Inhoud blog
  • Kerst- & Nieuwjaarswensen
  • DROPPING 2024
  • DIGITALE MUTTERDS 2024 - 2025
  • KWB: een beetje geschiedenis
  • MTB - TOERTOCHT - KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Het enige echte Logo
  • Kwb-Wijchmaal bestaat 70 jaar.
  • Ledenmis Kwb-Wijchmaal in het teken van 70 jaar Kwb in Wijchmaal
  • FFZT KWB-WIJCHMAAL 2024
  • KOOKLESSEN KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Fijne Feestdagen
  • DROPPING 2023
  • Digitale Mutterds 2023 - 2024
  • BBQ met Prijsuitreiking FFZT 2023
  • Digitale Mutterds 2022 - 2023
  • Bowling van 24 januari 2023
  • Kooklessen maart 2023
  • Kwb Overdag bestaat 30 jaar & Driekoningen feest
  • KWB-Overdag op bezoek in brouwerij Remise in Koersel
  • Sinterklaas en Zwarte Piet op bezoek in Den Tichel na het bowlen
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    KWB WIJCHMAAL
    Blog voor Kwb Wijchmaal
    KWB EENSGEZIND
    02-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. KWB-Overdag – Bezoek aan huisbrouwerij ’t Aerts Paradijs

    Dertig tot vijfendertig personen is het maximum wat we aankunnen had Jos Aerts, alias Jos van Jetteke vanne Keuning tegen Maria gezegd. Met 32 deelnemers zaten we dus goed om kennis te maken met vijf verschillende bieren van  ’t Aerts Paradijs.

    ’t Aerts Paradijs is gelegen in Koersel in de Vurtenseschansweg en het is daar dat we ontvangen werden door Jos en zijn echtgenote Paula. Ze wonen daar sinds 1993. Jos droomde van een stuk grond met een boomgaard, zoals vroeger bij hem thuis, en die werd dus aangelegd. De pastoor was eens op bezoek en die vond het daar het aards paradijs, vandaar de naam dus met een beetje woordspeling.

    Jos is ooit begonnen met fruitwijnen, maar dat was geen succes. Hij ging met 4 anderen een bierbrouwcursus volgen in Vliermaalroot, daar kon je ook privé bieren brouwen. Elk jaar maakten ze 4 à 5 brouwsels van telkens 150 liter. Dan moesten er smaken gekozen worden. Op internet werd er gekeken naar bieren als Chimay en Orval. Ze gingen iets donkers maken met eigen kruiden. Buiten de standaardbieren maakten ze ieder eigen brouwsels.

    Toen ze 25 jaar getrouwd waren werd er een feestje gegeven. De schoonvader van één der zonen was traiteur en stelde voor iets met kaas en bier te doen. Bij onze bieren zochten we de gepaste kazen.

    De bieren worden op artisanale wijze gebrouwen.  In tegenstelling tot commerciële bieren zal de smaak, karakter, kleur en zelfs de schuimkraag van brouwsel tot brouwsel lichtjes verschillen. 
    Met uitzondering van de kriek, worden  enkel de basis ingrediënten, granen (mouten, vlokken,…) hoppen, water, kruiden en gist gebruikt.  
    De ingrediënten worden verwerkt zoals ze worden aangekocht. Omdat het om natuurlijke grondstoffen gaat,  zullen ze variëren van oogst tot oogst.  Wij voegen geen additieven toe om deze variaties te compenseren. 
    Ook het maken  van het kriekenbier gebeurt enkel met  gisting van echte krieken zonder toevoeging van siropen of smaken.
    Omwille van de toevoeging van kruiden zijn deze bieren niet gebrouwen volgens  het zogenaamde “Reinheitsgebot”  waar de toevoeging van kruiden niet is toegestaan.
    De bieren worden ongefilterd en niet gepasteuriseerd op ambachtelijke wijze gebotteld.
    Om deze reden evolueren deze bieren in tijd en zal een rusttijd van ½ tot een jaar een positieve smaakevolutie geven.   In principe zijn de bieren tot 2 jaar na het bottelen houdbaar. Bieren voorbij de houdbaarheidsdatum zijn daarom niet slecht, maar kunnen wat aan smaak en karakter verloren hebben.  Maar ook het tegendeel kan gebeuren… Dus proef vooraleer je de inhoud in de gootsteen weg laat lopen. 
    Ook het koolzuurgehalte en dus ook de schuimkraag  hebben  geen stabiel karakter, maar dat maakt onze ambachtelijke bieren uniek.  
    Doordat het bier ongefilterd is, zal er zich op de bodem een gistlaag afzetten. Daarom  dien je de flessen steeds rechtop te bewaren.  Ook na transport laat je best de flessen enkele dagen rechtop rusten. Als je voorzichtig inschenkt zal de gistbodem in de fles blijven; je bier blijft dan helder.  Je mag de gist bij het uitschenken mee oproeren, maar dit geeft een andere smaak aan het bier. De biergist bevat vitamine B12 en bevordert de darmflora.

    De bieren worden gebrouwen in inox ketels. De ketel van 300 liter is dubbelwandig en wordt met propaan verwarmd. Deze wordt gebruikt als maischketel en om te filteren. De kookketel (200 liter), ook op gas verwarmd, wordt gebruikt om het spoelwater op te warmen en na het filteren het bier te koken. Verder is er nog een wachtkuip van 150 liter waarin het spoelwater wordt opgeslagen om te gebruiken bij het filteren. Alle materialen zijn her en der verzameld (o.a. in Duitsland van wijnbottelaars) wat deze brouwerij vrij uniek maakt.

    Het alcoholpercentage wordt bepaald door het aantal toegevoegde gemoute gerst. Voor lichte bieren is dat 30 kg., voor zwaarder bier 60 kg. (12%). Men kan daar niet oneindig in voortgaan, max. 12%, voor een hoger gehalte moet er bier bijgevoegd worden.

    Alles gebeurt op kleine schaal. Hier en daar is er een kleine bierhandel die hun bieren verkoopt en een keer of tien per jaar staan ze op een beurs. Er wordt 180 liter per keer gebrouwen.

    De bieren:

    • KRIEK : 6,3% deze heeft niet de smaak van die van Ter Dolen, die is zoeter. Ze vertrekken van tarwebier en daar komen de krieken bij. Per brouwsel van 180 liter wordt er 60 kilo krieken bijgevoegd. Dan 3 maanden rijpen en dan bottelen
    • SAISON: 7,2% - een kruidig blond bier met een hopbitterheid, aangename smaak, zomers biertje, citrus
    • BRONS: 7%. Donker abdijbier, redelijk zoete afdronk.
    • ZOETHOUT-CARAMEL – niet echt gesmaakt door de proevers
    • GOUD: 8,7%. Zeer lekker terrasbiertje, tripelbier, gekruid met koriander en appelsienzoet.

    De Saison en de Goud kwamen bij de meeste proevers als besten uit de smaakproef.

    Tip: gooi bier (of wijn) nooit weg. Zelfs als het vervallen is eerst proeven en als het niet meer te drinken is kan je er nog altijd een sausje van maken!!!

                                                                                                   Longfellow.











    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs