Traditiegetrouw verzorgden enkele kwb ers op zondag 19 mei de receptie
van de vormelingen van Wijchmaal. Er waren dit jaar 20 communiekanten.
In totaal waren er een kleine 200 aanwezigen.
Kroatië-Slovenië-reis van 1 tot en met 5 mei 2019 ingericht door de groep cultuur KWB Wijchmaal
Ons vroege vertrekuur werd door Eurowings verlaat naar
15.25 uur zodat we niet om 07.00 uur maar pas om 11.15 uur moesten vertrekken
vanuit Wijchmaal, een halve dag verlies dus.
De 36 reislustigen waren allemaal tijdig aanwezig en de bus
van Limburg International zette koers naar de luchthaven Köln-Bonn. Bij het
controleren van de bagage in de luchthaven hoorden een aantal het dadelijk
donderen (en wel effectief in Keulen!!!). Ze hadden de regels voor bagage niet
strikt in acht genomen en een te groot zakje voor de vloeibare zaken en de
tubes gebruikt. De Duitse controleurs verwezen hen naar een verkooppunt van
kleine Tüten waar ze 2 zakjes konden kopen voor 1 , die hebben ze dan alvast
voor de volgende reis.
De vlucht had zelf had ook nog eens meer dan een half uur
vertraging, maar ze verliep rustig en we kwamen veilig aan in Zagreb (Kroatië).
Naar Hotel International, inchecken, 10 minuten de kamer op en onmiddellijk op
stap naar het centrum voor een eerst, weliswaar ingekorte, verkenning (het weer
was gunstig) en om 21 uur terug naar het hotel waar we een lekkere bonensoep,
een buffet met Kroatische gerechten en een dessertje nuttigden. Het bedienend
personeel was uiterst vriendelijk en applaudiseerde als we een Kroatische groet
konden uitspreken. De dag werd afgesloten in de bar van het hotel waar we nog
een stukje Barcelona-Liverpool oppikten.
Dag 2 vertrokken we na een stevig ontbijt in
de drukke ontbijtzaal van het hotel, om 09.00 uur richting het Nationaal Park
Plitvicemeren, een tocht van ongeveer 140 km en 2 uren. Opvallend was wel het
aanwezige groen, groen en nog eens groen, doorspekt met kleine dorpjes,
alleenstaande huizen en stukjes bewerkt land tussen het groen. Geen industrie
te zien, geen weiden met vee. Een 40-tal kilometer voor Plitvice werd er een
tussenstop gedaan in Rastoke. Hier maakten we direct kennis met een lastige
Kroaat. We waren uitgestapt maar hij zei ons back to the bus te gaan. We
moesten van hem inkom betalen, maar we bevonden ons gewoon op de openbare weg.
We gingen toch even een kijkje nemen zonder Rastoke zelf binnen te gaan. Het is
er prachtig: rivieren, watervallen, watermolens Een dorpje dat helemaal in het
teken staat van water en dat ook wel Plitvice in het klein wordt genoemd. Er
komen 2 twee rivieren samen: de Korana-rivier en de Slunjčica-rivier. Dat
levert fotogenieke stroomversnellinkjes op en ook een paar grotere watervallen.
Er werden fotos gemaakt maar het lastig personage bleef maar van zijn oren
maken en dreigen met politie zodat we toch maar verder reden naar Plitvice.
Daar aangekomen was er een massa volk aanwezig waarbij de Chinezen niet
ontbraken natuurlijk. Terwijl Roland en Louis het vooraf bestelde groepsticket
gingen halen werd er wat drinken gekocht en mochten we met de groep voor de enkele
bezoekers naar binnen. Plitvice Lakes is het grootste nationaal park in Kroatië en tevens één van de oudste in
Zuidoost-Europa. Deze UNESCO Werelderfgoedsite bestaat
uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn via
watervallen, 90 in totaal. Het nationaal park werd opgericht in
1949. Dit park lijkt rechtstreeks
uit een sprookje te komen, met haar betoverende watervallen en
smaragdgroene meren.
Er zijn 7 wandelroutes, de wandelpaden zijn
gemaakt van houten planken en sommige zijn van grind. Door een natuurlijk
afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water van de Koranarivier zijn er in dit gebied dammen van travertijn ontstaan. Deze dammen hebben op hun beurt weer een
aantal meren, grotten en watervallen gevormd. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en
zeldzame vogels. Heel indrukwekkend
allemaal, waar we eigenlijk ogen te kort kwamen om alles te zien,met bruisende
watervallen, hoog en laag, rustige meren langs snelstromende waters. De natuur
liet hier ook zien dat het perfect mogelijk is, net als bij mensen, dat rustige
waters gewoon langs woelige waters kunnen bestaan. Halfweg de tocht was er de
mogelijkheid om iets te eten en te drinken en dan was er een boottocht over het
Kozjakmeer om dan weer de wandeling verder te zetten richting parking om met de
bus richting Zagreb te rijden waar we die avond onder de kerktoren van de kathedraal gingen eten in restaurant Kaptolska
Klet, een prachtige locatie en goed eten. Naar het hotel gewandeld (sommigen
met de taxi) en dan passeer je langs de bar
Dag 3 was voorbehouden voor het oude stadsgedeelte
van Zagreb. Na het ontbijt vertrokken we richting het plein van de slachtoffers
van het fascisme, een perfect vierkant door 4 straten die direct leiden naar het
midden van het plein met gebouwen en in het midden het Mestrovic Paviljon, een
rond zuilenhuis dat oorspronkelijk een huis van de kunst moest worden, maar ook
een moskee was, het Museum voor de Kroatische Kunst en nu een tentoonstellings-
en evenementenruimte is. Verder ging de wandeling naar het centrale plein (Trg
Bana Jelacica) en van daaruit naar de Dolac markt waar alles te koop is: vis,
vlees, groenten, bloemen en ook zijn er oude vrouwtjes die ondergoeden kleding verkopen Hier hebben de meesten op
het terras van de café-bar Carpe Diem de markt en de marktgangers gadegeslagen
en een lekker goedkoop biertje of koffie gedronken. Ondertussen was het zachtjes beginnen regenen.
We passeerden een tuintje met allerlei graffiti en vervolgens gingen we op zoek
naar wat eten. Voorts naar het St. Markus plein met de parochiekerk van Zagreb
de Sint Marcuskerk en naar het museum van Mestrovic, de prominentste
beeldhouwer van Kroatië, we hebben trouwens van deze meester verschillende
werken gezien op onze wandelingen. Via het St. Marcusplein langs het oude
stadhuis en het Kroatische Museum van naïeve kunst, langs enkele kerken naar de
Inbrekerstoren om daar met de tandradbaan naar een parkje te wandelen met ook
graffiti-kunst om dan via een tunnelstelsel weer op het centrale plein te
belanden. Kort bij dit plein lag een gebouw waar je op het 16de
verdiep, het observation deck, een 360° view over de stad Zagreb had. Dan
hadden we het avondeten in restaurant Vinodol, ook weer een mooie locatie en
prima eten. Terug naar het hotel en juist ja, ons afscheid van Kroatië vierden
we in de bar van het hotel.
Dag 4 was ons vertrek naar Ljubljana
gepland en zo geschiedde. We waren nog maar even vertrokken en Roland meldde
ons dat we een tussenstop zouden doen in de geboorteplaats van Tito, het dorpje
Kumrovec, vlakbij de Sloveense grens gelegen, een dorpje van een 1800 inwoners,
waar een museum is, vergelijkbaar met Bokrijk, maar kleiner. Oude gebouwen,
werkmanshuisjes, schuren, het geboortehuis van Tito
Na deze stop volgde dadelijk erop weer een
stop, de grens met Slovenië, waar onze identiteitskaarten dubbel gecontroleerd
werden en daar hadden ze toch wel een tijdje voor nodig. Verder ging het naar
Austria Trend Hotel waar we van een warm middagmaal konden genieten nadat we
koffers in de bagagekamer geplaatst hadden. Onmiddellijk na het eten werden we
door de autobus afgezet in de buurt van het kasteel en begon onze wandeling,
jammer genoeg in de regen. Het kasteel torent hoog boven de stad uit. Halfweg
de 14de eeuw gebouwd had het vele doeleinden. In de jaren 70 zijn
de restauratiewerken begonnen en vandaag is dit het paradepaardje van de stad.
Er zijn verschillende tentoonstellingsruimten en er is een poppentheater, er
zijn concerten, er kan getrouwd worden en het mooiste uitzicht heb je vanop de
toren van het kasteel. Wij zijn naar boven gereden met de funicular. Daarna
een weg naar beneden zoeken. De drie organisators waren hier al geweest maar er
was wat discussie om de veiligste weg te nemen gezien het wat geregend had. We
zijn veilig onder geraakt. Er passeerde daar een wandelaar met twee honden, één
ervan koos Miel bijna als pispaal, maar de hond had niet gerekend op Miels voetenkunst
en die kreeg een ferme trek. We wandelden verder naar de drievoudige brug, één
voor autos en twee voor voetgangers, gebouwd over de rivier de Ljubljanica.
Wandelen in de regen is niet plezant dus zochten we een onderkomen en dat
vonden we in een zaak waar de cappuccino maar 1,50 kostte. Vandaar uit
vertrokken we in de plensende regen naar het oudste restaurant van Slovakije,
Gostilna Sestica, bestaand sinds 1776 waar we goed maar wat te snel bediend
werden ondanks de pogingen van Jef om wat meer tijd tussen de gerechten te
laten. Na een vermoeiende dag wilden we met de autobus naar het hotel, kaartjes
kopen dus, maar na een stuk of tien kaartjes blokkeerde de automaat. Bij
aankomst van lijn 6 ging Louis vragen of we op de bus konden betalen maar de
chauffeur liet degenen die geen kaartje hadden gratis meerijden tot het hotel.
Daar aangekomen mochten we naar de kamers. En iedereen stond bij binnenkomst
met de mond vol tanden zulke kamers hadden we nog nooit gehad op onze reizen
.. En ja ik val in herhaling maar de laatste avond hebben we ook afgesloten met
een drankje.
Dag 5 zijn we wat later gestart voor het
ontbijt en ook later vertrokken met de autobus (deze keer met een betaald
kaartje) omdat de vermoeidheid wat begon toe te slaan. Met de bus naar het
centrum waar de paraplus weer werden bovengehaald en er gewandeld werd naar
het park met buiten panelen met allemaal uitzonderlijke moderne gebouwen.
Vervolgens wandeling naar het centrum langs verschillende gebouwen en pleinen
en een hapje eten om te eindigen met wat slenteren door de straten van
Ljubljana of een bezoek aan het illusie-museum. En zo kwam een einde aan onze
5-daagse trip door deze voormalige Oostbloklanden. Een leuke trip met een
gezellig gezelschap, alleen had de temperatuur een 10° meer mogen zijn, maar
voor dat betere weer gingen onze drie organisators zorgen bij de volgende
KWB-trip.
Met dank aan Roland (kunst- en
kunsthistorischexpert), Louis (historisch- en oplossingsexpert) en Jef (reis-,
hotel- en restaurantexpert) voor de puike organisatie.
KWB-Overdag bezoekt de Blauwebessenplantage in Oudsbergen
Dinsdagnamiddag
7 mei 2019: 36 KWB-Overdaggers bezoeken het bedrijf van de familie
Schrijnwerkers in Oudsbergen, deelgemeente Gruitrodegelegen
langs de Oudsbergerweg 121.(voorheen
Weg naar As 121)
De rondleiding gebeurde door Ruth, mede-eigenares van het bedrijf. Zij is een
kei in het rondleiden van groepen.
Ontstaan: Vader
Schrijnwerkers was reeds sinds 1969 bezig met het opkweken van struiken van
blauwe bessen in Nederland. Dit jaar is dat reeds 50 jaar geleden.
In 1990-1991 begon de zoon een bedrijf op deze plaats.
Momenteel is het bedrijfom en bij de 17
ha groot waarvan ongeveer 2 ha overkapt.
De planten en hun verzorging: De planten
worden aangekocht in Nederland bij een broer van de eigenaar.
Zij worden ingevoerd uit Amerika. Deze planten moeten 1000 koude uren hebben om
een goede opbrengst te kunnen garanderen.
In de plantage zagen wij jonge planten in 25 liter (of meer) potten netjes in
rijen staan, vier per m². Daarnaast stonden de meeste planten in volle grond.
Iedere rij had een nummer.
Rij 1-13 waren de oudste planten. Ze waren geplant in de beginperiode van het
bedrijf in 1991.
Op deze Kempische zandgrond mag men zeker niet karig zijn met water geven.
Iedere rij is voorzien van wateraanvoer dat via druppeldarm de planten
bevochtigt in 10 druppelbeurten verdeeld over de ganse dag.
Het voordeel hiervan is dat in het aangevoerde water meststoffen kunnen
toegevoegd worden. Dit gebeurt in verschillende concentraties: s morgens een
goede portie, s middags en s avonds een matige gift.
De blauwebessenplant heeft eerder een zure grond nodig. Daarom dat plagsel uit
heidegebieden wordt aangevoerd. Dit houdt vocht ook gemakkelijker op.
Van bloei tot bes: Heel belangrijk
voor de bloei is het nachtvorstvrij houden van de planten.
Dit gebeurt met het stoken van houtsnippers in olietonnen. De rook wordt
verspreid door grote ventilatoren. Hierdoor kan men ongeveer 2° C winnen.
De struiken bloeien ongeveer een viertal weken en het plukken begint na een
achttal weken.
Zo kunnen de eerste bessen geoogst worden rond de 2e week van juni
onder de overkappingen en in volle grond ongeveer een drietal weken later.
Het eigenaardige van deze planten is dat er reeds groene bessen gevormd zijn
terwijl er nog bloeiwijze aanwezig is.
De bestuiving: Dit gebeurt door
solitaire mannelijke en vrouwelijke bijen.
Over het geheel van de plantage zijn er 26 kisten voorzien voor de bijen.
In de overkapping wordt gebruik gemaakt van hommels.
Het plukken zelf: Per plant kan
men4 tot 7 keren plukken.
Tijdens de oogstperiode hebben de plukkers allemaal een karretje bij voor de geplukte
bessen.
In de loodsen worden de bessen gewogen per ½ kg en verpakt.
De struiken worden in haagvorm gesnoeid met een maaibalk.
Ook onder aan de struik zal men zo weinig mogelijk bessen laten groeien omdat
dit rug besparend is bij het plukken.
Het snoeiwerk: In het najaar
wanneer al de bessen geplukt zijn begint het snoeiwerk.
Groei en bloei dient bevorderd te worden. Afgedragen vruchthout wordt met een
pneumatische snoeischaar verwijderd. Hier is -zeker in het begin- toch wel
kennis van zaken nodig.
Werkgelegenheid: Tijdens de pluk
zijn er bijna uitsluitend Polen aan het werk.
Om met alles in orde te zijn mogen zij maximum drie maanden hier te werk
gesteld worden. (65 werkdagen)
De eigenaar moet in huisvesting voorzien en moet één warme maaltijd per dag
geven.
Tijdens het afgelopen jaar waren er zo 127 mensen te werk gesteld in de pluk,
het sorteren en het inpakken van de vruchten.
Eén persoon haalde verleden jaar 100 kg op één dag. Dit is wel een
uitzondering.
Bij heel warm weer beginnen de plukkers om 6 uur s morgens tot 12 uur s
middags.
Machinepark: Er zijn heel wat
machines aanwezig op het bedrijf zowel in de plantage als binnen in de loods.
De sorteermachine kan de aangeboden vruchten sorteren op kleur. Deze is
voorzien van een weegschaal. Daarna komt de verpakkingsmachine.
Het grootste deel gaat naar de veiling. Colruyt is ook een grote afnemer.
Vruchten kunnen ook een tijd in koelcellen bewaard worden.
En tenslotte: We mochten
proeven van een stuk heerlijke blauwebessentaart en daarna nog even nippen aan
een jenevertje van blauwe bessen. En of het smaakte.
We weten van blauwe bessen meer dan voorheen. En dat was toch de bedoeling van
deze leerrijke maar toch ook ontspannendenamiddag.
Dinsdag 16
april 2019: iets meer dan 50 Overdaggers bezoeken met zijn allen het bekende
vliegpleintje Sanicole in Hechtel, waar de aeroclub gevestigd is. Gilbert
Buekenberghs, bestuurslid van de club en voorzitter van de Europese
vliegshowraad gaf eerst een vrij gedetailleerd overzicht van een vliegshow.
Een beetje geschiedenis Heel in het begin
begon alles als een stuntfestival.
Het is de tijd van John Massis die als stunt een vliegtuig wist tegen te houden.
Deze stunt was goed voor een 6000 toeschouwers.
De stuntman Thierry Hallard wist 7000 toeschouwers te veroveren.
Dan kwam de eerste vliegshow. Men moest koortsachtig op zoek gaan naar
Belgische piloten om hier hun kunnen te komen demonstreren.
Ook werden Duitse en Engelse piloten gecontacteerd.
Zo ging het aantal toeschouwers gestadig de hoogte in.
40 000 toeschouwers: je moet het maar verdienen.
De stuurgroep vliegshow : het
raderwerk bij uitstek Grote
evenementen kunnen of moeten zich laten ondersteunen door een stuurgroep. Zo is
het hier ook.
Iedereen heeft één van de vele specifieke taken als:
- de veiligheid en security
- afspraken met de brandweer en het Rode Kruis
- de operaties: alles wat met het vliegen te maken heeft
- afspraken met het openbaar vervoer
- huurafspraken voor de parkings
- het geheel van de catering: zowel eten als drinken. Afspraken maken met de leveranciers.
- het verkeer naar en van Sanicole
- ontvangst van bijzondere gasten
- het regelen van alle verzekeringen( zeer grote uitgave)
- de brandstof
- het transport
- het huren en plaatsen van de tenten
- publiciteit
- verlichting en alles wat met elektriciteit te maken heeft
- steun aanvragen van de luchtmacht
- zonder een groep handige harrys kom je niet ver;
Kostprijs van de vliegshow Deze loopt in de
miljoenen euros.
Zo begrijpen wij meteen dat een inkomticket zo duur kan zijn.
Wat is belangrijk bij een vliegshow? *het geheel van
de vliegshow berust voor het grootste gedeelte op vrijwilligers; Daarom is het zo belangrijk dat het
werk van de vele vrijwilligers ook gewaardeerd wordt. Er zijn om en bij de
500 mensen hiervoor nodig.
*een vliegshow organiseren wil aan het grote publiek laten zien wat de luchtmacht allemaal in petto heeft;
*op zeer regelmatige wijze naar andere vliegshows gaan kijken is toch wel een must. Je leert altijd bij. Vooral de Engelsen zijn hierin voortrekker.
*een vliegshow dient heel wat regels te respecteren o.a. vanuit het bestuur van de luchtvaart,
het ministerie van defensie, het ministerie van verkeer;
*er is een nauwe samenwerking met de beroepsmensen van de basis van Kleine-Brogel noodzakelijk;
*constant bouwen aan een goede relatie met de buurt;
*zoeken naar goede doelen waar de opbrengst naartoe gaat zoals naar t Weyerke, kankerbestrijding in de
universiteit van Hasselt, enz
*steeds blijven zoeken naar vernieuwing. Dit jaar zullen historische oudetoestellen uit WO II hun medewerking
verlenen. Ook de avondshow wordt vernieuwd. Nieuw is het formatie vliegen met
drones .
Vliegen en vliegopleiding Geert Lemmens,
vlieginstructeur nam de groep mee naar buiten voor meer uitleg over het vliegen
zelf en de opleiding.
Opstijgen doe je altijd met de neus naar de wind toe.
Er is steeds nauw contact met de havenmeester of de vliegveldoverste.
Sanicoleheeft als frequentie 833.
Tegenwoordig hebben de meeste vliegtuigjes een ingebouwde GPS. Dit
vergemakkelijkt alles natuurlijk.
De kostprijs van een doorsneevliegtuigje kost om en bij de 235 000.
De prijs is veelal afhankelijk van de ingebouwde apparatuur.
Dit kan al gauw de 60 000 bedragen.
Daarbij komt dat een aantal onderdelen regelmatig moeten vervangen worden om de
veiligheid te blijven garanderen.
Na 50 uren vliegen moet een eerste keuring uitgevoerd worden en na 100 uren een
uitgebreidere inspectie.
Een vliegtuigje verbruikt rond de 22 l per uur.
Aan brandstof heeft de piloot 100 liter bij.
Het gewicht van een vliegtuig is gelegen tussen de 700 en de 1200 kg.
De
vliegopleiding begint eerst met het volgen van de theorie.
Deze is verdeeld over 9 vakken.
De kandidaat piloot moet 75% op ieder vak behalen.
Binnen de 2 jaar dient de kandidaat het praktijkexamen af te leggen.
De praktijk begint voor de meesten eerst in de flightsimulator.
Het geheel van de opleiding kost ongeveer 13000. Het aantal uren met
instructeur vliegen is afhankelijk van persoon tot persoon, van de leeftijd en
van de individuele aanpak.
Als kers op de taart mochten wij een tiental vliegtuigjes van zeer kortbij gaan
bewonderen.
Rond de klok van vijf konden de dorstigen wat napraten over de leerrijke
namiddag. voor de Mutterd vanuit Sanicole,
Hechtel, reporter Leo
KWB-Overdag â Bezoek aan huisbrouwerij ât Aerts Paradijs
Dertig tot vijfendertig personen is het maximum wat we
aankunnen had Jos Aerts, alias Jos van Jetteke vanne Keuning tegen Maria
gezegd. Met 32 deelnemers zaten we dus goed om kennis te maken met vijf
verschillende bieren vant Aerts
Paradijs.
t Aerts Paradijs is gelegen in Koersel in de
Vurtenseschansweg en het is daar dat we ontvangen werden door Jos en zijn
echtgenote Paula. Ze wonen daar sinds 1993. Jos droomde van een stuk grond met
een boomgaard, zoals vroeger bij hem thuis, en die werd dus aangelegd. De
pastoor was eens op bezoek en die vond het daar het aards paradijs, vandaar de
naam dus met een beetje woordspeling.
Jos is ooit begonnen met fruitwijnen, maar dat was geen
succes. Hij ging met 4 anderen een bierbrouwcursus volgen in Vliermaalroot,
daar kon je ook privé bieren brouwen. Elk jaar maakten ze 4 à 5 brouwsels van
telkens 150 liter. Dan moesten er smaken gekozen worden. Op internet werd er
gekeken naar bieren als Chimay en Orval. Ze gingen iets donkers maken met eigen
kruiden. Buiten de standaardbieren maakten ze ieder eigen brouwsels.
Toen ze 25 jaar getrouwd waren werd er een feestje gegeven.
De schoonvader van één der zonen was traiteur en stelde voor iets met kaas en
bier te doen. Bij onze bieren zochten we de gepaste kazen.
De bieren worden op
artisanale wijze gebrouwen. In tegenstelling tot commerciële bieren zal
de smaak, karakter, kleur en zelfs de schuimkraag van brouwsel tot brouwsel
lichtjes verschillen.
Met uitzondering van de kriek, worden
enkel de basis ingrediënten, granen (mouten, vlokken, ) hoppen, water,
kruiden en gist gebruikt.
De ingrediënten worden verwerkt zoals ze worden
aangekocht. Omdat het om natuurlijke grondstoffen gaat, zullen ze variëren
van oogst tot oogst. Wij voegen geen additieven toe om deze variaties te
compenseren.
Ook het maken van het kriekenbier gebeurt
enkel met gisting van echte krieken zonder toevoeging van siropen of
smaken.
Omwille van de toevoeging van kruiden zijn deze
bieren niet gebrouwen volgens het zogenaamde Reinheitsgebot waar
de toevoeging van kruiden niet is toegestaan.
De bieren worden ongefilterd en niet
gepasteuriseerd op ambachtelijke wijze gebotteld.
Om deze reden evolueren deze bieren in tijd en
zal een rusttijd van ½ tot een jaar een positieve smaakevolutie
geven. In principe zijn de bieren tot 2 jaar na het bottelen
houdbaar. Bieren voorbij de houdbaarheidsdatum zijn daarom niet slecht, maar
kunnen wat aan smaak en karakter verloren hebben. Maar ook het tegendeel
kan gebeuren Dus proef vooraleer je de inhoud in de gootsteen weg laat
lopen.
Ook het koolzuurgehalte en dus ook de
schuimkraag hebben geen stabiel karakter, maar dat maakt onze
ambachtelijke bieren uniek.
Doordat het bier ongefilterd is, zal er zich op
de bodem een gistlaag afzetten. Daarom dien je de flessen steeds rechtop
te bewaren. Ook na transport laat je best de flessen enkele dagen rechtop
rusten. Als je voorzichtig inschenkt zal de gistbodem in de fles blijven; je bier
blijft dan helder. Je mag de gist bij het uitschenken mee oproeren, maar
dit geeft een andere smaak aan het bier. De biergist bevat vitamine B12 en
bevordert de darmflora.
De bieren worden gebrouwen
in inox ketels. De ketel van 300 liter is dubbelwandig en wordt met propaan
verwarmd. Deze wordt gebruikt als maischketel en om te filteren. De kookketel
(200 liter), ook op gas verwarmd, wordt gebruikt om het spoelwater op te warmen
en na het filteren het bier te koken. Verder is er nog een wachtkuip van 150
liter waarin het spoelwater wordt opgeslagen om te gebruiken bij het filteren.
Alle materialen zijn her en der verzameld (o.a. in Duitsland van
wijnbottelaars) wat deze brouwerij vrij uniek maakt.
Het alcoholpercentage wordt
bepaald door het aantal toegevoegde gemoute gerst. Voor lichte bieren is dat 30
kg., voor zwaarder bier 60 kg. (12%). Men kan daar niet oneindig in voortgaan,
max. 12%, voor een hoger gehalte moet er bier bijgevoegd worden.
Alles gebeurt op kleine
schaal. Hier en daar is er een kleine bierhandel die hun bieren verkoopt en een
keer of tien per jaar staan ze op een beurs. Er wordt 180 liter per keer
gebrouwen.
De bieren:
KRIEK : 6,3% deze heeft niet de smaak van die van Ter
Dolen, die is zoeter. Ze vertrekken van tarwebier en daar komen de krieken
bij. Per brouwsel van 180 liter wordt er 60 kilo krieken bijgevoegd. Dan 3
maanden rijpen en dan bottelen
SAISON: 7,2% - een kruidig blond bier met een
hopbitterheid, aangename smaak, zomers biertje, citrus
ZOETHOUT-CARAMEL niet echt gesmaakt door de proevers
GOUD: 8,7%. Zeer lekker terrasbiertje, tripelbier,
gekruid met koriander en appelsienzoet.
De Saison en de Goud kwamen
bij de meeste proevers als besten uit de smaakproef.
Tip: gooi bier (of wijn)
nooit weg. Zelfs als het vervallen is eerst proeven en als het niet meer te
drinken is kan je er nog altijd een sausje van maken!!!
We hebben de
goede gewoonte om elk jaar een vormingsnamiddag te organiseren. Eén jaar is
KVLV verantwoordelijk hiervoor en het andere jaar is KWB-Overdag aan de beurt. Bijna 40 leden mocht Mia, namens KVLV, welkom heten op dinsdag 5 maart. Een gezellige bedoening en een actueel onderwerp: Zorg-saam.
Waarover ging het? Wij staan als
medioren niet elke dag stil bij ons levenseinde. We zeggen al gauw: Dat is
voor late . Maar hebben wij wel inzicht in de keuzemogelijkheden voor een vroegtijdige
zorgplanning? Het bespaart zowel jong als oud heel wat rust als wij er
vroegtijdig werk van maken.
Maar hoe starten wij er hiermee?
Hoe begin je een gesprek met je ouders, je kinderen? Wat doet dat met u? Welke
emoties roept dit bij jullie op?
Zijn er misschien onverwachte situaties die zich aandienen?
Hoe gaan de anderen, die ons zeer nabij zijn, om met onze keuze?De lesgeefster
verwees al onmiddellijk naar het boek van Manu Keirse: Wat als ik er niet
meer ben.
Sterven moeten wij durven bespreekbaar stellen.
Het leven is nu éénmaal eindig.
Vroegtijdige zorgplanning. Hoe zie ikzelf
mijn mogelijk levenseinde?
Welke wensen heb ik voor later.
Waar haal ik voldoende en juiste informatie?
vb. wat doet morfine bij ons levenseinde indien dit nodig is?
Wat is palliatieve sedatie?
Vroegtijdige zorgplanning is natuurlijk een groeiproces. Spreek hierover met je
partner en/of kinderen.
Voel u er vooral zelf goed bij is een gouden regel.
Maar zet het ook op papier.
Vroegtijdige zorgplanning is geen euthanasieverklaring.
Zorgplanning is een recht van jezelf.
Vaak hebben
wij wel eens ervaringen waarbij wij zeggen: Zo wil ik het niet.
Trek je op aan positieve ervaringen. En zo zijn er veel.
Wil ik een vertrouwenspersoon die later de touwtjes in handen neemt?
Wensen kenbaar maken Moet of mag ik
nog gereanimeerd worden als mijn levenseinde naderbij komt?
Moet ik alles wat medisch mogelijk is, ondergaan?
Wat als ik ongeneeslijk ziek ben?
Wil ik mijn lichaam afstaan voor de medische wetenschap?
Wat met kunstmatige beademing? Mag ik nog menswaardig sterven?
En wat als ik er niet meer ben?
Hoe zie ikzelf mijn begrafenis.
Wil ik een kerkelijke uitvaartplechtigheid of een afscheid in een crematorium?
Wie wil ik dat er uitgenodigd wordt op het afscheid?
Wil ik een gewone begraving op het kerkhof of een crematie?
Wil ik de afscheidsplechtigheid in intieme familiale kring?
Wil ik een koffietafelen wie wordt er
op uitgenodigd?
Deze opsomming is zeker niet volledig.
Besluit Liefde is voor
elkaar zorgen zolang dat het binnen onze mogelijkheden ligt.
Je laatste reis goed voorbereiden voorkomt vaak heel wat narigheden.
Het is natuurlijk allemaal niet zomaar vanzelfsprekend. We verdoezelen dat heel
graag.
Tijdens de pauze met koffie en een wafel konden wij onderling nog van gedachten
wisselen.
Na een vragenkwartiertje mocht Alice de lesgeefster van harte danken om dit zo
gevoelig onderwerp aan te snijden en ons met veel vragen en een opdracht naar
huis te sturen.
Documentatie:
boek van Manu Keirse: Wat als ik er niet meer ben.
lied van Herman Van Veen Later www.palliatief.be www.de laatste reis.be
Het Mijnmuseum in Beringen werd in het verleden al eens
bezocht, maar enige tijd geleden werd het volledig vernieuwd. Dit sprak 28 van
onze leden aan om er opnieuw een bezoek te brengen.
De ontdekking van steenkool betekende een grote verandering
voor Limburg. Duizenden mijnwerkers daalden af tot op 800 meter onder de grond
om kolen boven te halen. Een zwaar beroep dat nog steeds tot de verbeelding
spreekt. Maar ook bovengronds zorgden honderden arbeidskrachten ervoor dat de
schachtwielen bleven draaien.
In het Mijnmuseum dompelen getuigenissen, videos en
audiofragmenten je onder in dit verhaal, dit alles toegelicht en met anekdotes
doorspekt door de 2 gidsen die onze in twee groepen gesplitste deelnemers
begeleidden. Eerst in het Mijnmuseum(negen zalen) zelf waar ze vertelden over de verschillende themas zoals
de ontdekking van de steenkool, het werk in de ondergrond, het leven in de
cité, de woelige sluiting van de mijnen en de toekomstplannen. Na dit bezoek
kwam de ondergrondsimulatie waar we ons allen een beetje mijnwerker voelden.
Hier kregen we de zwaarte van het mijnwerkersberoep klaar en duidelijk onder ogen:
overlast aan geluid, hitte, vocht, stof, Swa maakte van de gelegenheid gebruik
om nog effe naar Maria te bellen om te zeggen dat hij blij was dat hij toch
nooit in de mijn had moeten werken zoals zijn broers .
Vooraleer terug huiswaarts te trekken hebben we daar in de
kantine het zwarte stof rap doorgespoeld om even later in Den Tichel nog wat na
te babbelen.
En voor de
afwezigen: zeker een aanrader om deze site ook eens te bezoeken.
Onze tweede bowlingnamiddag van het 26° werkjaar werd
opgeluisterd door 18 bowlingers, 8 kaarters en 2 toeschouwers, waarvan ene die
lastig was: Janneke. Hij was graag gaan wandelen maar Fons V. en Roger V. zijn
niet komen opdagen.
De kaarters kwamen snel tot een akkoord over de
ploegindeling, de bowlingers werden ingedeeld naar hun door Staaf ingeschatte
sterkte en Janneke zette zich al brommend bij de bowlingers neer.
Drie groepen van sterk naar minder sterk en dan de
vrouwengroep. Groep 1: Lode, Roger D., Christ, Henri, Fons, Albert en André.
Groep 2: Willy S., Ludo, Gust, Franci, Jaak en Staaf. Groep 3 (de vrouwengroep)
Alice, Maria, Annie en Ghislaine en dan ook nog Swa.
In groep 1 maakte Albert in de eerste ronde al direct
duidelijk wie de te kloppen man zou zijn (145 punten), Christ en André konden
redelijk volgen. Maar in de volgende ronden slabakte Albert en kwam Lode fel
opzetten, maar aan de zege van Albert was weinig te doen. Albert 388 punten,
Lode 360 punten en Christ 359 punten. De andere punten kan je aflezen op de
fotos.
In groep 2 was Gust in eenbegenadigde dag, hij gooide strikes en spares maar moest uiteindelijk
toch het bijltje leggen voor Jaak. Jaak 315 punten, Gust 30 punten en Franci
284 punten.
In de vrouwengroep (met Swa) werd er ook serieus gestriked (niet
gestreaked) en gespared. Alice en Ghislaine lagen lang op kop maar Swa gooide
in het laatste spel alles naar de knoppen voor de dames. Hij gooide zelfs
zoveel punten (145) als Albert in de eerste ronde. Swa (332 punten) Ghislaine
(323 punten) en Alice (308 punten).
Als we de totaalsom opmaken voor de twee bowlingnamiddagen
van KWB Overdag komen we tot het volgende resultaat: op één Albert Saenen met
een gemiddelde van 136 punten per spel, Christ Lemmens met een gemiddelde
van117 punten en Lode Cuypers met een gemiddelde van 114. Proficiat mannen. Bij
de vrouwen kwam Alice Ulenaers als eerste uit de bus met een gemiddelde van
102. Proficiat Alice.
Voila het bowlingseizoen zit er weer op. Zorg ervoor dat
jullie voor de volgende namiddag (december 2019) wat oefenen om die gemiddelden
wat omhoog te krikken.
KWB-Vlaanderen kijkt naar de toekomst. Wijchmaal doet mee!
Tijdens het
groot verlof van 2018 nam de afdelingsondersteuner Jo Vande Weyer contact op
met KWB-Overdag Wijchmaal om mee te doen met een bevraging over de toekomst van
KWB-Vlaanderen onder de titel KWB 1000-verhalenbevraging . Doel van die bevraging *meer voeling krijgen en/of houden met plaatselijke afdelingen in
Vlaanderen
*gedragen en weloverwogen keuzes maken voor de toekomst
*hoe moet KWB zijn activiteiten afstellen op de wensen ter plaatse.
Wat moest KWB-Wijchmaal doen? *10 leden zoeken
geen bestuursleden - die interesse hadden om hun verhaal te doen;
* die 10 leden moesten 65+ zijn. Daarom ging ook heel specifiek de vraag naar
KWB-Overdag.
Hoe vonden wij deze leden? Op de startdag
van KWB-Overdag op 18 september 2018 gaf de afdelings-ondersteuner Jowat uitleg hierover. Daarop vroeg Leo of er
10 mensen gevonden konden worden om deze bevraging deel te nemen.
Eerlijk gezegd: we hebben niet moeten zagen.
Spontaan boden zich een aantal Overdaggers aan en enkelen moesten we nog even
over de streep trekken.
De bevraging zelf. De datum werd
vastgelegd op woensdag 26 september.
Wijchmaal was één van de eerste afdelingen in Limburg die aan deze bevraging
deelnam.
Iedereen die zich opgegeven had, was aanwezig.
Na een voorstellingsronde heel speciaal voor de beroepskrachten - gaf één van
de beroepskrachten van KWB-Vlaanderen nog wat meer uitleg.
Ieder aanwezige kreeg een boekje dat ze individueel moesten invullen.
Al bij al viel alles nogal erg mee.
En wat nu? Beroepskrachten
gingen alle verhalen en suggesties digitaliseren en eerste uitslag reeds bekend
maken op 29 januari 2019 in Den Ichter in Opglabbeek.
En wat was nu de uitslag? Er kwamen 753
verhalen binnen.
Wie schreef allemaal deze verhalen?
65% waren leden, 29 % bestuursleden en 6 % mensen uit de beleidsgroep.
12 % was tussen 18 en 28 jaar, 25 % tussen 30 en 44 jaar, 35 % tussen 45 en 65
jaar en 24 % tussen 65 en 100 jaar.
En welke waren nu de conclusies?
1. KWB is groot in kleine dingen - mensen leuke
dingen laten beleven
- allerlei ontmoetingen organiseren
- samen iets doen
Gevolg: zich geborgen voelen, samenhorigheid bevorderen, zich thuis voelen als
één familie, goede sfeer creëren, .. 2. KWB is als lijm in de buurt - zich durven inzetten voor medemensen - mensen in de buurt actief aanspreken
- durven verantwoordelijkheid geven
- durven uitdagingen aan te gaan
- een familiale sfeer creëren .. 3. KWB doet smaken naar meer - zich engageren voor een activiteit
- acties ondernemen voor het welzijn van eenieder
- een groepsgevoel kweken met als gevoel er mogen bij horen
- nieuwe ervaringen samen opdoen 4.KWB heeft meer sinten nodig 49 verhalen waren een sintverhaal: zich gratis weten in te zetten voor
een goed doel vb. ophalen van speelgoed en naderhand verdelen, een actie voor
Sint-Vincentiusvereniging ..
Dit vergt een gesprek naderhand 1. KWB-leden
willen samen-zijn en samenleven. Hoe
pak je dit aan in jouw afdeling?
2. KWB-leden willen iets bijleren of iets ontdekken. Hoe
realiseer je dit in jouw afdeling?
3. KWB-leden willen iets betekenen en doen in hun buurt. Hoe
bewerkstellig je dit in jouw afdeling?
Zoals je gelezen
hebt, is er in de vele afdelingen in Limburg en in gans Vlaanderen nog veel
werk aan de winkel. Maar we zien de toekomst hoopvol tegemoet.
KWB wil eigentijds zich profileren in een snel veranderende maatschappij.
Ook na ons moet er nog KWB zijn die mensen ontmoetingskansen geven.
Op 24 januari jl. hadden Leo en Willy de eer
en het genoegen om Jef Tielemans in
de bloemetjes te zetten. Op die dag werd Jef 90 jaar jong. De man die al jaren
één van de trekkers van kwb-overdag is, mocht wel eens extra gevierd worden.
Wat je ook moet weten: Jef is dit jaar 62 jaar lid en tevens 61 jaar
bestuurslid van kwb, een toch wel uitzonderlijke prestatie. Hiervoor zullen we
hem uiteraard op een ander moment eren.
Vanwege
kwb: Jef,een dikke proficiat en nog
vele jaren!!!
KWB-Overdag â Dinsdag 22 januari 2019 â bezoek aan de Wellense STOOM-STROOP-FABRIEK
Ondanks de voorspellingen van slecht weer wat achteraf
juist bleek te zijn tekenden 44 van de 53 aangegeven overdaggers present om
de rit van +/- 50 km. naar Wellen (Herten) aan te vangen voor een nieuw
avontuur.
We werden in de nieuwe stoom-stroop-fabriek in de
onthaalbalie annex winkelruimte annex piepklein museum ontvangen door Raf
Bleus, de huidige stroopstoker, die een beetje de geschiedenis schetste van het
bedrijf. Hoe het van kleinschalig thuiswerken (begonnen in de kelder van de
ouderlijke woning) ging naar de Borgloonse stoomstroopfabriek waar ze weer
moesten vertrekken omdat deze site volledig gerenoveerd zou worden en dan niet
meer geschikt zou zijn om deze activiteit uit te oefenen naar deze nieuwe site
in Wellen.
De familie Bleus is sinds 1843 stroopstoker, thans is het
de zesde generatie, waarbij het basisrecept, een goed bewaard familiegeheim,
telkens werd doorgegeven van generatie op generatie.De kwaliteit van de stroop staat hoog in het
vaandel van deze familie en ze laten zich dan ook niet dwingen tot
massaproductie, want dat gaat ten nadele van de kwaliteit. In de nieuwe
stoomstroopfabriek in Wellen behouden ze het ambachtelijke werk maar wel met moderne
machines, allemaal door hen ontwikkeld. Dit omdat er slechts weinig
stoomstroopfabrieken overblijven en dat er dus geen productie van deze toestellen
is.
Haspengouw is
het hart van de fruitstreek in Limburg en het fruit ligt er bij wijze
van spreken voor het oprapen. Na een grondige wasbeurt worden de
koperen ketels telkens gevuld met peren en appelen (2 à 3000 kilo) met daarbovenop
een laag met andere vruchten afhankelijk van de stroopsmaak die ze
die dag
willen stoken. Dit
duurt ongeveer 2 uur. Het gekookt fruit
wordt uitgeperst in een grote verticale drukpers. Door de
hydraulische kracht wordt het sap gescheiden van de pulp. Het
ongefilterde sap gaat vervolgens door de centrifuge om het
volledig te zuiveren van fruitresidu. Het zuiver fruitsap wordt op
temperatuur overgepompt naar koperen indikketels om afgewerkt
te worden naar een hoger aantal graden, hetgeen ook een
unieke, voortreffelijke en krachtige smaak en een
onbeperkte houdbaarheid garandeert, zonder het gebruik van
enige bewaarmiddelen.Na het oxideren
wordt de stroop in een koelbak overgedragen zodat de pectines de stroop vaster
kunnen maken. Tenslotte koelt een warmtewisselaar de stroop af zodat ze nadien
in potjes gevuld kunnen worden. Voor dit laatste kan gebeuren dient de pectine-textuur
van de siroop gecontroleerd te worden. Elk kooksel is anders.
Er wordt met
echt fruit gewerkt (bij gebrek aan Belgisch fruit hebben ze zelfs ooit appels
uit Nieuw-Zeeland ingevoerd), niet met concentraten van fruit. Van 1000 kilo appelen
houden ze 100 kilo suikervrije siroop over. Van 1000 kilo peren houden ze 500
kilo stroop over door toevoeging van een beetje suiker. Ook de milieuwetgeving
speelt bij dit bedrijf een grote rol. De koperen ketels vergen veel onderhoud.
Na elke stookperiode moeten de ketels zuivergeschuurd worden met zeepsop
(anderhalf uur per ketel). Bij controle van het afvalwater bleek er te veel
koperbezinksel in te zitten, dus hadden ze de keuze: een zeer kostelijke
zuiveringsinstallatie installeren of minder koperen ketels gebruiken, daarom
hebben ze nu een RVS-ketel (50 à 60.000 euro) geplaatst die binnenkort in
werking zal treden.
Ondertussen
was de vader van Raf Bleus ook ter plaatse gekomen, een kranige zeventiger, 2
hersenbloedingen achter de rug, een man die jarenlang de kennis van zijn ouders
en grootouders heeft gebruikt en nu doorgegeven aan zijn zoon en een heel goede
babbelaar (zou de Loonse stroop daaraan helpen???) die zelfs termen gebruikte
waar sommigen het moeilijk mee hadden. Hij was niet echt verbitterd maar
schetste toch de problemen van zijn beroep, van de fruittelers, van de kleine
zelfstandigen. Dat het er eigenlijk heel slecht uitzag voor de toekomst van
deze mensen. Hij vertelt ook nog dat fruit eigenlijk wordt gekweekt op vraag
van de supermarkten, wat allerlei behandelingen met producten met zich
meebrengt en dat alles maar goedkoper moet voor die supermarkten.
Raf vertelde
ook nog van de zeer hoge druk die uitgeoefend werd door de inkopers van de
groothandel, die als maar meer de fabrikanten onder druk zetten voor lagere
prijzen, zelfs zo ver dat ze dit jaar aan een bepaald (Hollands!!)
supermarktketen een product aan kostprijs hebben geleverd. Maar dat dit in de
toekomst niet meer zou gebeuren Ze hebben ongeveer een 40-tal verschillende
verpakkingen.
Een eigen
merk hebben ze eigenlijk niet, ze werken onder de benaming Loonse Stroop. Alles
wordt op maat van de klant gemaakt: verpakking, gewicht, samenstelling Ze
leveren in België, Nederland, Groot-Brittannië en zelfs in India en China.
In de
winkelruimte waren een hele resem stroopproducten te koop: aardbeien-, appel-,
braambessen-, frambozen-, gemengde, kiwibessen-, kweeperen-, mango-, peren-,
pruimen-, rode bessen-, rode bieten-, stekelbessen-, Wellense stroop,
stroopdressing, BBQ-saus met stroop en snoepjes van Loonse stroop. En de dames
en ook enkele heren overdaggers zijn beladen met stroop huiswaarts gekeerd Een
goede namiddag voor de winkel en weer een super plezierige namiddag voor onze
overdaggers in een ambachtelijk bedrijf waar mensen met een hart voor hun werk
deze producten afleveren.
En de
terugtocht voelde aan als stroop op een wintermorgen, d.w.z. de terugtocht
verliep wat moeizaam. Blijkbaar hadden de meesten na deze stressvolle terugrit
door de sneeuw wat behoefte aan een gezellige nababbel en iets warms of kouds
in Den Tichel .
Voor de 10de keer op rij genoten 22
ploegen van telkens 6 deelnemers van onze kwb-quiz. Ook dit jaar weer
samengesteld door onze jongere kwbers.
Traditioneel moesten er tussendoor een aantal
droedels opgelost worden. Ik hoorde achteraf zeggen dat ze dit jaar iets te
gemakkelijk waren maar ja, jarenlange ervaring van de rasechte kwissers zal ook
meegespeeld hebben. Ook de cluedo was voor de meesten goed te doen. Dit jaar
kon je, indien nodig, een tip krijgen. Dat kostte je uiteraard enkele punten.
Ook dit jaar was de presentatie in handen van
Jos Schrooten en Ronny Van Lishout. Johan Schuermans zorgde voor de
puntentelling en Wim Elst, Siegfried de Smedt, Lode Cuypers en Johan Cardinaels
zetelden in de jury terwijl Albert Beerten besliste of een klacht over de
vragen al dan nietgegrond was.
Voor het toch zeer belangrijke natje en
droogje konden we natuurlijk weer rekenen op enkele kwb-medewerkers.
Net als vorig jaar lagen de punten van de
prijswinnaars zeer dicht bij elkaar. Op 5 eindigde Wijchmaals
bevrijdingsfront, op 4 Houten kop, op 3 De bende van twijfel op 2 De
kwistnikskes en de winnaars waren: Per seconde grijzer met respectievelijk
108, 109, 109, 111 en 112 punten. Slechts 4 punten verschildus. Wetende dat de ploeg die laatst eindigde
85 punten behaalde toont aan dat er voor elk wat wils tussen de vragen zat.
Aan iedere deelnemer en KWBer hartelijk dank
voor uw aanwezigheid, deelname of medewerking en zeker en vast tot de volgende.
8 januari
2019: 74 KWB-Overdaggers komen samen in Den Tichel om hun jaarlijks
Driekoningenfeest te vieren.
Bij het binnenkomen werden- naar
jaarlijkse gewoonte nieuwjaarswensen uitgewisseld en werd hen een
welkomstdrank aangeboden.
Staaf sprak in naam van de trekkersploeg het welkomstwoord uit en bood aan
iedereen onze beste wensen aan voor het komende nieuw jaar 2019.
Tijdens de bezinning werd door Maria, Jaklien en Jaak een hedendaags
kerstverhaal verteld.
Bij de link naar ons jaarthema: KWB-Overdag is als een boom met stevige
wortels werd iedereen uitgenodigd om een gekleurd kaartje met een
nieuwjaarswens te komen afhalen. Er waren drie speciale kaartjes bij.
Zij, die een kaartje met de figuur van een koning op, bij zich hadden,werden meteen gehuldigd als koningvan het feest: het waren Raymond Cuypers, Jef
Tielemans en Christ Lemmens.
Op een Driekoningenfeest konden wij niet anders dan ook een sketch op te voeren
met onze eigen koning Filip. Hij sprak in zijn geëigende taal ook een
nieuwjaarswens uit. Daarnaast had hij het over de multiculturele samenleving
hier in Wijchmaal (allerlei dialecten), en enkele huidige problemen op het
paleis en in ons land. Op het einde van zijn toespraak zongen de mensen van het
scalakoor het Wijchmaals volkslied.Naar bijna jaarlijkse traditie zorgde Staaf
voor een vierdelig quizje.
Een 10-tal algemene vragen en Herken je deze mensen op de foto bij gelegenheid
van 25 jaar KWB in 1978. Dat was toch serieus zoeken.
Kristof en de culinair verantwoordelijken (beter gekend als onze kookmoeders)
hadden voor de inwendige mens gezorgd. Soep en hoofdgerecht was om het
woorden van Jeroen Meus te zeggen TOP .
Het tweede van de quiz bestond uit vragen over voorbije activiteiten van KWB-Overdag,
de provinciehoofdsteden en een cijferraadseltje.
De hersenenmoesten een tandje
bijsteken. Niet erg! Als je wat ouder wordt, mag dat wel. In het komende jaar
fit blijven naar lichaam en geest is een must.
Ondertussen
kon iedereen aan de tafels wat keuvelen, nieuwjaarsverhalen ophalen en
voorzichtig in de toekomst durven kijken.
De trekkersploeg had hun handen meer dan vol om iedereen op hun wenken te
bedienen.
Een feest
zonder een hartelijk nagerecht bestaat in feite niet.
En of het smaakte!
Natuurlijk ondertussen had Staaf de antwoordbladen allemaal gecorrigeerd.
Aan de kop stonden drie ploegen: Grijs maar slim, de trekkers, Maakt me
niet uit. Alle drie behaalden 40 punten. Proficiat.
Natuurlijk
konden op het einde van het feest enkele dankwoorden niet ontbreken. Aan
Kristof, die al jaren kok is op ons feest, en aan de drie dames
kookmoeders Alice, Josée en Alice werd een attentie overhandigd.
Bedankt allemaal, het was weer eens af.
Rond de klok
van zes uur, half zeven keerden iedereen, voorzien van de nodige calorieën,
voldaan huiswaarts.