Dertig tot vijfendertig personen is het maximum wat we
aankunnen had Jos Aerts, alias Jos van Jetteke vanne Keuning tegen Maria
gezegd. Met 32 deelnemers zaten we dus goed om kennis te maken met vijf
verschillende bieren van t Aerts
Paradijs.
t Aerts Paradijs is gelegen in Koersel in de
Vurtenseschansweg en het is daar dat we ontvangen werden door Jos en zijn
echtgenote Paula. Ze wonen daar sinds 1993. Jos droomde van een stuk grond met
een boomgaard, zoals vroeger bij hem thuis, en die werd dus aangelegd. De
pastoor was eens op bezoek en die vond het daar het aards paradijs, vandaar de
naam dus met een beetje woordspeling.
Jos is ooit begonnen met fruitwijnen, maar dat was geen
succes. Hij ging met 4 anderen een bierbrouwcursus volgen in Vliermaalroot,
daar kon je ook privé bieren brouwen. Elk jaar maakten ze 4 à 5 brouwsels van
telkens 150 liter. Dan moesten er smaken gekozen worden. Op internet werd er
gekeken naar bieren als Chimay en Orval. Ze gingen iets donkers maken met eigen
kruiden. Buiten de standaardbieren maakten ze ieder eigen brouwsels.
Toen ze 25 jaar getrouwd waren werd er een feestje gegeven.
De schoonvader van één der zonen was traiteur en stelde voor iets met kaas en
bier te doen. Bij onze bieren zochten we de gepaste kazen.
De bieren worden op
artisanale wijze gebrouwen. In tegenstelling tot commerciële bieren zal
de smaak, karakter, kleur en zelfs de schuimkraag van brouwsel tot brouwsel
lichtjes verschillen.
Met uitzondering van de kriek, worden
enkel de basis ingrediënten, granen (mouten, vlokken,
) hoppen, water,
kruiden en gist gebruikt.
De ingrediënten worden verwerkt zoals ze worden
aangekocht. Omdat het om natuurlijke grondstoffen gaat, zullen ze variëren
van oogst tot oogst. Wij voegen geen additieven toe om deze variaties te
compenseren.
Ook het maken van het kriekenbier gebeurt
enkel met gisting van echte krieken zonder toevoeging van siropen of
smaken.
Omwille van de toevoeging van kruiden zijn deze
bieren niet gebrouwen volgens het zogenaamde Reinheitsgebot waar
de toevoeging van kruiden niet is toegestaan.
De bieren worden ongefilterd en niet
gepasteuriseerd op ambachtelijke wijze gebotteld.
Om deze reden evolueren deze bieren in tijd en
zal een rusttijd van ½ tot een jaar een positieve smaakevolutie
geven. In principe zijn de bieren tot 2 jaar na het bottelen
houdbaar. Bieren voorbij de houdbaarheidsdatum zijn daarom niet slecht, maar
kunnen wat aan smaak en karakter verloren hebben. Maar ook het tegendeel
kan gebeuren
Dus proef vooraleer je de inhoud in de gootsteen weg laat
lopen.
Ook het koolzuurgehalte en dus ook de
schuimkraag hebben geen stabiel karakter, maar dat maakt onze
ambachtelijke bieren uniek.
Doordat het bier ongefilterd is, zal er zich op
de bodem een gistlaag afzetten. Daarom dien je de flessen steeds rechtop
te bewaren. Ook na transport laat je best de flessen enkele dagen rechtop
rusten. Als je voorzichtig inschenkt zal de gistbodem in de fles blijven; je bier
blijft dan helder. Je mag de gist bij het uitschenken mee oproeren, maar
dit geeft een andere smaak aan het bier. De biergist bevat vitamine B12 en
bevordert de darmflora.
De bieren worden gebrouwen
in inox ketels. De ketel van 300 liter is dubbelwandig en wordt met propaan
verwarmd. Deze wordt gebruikt als maischketel en om te filteren. De kookketel
(200 liter), ook op gas verwarmd, wordt gebruikt om het spoelwater op te warmen
en na het filteren het bier te koken. Verder is er nog een wachtkuip van 150
liter waarin het spoelwater wordt opgeslagen om te gebruiken bij het filteren.
Alle materialen zijn her en der verzameld (o.a. in Duitsland van
wijnbottelaars) wat deze brouwerij vrij uniek maakt.
Het alcoholpercentage wordt
bepaald door het aantal toegevoegde gemoute gerst. Voor lichte bieren is dat 30
kg., voor zwaarder bier 60 kg. (12%). Men kan daar niet oneindig in voortgaan,
max. 12%, voor een hoger gehalte moet er bier bijgevoegd worden.
Alles gebeurt op kleine
schaal. Hier en daar is er een kleine bierhandel die hun bieren verkoopt en een
keer of tien per jaar staan ze op een beurs. Er wordt 180 liter per keer
gebrouwen.
De bieren:
- KRIEK : 6,3% deze heeft niet de smaak van die van Ter
Dolen, die is zoeter. Ze vertrekken van tarwebier en daar komen de krieken
bij. Per brouwsel van 180 liter wordt er 60 kilo krieken bijgevoegd. Dan 3
maanden rijpen en dan bottelen
- SAISON: 7,2% - een kruidig blond bier met een
hopbitterheid, aangename smaak, zomers biertje, citrus
- BRONS: 7%. Donker abdijbier, redelijk zoete afdronk.
- ZOETHOUT-CARAMEL niet echt gesmaakt door de proevers
- GOUD: 8,7%. Zeer lekker terrasbiertje, tripelbier,
gekruid met koriander en appelsienzoet.
De Saison en de Goud kwamen
bij de meeste proevers als besten uit de smaakproef.
Tip: gooi bier (of wijn)
nooit weg. Zelfs als het vervallen is eerst proeven en als het niet meer te
drinken is kan je er nog altijd een sausje van maken!!!
Longfellow.



|