Cupramontana,
2 maart 2009.
Ciao
amici,
Het absolutisme van koning Winter overwon ook in
februari....regen, hagel en sneeuw doorweekten beurtelings de
Marchigiaanse aarde. De zomer verheugt zich al op een reusachtige
voorraad water !
Een
internationaal bierfeest, georganiseerd door onze Nieuwzeelands
collega's, haalde ons toch even achter de houtkachel vandaan: de
toegang tot het feest bestond uit 2 flessen bier afkomstig uit je
eigen land. Hun oude wijnkelder bouwden ze even om tot echte
Bierkeller, versierd met verschillende vlaggen. Het werd een
internationaal gezelschap, de meegebrachte flessen bier bewezen het:
Nederlands, Belgisch, Engels, Duits, Nieuwzeelands, Thais,
Italiaans.....De Bayeriche Bierfestmusik zorgde tevens voor de
vrolijke stemming.
Nog
een bezigheid voor winterse druilerige dagen: zelf verse pasta leren
maken. Geen betere lerares dan Francesca uit Poggio Cupro, die meer
dan 20 jaar de scepter zwaaide in de keuken van een rusthuis. Ook
daar stond ze erop dat de ouderen zelfgemaakte pasta en gnocchi op
hun borden kregen.
2
manieren kreeg ik onderwezen, die met de pastamachine en die met de
deegroller, anders gezegd die voor de beginners en die voor de
gevorderden ! De toverformule voor het deeg luidde :1 ei per 100gr.
Meel. (om pasta te koken: 1l water voor 100gr pasta en 10gr zout)
ook
het meel moest aan bepaalde voorwaarden voldoen, liefst harde
tarwemeel of van het type O. Fijner meel gaat ook, maar plakt
meer en is minder goed al dente te koken. Gewapend met pen en
papier observeerde ik hoe een berg meel, met eieren , olie en wat
zout tot een soepel deeg werden gekneed. Af en toe maakte Francesca
haar handen vochtig afwisselend met water, olijfolie en witte wijn
!! De voldoende dunne deeglap schoof ze dan behendig in de
pastamachine, dit herhaalde ze enkele keren totdat het deeg uiterst
dun bleek. Bij dit stadium koos men, lasagna, tagliatelle of liever
dunne sliertjes ? De pasta was nu gereed om opgegeten te worden of ze
kon ook de diepvries in.
Zelf
mocht ik het ook nog eens helemaal alleen proberen en wonder boven
wonder, het lukte ook ! Met de machine wel te verstaan.
Francesca
toonde natuurlijk ook hoe men pasta uitsluitend met een deegroller
van 0,5 m. lengte maakte. Dit bleek een combinatie van conditie,
arm-hand -oogcoordinatie training te zijn , zeer moeilijk voor
beginners zeker als men nog de slappe lach erbij krijgt. In ieder
geval moet men minstens een kwartier zwoegen voordat het deeg de
vereiste dikte krijgt of beter gezegd voldoende dun is. Nee een
medaille voor de uitvinder van de pastamachine .
Een
kapsterbezoek zorgt hier ook telkens voor verrassingen. Weer of geen
weer, een babbel bezoekje bij kapster Renata moet toch kunnen. Er
zat al een oudere dame in één van de kapsterstoelen die
nieuwsgierig bleek naar mijn nationaliteit. Belg ? Sprak ik dan ook
Duits ? Ik had het net beaamd of ze sprong uit de stoel (zo goed
als zo kwaad dat het ging, want de kapster was juist met haar
bezig) om haar GSM uit haar handtas te nemen. Of ik haar Duitse
vriendin niet wilde bellen om de groetjes te doen , ze had haar
immers al 5 jaar niet meer gesproken, sinds het overlijden van
haar man. Ja die sprak nog wat Duits maar zij alleen Italiaans. Nu
ik wilde het wel proberen in de hoop dat die Duitse vrouw zich haar
nog herinnerde. Hiervoor moest ik wel even op straat gaan staan,
want alleen daar was bereik. Er werd in Germania opgenomen, even
verbazing aan de andere kant na mijn uitleg van kappersbezoek
enz...Gelukkig was de Duitse vrouw enorm blij en ik moest zeker de
groetjes terug doen ! Mission volbracht !
Af
en toe probeerde prinses Primavera de macht van Koning Winter omver
te werpen, soms slaagde ze erin om wat zon te laten schijnen. Zo'n
stralende dag bracht ons dan tot Ravenna, een 180 km van hier.
Ravenna bekend om haar Byzantijnse kunst.
Meteen
een nostalgie trip , want 27 jaar geleden tijdens onze studententijd
stonden we met een groep vrienden al op de piazza Garibaldi . Het
historisch centrum bleek weinig veranderd, wel moest men nu voor alle
Byzantijnse kerken inkom betalen. 27 jaar geleden konden we ons nog
gratis vergapen aan de prachtige mozaieken....deze keer bezochten we
de minder bekende gebouwen, slenterden door de talrijke steegjes en
reden dan even naar de kust, we wilden immers kijken of onze camping
nog bestond ? Inderdaad camping della pineta.....Een heerlijke
maaltijd in een visrestaurant maakte de dag echt geslaagd.
De
laatste aanval van Primavera verzwakte Winter al behoorlijk, 18
graden in de schaduw en een azuurblauwe lucht. Het tuinmeubilair kon
nu behandeld worden en het mooie weer inspireerde zelfs Erik om
nieuwe tuinbanken te ontwerpen.
Laat
de Primavera nu maar gauw definitief haar intrede doen en zegevieren
!!!
tanti
saluti cari
Isabelle
en Erik
PS:
Jaarlijks moet ik 1
keer naar de schildklier specialist in het ziekenhuis van Ancona. Op
de ingangsdeuren plakte al een groot blad: staking van de helft van
het medisch personeel...dat beloofde nog langer wachten in de
wachtzaal ! Maar ook de liften deden schijnbaar mee aan de actie: 3
liften....lift 1 bleef steken op de 5de verdieping, lift 2 ging maar
steeds op en neer maar stopte nooit en lift 3 stopte wel maar
telkens vol....dan maar de benenwagen nemen.
In het ziekenhuis zijn
er 8 loketten, 5 voor de betalers , 3 als men niet moet betalen. Men
trekt een nummer en als op het bord je nummer verschijnt mag men
aan het desbetreffende loket gaan. Ik moest aan één van de 3 niet
betalende loketten...doch loket nummer 6 lag aan de ene kant van de
zaal en nummer 7 en 8 aan de totaal andere kant...het vergde dan ook
wat inspanning om èn het centraal bord in de gaten te houden en de 3
loketten......
|