

Cupramontana
4 december 2017,
Cari
amici,
Dit
jaar gelukkig wel een olijvenbrief voor de maand november. Dankzij
het tropische zomerweer kreeg de olijfvlieg dit jaar geen enkele kans
om zich te ontwikkelen , maar de olijven des te meer. Ons mini pluk
team bleek ondanks het gedwongen rustjaar 2016 nog compleet op elkaar
ingespeeld en op 5 dagen tijd oogstten we meer dan 880 kg of 8
quintali zoals ze dat hier noemen. Wij plukken volledig met de hand,
d.w.z. zonder mechanisch apparaat, eigenlijk de beste manier omdat
je dan de olijven en de boom het minst beschadigt , bovendien
belanden er op die manier minder bladeren en/of takjes in het net.
Men spreidt nl. netten rond de bomen en dan begint men te plukken.
Bij hoge bomen moet er natuurlijk geklommen worden en als de takken
echt te hoog zijn geworden dan snoeit men die en kan het
grondpersoneel aan de slag. Er is natuurlijk ook een middagpauze
voorzien, een leuk moment ,want dan eten we gezamenlijk buiten. Zijn
de eigenaars van de olijfgaard aanwezig dan zorgen die voor eten,
anders nemen de plukkers hun picknick mee. Daarna is het plukken
geblazen tot het donker wordt. Een afspraak bij de molen is normaal
al gemaakt, minstens 200kg moet men brengen om olie te hebben van
eigen olijven. Minder kan ook maar dan ruilt men de olijven tegen
olie van de molen.
Hier
geen probleem om dit gewicht te behalen,eerder om een afspraak bij de
molen te maken. Vaak lang van tevoren want eigenlijk start iedereen
wel ongeveer op hetzelfde
moment. Dit jaar
met
de grote hoeveelheid
olijven die er waren,
betekende
dat echt aandringen om een gaatje te vinden en hopelijk niet midden
in de nacht want de molen gaat door
..We hadden
geluk , tegen 14 uur. Ideaal zou zijn om de geoogste olijven nog de
dag zelf naar
de molen te brengen maar dat lukt zelden. Dus legt men
alle olijven in plastieken kratten met
gaatjes en veel blaadjes ertussen om het
allemaal luchtig te houden. Bovendien
plukt men steeds bij droog weer om schimmelvorming te voorkomen.
Bij
de molen aangekomen, kapten we onze olijven in grote bakken waar
maximaal 250 kg in kon. De heftruck woog het geheel en het gewicht
werd opgeschreven, want men betaalde per kg . Wonder boven wonder
moesten we helemaal niet wachten en gingen ze meteen de pers in.
Ondanks een afspraak met vastgelegd tijdstip lukte het eigenlijk
nooit dat men meteen aan de beurt kwam. Wij kozen voor de nieuwe
persmethode die slechts 1,5 uur duurde. De traditionele wijze gebeurt
met maalstenen en duurt drie uur. Uit ervaring weten we dat als men
een paar keer naar de molen is geweest dat elk uur telt
.Normaal
was het een komen en gaan in de molen, doch door het mooie weer was
iedereen nog aan het plukken en zou het spitsuur pas tegen vijf
beginnen. Op het teken van de arbeider zetten we de inox kan onder de
pers voor het magische moment : het vloeibare goud stroomde eruit !
Aangezien de opbrengst onvoorspelbaar is, waren we voorzien van 3
kannen van elk 50 liter, dat had voldoende moeten zijn. Maar dit
jaar niet, want de opbrengst was 18,5 % ,ongelooflijk.
Voor
ons miniteam was het plukken nog niet gedaan in tegendeel. Nu kwamen
onze eigen olijven aan de beurt, op 3,5 dagen tijd haalden we alles
van onze bomen en die van de rest van de teamleden. Nu waren we
natuurlijk ook benieuwd naar onze opbrengst, wij haalden tot nu toe
max 14 %
..Spanning ten top aan het uiteinde van de pers...19,7 %
we vielen net niet omver en maakten tot grote hilariteit van iedereen
een vreugdedans, zoveel olie, wat een mooie beloning voor het vele
werk !
We
konden na 3 weken oogsten een punt achter zetten en terugkijken op
een fantastisch olijfolie jaar
.Nieuwsgierig geworden ? In het
volgende filmpje dat ik een paar jaar geleden maakte kunnen jullie
het hele procedé zien: https://www.youtube.com/watch?v=9xMrVQy1b34
Langzaamaan
naderen we de feestdagen en heel de Marche maakt zich klaar: met het
verlichten van de heuvel in Castelbellino en de talrijke
kerstmarkten. Op 2de kerstdag maken talrijke dorpjes een
gedaanteverwisseling mee en worden Bethlehem om dan op 6 januari om
middernacht alle feestdagen uit te zwaaien.
Alvast
prettige feestdagen aan jullie allemaal gewenst !
tanti
cari saluti
Isabelle
en Erik
PS:
Tijdens het
wachten in de molen klampte een
wat oudere
heer me aan.
Ik zie dat u fel geïnteresseerd
bent in olijven. Geen zin om mijn olijfboomgaard over te nemen ? 320
jonge
bomen in de buurt van
Jesi
.
iemand aan de pers vroeg me om zijn
versgeperste olijfolie te proeven. Vol verwachting
keek
hij naar mij ... Buonissimo
zei ik maar
antwoordde ik, die van ons
is nog
lekkerder
Ik werd opgebeld door een
familie
die de olijven van
ex-gasten van ons oogsten. Of ik niet even wilde
komen kijken en getuigen dat er in tegenstelling
tot andere olijfgaarden
hier
weinig
olijven
waren. Ik ging ter plaatse kijken en zag er
inderdaad niet zoveel. Ook
oma Anita van 86 jaar
oogstte nog
mee !!!! s anderendaags ontmoette
ik haar en vroeg haar
of de oogst gedaan was.
ja hoor zei ze, ik heb
nu gedaan. Trouwens , vond
je dat leuk
om te zien hoe
olijven geoogst
worden ?
Maar
Anita ik pluk al jaren
olijven
.
|