn zeezout
patiseriebloem
Kook de aardappelen gaar in zoutwater en giet ze af. Wacht 5 minuten en stamp de aardappelen dan en plaats de gepureerde aardappelen op het aanrecht. Doe de 2 eieren erbij en wat bloem en begin te kneden en voeg regelmatig bloem toe totdat het deeg niet meer aan je vinger kleeft. De hoeveelheid van bloem hangt af van de soort aardappelen, maar het deeg mag zeker niet meer kleverig zijn. Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 200 gr en rol ze uit tot een slange slang ter dikte van een mooie structuurkrijgen. Dat is niet alleen mooi voor het oog, maar deze structuur zal de saus mooi aan je gnocchis doen kleven. Leg de gnocchis allemaal op de ingebloemde dienblad en strooi nog wat bloem op de gnocchis en leg een theedoek of een zuivere afwasdoek erover en dek het goed af zodat er geen lucht aan komt, wat de gnocchis zou doen korsten.
Voor de saus:
4 eetlepels olijfolie extra vierge
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, fijngehakt
2 takken selder, in brunoise*
½ koffielepel gedroogde oregano
½ kofielepel gedroogde basilicum
½ kofielepel gedroogde tijm
½ koffielepel pili pili schilfers
1 handvol verse peterselie, gehakt
1 eetlepel Parmezaan, of Pecorino
750 ml gepelde tomaten uit blik
50 gr tomatenpuree
200 ml gewone kraanwater
Zeezout en versgemalen witte peper
Voor de gehaktballetjes:
4 eetlepels extra vierge olijfolie
400 gr gehakt naar keuze
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 handvol fijngehakt peterselie
4 eetlepels paneermeel
1 scharrelei
½ koffielepel gedroogde oregano
½ kofielepel gedroogde basilicum
½ kofielepel gedroogde tijm
½ koffielepel pili pili schilfers
Zeezout en versgemalen witte peper
Bereiding:
Gehaktballetjes:
Doe voor de gehaktballetjes alle ingrediënten in een ruime kom en knijp en masseer tot men één geheel heeft bekomen. Maar balletjes ter grootte van een tafeltennisbal. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes er gedurende 10 minuten zachtjes aan. De balletjes moeten van de buitenkant mooi goudbruin zijn, maar nog niet gaar van de binnenkant.
De saus:
Verhit de olijfolie in een niet te hoge maar ruime pan en zweet de fijngehakte ui, knoflook en selder er rustig aan gedurende 10 a 15 minuten of totdat de ui en knoflook mooi glanzen en mals zijn. Voeg de tomatenpasta, tomaten uit blik en de water en kruiden toe en roer alles goed om. Voeg de Parmezaan, gehaktballetjes die droog gedept zijn bij de saus. Laat de saus gedurende 3 uren langzaam sudderen en voeg eventueel water toe indien de saus te dik word.
Serveren:
Zet een grote ketel met zoutwater op het vuur en als het kookt doe je de gnocchis in het kokend water. Pas op voor eventueel spetten. Ga met een schuimspaan even over de bodem van de ketel zodat de gnocchis niet de kans krijgen op te blijven plakken. Als alle gnocchis boven drijven haal je ze met behulp van een schuimspaan of iets anders uit het water en laat je ze (zie foto) op een doek afdruipen.
Zorg dat de saus goed warm is. Doe de gnocchis in een kom en voeg enkele eetlepels van de hete saus over de gnocchis en roer ze goed onder de saus. Verdeel de gnocchis over 4 diepe grote borden en napeer nog enkele eetlepels van de saus over de borden en plaats de gehaktballetjes er bovenop. Lekker met ciabatta of stokbrood.
Het eten van kleine gerechtjes is helemaal van nu. Of het nu sushi, tapas of mezze zijn, kleine hapjes zijn de ideale manier om van veel verschillende gerechtjes te genieten, vol uiteenlopende smaken, texturen en kleuren.
Aan de hand van ervaren chef-kok Paul Gayler neemt Kleine hapjes, grote smaken de lezer mee op een reis rond de wereld om smaakcombinaties te ontdekken die de tong zullen strelen en waarvoor men toch niet urenlang in de keuken hoeft te staan.