Dinsdagnamiddag
7 mei 2019: 36 KWB-Overdaggers bezoeken het bedrijf van de familie
Schrijnwerkers in Oudsbergen, deelgemeente Gruitrode gelegen
langs de Oudsbergerweg 121. (voorheen
Weg naar As 121)
De rondleiding gebeurde door Ruth, mede-eigenares van het bedrijf. Zij is een
kei in het rondleiden van groepen.
Ontstaan:
Vader
Schrijnwerkers was reeds sinds 1969 bezig met het opkweken van struiken van
blauwe bessen in Nederland. Dit jaar is dat reeds 50 jaar geleden.
In 1990-1991 begon de zoon een bedrijf op deze plaats.
Momenteel is het bedrijf om en bij de 17
ha groot waarvan ongeveer 2 ha overkapt.
De planten en hun verzorging:
De planten
worden aangekocht in Nederland bij een broer van de eigenaar.
Zij worden ingevoerd uit Amerika. Deze planten moeten 1000 koude uren hebben om
een goede opbrengst te kunnen garanderen.
In de plantage zagen wij jonge planten in 25 liter (of meer) potten netjes in
rijen staan, vier per m². Daarnaast stonden de meeste planten in volle grond.
Iedere rij had een nummer.
Rij 1-13 waren de oudste planten. Ze waren geplant in de beginperiode van het
bedrijf in 1991.
Op deze Kempische zandgrond mag men zeker niet karig zijn met water geven.
Iedere rij is voorzien van wateraanvoer dat via druppeldarm de planten
bevochtigt in 10 druppelbeurten verdeeld over de ganse dag.
Het voordeel hiervan is dat in het aangevoerde water meststoffen kunnen
toegevoegd worden. Dit gebeurt in verschillende concentraties: s morgens een
goede portie, s middags en s avonds een matige gift.
De blauwebessenplant heeft eerder een zure grond nodig. Daarom dat plagsel uit
heidegebieden wordt aangevoerd. Dit houdt vocht ook gemakkelijker op.
Van bloei tot bes:
Heel belangrijk
voor de bloei is het nachtvorstvrij houden van de planten.
Dit gebeurt met het stoken van houtsnippers in olietonnen. De rook wordt
verspreid door grote ventilatoren. Hierdoor kan men ongeveer 2° C winnen.
De struiken bloeien ongeveer een viertal weken en het plukken begint na een
achttal weken.
Zo kunnen de eerste bessen geoogst worden rond de 2e week van juni
onder de overkappingen en in volle grond ongeveer een drietal weken later.
Het eigenaardige van deze planten is dat er reeds groene bessen gevormd zijn
terwijl er nog bloeiwijze aanwezig is.
De bestuiving:
Dit gebeurt door
solitaire mannelijke en vrouwelijke bijen.
Over het geheel van de plantage zijn er 26 kisten voorzien voor de bijen.
In de overkapping wordt gebruik gemaakt van hommels.
Het plukken zelf:
Per plant kan
men 4 tot 7 keren plukken.
Tijdens de oogstperiode hebben de plukkers allemaal een karretje bij voor de geplukte
bessen.
In de loodsen worden de bessen gewogen per ½ kg en verpakt.
De struiken worden in haagvorm gesnoeid met een maaibalk.
Ook onder aan de struik zal men zo weinig mogelijk bessen laten groeien omdat
dit rug besparend is bij het plukken.
Het snoeiwerk:
In het najaar
wanneer al de bessen geplukt zijn begint het snoeiwerk.
Groei en bloei dient bevorderd te worden. Afgedragen vruchthout wordt met een
pneumatische snoeischaar verwijderd. Hier is -zeker in het begin- toch wel
kennis van zaken nodig.
Werkgelegenheid:
Tijdens de pluk
zijn er bijna uitsluitend Polen aan het werk.
Om met alles in orde te zijn mogen zij maximum drie maanden hier te werk
gesteld worden. (65 werkdagen)
De eigenaar moet in huisvesting voorzien en moet één warme maaltijd per dag
geven.
Tijdens het afgelopen jaar waren er zo 127 mensen te werk gesteld in de pluk,
het sorteren en het inpakken van de vruchten.
Eén persoon haalde verleden jaar 100 kg op één dag. Dit is wel een
uitzondering.
Bij heel warm weer beginnen de plukkers om 6 uur s morgens tot 12 uur s
middags.
Machinepark:
Er zijn heel wat
machines aanwezig op het bedrijf zowel in de plantage als binnen in de loods.
De sorteermachine kan de aangeboden vruchten sorteren op kleur. Deze is
voorzien van een weegschaal. Daarna komt de verpakkingsmachine.
Het grootste deel gaat naar de veiling. Colruyt is ook een grote afnemer.
Vruchten kunnen ook een tijd in koelcellen bewaard worden.
En tenslotte:
We mochten
proeven van een stuk heerlijke blauwebessentaart en daarna nog even nippen aan
een jenevertje van blauwe bessen. En of het smaakte.
We weten van blauwe bessen meer dan voorheen. En dat was toch de bedoeling van
deze leerrijke maar toch ook ontspannende
namiddag.
voor De Mutterd vanuit Oudsbergen, reporter Leo



|