Na de kerstviering in de parochiekerk was er een kleine receptie om kerstwensen te delen met elkaar. Enkele KWB-leden schonken de drankjes in. Zoals jaarlijks de traditie is werd er rondgegaan met een dotatiedoosje. De opbrengst gaat dit jaar naar de Sint-Vincentius-vereniging van Peer.
De
uitgestelde vormingsnamiddag van het voorbije werkjaar had nu plaats op dinsdag
3 april. Bijna 40 leden verzamelden in Den Tichel om te luisteren naar Kris
Vanderhoydonck, rasechte Wijchmalenaar, maar nu woonachtig in Hasselt.
Hij is coördinator forensische cluster bij het CAW( centrum algemeen
welzijnswerk Limburg).
De bedoeling van zijn uiteenzetting was:even kennismaken met wat het CAW is, iets vertellen over de gevangenis
van Hasselt en hoe zij hulp- en dienstverlening doen aan gedetineerden.
Het CAW
Iedere Limburger die hulpverlening nodig heeft kan beroep doen op het CAW.
Deze hulpverlening kan allerlei vormen aannemen.
Zo kunnen mensen die nood hebben aan hulpverlening ( rond algemeen onthaal,
ambulante begeleiding, forensisch welzijn, woonbegeleiding) zich begeven naar
één van de kantoren in Limburg: Overpelt, Genk, Hasselt en Sint-Truiden.
Ongeveer 200 hulpverleners( opvoeders, maatschappelijk werkers, psychologen,
criminologen, ) zijn verbonden aan het CAW.
Daarnaast is het CAWeen erkende
eerstelijnshulpverleningsdienst met opdracht aan gedetineerden en hun naasten.
Enkele algemene cijfers In België tellen
wij per 100 000 inwoners ongeveer 95 gedetineerden.
In 2014 waren er 11769 gedetineerden met een gemiddelde capaciteit van
10 000. Er waren in 2014 472 vrouwelijke gedetineerden: dit is ongeveer 4 à
5%. Bijna 1800 personen staan onder elektronisch toezicht.
Vanal de opsluitingen heeft 60% de
Belgische nationaliteit. De andere 40% zijn verspreid over 130 nationaliteiten.
Iets meer over de gevangenis van
Hasselt De gevangenis
van Hasselt is open sinds maart 2005. De terreinoppervlakte bedraagt 9,11 ha en
er is een omheining voorzien van 1km
lengte.
Zij beschikt over 450 plaatsen waarvan er 30 voorzien zijn voor vrouwen.
In 2016 was de gemiddelde dagpopulatie 550
gevangenen.
Per jaar gaat het hier over een 1200 opsluitingen waarvan 1/3 beklaagden en 2/3
veroordeelden.
De
gevangenis bestaat uit 12 secties. Eén sectie telt 33 cellen. Meestal horen dezelfde
gedetineerden thuis in één sectie: de drugvrije afdeling, D-radex, hoge
veiligheid, vrouwenafdeling, beklaagden en kortgestraften.
Vanuit een
bunker wordt de hele gevangenis gecontroleerd. Zo zijn er twee controlecentra
die uitkijken over alle gangen.
Via twee kokers kunnen de gevangenen naar beneden komen voor een korte of een
lange wandeling.
De dagindeling van de gedetineerden Het dient wel op
voorhand gezegd dat de maaltijden cel per cel worden gebracht. De gedetineerden
zitten dus niet in een gezamenlijke eetzaal voor de maaltijden.
De celindeling Een cel is om en bij de 10 m² groot. Een bed, een kast, een douche, een
toilet en een tafeltje zijn de meeste voor de hand liggende meubels in zo een
cel.
Een TV kan gehuurd worden tegen betaling.
Hoe houden gedetineerden zich bezig? Er worden
culturele activiteiten georganiseerd. Ze mogen aan sport doen in de
fitnessruimte. Er is rond gezondheid zowel fysische als psychische begeleiding.
Om een centje bij te verdienen kunnen ze in de werkhuizen gaan werken.
Dagelijks zijn er twee grote en twee kleine wandelingen voorzien voor de meeste
gedetineerden.
Sociaal contact met het thuisfront Er zijn bezoeken
toegestaan: tafelbezoek ( met velen in één ruimte aan één tafel met weinig
privacy), glasbezoek, kinderbezoek in de binnen-of buitenspeeltuin, ongestoord
bezoek.
Zij kunnen ook bezoek aanvragen van een priester of een iman.
Telefoneren mogen ze één keer per dag. (tegen betaling)
De uiteindelijke doelstelling:
re-intregratie Waarom inzetten
op re-intregatie?
Iedere gedetineerde heeft recht op een menswaardige benadering omwille van de
sociale omgeving. Werken aan re-integratie voorkomt herval ( een onderzoek wees
uit dat 44% van de veroordeelden binnen de twee jaar hervalt) Tevens is deze
persoon die terug vrij komt weer iemand in het economisch landschap.
Maar er zijn nog heel wat uitdagingen te verwezenlijken.
Naderhand werk vinden en opnieuw een inkomen verwerven.
Hoe zit het met de gemaakte schulden ondertussen? Kan de gedetineerde terug
naar huis? Hoe reageert de familie of zijn directe sociale omgeving bijzijn vrijlating ? Ze moeten vaak psychisch
terug op de rails gezet worden: terug actief willen worden, zelf terug
verantwoordelijkheid opnemen zowel naar de slachtoffers toe als naar de
samenleving, duidelijk inzien dat je kan leren uit je fouten, terug leren een zeker tempo aannemen.
Dit alles is een continu proces waar met velen van het CAW aan moet gewerkt
worden.
Bij een tas
koffie en taart werd de uiteenzetting nog druk besproken. Vragen konden
naderhand nog gesteld worden. Voor de meesten onder ons ging er een gans andere
wereld open.
Op
dinsdag 20 maart vertrokken wij aan Den Tichel met een 35 KWB-Overdaggers naar
Houthalen om een bezoek te brengen aan Renewi. Dit bedrijf is gelegen op de
industriezone zuid in Houthalen en draagt het nummer 1538.
In een zaaltje kregen wij via een powerpointpresentatie uitleg over het
bedrijf.
Het
is Leo van Gansewinkel, een Nederlander, die zich in Mol in vestigt in 1964.
Oorspronkelijk heette het bedrijf afvalverwerking van Gansewinkel. In 2015
vierde het bedrijf haar 50-jarig bestaan.
Pas in 2017 is het overgaan naar Renewi, een samensmelting van het Brits
bedrijf Shanks en van Gansewinkel.
Doel
en visie * nieuw leven geven aan afval
* vervuiling tegengaan
* grondstoffen behouden en dit op een veilige, innovatieve en duurzame manier.
* klantgericht te werk gaan door samen op een open, respectvolle manierom
te gaan met het afval dat er geproduceerd wordt.
Afval
bestaat niet! Wij kennen allemaal restafval,
papier, GFT, plastic, glas, metaal dat wij naar het recyclagepark kunnen
brengen. Maar daar moet het ook ooit afgevoerd worden.
Daarnaast zijn er de bedrijven die afval produceren. Ook dat wordt
gerecycleerd.
Wist je dat in 2016-2017 15 miljoen ton afval werd verzameld in al de
vestigingen waarvan 90% een nieuw leven kreeg door te recycleren in nieuwe
producten of in de productie van energie. Zo werd er maar eventjes 172
miljard.watt/uur aan groene energie geproduceerd. Dit was voldoende voor
40 000 woningen te voorzien van elektriciteit.
En waarom is sorteren zo belangrijk? * De grondstoffen zijn niet
onuitputtelijk
* We willen de materiaalketen sluiten
* Er is tegenwoordig voldoende vraag en aanbod naar afval
* We willen met zijn allen verspilling tegengaan.
Ophalen
van afval Dit kan op allerlei manieren:
* wij zetten ons afval aan de straat. Tweewekelijks wordt het opgehaald. Dit is toepasselijk voor
restafval( onze gewone vuilniszak), voor PMD, voor
tuinafval. Papier en karton worden maandelijks opgehaald.
* wij brengen zelf ons afval naar het recyclagepark: glas, papier en karton, metaal,
plastic, bouwafval, hout, elektrische toestellen, spuitbussen, chemisch
afval, asbest, tuinafval, snoeihout, enz
Al het afval op het park wordt door erkende firmas afgevoerd naar bedrijven
die dit afval een tweede nieuw leven geven.
* bedrijfsafval wordt ter plaatse opgehaald en afgevoerd naar Houthalen waar
het gesorteerd wordt en afgevoerd om gerecycleerd
te worden. Dank
zij nieuwe apparatuur kan er terdege gerecycleerd worden. Het
afval wordt opgehaald met behulp van afzetcontainers, rol- containers,
ondergrondse containers, perscontainers,
Het wagenpark In al de vestigingen zowel in binnen- als in buitenland rijden er 2500
voertuigen.
Voor de vestiging in Houthalen bestaat het wagenpark uit:
28 wagens halen het afval huis-aan-huis op
22 wagens zijn voorzien voor afzetcontainers
13 wagens zijn dienstig naargelang de inhoud ( bv. bulk)
Er is een chauffeur die dagelijks twee ritten doet naar Nike om vooral papier
op te halen.
Naast
het verwijderen van afval zijn er bij Renewi ook de reinigingsdiensten:
industriële reiniging, ledigen van OWS-afscheiders, mobiele slibontwatering,
graffitiverwijdering, stadsreiniging.
Na
de deskundige uitleg van Sofie Wuyts van Renewi leidde ons Erik Ramaekers
in de verschillende hallen en buiten rond. Met eigen ogen konden wij zien hoe
intens het afval gescheiden werd en in allerlei fracties werd opgestapeld.
Meerdere fracties werden in balen geperst. Zo kan alles gemakkelijker vervoerd
worden.
In 2016 werd er in Houthalen 28800 ton afval verwerkt in een 3-ploegenstelsel.
87,5 % kon gerecycleerd worden, 10 % was restafval en 2,5 % plastic.
Na deze namiddag zijn wij er van overtuigd dat
de slogan Afval bestaat niet voor het grootste gedeelte waar is. Het is
onze taak om zoveel mogelijk op voorhand te sorteren en zo een zuivere wereld
voor het nageslacht achter te laten.
In Den Tichel werd er tussen pot en pint nog nagepraat over de leerrijke
namiddag.
Dinsdag 4
maart: 29 KWB-Overdaggers bezochten in Mol Euridice. Oorspronkelijk waren er 34
ingeschreven. Maar op het laatste moment moesten een aantal personen afhaken
omwille van misschien wel dat griepvirus.
Wat moeten wij ons voorstellen van
die naam? ESV staat voor economisch
samenwerkingsverband tussen Niras (nationale instelling radioactief afval en
verrijkte splijtstoffen) en SCK-CEN (studiecentrum kernenergie centre d
etude de l energie nucléaire).
SCK-CEN behoort tot de grootste onderzoeksinstellingen van België.
Meer dan 700 medewerkers zetten iedere dag zich in voor de ontwikkeling van
vreedzame toepassingen van radioactiviteit. De ontwikkelingen resulteerden al
in een lange lijst van innovatieve en toekomstgerichte toepassingen voor de
medische wereld, de industrie en de energiesector. De expertise is
wereldbekend.
In twee
groepen werden wij verdeeld. Groep 1 kreeg de uitleg bovengronds aan de hand
van tentoonstellingspanelen met de nieuwste snufjes van computervoorstellingen.
Ondertussen mocht groep 2 afdalen naar het ondergronds labo op 225 m onder de
grond.
Enkele
dingen die wij bovengronds vernamen.
Drie soorten radioactiefafval categorie A:
laag radioactief: afkomstig van de klinieken Dit
kan zowel in vloeibare als in vaste vorm. Het
vloeibare wordt opgeslagen in vaten van 400 l. Deze
vaten mag je zelfs aanraken.
categorie B: midden radioactief afkomstig van de kerncentrales Dit
wordt opgeslagen in vaten van 150 l
categorie C: hoog radioactief afval: ook afkomstig van de kerncentrales Uranium
235 wordt beschoten met electroden. Gevolg: we krijgen totaal
verschillende elementen. De massa wordt omgezet in energie. Dit
afval wordt opgeslagen in bunkers van 1,80 m dik. De
vaten worden afgekoeld en later geborgen in graniet of kleilagen.
Het
onderzoek naar berging van radioactief afval in kleilagen diep onder de grond
is in vele opzichten innoverend.
Wat onderzoekt men allemaal? Wetenschappers,
ingenieurs en technici moeten een antwoord vinden op vele vragen zoals:
Hoe geschikt is een diepe kleilaag om radioactief afval te bergen?
In welke mate zouden radioactieve stoffen uit de berging in het milieu
terechtkomen?
Hoe zouden uitgravingen de diepe kleilaag beïnvloeden?
Welke invloeden zou de warmte van het hoog radioactieve afval hebben op de
diepe klei?
Hoe zou zon berging diep onder de grond er kunnen uitzien?
Hoe zou het radioactieve afval kunnen verpakt worden.
Hoe een supercontainer bouwen om hoog radioactief in op te bergen?
En nu naar
de ondergrond!
Natuurlijk eerst een witte ja aandoen en een helm.
Via een lift met een 8-tal personen zoefden wij naar beneden.
Het ondergronds laboratorium HADES Dit wordt
beheerd door het ESV- Euridice.
Via bevriezing heeft men tussen 1980-1982 de eerste schacht gebouwd.
De eerste galerij werd gerealiseerd tussen 1983-1984 met enkele jaren later de
tweede galerij.
De tweede schacht werd gebouwd tussen 1997-1999
met kort daarop een verbindingsgalerij.
Sinds 1980
verzamelt een internationaal team van wetenschappers, ingenieurs en technici er
kennis over de mogelijkheid van berging in diepe klei en over de interactie
tussen radioactief afval en de kleiomgeving.
Langdurige metingen
Sinds het begin van het ondergronds laboratorium worden metingen in de klei op
een diepte van 225 m uitgevoerd.
De kleilaag noemen wij de Boomse klei, afkomstig van de afzetting van de zeeën
zoveel miljoenen jaren geleden.
Verschillende proeven duren al 30 jaar. Deze metingen zijn belangrijk om de
veiligheid van een bergingsinstallatie op zeer lange termijn te kunnen
evalueren.
Waar staan wij nu? Dank zij
onderzoek tot op vandaag weten wij dat berging in diepe kleilagen in België een
veilige en haalbare optie zou kunnen zijn voor het langetermijnbeheer van
hoogradioactief en/of langlevend afval.
Het afval wordt afgezonderd in een stabiele grondlaag (= een natuurlijke
barrière ) op grote diepte en in een speciale infrastructuur(=waterdichte
verpakkingen in verschillende lagen, allerlei opvul-afdichtingsmaterialen en
bergingsgalerijen.
Samen zorgen al die barrières voor onze veiligheid: ze zorgen voor de
afzondering van het afval, voor de insluiting ervan en voor de vertraging en
het gespreid vrijkomen van de radionucliden.
Slotbeschouwing Het was een zeer
leerrijke namiddag dank zij de twee uitstekende gidsen. Ze trachtten die
moeilijke materie toch op een verstaanbare wijze uit te leggen. Soms was het
toch af en toe boven ons petje. Maar ja één ding is zeker dat ze enorm
bekommerd zijn om de veiligheid van ons, van onze kinderen en kleinkinderen.
WIl je nog
meer daarover weten surf maar naar Euridice of SCK.
Daar kan je uw wetensgierigheid nog op loslaten. voor De Mutterd vanuit Mol, reporter Leo
We zijn al een stukje in het voorjaar en het
heeft redelijk goed gevroren deze morgen, het ideale moment dus voor onze
jaarlijkse KWB-brunch.
Met een 70 tal mochten we weer gezellig
aanschuiven in den Tichel. Jos, Jaak, Filip, Bér en Louis kookten en bakten
weer een heerlijke brunch bij elkaar. Bij de aanwezigen waren er redelijk wat
kinderen dit keer (of kleinkinderen).
Zoals ieder jaar hebbenwe aandacht voor een aantal verdienstelijke
leden. Ook dit jaar: Maurice Vangeneugden met 25 jaar lidmaatschap, hij kon er
helaas niet bij zijn vandaag. Guido Hons die we vooral kennen als
kwb-volleyballer is ook 25 jaar lid. Dan is er nog Johan Cardinaels die al 35
jaar bij de kwb is, waarvan enkele jaren bij kwbPeer. Hem kennen we als bestuurslid, een
aantal jaren als verantwoordelijke van de Mutterd, zwemmer en zanger bij de kwb
singhers. Dan is er nog Franky Vienne, hij is ook al jaar en dag bestuurslid,
was een volleyballer en ook enkele jaren verantwoordelijke voor onze mutterd.
Momenteel is hij actief als onze kwb-secretaris en de man die de blog
onderhoudt. Normaal gezien stond hij vandaag achter de bakplaten maar de griep
besliste om hem in bed te houden. Aan allen: een dikke proficiat!!
Het was weer een heerlijke brunch en een
gezellig samenzijn. Toch weer een fijne kwb activiteit.
KWB-Overdag op bezoek bij distillerie âDe Korhaanâ te Hechtel
Dinsdag 20
februari 2018: 38 KWB-Overdaggers waren op bezoek in De Korhaan in Hechtel, bij
ons beter bekend als Leukenheide op de Lommelsebaan.
Een
beetje geschiedenis We moeten teruggaan
tot 1833. De familie Antoon Bijvoet van Eindhoven vestigt zich in Hechtel in
een vrij grote vierkantshoeve op het kruispunt om er een handel te beginnen in koloniale waren. Nu zouden wij spreken van
specerijen. Alles moest per paard en kar in Antwerpen aan de haven opgehaald
worden. Daarnaast had hij ook een tabakshandel.
Omdat ieder dorp toentertijd een jeneverstokerij had begon hij op die plaats
ook met een stokerij.. Hij vormde een medicinaal kruidenmengsel voor dieren om
tot een variant geschikt voor menselijke consumptie. Het elixir de
Spiekelspade maakt ook vandaag nog deel uit van het productengamma.
Deze stokerij kreeg de naam de Korhaan.
In 1937 ging
hij spijtig genoeg failliet. Hij moest zijn goederen inkopen in Zuid-Amerika
maar door de devaluatie van de Belgische frank kon hijde zaak geen nieuw leven inblazen.
De zaak werd verkocht in 3 stukken: het gedeelte van de specerijen ging naar
Schutjens, de stokerij naar de gebroeders Scheelen uit Reppel die daar reeds een
stokerij hadden en de tabakshandel naar nog een andere eigenaar.
De gebroeders veranderden de naam van Korhaan
naar Leukenheide, verwijzend naar de vele heide in Hechtel en omgeving.
En dan kwam
WO II. De Duitsers zagen het geheel als een ideale verblijfplaats voor hun
soldaten en voor de opslag van munitie in de kelders.
Gedurende vier jaar bezetten ze het kruispunt, de ideale uitvalsbasis naar de
vier windstreken. Bij de slag om Hechtel is er op het einde van de oorlog hard
gevochten.
In 1833 werd
door de familie Bijvoet een koperen distilleerketel geïnstalleerd. TijdensWO I hadden de eigenaars de koperen ketel
verstopt. De Duitsers hebben hem ook niet gevonden. Tijdens WO II zijn de
Duitsers naar de ketel komen kijken maar zijn later niet teruggekomen om hem te
komen halen. Waarom? Niemand weet het.
Na 1945
heeft de familie Scheelen het stuk geschoten gedeelte van het bedrijf terug
opgebouwd. Na de stokerij heeft men gedurende een vrij lange periode wijnen uit
Frankrijk geïmporteerd , ze werden afgevuld
in Hechtel en dan verder verkocht in gans België. Er was zelfs een tijd dat het
bedrijf werk verschafte aan35 mensen.
Maar omwille dat Frankrijk de taksen verhoogde viel ook in Hechtel de
wijnhandel stil.
In 1956 is
Jaak Scheelen in het bedrijf gekomen om het in 1964over te nemen. Dit heeft hij gerund tot 2014.
Toen was hij zelf 81 jaar.
Hij wilde kost wat kost het ambachtelijke verder zetten.
In 2014 werd
Leukenheide overgenomen door 3 investeerders.
Er werd toch het een en het ander vernieuwd. Er kwam een vertegenwoordiger op
de baan; de naam ging van Leukenheide terug naar de Korhaan; er werd op de gin-markt
gesprongen; men leverde maatwerk (iemand die een eigen gin wou presenteren met
een eigen etiket: dat kon allemaal)
Productiemethoden De graan- en
kruidenjenevers worden vervaardigd door distillatie en toevoeging van kruiden.
De vruchtenjenevers worden gemaakt van verse vruchten.
De likeuren
worden verkregen door middel van distillaten, maceraten (proces waarbij uit
plantaardig materiaal smaak-en
kleurstoffen worden losgemaakt) plantaardig of percolaten (vocht dat doorheen
een daarvoor apparaat bestemd sijpelt) of een combinatie ervan.
Voor de emulsieproducten wordt er gewerkt met de klassieke warme methode,
waarbij de middelen in het ei zelf gebruikt worden voor het stollingseffect.
Grondstoffen Er wordt gewerkt met
zuiver natuurlijke ingrediënten en een grote verscheidenheid aan soorten. De
nadruk ligt hier duidelijk op de kwaliteit en niet zo zeer op de kwantiteit. De
meeste grondstoffen voor de producten worden zelf gemaakt door het distilleren
van enkelvoudig en meervoudig plantenmateriaal en door maceratie en percolatie
van planten en van verse vruchten.
*Bij de
jenevers kan men onderscheid maken tussen de jonge, de oude en de smaakjenevers.
Principe: alcohol op basis van plantaardige producten, water, jeneverbes, moet
meer dan 30° zijn, toevoeging van kruiden als koriander en engelwortel (maar
dat is hun geheim)
*De likeuren
zijn eerder zoeter van smaakzoals de
elixir en de fruitlikeuren.
*Daarnaast
wordt er ook advocaat geproduceerd met verschillende smaken.
*De gin:
alcohol op basis van natuurlijke producten, water, jeneverbes meer dan 37,5°,
kruiden toevoegen. In de Korhaan heeft men momenteel 68 soorten gins.
Hoe maak
je een gin-tonic? De basis is: neem
een gin-tonicglas, veel ijsblokjes, giet 1 borrelglaasje gin er in, voeg daarna
pas de tonic er aan toe. Voor de meeste gin-tonics is de gewone tonic voldoende.
Iedereen mocht daarna zijn gin-tonic zelf samenstellen en natuurlijk minstens 3
à 4 gins proeven. Een drukke bedoening.
Bezoek
aan het vernieuwde gedeelte Geleidelijk aan wil
men moderniseren zowel in apparatuur als in omgeving.
Zo wordt het ook gevraagd door de voedselveiligheid.
Zo deed een etiketteermachine en een afvulmachine zijn intrede. De inox
koeltanks zullen op termijn vervangen worden door de koperen ketel die
momenteel nog op zolder staat. Er is ook al een nieuwe aangekocht die in juni zal
geïnstalleerd worden.
Een groep 2
½uur weten te boeien was deze keer
helemaal geen opgave.
Tevreden keerde iedereen hetzij per auto of per fiets huiswaarts.
Iemand meende een euro te zien liggen kort bij de Spar in Wijchmaal en kuste
letterlijk de grond. Had hij misschien pauselijke allures?
15 bowlingers, 3 toeschouwers, 2 wandelaars en 6 kaarters
waren afgezakt naar de FitLounge in Meeuwen.
De kaarters zetten zich met hun zessen in een hoekje en ze
waren bezig, maar echt warm werden ze niet van hun spel, of was er tocht in de
zaak? De 2 wandelaars (altijd dezelfden, altijd dezelfde route, altijd dezelfde
café waar ze naar toegaan en altijd dezelfde mensen die ze daar ontmoeten eh
Fons (Vdh)???) gingen op weg , Louis, Lisette en Staaf, de toeschouwers, installeerden zich en de 15 bowlingers werden
ingedeeld naar sterkte en dat mocht deze keer wel blijken. Groep 1: Lode, Christ,
Roger, André, Fons (Plessers) en Albert. Groep 2: Gust, Ludo, Francis
(nieuwkomer), Swa en Jaak,en groep 3,
ja groep 3 dat was een unicum in de annalen van het bowlingen van KWB-Overdag:
4 vrouwen: Maria, Alice, Ghislaine en Annie (ook nieuwkomer)..
In groep 1 werden al vanaf de eerste beurt hoge punten
gegooid, behalve Albert die wat bleef hangen, maar die werd in de loop van het
spel beter en beter, wat Fons, die vanaf de eerste spel aan de leiding stond
bijna moest bekopen. Eindstand in groep 1: Fons en Albert wonnen met ieder 413
punten (waarbij Albert de hoogste punten gooide in beurt 3 nl. 164 punten ) ,
Christ was derde met 386 punten. Deze drie zijn ook de besten van alle
deelnemers. Lode, Roger en André waren in een off-day (misschien de
winterblues).
In groep 2 waren de werpers blijkbaar allemaal in een
off-day (nog meer de winterblues, of speelde Tournée Muinérale hiereen rol???),
geen van de vijf deelnemers was in form. Hier was Jaak het regelmatigst en
eindigde met 275 punten, achternagezeten door broer Swa met 267 punten en Gust
met 248 punten.
In groep 3 was het zware concurrentie bij de dames.
Nieuwkomer Annie moest nog wat wennen aan de zware ballen en het licht. Maar
Maria, Alice en Ghislaine maakten het elkaar niet makkelijk door ieder
regelmatig ene strike of een spare te gooien. Als overwinnaar kwam Ghislaine
uit de strijd met 257 punten, gevolgd door een ex aequo van Maria en Alice met
ieder 249 punten.
Bowlingers, Kaarters, Wandelaars en Toeschouwers grijp
volgende keer je kans om ook aanwezig te zijn in de FitLounge in Meeuwen. Jullie
zullen wel moeten wachten tot +/- 4 december 2018. We zullen je tijdig
verwittigen!!!!
23 januari
2018: 44 KWB-Overdaggers bezoeken in ons stadje Peer de paardenkliniek gelegen
op de hoek van - Op de Kippen 8 - en - de Kiezel Kleine-Brogel.
De naam en initiatiefnemers De naam Het Bokt is ontleend aan het nabijgelegen industrieterrein Bokt. Paardenkliniek Het Bokt opende op 5 juli 2015 zijn deuren. De initiatiefnemers zijn dierenartsen Steven Dhondt en Liesbeth Winters. Beiden
studeerden af in 2004 aan de Universiteit van Gent en werden tijdens hun
studies een koppel.
Het project in Peer: Dit bestaat uit 3 luiken, die onafhankelijk van elkaar functioneren:
-een tweede praktijk is gevestigd in
Neerpelt waar Liesbeth Winters de kleine huisdieren voor haar rekening neemt;
-haar partner Steven Dhondtstaat in voor de grote huisdieren en het
dekstation;
-de paardenkliniek zelf fungeert als
doorverwijscentrum. Hier ligt de nadruk op chirurgie en
tweedelijnsdiergeneeskunde.
Hiervoor
werd een associatie aangegaan met dierenarts Desirée Aerts, afkomstig uit
Bocholt. Heel haar leven heeft ze reeds tussen de paarden gewerkt. In 2010
studeerde zij af met als specialisatie paard. Zij startte onmiddellijk met
een opleiding paardenchirurgie bij Equitom in Meldert onder leiding van Dr. Tom
Mariën.
Hier heeft ze zich gedurende 4 jaar verdiept in de orthopedie, chirurgie en
inwendige geneeskunde bij paarden. Het team wordt vervolledigd door dierenartsen Katrien Houben en Naomi Pollenus
voor de anesthesie en het assisteren bij operaties.
Het houden
van paarden is een dure hobby en de onkosten die eraan verbonden zijn kunnen
snel oplopen. Door een goed doordachte inrichting en budgettering van de uitrusting en
infrastructuur, wil hetBokt'
hoogstaande zorgen aanbieden aan redelijke tarieven.
Verder proberen zij natuurlijk eerst een conservatieve oplossing te vinden
alvorens tot chirurgie over te gaan, om zowel de revalidatie voor het paard als
de kosten voor de eigenaar te beperken.
Het is vanzelfsprekend
dat de eerste- en tweedelijnsactiviteiten strikt gescheiden blijven. Paarden die
op verwijzing van andere dierenartsen behandeld zullen worden, zullen ook thuis
verder opgevolgd worden door de doorverwijzende dierenarts.
De
indeling van het gebouw:
Paardenkliniek
Het Bokt bestaat uit 2 gebouwen, die door een overdekte passage met elkaar
verbonden zijn. Op die manier moet een ziek of een pas geopereerd paard nooit
door de buiten vooral bij slecht weer.
Aan de
rechterkant bevinden zich 19 paardenboxen. Iedere box is voorzien van een
voerbak, drinkwatervoorziening en een raampje om buiten of naar de gang te
kijken. De paarden kunnen zowel op houtkrullen of op stro gestald worden.
Een aantal boxen zijn voorzien van een rubberen mat vooral voor paarden met een
gips of voor jonge veulens die wat moeilijker recht kunnen. Ook nog aan de rechterkant bevindt zich de opslagruimte voor hooi, stro,
voeder, de pakken met houtkrullen en het materiaal dat nodig is om de stallen
uit te mesten. Ook daar staat de dekbok voor de hengsten om sperma af te tappen.
De
linkerkant is ingenomen door het kliniekgebouw en het administratief gedeelte. Het kliniekgebouw bestaat uit een onderzoeksruimte met opvoelbox en een
RX-ruimte, (per dag worden soms tot 100 fotos gemaakt) 2 recoveryboxen, een
operatiezaal met kijkruimte, labo, receptie en een apotheek.
De bovenverdieping bestaat uit een appartement waar steeds 1 dierenarts
aanwezig is om permanentie en nachtobser-vatie van de gehospitaliseerde en
kritieke patiënten te garanderen.
Aangrenzend
aan de kliniek is er een weide waar de paarden die herstellen van kolieken te
laten grazen. Aan de overkant bevinden zich de isolatiestallen en weiden.
De
handelingen bij een operatie: We mochten een
operatie meemaken: de castratie van een hengst . In de box zelf krijgt het paard een eerste spuitje. Hier wordt het suf van. Vervolgens wordt de mond gespoeld om te voorkomen dat etensresten in de luchtpijp
terecht komen.
In de voorbereidingskamer, volledig afgezet met rubberen matten, wordt het
paard in slaap gedaan. De dierenartsen begeleiden het paard bij het vallen.
Met een takel van 1 ton wordt het met de vier poten omhoog gehesen en naar de
operatiezaal getakeld. Hartslag en de ademhaling worden constant door 1 arts in
het oog gehouden.
De hygiëne is bij een operatie van zeer groot belang: ontsmetten van de plaats
waar de operatie moet gebeuren, steriel materiaal en kledij gebruiken, plastic
handschoenen.
Na de operatie wordt het paard in de ontwaakbox
getransporteerd waar het rustig kan ontwaken. Naderhand mag het terug in de
box.
Besluit: een heel interessant bezoek, kort bij huis en in feite niet weten wat
er allemaal achter de muren van dat gebouw gebeurt.
Dank aan de drie dierenartsen die ons te woord stonden en ons door hun
deskundige uitleg weer wat wijzer hebben gemaakt op gebied van
dierengeneeskunde bij paarden.
Een quiz in Wijchmaal, het begint stilaan een
traditie te worden.Reeds voor de 9dekeer op rij is onze KWB-quiz een feit.
Ook ditmaal zat "den Tichel" weer gezellig vol met 20 ploegen van telkens 6
deelnemers.
Ons KWB-jong team stelde de vragen samen.
Tussendoor moesten er weer goed doordachte droedels opgelost worden. De ook al
traditionele "cluedo" bleek voor sommigen iets moeilijker.
Ook dit jaar was de presentatie in handen van
Jos Schrooten en Ronny Van Lishout. Johan Schuermans zorgde voor de
puntentelling en Wim Elst, Siegfried de Smedt, Lode Cuypers en ikzelf zetelden
in de jury terwijl Johan Cardinaels besliste wanneer een klacht over de vragen
al dan nietgegrond was.
Een activiteit als deze kan uiteraard niet
doorgaan zonder hulp van de KWB medewerkers. Zij zorgden er voor dat iedereen
op tijd zijn drankje of hapjes kreeg. Tussendoor haalden ze ook nog snel alle
ingevulde vragen op.
Het was een nek aan nek race voor de ploegen
die in de prijzen vielen dit jaar. Op 5 eindigde Playday, op 4 De
Pletterkes, op 3 Buurtwerking den Tichel, op 2 De bende van Twijfel en de
winnaars waren De Paters Priapisten met respectievelijk 101, 103, 104, 105 en
105 punten. Wetende dat de ploeg die laatst eindigde 79 punten behaalde toont aan
dat er voor elk wat wils tussen de vragen zat.
Aan iedere deelnemer en KWBer hartelijk dank
voor uw aanwezigheid, deelname of medewerking en zeker en vast tot de volgende.
Een
feestelijke dag vandaag: 9 januari 2018. Een zilveren jubileum mogen vieren met
78 KWB-Overdaggers verruimde de feestvreugde.
Een gans werkjaar besteedden wij aandacht aan dit jubileum. In het begin van
het werkjaar stond de startdag reeds in dit teken.
Maar het Driekoningenfeest wasde bijna
hemelse bergtop van de viering.
Tussen één
uur en half twee sijpelden al de ingeschrevenen goedgeluimd binnen. Want het
was feest. Ze werden verwelkomd door de trekkersploeg in zilveren ornaat.
Natuurlijk hoorden daar ook nog "de beste wensen" voor een vredevol nieuw
jaar bij.
Bij de genodigden waren ook burgemeester Steven Matheï, schepen Louis Linsen en
educatieve medewerker van het KWB-Verbond Limburg Jo Vande Weyer.
Staaf Gabriëls mocht in naam van de trekkersploeg de huldezitting openen met iedereen welkom te heten. Maria Clerix verzorgde de bindteksten tussen de verschillende sprekers in, sprak woorden van dank en kondigde steeds de volgende spreker aan.
Een historisch overzicht kan je met een
ellenlange uiteenzetting van feitjes, een opsommingvan personen, een relaas van allerlei
activiteiten geven maar Swa, Staaf en Leobrachten op een ludieke wijze in de vorm van Wist je datjes een
beetje een geschiedkundig overzicht van de voorbije 25 jaar.
Ze hadden zich wel degelijk niet aan de originele tekst gehouden en er een
beetje eigen interpretatie aan toegevoegd. Maar t viel in de smaak.
Dan was het de beurt aan K-Boem een djembégroep van het Buitengewoon Basisonderwijs
Sint-Elisabeth onder leiding van Dirk Creemers. Prachtig om te aanhoren en versteld staan van het ritmisch gevoel op de
leeftijd van 11-12 jaar. Een eerste keer brachten ze een viertal nummers ten
gehore.
Nu kreeg
onze burgemeester het woord. Het was juist geteld vijf jaar geleden dat hij als
kersverse burgemeester ook op het 20-jarig bestaan van KWB-Overdag ons als eerste vereniging mocht toespreken.
In zijn uiteenzetting sprak hij vooral woorden van dank uit naar de mensen die
zich op één of andere wijze hadden ingezet om vandaag dit feest te kunnen
vieren. Een vereniging in een stad als de onze heeft nood aan vele
vrijwilligers.
Zij zijn de spirit van onze stad. En verenigingen als KWB-Overdag maken mensen
gelukkiger. Zij brengen mensen samen, doen aan gemeenschapsopbouw, verruimen de
wij-cultuur. Proficiat met jullie zilveren jubileum zo eindigde onze burgemeester zijn dankwoordje.
Jo Vande
Weyer, educatief medewerker bij het KWB-Verbond benadrukte dat KWB-Overdag
kadert in een groot geheel van de KWB in Vlaanderen. Hij wenste ons proficiat omdat wij zo een gevarieerd jaarprogramma aanbieden.
Nu was het
tijd voor een tweede optreden van K-Boem. Zelfs op het ritme van djembés zongen
twee kinderen elk hun liedje. Het waren engelenstemmetjes om te aanhoren. Hoe
kon het ook anders: ze kregen een daverend applaus.
Op het einde
van de huldezitting sprak Willy Reynders, onze voorzittervan de grote KWB
- zoals wij dat noemen woorden van dank uit voor de 25 jaar werking van
KWB-Overdag. Heel kleinschalig begonnen maar uitgegroeid tot een vaste waarde
in de KWB-werking van Wijchmaal.
Genoeg
gepraat en geluisterd of toch niet. Maria kreeg het laatste woord om ons allen
uit te nodigen op de receptie die doorging in de cafétaria van Den Tichel. Maar
eerst had Staaf nog enkele humoristische mopjes te vertellen als dank voor de
luisterbereidheid die iedereen aan de dag legde.
Een
gezellige bedoening die receptie, ons aangeboden door het stadsbestuur.
Iedereen had van alles te vertellen ook over de zovele activiteiten die voorbij
waren. Ergens hoorde ik: "Hoe krijgen jullie zo jaar na jaar het jaarprogramma
toch maar ingevuld?"
Onze proost,
pastoor Kris, leidde de bezinning over de vierde koning. Het was toch een Driekoningenfeest? Of moesten wij vandaag het "Vierkoningenfeest" noemen?
De culinaire
verantwoordelijken liever onze kookmoeders genoemd - zorgden voor de
bediening en het bedelen van de hapjes.
Maar hoe gezellig zo een receptie kan zijn, was het tijd om de inwendige mens
ook in de feestvreugde te laten delen.
Kristof met zijn KWB-Overdag-kookmoeders lieten zich van hun beste kant zien.
Gewoonweg lekker! Bij het opdienen werden ze geholpen door de trekkers van
KWB-Overdag. Er mocht zeker niet een wijntje ontbreken op een feestelijke dag
als vandaag.
Een voorgerecht, een kippensoep, een hoofdgerecht, een nagerecht, een tas
koffie het kon precies niet op.
Tijdens de feestmaaltijd kwam sjeik Ludo uit het Verre Oosten bij ons
binnengewaaid. Voor die gelegenheid had de sjeik heel speciaal de Nederlandse taal geleerd. Als rijke man wil hij in de toekomst KWB-Overdag sponsoren als blijk van dank
voor de unieke werking.
Natuurlijk
horen bij een zilveren jubileum ook geschenken. Iedereen kreeg een KWB-balpen
versierd met een mooi strikje en een extra Mutterd . Deze werd door onze
huisfotograaf Guido tot in de puntjes gelayout.
Heel
speciaal werden enkele mensen met een attentie bedacht. Want ze verdienden die
ook.
Kristof, de gelegenheidskok, de kookmoeders en Guido voor de extra Mutterd.
Zo vierden wij met 78 KWB-Overdaggers ons
zilveren jubileum. Op naar ons dertig jarig bestaan. En om het met een Latijnse
uitdrukking te zeggen "Ad multos annos". Nog vele jaren.
reporter Leo vanuit Den Tichel voor de Mutterd
van KWB-Wijchmaal
KWB-Overdag op bezoek op een zeer groot rundveebedrijf te Eksel
19 december
2017: 42 KWB-Overdaggers bezochten Winnerfarm in Eksel, het rundveebedrijf
van Stefan en Eliane Maes-Weltjens.
In 1989 nam Stefan het bedrijf over van zijn ouders. Nu baat hij samen met zijn echtgenote en zoon Stijn het bedrijf uit.
Over hoeveel vee gaat het hier?
Elke dag worden om en bij de 525 melkkoeien gemolken. In een aparte stal stonden de droogstaande koeien. Die krijgen een ander
rantsoen als de melkgevende koeien. Droogstaande koeien moeten minstens een 50
dagen herstellen voor de volgende kalving.
In het totaal spreken wij van een 700 à 750 stuks vee zonder het jongvee. Ongeveer 300 stuks jongvee op een leeftijd van ongeveer 6 maanden wordt groot
getrokken bij Roger Indekeu in Meeuwen. Bijna iedere dag heeft er een kalving plaats. Een paar dagen geleden waren er
op één dag 5 kalveren geboren.
Het melken?
Iedere dag wordt er op 3 tijdstippen gemolken: vanaf vier uur in de
morgen, vanaf 12 uur s middags en vanaf 7 uur 's avonds.
Iedere nacht wordt er om en bij de 15 000 liter melk opgehaald door Arla
en naar Duitsland vervoerd. Het aantal liters melk is afhankelijk van de
temperatuur, van het rantsoen dat ze krijgen, van de datum dat ze reeds gekalfd
hebben. Hoog productieve en laag productieve koeien krijgen een ander rantsoen.
Een hoog productieve koe kan wel tot 11.700 liter per jaar geven. Een koe wordt drooggezet als ze maar 17 l melk meer geeft per dag als de prijs
van de melk minder goed is. Is de prijs erg goed dan wordt ze drooggezet bij 14 l.In de melkstal zijn heel de dag door 3
personen aan het melken. Ieder heeft daar zijn specifieke taak. De resterende tijd wordt gebruikt om de leidingen en de koeltank zuiver te
houden. De warmte van de melk in de koeltank wordt gerecupereerd en afgegeven naar het
drinkwater dat dan ongeveer 22° bedraagt. Dit drinken de koeien veel liever dan
het ijskoude water uit de grond.
Verzorging van de dieren?
Zoon Stijn staat vooral in voor de verzorging van de koeien.
Wat houdt dit allemaal in?
* de koeien in de ziekenboeg regelmatig controleren.
* instaan voor de inseminatie van de koeien bij verhoogde activiteit
* camerabewaking bij het afkalven (90% van de koeien kalft alleen)
* kijken of mestrobot zijn werk doet opdat de hygiëne optimaal verloopt
* één keer per maand komt de klauwverzorger: nagaan welke koeien hun klauwen
moeten bijgewerkt worden. Een klauwverzorger kan tussen de 90 en 120 koeien per
dag verzorgen.
* Op regelmatige tijdstippen moeten de koeien door een bad met kopersulfaat om
ziektes tussen de klauwen tegen te gaan. Dit bad wordt twee keer per week
gezuiverd.
* nagaan wanneer de dierenarts moet geroepen worden
* om het dierenwelzijn te bevorderen hangen er grote ventilatoren. Ze zorgen
dat er overal verse lucht aanwezig is.
* de windzeilen worden automatisch geregeld: bij warm weer omhoog, bij kouder
weer naar omlaag.
Verzorging van de kalveren?
Ongeveer 14 dagen blijven de pasgeboren kalveren in aparte kalverboxen.
Nadien worden ze per zes opgehokt. Stierenkalveren verlaten na 14 dagen het
bedrijf. Heel voornaam voor de kalveren is dat ze voldoende biestmelk krijgen:
4 l per keer. Indien er te veel biestmelk is wordt ze ingevroren en gebruikt
wanneer dit nodig is. Ze wordt verwarmd "au bain-marie" tot 38°.
Heel belangrijk is dat de kalverstal voldoende belucht wordt. Dit gebeurt 6
keer per dag. Om het dierenwelzijn te verhogen liggen de kalveren in een warm
nest van stro. Vanaf dag 1 krijgen de kalveren steeds zuiver water aangeboden. Krachtvoer en
hooi komt vrij snel na de geboorte. Dit versneld de aanpassing in het
opfokbedrijf.
Waaruit bestaat hun rantsoen?
Op het
bedrijf is er maïs, soja, draf, stro, citrus- en appelsienenpulp. Een zelfrijdende mengwagen brengt alles naar de stallen. Op voorhand wordt er
op de boordcomputer het rantsoen ingegeven per kilogram naargelang voor welke
koeien het bestemd is. Een robot keert 16 keer per dag het voeder bij.
Al de voorraad is op de eigen boerderijhetzij in de buiten hetzij onder een hangaar opgeslagen. Momenteel was men bezig aan de maïs van 2016. Ze zijn van oordeel dat er steeds
voldoende voorraad moet zijn om steeds bij afwijkende weers-omstandigheden
verder te kunnen. Sappen uit de kuilen worden via een riool afgevoerd naar een speciale put.
Machinepark?
De meest noodzakelijke machines waren allemaal aanwezig op het bedrijf.
Het onderhoud van de machines gebeurt hoofdzakelijk in eigen beheer. Een groot gedeelte van de werkzaamheden laten ze in loonwerk doen. 200 ha kunnen ze zelf bemesten waarvan 60 ha gras. Heel vermeldenswaardig was een groot borstelmachine. Minstens één keer per week
wordt er op gans het bedrijf geborsteld.
Vooruitzichten?
* uitbreiding
van het aantal stuks vee
* beginnen in 2019 met een ijssalon en een B&B in 2020
* opslaan van het teveel van elektriciteit, opgewekt door de zonnepanelen
opslaan in batterijen.
Afsluiting
Bij een tas koffie en cake werd de namiddag afgesloten.
Stefan, Eliane en Stijnbedankt dat wij
met onze afdeling op bezoek mochten komen. Wij weten dat een rundvee bedrijf
uitbaten meer is dan wat voer voor de koeien gooien.
12 bowlingers, 1 toeschouwer,
2 wandelaars en 9 kaarters waren afgezakt naar de FitLounge in Meeuwen.
De kaarters waren snel bezig,
de wandelaars vertrokken, Louis de toeschouwer installeerde zich en de 12 bowlingers
werden ingedeeld naar sterkte. Groep 1: Julien, Mon, Henri, Christ en Albert.
Groep 2: Jaak, Michel, Roger en Lode en groep 3: Maria, Swa en Staaf.
In groep 1 gooide Albert in de
eerste ronde de rest op achterstand, het leek verloren moeite voor de rest,
maar Albert slabakte en moest in zijn groep Christ laten voorgaan na drie
rondes.
In groep 2 gooide Jaak het
regelmatigst, Roger had één uitspringende ronde, maar Lode was heer en meester.
In groep 3 was Swa de man die
zich elke ronde verbeterde.
Bij de mannen was Lode de
winnaar met 397 punten in 3 rondes, tweede werd Christ met 361 en derde Albert
met 349 punten.Maria werd de winnaar bij de vrouwen .
Bij de bowlingers was het
aantal een beetje aan de lage kant, dus mannen en vrouwen: grijp op 6 februari
2018 je kans en kom bowlen, kaarten, kijken of wandelen.
Op 19 januari 18 organiseren wij de KWB-quiz, voor het negende jaar op rij. We dagen jullie dus opnieuw uit om het stof van jullie collectief geheugen te blazen Wij hopen jullie te mogen ontvangen op een in- of ontspannende avond vol vragen, raadsels, droedels enz. Inschrijven kan via KWB-kwis@hotmail.com tot uiterlijk 14 januari 2018.
KWB-Overdag bezoekt TODI --- Duikschool in BE-Mine --- Beringen
22 november
2017: 33 KWB-Overdaggers gaan op bezoek op de BE-Mine site in Beringen.
Twee gidsen (Willy en Taïsa) staan klaar om ons die namiddag rond te leiden.
De site van Beringen is er gekomen na de sluiting van de mijn.
Een eerste vraag werd op ons afgevuurd: Wie kent nog al de namen van de
Limburgse mijnen. Een snuggere onder de Overdaggers kende hieromtrent een
rijmpje namelijk: In de winter (Winterslag) was het water (Waterschei)
zwart (Zwartberg ) in Eisden en die van Beringengingen op zolder (Zolder) hout halen
(Houthalen).
Op heel veel plaatsen zijn de mijnsites geherwaardeerd.
De mijnsite in Beringen.
In Beringen is het meest bewaard gebleven wel 80 % van de 100 000 m²
gebouwenpatrimonium. Dit toeristisch-recreatief project is het grootste in
Vlaanderen en zelfs zeer uniekEuropa. Na
jaren verloedering werd de NV BE-Mine boven de doopvont gehouden. Deze NV is een samenwerking tussen LRM
(Limburgse reconversie maatschappij), DMI Vastgoed (Democo group), Van Roey
Vastgoed, de stad Beringen en een aantal kleinere sponsors.
De historische locatie kreeg een waardevolle eigentijdse invulling zoals een
groot zwembad (sportoase), klimmuren, moutainbikeparcours op de afvalbergen,
een avonturenberg met 1600 palen in de grond dienstig als hindernissenparcours,
een amfitheater, een winkelcentrum met
ruime parking (gratis) en last but not least een duikcentrum. Dit centrum werd
officieel geopend op 29 oktober in 2016. Tot nu toe heeft de hele renovatie al
150 miljoen gekost.
Het duikbassin De grootste
betonnen kuip (vroeger werden hierin de kolen gewassen)werd door een investering van 9 miljoen
omgevormd tot een groot bassin waar je kan snorkelen en duiken tussen de
vissen. De kuip is 12 à 13 m diep en heeft een doorsnede van 36 m met een
inhoud van 6.2 miljoen liter water.
In het bassin zijn er allerlei objecten geplaatst zoals het geraamte van een
auto.
Zowel de temperatuur van het water als van de omgeving bedroeg tussen de 23° en
de 24°.
Je kan hier duiken als in een tropische rivier en genieten van de acht
themazones in het bassin.
Elke dag wordt door verschillende filters deze massa water gefilterd om het
water gezond te houden zowel voor de duikers als voor de vissen.
Naast het grote bassin lagen er twee instructiebaden. Er waren rekken voorzien
voor de gewichten indien nodig, de duikhelmen, de zwemvliezen.
De meeste duikers gebruiken tegenwoordig een duikcomputer die de diepte
aangeeft, de druk van de duikfles, hoelang je reeds onder water bent.
We mochten zowel buiten als binnen de ronde maken van het bassin.
Langs de grote en kleinere ramen kon je de vissen en de duikers gadeslaan.
De duikers Om te mogen
duiken moet je een minimum leeftijd van 8 jaar hebben en kunnen zwemmen.
Je kan er een opleiding krijgen tot duiker. Een vierdaagse opleiding met minimum
10 personen kost al gauw 450 per persoon.
De duikers gaan via een lift naar de kuip. Ze dalen maar af tot op een diepte
van 10 m omdat je dieper decompressieverschijnselen krijgt.
Dit duikcentrum trekt veel Nederlanders en Duitsers aan omdat daar meer
duikclubs zijn.
De vissen: Er zwemmen 2500 tropische
zoetwatervissenvissen: een 30-tal soorten: van kleine, middelgrote tot grote
vissen, kleurrijke, zwarte, witte, een kleurenpracht van jewelste.
Op een muur stonden de namen zowel de Latijnse naam als dezoals de vissen bij ons gekend zijn.
Er zijn visverzorgers die elke dag de vissen voederen op een gekend signaal.
Het voedsel is in korrelvorm. Een vis heeft 1 kg voedsel nodig om 1 kg aan te
dikken.
Vooraleer vissen in het grote bassin te zetten worden ze eerst gedurende een
periode in quarantaine geplaatst.
Andere ruimtes in het centrum:
Deze waren: de ruimtes waar de verwarmingsinstallaties staan, de
kledingafdeling, de generator waar gas omgezet wordt naar elektriciteit, de
lokalen met wasmachines en de spoelafdeling, opleidingslokalen, een duikersbar,
administratieve ruimtes, vergaderlokalen, en .
En tot slot: Het
indoorduikcentrum is één van de paradepaardjes van de recreatieve component van
be-MINE.
Het is een fantastische locatie voor een gezellige BBQ, een zomerse partij, een
familiefeestje of een onvergetelijke winterborrel.
Als slot van de rondleiding dronken de meesten onder ons in de cafetaria een
blonde of een donkere koolputter .
Een fijn bezoek, heel wat bijgeleerd en nog niet zo ver vanWijchmaal.
voor de Mutterd vanuit Beringen-Mijn,
reporter Leo
KWB-Overdag op bezoek bij DIRESCO composiet te Opglabbeek (Oudsbergen) 2017
Juist geteld
43 Overdaggers mochten de Ceo en de andere verantwoordelijken van Diresco
Composiet in hun bedrijf welkom heten.
Wat voor
een bedrijf is Diresco? Het is een Belgisch
familiebedrijf en enige producent van kwartscomposiet in Noord-Europa. In 2003
zijn vader Chris Schelfhout en zoon Dirk hiermee begonnen, eerst kleinschalig
in een kleine hal maar nu tot een groot en sterkbedrijf. In 2012 werd een volledig nieuw
concept uitgebouwd zoals wij het nu zagen.
Wat is kwarts? Kwarts is een keihard gesteente, wit van kleur. Het is bijna zo hard als
diamant.
De grondstoffen worden geïmporteerd uit o.a. Brazilië, Turkije, Frankrijk,
India, Duitsland e.a. Het kwartsgranulaat wordt in big-bags aangeleverd en kan
je vergelijken met grove fijne suiker.
Wat moeten wij ons bij kwartscomposiet voorstellen? Kwartscomposiet is
tot een ingenieuze samenstelling van harsen, graniet-of kwartsgranulaten en
kleurpigmenten omgevormd naar een oersterk materiaal.
De kleurenwaaier heeft momenteel een update gekregen en de kleurenkaart is
bijna onbeperkt. Toch blijven wit en zwart de trendsetters.
Kwartscomposiet laat zich in iedere omgeving en in iedere situatie probleemloos
toepassen.
Eigenschappen van kwartscomposiet * kras-en zuurbestendig
* bestand tegen corrosie of vocht
* vloeistofdicht en vlekbestendig
* duurzaam
* maatvast en schokbestendig
Onderhoud
van kwartscomposiet. 3 afwerkingen: poli: een werkblad met een
hoogglansafwerking heeft het voordeel dat het oppervlak sterk afgedicht is
waardoor de vlekmakers niet kunnen doordringen. velvet: de luxueuze matte
uitstraling van deze oppervlaktebewerking zorgt voor een esthetische meerwaarde
en is tevens garant voor een uitstekende dichtheid, diepe kleur en een aanzienlijk
verhoogde onderhoudsvriendelijkheid.
anticato: het is een ruwer oppervlak. Het kan
in iedere omgeving toegepast worden. Het heeft echt decoratieve perspectieven
en gaat slipgevaar tegen.
Van
kwartsgranulaat naar kwartscomposiet. Het gemalen kwarts gaat
via een transportband naar een mixer. Hier wordenkleurstoffen toegevoegd, daarna gaat dit
goedje naar een menger. Als bindmiddel wordt er hars gebruikt.
Deze mengeling wordt automatisch in grote rubberen mallen (1 mal= 2000)
verdeeld. Iedere mal krijgt daarna een deksel bovenop, wordt nu geperst en
gaatnaar een trilmachine om de massa te
ontdoen van luchtbellen, wordt nu gebakken op 120° C, afgekoeld tot 40° met
veel water (wordt steeds gerecupereerd). Gedurende 24 uur moeten de platen op
bokken acclimatiseren.
Tot hiertoe hebben wij een half-fabricaat. Deze platen worden op de juiste
dikte gebracht ( 12 -20- 30 mm dik ), nu gepolijst en haaks gesneden op
3,18 x 1.55 m., aan controle onderworpen en voorzien van een plastic folie om
de plaat stofvrij te houden
Vooraleer ze vertrekken naar het magazijn krijgt elke plaat een etiket waarop
alle gegevens vermeld staan zodanig dat de computer met behulp van een rolbrug
de juiste plaat in een stapel vindt.
In het magazijn liggen zomaar eventjes 25000 platen horizontaal gestapeld.
Personeel: Het bedrijf stelt in
totaal ongeveer 100 mensen te werk in een drieploegenstelsel. Het systeem bolt
in twee lijnen van maandagmorgen tot zaterdagmiddag. Momenteel lag één lijn
stil om alle machines zuiver te maken om zo de kwaliteit te bestendigen.
Veiligheidsmaatregelen: * afzuiginstallaties om de omgeving in de hallen
stofvrij te houden;
* iedere werknemer is voorzien van oordoppen;
* afval in de hallen vindt je bijna niet. Dit voorkomt arbeidsongevallen.
* 95% van het afval wordt gerecupereerd;
* arbeiders moeten omzeggens niets heffen. Heftrucks zijn de werkpaarden. Eén plaat weegt tussen de 150 en 300 kg
naargelang de dikte.
* Diresco heeft diverse voedsel/veiligheidscertificaten
* voldoet aan ISO-norm 14001 en 9001 Afsluiting Bij een tas koffie of een frisdrank konden nog
vragen gesteld worden.
Rond de klok van 16 uur mocht Staaf in naam van de groep de CEO bedanken voor
dit zeer leerrijk bezoek. Naderhand werd in Den Tichel nog een poosje
nagepraat.
Madrid-reis van 1 tot en met 5 november 2017 - Ingericht door de groep cultuur KWB Wijchmaal
In de vroege morgen van woensdag 1 november om 5 u.
30 verzamelden 30 reislustigen aan De Tichel in Wijchmaal voor onze Madrid-trip.
Met een gezellig busje (31 personen reden we naar Brussels South oftewel Charleroi
om onze vlucht met Ryanair te nemen. Jef heeft hierover meerdere slapeloze
nachten gehad of we wel zouden kunnen vertrekken omwille van de afgelaste
vluchten, maar het lukte die ochtend vrij vlot. Ook de prognose voor het weer
in Madrid was vooraf nogal negatief, maar toen we daar aankwamen was het
zonnetje van de partij.
Met de bus naar het hotel, onze koffers afleveren
en direct op wandel naar de metro om de Goya-tour in Madrid te starten naar de
San Antonio de la Florida-kapel waar we plafondfrescos van Goya bewonderden,
dan verder stappen voor een panorama van Madrid, maar geen gewoon panorama, de
organisators hadden een ritje voorzien met de Téléferico de Madrid, schitterend
uitzicht, drankje op het terras en weer terug om vervolgens naar de Templo de
Debod te gaan, een Egyptische tempel die steen voor steen per schip uit Egypte
werd overgebracht om in Madrid ook weer steen voor steen opgebouwd te worden.
Verder stappen naar de Plaza de España, een groot plein nabij het Koninklijk
Paleis met een standbeeld van Miguel de Cervantes, schijver van o.a. Don
Quichote. Daar begon de vermoeidheid al te tellen. Dus terug naar het hotel,
inchecken, verfrissen en het diner (in de vorm van een buffet) in het
restaurant van het hotel genuttigd, waarna een deel van de groep ging slapen en
een ander deel nog een afzakkertje nuttigde.
2 november. Vertrokken om 9 uur, na ontbeten te
hebben, voor een doortocht door de oude stad. Normaal zouden we beginnen met
het Congreso de los Diputados, maar dat was onmogelijk omwille van het
Catalaanse probleem. Dan maar naar het Museo de la Real Academia de Bellas
Artes de San Fernando, ook wel het kleine Prado genoemd,waar doeken, sculpturen en tekeningen te
bezichtigen waren van Spaanse, Vlaamse, Italiaanse enz meesters (o.a. Rubens,
Goya e.a.). Na dit bezoek gingen we op weg naar de Puerta del Sol één van de
bekendste blikvangers van Spanje, waar tevens het Kilometer Nulpunt van Spanje
(referentiepunt voor alle snelwegen) gelegen is, waar een beeld staat van de
beer aan de meiboom, waar zich de klok van het Casa de Correos bevindt, als
deze klok op oudejaarsavond 12 keer slaat is het een traditie dat op elke
klokslag een druif gegeten wordt voor het bekomen van een goed jaar. We
wandelden verder naar de Plaza Mayor, een groot plein, omringd door arcaden en
met vele (dure) terrasjes, vandaar dat we iets buiten het plein op zoek gingen
naar tapas en vonden vlak langs de Mercado de San Miguel Na de maaltijd een korte wandeling en dan
gingen we het Palazio Real (Koninklijk Paleis) bezoeken. Maar het liep een
beetje anders. Er was nl. van 16 uur tot 18 uur gratis toegang en er stond een
ellenellenellenlange rij te wachten, dan maar naar de Murale Arab, de oude
muurresten van Madrid, en de Catedral de la Almudena waar we de crypte
bezochten en vervolgens naar de tuinen van het paleis, het Campo del Moro. De
avond viel en we begonnen aan de wandeling naar het restaurant Zahara de Osborne,
gelegen aan het Plaza St. Ana, waar we eerst nog een aperitiefbiertje nuttigden
in de cerveceria Naturbier. Met het eten hier ( een gazpacho, dan aardappelen
met een beetje pikant sausje en groenten, vervolgens kipfilet, gevolgd door een
nagerechtje) hadden sommigen wat problemen.Terug wandelen via Puertadel
Sol, de metro in en terug naar het hotel, met vervolg: slapen of afzakkertje en
dan slapen.
3 november was het vertrek ook weer voorzien om 9
uur om een rondje kunstzinnig Madrid te doen. Van de Mercado de San Fernando,
waar op dat ogenblik nog geen kat te zien was en nog vele kraampjes gesloten
warennaar het Reina Sofia museum.
Indrukwekkend gebouw met glazen liften aan de buitenkant waarin je een fraai
uitzicht hebt op Madrid. Dit museum is natuurlijk het meest gekend omwille van
het schilderij Guernica van Pablo Picasso, de schreeuw van woede om het
bombardement op het Baskische stadje Guernica in de Spaanse burgeroorlog. Maar
er was hier nog veel meer natuurlijk, o.a. werken van Miro, Ernst en Magritte
en tentoonstellingen van allerlei aard. Tijdens de wandeling naar de Reina
Sofia hadden we ook al het grootste spoorwegstation van Madrid gezien, Atocha,
In dit station is een botanische tuin gevestigd, wat onsdeed opmerken dat dit in België onmogelijk
zou zijn, ze krijgen de roltrappen zelfs niet hersteld Nadat we een hapje
gegeten hadden werd onze wandeling voortgezet naar het Parque del Retiro met
een mengeling van geometrisch aangelegde tuinen, gazons en een grote vijver,
het Palacio de Cristal en het Palacio de Vélasquez en natuurlijk met terrasjes
en hier en daar wat muzikanten. Hierna zakten we terug af naar Atocha om een
bezoek te brengen aan het aangrijpende monument dat werd opgerichtter ere van de 192 mensen die omkwamen bij de
terroristische aanslag van 11 maart 2004. Van daaruit gingen we weer naar de
plaza St. Ana voor het aperitief om vervolgens naar het restaurant Casa Patas
te gaan, een typisch Spaans restaurant met een gezellige drukke sfeer en
heerlijke tapas en wijn. Op de terugweg in de metro kreeg Stefan te maken met
een geslepen dief die van de drukte gebruik maakte om met zijn lange vingers de
portefeuille uit de schoudertas te halen. Een domper op de reisvreugde. Naar
het politiekantoor met de met ons meegereisde Spaanse tolk om aangifte te doen
en een bewijs te krijgen om op zondag terug naar huis te kunnen. En voor de anderen was het vervolgens idem
dito als de avond van 2 november.
4 november. Zelfde beginscenario. Om 9 uur stond de
autobus klaar voor ons bezoek aan Segovia waar we na 1 u.15 aankwamen en direct
de tocht opwaarts richting Alcazar,met mooie vergezichten, aanvatten. Maar
eerst was er een bezoek aan het Museum van Segovia. Een mooi museum, goed
ingericht en didactisch onderbouwd. Voor ieder wat wils over de geschiedenis
van Segovia en omgeving : van Romeinse mozaïeken, Visigotische sluitspelden tot
bewegende maquettes die oude beroepen uitbeelden. Tijd tekort om alles te zien
en dan op weg naar het Alcazar met prachtig gedecoreerde kamers, mooie gotische
meubelen, koffers met gesofisticeerde sloten, wapenuitrustingen en
wandtapijten, ook zijn er vele mooie
cassetteplafonds in Mudejarstijl (kunststijl met moslim en christelijke vormen)
en glasramen te bewonderen. Van daaruit startten we de wandeling naar de Plaza
Real om aan ons opkomend hongergevoel te voldoen. We hadden gehoord van het
typische Segoviaans streekgerecht cochinillo (speenvarken) en dat moest
natuurlijk geprobeerd worden. Een aanrader. Daarna deden groepjes apart hun
wandeling naar het monument waar Segovia vooral voor bekend is, nl. het
Romeinse aquaduct: 2 bouwlagen van 163 bogen van precies op maat gehouwen
graniet (zonder mortel!!), hoogste punt 29 meter en 813 meter lang. Voila,
Segovia in het kort. Terug naar het hotel, verfrissen en op naar het vlakbij
gelegen Restaurante Oviedo waar we een heerlijk diner voorgeschoteld kregen met
(een) eveneens heerlijke fles(sen) wijn. En voor de rest, wat denken jullie:
idem dito.
5 november. De meeste koffers waren waarschijnlijk
al gepakt voor het ontbijt. Dorien hare GSM was gepikt, naar de receptie
reclameren, terug gaan kijken met enkele personen. Dorien hare GSM was
teruggelegd. Onderzoek door personeel van het hotel. Een poetsvrouw was de oorzaak.
Zaak opgelost. Sommige reizigers wilden het rustig aan doen en maakten een
korte wandeling door een park, sommige dames-reizigers wilden toch zeker de
Gran Via met haar winkels gezien hebben en taxieden heen en weer, een deel
niet-moe-te-krijgen reizigers wilden nog naar Nieuw-Madrid om daar eens tussen
de scheve torens en langs een monument van Calatrava te lopen. Enfin iedereen
voldaan, de bus was er, op naar de luchthaven , landen in Eindhoven, nog ene
drinken van de organisators in De Tichel en onze Madrid-reis was geschiedenis.
Met dank aan Roland (kunstexpert), Louis
(Segovia-expert) en Jef (reis-, hotel- en restaurantexpert) voor de puike
organisatie, voor het mooie weer (want
ge krijgt wat ge verdient) en voor de oplossingen die gevonden werden voor
de gesloten en/of te drukke niet-bezochte plaatsen.
KWB-Overdag op bezoek bij Franken Agro in Postel (Mol)
Dinsdag 3 oktober 2017: ruim 35 KWB-Overdaggers waren
present om de verplaatsing naar Postel te maken. Wij gingen het bedrijf Franken
Agro bezoeken.
Rond de klok van 14 uur waren ter plaatse.
Het bedrijf is een echt familiebedrijf: vader Jos, moeder Maria en de drie
kinderen : Dirk, An en Leen. Ieder had zijn of haar specifieke
verantwoordelijkheid in het bedrijf.
In het totaal werkten hier 30 equivalenten personeel.
3 grote takken in het bedrijf:
1. De aardappelen:
Momenteel waren er reeds op de dag van het bezoek 140 ha geoogst. Er moesten toen nog 300 ha geoogst worden.
Al de aardappelen werden opgestapeld in de aardappelschuur met een maximum van
4 m hoog. Ventilatoren zorgden voor de verluchting van de aardappelen. Deze
schuur was maar één van de 16 schuren waar de voornamelijk bintjes werden
gestapeld. In ieder van deze schuren kon tussen de 2000 en de 2500 ton
aardappelen.
Om scheutvorming tegen te gaan was het noodzakelijk dat de temperatuur slechts
7,8° C bedroeg. Daarbij kwam ook nog dat de aardappelen moesten afgeschermd
worden van het licht. Zo kon men tot in april aardappelen leveren.
Niet enkel in de Kempen maar ook in Wallonië had het bedrijf veel aardappelen
staan.
Hier heeft men goede grond en voornamelijk kan men beschikken over grote
stukken. Er is teeltafwisseling: aardappelen, graan, bieten.
In het voorjaar werd gedurende 16 uur geplant. Om dit te kunnen realiseren
heeft men natuurlijk personeel nodig met veel toewijding. Daartegenover stond
een goed verlofstelsel.
Het bedrijf heeft nul uren loonwerk. Met het voorhanden zijnde personeel deden
ze alles zelf: grond bewerken, planten ( het pootgoed kwam hoofdzakelijk uit
Nederland), spuiten ( hier wordt een strak spuitschema gehanteerd), oogsten.
De smaak van de aardappelen kan je sturen door de bemesting.
Twee keer per jaar werd de prijs aangepast indien nodig.
30 % van de opbrengst diende om te herinvesteren om zo op de markt bij te
blijven.
2.
Grasmatten:
Om
grasmatten te kunnen snijden begint men reeds 12 maanden op voorhand.
De velden worden met een laser waterpas gelegd, het water wordt gestuurd, de
grond wordt keihard gelegdwant het
graszaad kiemt het best onder hoge druk. Na vier dagen kan je reeds een groene
schijn waarnemen. Het is heel belangrijk dat men juist mest om een juiste
kleur, een goede groei en een stevige beworteling te verkrijgen.
Het oogsten van de grasmatten kan je vergelijken met een groot scheermes dat 2
cm onder de graszoden snijdt. De graszoden omwille van economische redenen 58
cm breed - worden machinaal op een palet gestapeld, 50 m² per palet. Heel veel
tuinaanleggers en particulieren komen hier op bestelling dagvers hun
grasmattenafhalen.
Bij grote projecten ( voetbalvelden)zijn de grasmatten 90 cm breed.
Met vier man kan men tot 1000 m² leggen op één dag met deze brede matten.
Deze worden machinaal afgerold.
Gesneden grasmatten dient men binnen de 24 uur te verwerken.
3.
De groenten
Naast
aardappelen en grasmatten is Franken Agro gespecialiseerd in het verwerken van
aardappelen en groenten.
Heel veel pakken van 10 kg gesneden frieten gaan naar de frituren, de
warenhuizen en privé personen. Ook de groenten worden in kleinere pakjes
verwerkt en zo aan de man geleverd.
Het afval van de groenten werd terug als meststof op het land gebracht. Ook
hier is er teeltafwisseling noodzakelijk.
Deze tak van Franken Agro is niet de grootste.
Wij zagen mensen aan het werk, met vernuftige machines om te kunnen concurreren
op de markt.
Alles was er hygiënisch en proper.
4.
Een kijkje in het machinepark: Je
kunt het u niet indenken welke moderne tractoren en machines er daar stonden:
kleine en grote walsen, haspels met ½ km darm, aaltonnen, spuitmachines, grondbewerkingsmachines,
grasmatsnijders, een grote aardappelsorteerderenz
Bij Franken Agro waren al de machines uitgerust met een GPS-systeem.
Na een tweetal uren rondgeleid te zijn door een gids - die het goed kon
uitleggen- konden wij in de winkel aankopen doen voor wie het wilde.
Een unieke ervaring om dit mee te maken.