Inhoud blog
  • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
  • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
  • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
  • Lente in le Marche
  • 24 uur in Cupramontana
    Archief per jaar
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2005
  • blog over italie
  • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
  • toeristische info over de marche
  • overnachten in de marche
  • meer weten over de marche
  • info over italie
  • gourmet tochten in Umbrie en Marche
  • Nederlandstalige info over de Marche
  • scooters huren in de marche
  • verzamelsite voor blogs
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • activiteiten in de Marche (84)
  • gastronomie in de Marche (1)
  • wandelen in de Marche (37)
  • wonen in de Marche
    Italie in het klein
    04-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijven plukken in de Marche



    Cupramontana 4 december 2017,



    Cari amici,


    Dit jaar gelukkig wel een olijvenbrief voor de maand november. Dankzij het tropische zomerweer kreeg de olijfvlieg dit jaar geen enkele kans om zich te ontwikkelen , maar de olijven des te meer. Ons mini pluk team bleek ondanks het gedwongen rustjaar 2016 nog compleet op elkaar ingespeeld en op 5 dagen tijd oogstten we meer dan 880 kg of 8 quintali zoals ze dat hier noemen. Wij plukken volledig met de hand, d.w.z. zonder mechanisch apparaat, eigenlijk de beste manier omdat je dan de olijven en de boom het minst beschadigt , bovendien belanden er op die manier minder bladeren en/of takjes in het net. Men spreidt nl. netten rond de bomen en dan begint men te plukken. Bij hoge bomen moet er natuurlijk geklommen worden en als de takken echt te hoog zijn geworden dan snoeit men die en kan het grondpersoneel aan de slag. Er is natuurlijk ook een middagpauze voorzien, een leuk moment ,want dan eten we gezamenlijk buiten. Zijn de eigenaars van de olijfgaard aanwezig dan zorgen die voor eten, anders nemen de plukkers hun picknick mee. Daarna is het plukken geblazen tot het donker wordt. Een afspraak bij de molen is normaal al gemaakt, minstens 200kg moet men brengen om olie te hebben van eigen olijven. Minder kan ook maar dan ruilt men de olijven tegen olie van de molen.

    Hier geen probleem om dit gewicht te behalen,eerder om een afspraak bij de molen te maken. Vaak lang van tevoren want eigenlijk start iedereen wel ongeveer op hetzelfde moment. Dit jaar met de grote hoeveelheid olijven die er waren, betekende dat echt aandringen om een gaatje te vinden en hopelijk niet midden in de nacht want de molen gaat door…..We hadden geluk , tegen 14 uur. Ideaal zou zijn om de geoogste olijven nog de dag zelf naar de molen te brengen maar dat lukt zelden. Dus legt men alle olijven in plastieken kratten met gaatjes en veel blaadjes ertussen om het allemaal luchtig te houden. Bovendien plukt men steeds bij droog weer om schimmelvorming te voorkomen.

    Bij de molen aangekomen, kapten we onze olijven in grote bakken waar maximaal 250 kg in kon. De heftruck woog het geheel en het gewicht werd opgeschreven, want men betaalde per kg . Wonder boven wonder moesten we helemaal niet wachten en gingen ze meteen de pers in. Ondanks een afspraak met vastgelegd tijdstip lukte het eigenlijk nooit dat men meteen aan de beurt kwam. Wij kozen voor de nieuwe persmethode die slechts 1,5 uur duurde. De traditionele wijze gebeurt met maalstenen en duurt drie uur. Uit ervaring weten we dat als men een paar keer naar de molen is geweest dat elk uur telt….Normaal was het een komen en gaan in de molen, doch door het mooie weer was iedereen nog aan het plukken en zou het spitsuur pas tegen vijf beginnen. Op het teken van de arbeider zetten we de inox kan onder de pers voor het magische moment : het vloeibare goud stroomde eruit ! Aangezien de opbrengst onvoorspelbaar is, waren we voorzien van 3 kannen van elk 50 liter, dat had voldoende moeten zijn. Maar dit jaar niet, want de opbrengst was 18,5 % ,ongelooflijk.

    Voor ons miniteam was het plukken nog niet gedaan in tegendeel. Nu kwamen onze eigen olijven aan de beurt, op 3,5 dagen tijd haalden we alles van onze bomen en die van de rest van de teamleden. Nu waren we natuurlijk ook benieuwd naar onze opbrengst, wij haalden tot nu toe max 14 %…..Spanning ten top aan het uiteinde van de pers...19,7 % we vielen net niet omver en maakten tot grote hilariteit van iedereen een vreugdedans, zoveel olie, wat een mooie beloning voor het vele werk !

    We konden na 3 weken oogsten een punt achter zetten en terugkijken op een fantastisch olijfolie jaar….Nieuwsgierig geworden ? In het volgende filmpje dat ik een paar jaar geleden maakte kunnen jullie het hele procedé zien: https://www.youtube.com/watch?v=9xMrVQy1b34

    Langzaamaan naderen we de feestdagen en heel de Marche maakt zich klaar: met het verlichten van de heuvel in Castelbellino en de talrijke kerstmarkten. Op 2de kerstdag maken talrijke dorpjes een gedaanteverwisseling mee en worden Bethlehem om dan op 6 januari om middernacht alle feestdagen uit te zwaaien.

    Alvast prettige feestdagen aan jullie allemaal gewenst !


    tanti cari saluti

    Isabelle en Erik


    PS:

    – Tijdens het wachten in de molen klampte een wat oudere heer me aan. “Ik zie dat u fel geïnteresseerd bent in olijven. Geen zin om mijn olijfboomgaard over te nemen ? 320 jonge bomen in de buurt van Jesi”….

    – iemand aan de pers vroeg me om zijn versgeperste olijfolie te proeven. Vol verwachting keek hij naar mij ... “Buonissimzei ik “maar” antwoordde ik, “die van ons is nog lekkerder”

    – Ik werd opgebeld door een familie die de olijven van ex-gasten van ons oogsten. Of ik niet even wilde komen kijken en getuigen dat er in tegenstelling tot andere olijfgaarden hier weinig olijven waren. Ik ging ter plaatse kijken en zag er inderdaad niet zoveel. Ook oma Anita van 86 jaar oogstte nog mee !!!! ‘s anderendaags ontmoette ik haar en vroeg haar of de oogst gedaan was. “ja hoor” zei ze, “ik heb nu gedaan. Trouwens , vond je dat leuk om te zien hoe olijven geoogst worden ?”

    “ Maar Anita ik pluk al jaren olijven….”



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Foto

    In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Laatste commentaren
  • inderdaad (isabelle)
        op herfst in de Marche
  • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
        op herfst in de Marche
  • reactie (isabelle)
        op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
  • kapper 9h (Christel)
        op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
  • ;-) (4ke)
        op belevenissen in augustus en september in de Marche

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs