Hoewel het de hele dag geregend had, trokken 45 vastbesloten droppers gewapend met de paraplu richting den Tichel. Waarschijnlijk verdienen we het wel, maar werkelijk, vanaf half acht is het de hele avond droog gebleven. Louis en Jos brachten ons in groepen van ongeveer 8 per busje naar de vertrekplaats. Je weet wel; die busjes die we van Eddy van Tucana gratis ter beschikking krijgen, waarvoor dank! Ergens op de Winner in Eksel werden we gelost voor een gezellig tochtje van 8.5 km. Nieuw dit jaar was dat Filip, die de tocht uitstippelde, een app geprogrammeerd had voor de Smartphone. Via de app Action Bound kon de eindbestemming gevonden worden door het volgen van een pijltje op je telefoon. Handig hé. Maar toch, omdat het al enkele dagen flink geregend had, lagen er verschillende diepe plassen water op het
parcours. Door geconcentreerd het pijltje te volgen, hebben sommigen
serieus natte voeten gekregen. Zonder veel kleerscheuren kwam ons groepje aan in de Gildenzaal St.-Sebastiaan in Lommel. Albert, Jos, Louis, Jos en Jean hadden intussen
voor lekker spek, bokes met kipkap en wat drankjes gezorgd. Iedereen was netjes op tijd binnen; wat wil zeggen dat er niemand verloren gelopen was. Op naar de volgende.
Dinsdag 17
december 2019: 35 Overdaggers bezoeken in Opitter de brouwerij. En wie weet
niet dat dit de brouwerij van Cornelissen is en waar ze het bekende Ops-ale en
de Pax Pils brouwen.
Een
beetje geschiedenis De exacte
stichtingsdatum is niet gekend. De familie Vissers is de stichter van brouwerij
Sint-Jozef begin 19de eeuw.
Johannes Vissers was burgemeester van Opitter en bezat in het centrum een groot
herenhuis met stallingen en een brouwerij.
Dochter Sophia Carolina huwde met Joseph Cornelissen. Uit hun huwelijk sproten
3 zonen: Jozef, Jaak en Leo.
Jozef begon een limonade fabriek, Leo een bottelarij en Jaak werd de brouwer.
In 1934-1935 werd er een nieuwe fabriek gebouwd. En zo kon de Ops-ale en Pax
Pils reeds in 1937 het levenslicht zien.
Eind de jaren 1940 neemt Jaak de fabriek over van zijn broers.
Jaak heeft twee zonen: Jan en Leo.
In 1980 wordt Jef Cornelissen de eigenaar en neemt de fabriek een sterke
uitbreiding.
In 2004 komt Jef Cornelissen junior voltijds in het bedrijf en wordt in 2013 de
CEO. Met fierheid spreken ze over de JC-toren die uitkijkt over gans Opitter.
Sinds 2015 is het niet meer brouwerij Sint-Jozef maar wel brouwerij
Cornelissen.
De
rondleiding Omdat wij zo talrijk
waren, werden wij opgedeeld in twee groepen. Groep 1 mocht naarhet bovenzaaltje voor de degustatie en twee
korte filmpjes over het bedrijf terwijl groep 2 de rondleiding kreeg van een
deskundige gids. Na een uur werden de rollen omgedraaid.
Benodigdheden
om bier te brouwen. Water, gerst, mout
en hop.
Om één liter bier te brouwen heeft men 7 liter water nodig. Dit wordt opgepompt
op een diepte van 180 meter: zeer helder en zuiver.
Gerst wordt mout in de mouterij. Dit wordt aangevoerd. Het labo neemt telkens
stalen opdat de aangevoerde mout van beste kwaliteit moet zijn. Van de hop
bestaan er wel een 7-tal soorten. Deze geeft aan het bier weinig of meer
bitterheid. Daarnaast kunnen er nog kruiden aan toegevoegd worden.
Het hele proces duurt 4 uur van doorkoken, naar afkoelen, naar rijpen. Zo
kunnen ze per werkdag twee brouwsels maken van 6000 liter. Belangrijk is dat
bij elke stap voldoende controle aanwezig is. Want meten is weten, want wie het
niet doet, doet het niet goed.
De originele koperen ketels zijn aan de binnenkant van inox makelij.
Restafval zoals draf wordt bestemd als veevoeder en wordt aan boeren verkocht.
Omzet op jaarbasis Er wordt om en bij de 50 000 hectoliter bier gebrouwen. Het
streefcijfer is naar 75 000 hectoliter te gaan.
Daarom is er ook een grote uitvoer naar het buitenlandzoals Rusland, China, Mexico, Laos, Cambodja,
Oekraïne, noodzakelijk
De vaten voor het buitenland zijn uit een soort kunststof gemaakt. Ze komen
niet terug naar afzender maar kunnen ter plaatse gerecycleerd worden. De bottelarij Heel belangrijk is het reinigen van de teruggekomen flesjes en tonnen. Het
spoelen van de flesjes gebeurt in 3 stadia: op 70°, 40° en 20° met constante
controle naar de zuiverheid en de gaafheid van het flesje.
Nadien worden ze gevuld aan 12 000 flesjes per uur met de juiste kroonkurk
en etiket erop.
Ook de tonnen van 50 en 30 l worden zo gereinigd.
Momenteel zijn er ook tonnen van 20 liter in de handel.
Ook brachten
wij een bezoek aan de koolzuurgastoren, de koelers, en het
waterzuiveringsstation ter plaatse. Per uur kon men 7 m³ zuiveren alvorens het
in de Itterbeek als zuiver water geloodst werd.
Toekomstperspectieven In het historisch pand waar vroeger gebrouwen werd wil men een belevings-en
bezoekerscentrum oprichten waar bezoekers kunnen genieten van de 17
verschillende bieren die hier gebrouwen worden.
We noemen er maar enkele: Opsale, Pax Pils, Bosbier, Limburgse Witte Rosé en
Citroen en de enig echte Limburgse Witte, Bokkereyer, Herkenrode Cister,
Kerkenrode Vesper, Herkenrode Noctis, Kriekenbier, Sint-Gummarus Tripel en
Dubbel. Daarnaast hebben ze ook nog het Itters Bruin, tafelbier van goede
smaak.
Bij het verlaten van de degustatieruimte werd ik getroffen door twee spreuken
die boven de deur hingen:
In de hemel is er geen bier, daarom drinken wij het hier.
Indien ik het konne, ik dronk n hele tonne.
Met een
dankwoordje naar de gidsen, werdde
namiddag in Opitter afgesloten.
Maar in Den Tichel werd er nog meer dan één woordje gepalaverd. voor De Mutterd vanuit Opitter,
reporter leo
Onze eerste bowlingnamiddag van dit werkjaar in de Fit
Lounge in Oudsbergen was goed voor 15 bowlers, 8 kaarters en 3 wandelaars.
De wandelaars (Fons, Roger en Janneke) lopen altijd
hetzelfde parcours richting Meeuwen dorp, iets drinken, over de markt en terug.
De kaarters (Martha, Marie-Louise, Rita en Louis, Alice,
Lucienne, Mene en Josée) spelen ook altijd hetzelfde spelletje nl. jokeren en
nog altijd voor de rosse centjes. Zouden ze binnenkort ook beginnen met
inzetten van 5 of 10 cent???
De bowlingers (de namen zien jullie op de fotos
behalve de eerste groep en die namen geef ik zo door) werden in drie groepen
verdeeld. De sterkeren (Mon, Henri, Christ, André, Julien en Lode), de
ladies en de minder sterkeren. Roger en Ber werden ingedeeld bij de minder
sterkeren omdat de groep van de sterkeren anders te groot werd. Er staat wel de
sterkeren, maar bij de minder sterkeren was er deze keer een hele sterke, nl.
Jaak Luys met 359 punten. Jaak gooide zijn tegenstanders om de oren met strikes
en spares dat het een lieve lust was. Dan volgde Mon Cuypers bij de sterkeren
met 351 punten en als derde Ber Saenen (weer bij de minder sterkeren) met 342
punten. Bij de dames zagen we Annie Hermans winnen met 316 punten, ze legde de
mannen het vuur aan de schenen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de
kanonnen een mindere dag hadden en de anderen misschien iets meer geluk.
Aan het einde van de dag waren ze weer allemaal
tevreden, een leuke namiddag met gezonde ontspanning en een goeie babbel met de
anderen en zo keerde iedereen tevreden huiswaarts, alleen jammer dat er geen
jenever meer was
Oh ja en Sinterklaas, Nicodemus en Piet waren dit
jaar niet van de partij omdat ze een te druk programma moesten afwerken. Hij
zal weer oververmoeid zijn als die periode achter de rug is
Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het
vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en
verspreidt zich razendsnel. Vooral als er s nachts brand uitbreekt, is het risico
om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een
eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom
verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in
(huur)woningen.
Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of
verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal
verplichtingen over het plaatsen van rookmelders.
Vanaf 1 januari 2020 gelden deze
verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.
Welke zijn de Vlaamse rookmeldersverplichtingen? Aan welke criteria
moeten rookmelders beantwoorden? Hoe een rookmelder installeren?
Op al deze vragen krijgen we een antwoord door een deskundige van de Brandweer van Bree op
woensdag 27 november 2019 om 20 uur in lokaal 1 van Den Tichel.
19 november
2019: 31 Overdaggers mochten bij de firma FJA Oeyen in de Asstraat 2 in Mol een
bezoek brengen. Een zonnige namiddag in vergelijking met de dag voordien.
We werden verwacht want bij aankomst was koffie, thee en koek reeds voorzien.
Omdat de groep zo groot was , werd hij in twee gedeeld. De eerste groep kreeg
eerst de uitleg in de grote winkel, de andere groep mocht de atelier
ondertussen bezoeken. Nadien omgekeerd.
Een beetje geschiedenis FJA Oeyen is een familiebedrijf. FJA staat voor Frans, Jozef, Albert
Oeyen. Het was de grootvader van onze gids.
Hij was kleermaker van beroep. Maar tijdens WO II werd hij als kleermaker
tewerkgesteld in Duitsland. Het is hier dat hij kennis maakte met dons.
Na zijn ontsnapping keerde hij terug naar België. Ondertussen had de confectie
van klederen zijn intrede gedaan en was met het beroep van kleermaker niet veel
meer te verdienen. Hij waagde het erop om met dons in al zijn facetten te
beginnen. Oorspronkelijk verkocht hij alles particulier. En het sloeg aan.
Nu is de vierde generatie reeds actief in het bedrijf waar handgemaakte
dekbedden van topkwaliteit worden gemaakt.
Wat is
dons en vanwaar komt het? Dons komt van
ganzen die op een diervriendelijke manier in koude streken (Oostenrijk) gekweekt
worden met vrije uitloop. Een dier beschermt zich tegen de koude door meer dons
en veren op het lichaam aan te maken. Tussen dons en veren ontstaat een ideale
luchtlaag die isolerend optreedt. Deze dieren mogen maar één keer in hun leven
van die dons ontdaan worden.
De dons komt aan in grote zakken met een gewicht afhankelijk van het soort
dons.
Een zak met zuivere dons van 4 kg heeft al een vrij groot volume.
In het magazijn worden al de verschillende zakken opgeslagen.
Vijf
soorten dons Om goed het
onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten gaf de firmahaar namen van hemellichamen. Vroeger waren
het namen van sterren.
Zo spreekt men van:
Mars, Venus en Pluto: het zijn alle drie een mengeling van dons en veertjes.
Het voelt ook zwaarder aan. De levensduurte is beperkt tot ongeveer 7 à 8 jaar.
Neptunus daarentegen bestaat bijna uitsluitend uit dons en Jupiter is volledig
echte dons. Deze dons gaat levenslang mee.
Natuurlijk dat het prijskaartje ook hier afhankelijk van is.
In het
atelier Vier naaisters
zijn elke dag bezigom de overtrekken op
vraag van de klant eerst op maat te knippen, aan elkaar te stikken en in een
later stadium te vullen met de gewenste dons. Voor één donsdeken is er ongeveer
800 g donsnodig.
De tekening op de overtrekken hangt af van de klant: ofwel allemaal vierkantjes
ofwel langwerpige banen in rechthoek vorm.
Ook de kleur van de overtrekken wit, met
tekening of bloemen is klantgericht. De overtrekken kunnen zuiver katoen zijn of katoen/kasjmier (wol). Dit laatste
is wel duurder.
Wassen
van donsdekens Klanten kunnen
hun donsdekenin het bedrijf afgeven om
te laten wassen.
Hoe gebeurt dit?
De deken wordt losgemaakt, het dons wordt eruit gehaald en in een bak
verzameld.
Volgende stap:het dons wordt verzameld
in zakken, wordt dan van de nodige etiketten voorzien, naar de wasmachine
gebracht, uitgeschud, ontward, klant per klant apart gewassen met water en zeep
op de juiste temperatuur, gezwierd, ontward, gedroogd en met een vulmachine in
de verschillende compartimenten geblazen en terug dicht gestikt.
Prijzen Deze zijn
afhankelijk van de grootte, het soort dons als vulmiddel, de kwaliteit van de
overtrek, kortom van de vraag van de klant.
Het wassen varieert rond de 200 à 300 (2-persoonsdeken) naargelang er veel of
weinig moet bijgevuld worden.
Alles wordt aan huis afgehaald en teruggebracht indien gewenst.
In de
winkel Niet enkel
donsdekens vervaardigen zij. Ook hoofdkussens, bedlinnen, matrasbeschermers,... zijn
opgenomen in hun verkoop. Zij zijn fier op hun artisanaal maatwerk, lokale productie in plaats van
massaconsumptie, duurzaamheid, diervriendelijkheid.
Tenslotte
Traditie en nieuwe inzichten worden hier in dit bedrijf wonderlijk met elkaar
verzoend.
Twee vestigingen: Asstraat 2 in Mol en Orgelstraat 5 in Antwerpen.
Dat een goede donsdeken mag bijdragen tot een heerlijke nachtrust.
KWB-Overdag op bezoek bij chocolatier Visser in Meeuwen
Dinsdag 5
november 2019: een zeer ruime groep
wel 50 Overdaggers - op stap naar Meeuwen of moeten wij Oudsbergen schrijven.
Er was een bezoek gepland bij Visser, een chocolatier in de Hoogstraat.
Bij t binnenkomen wat kregen we ook anders: een praline.
In het zaaltje achteraan werden wij welkom geheten door de eigenares. Met
koffie en vlaai werd de namiddag ingezet.
Visser in Meeuwen is reeds een zevental jaren bezig op de plaats waar vroeger
een bakkerij was gevestigd.
Van
cacaoboom tot chocolade Vooreerst dient
gezegd dat de cacaoboom een schaduwboom is. Hij gedijt niet goed in volle zon. We vinden deze bomen rond de evenaar waar
temperatuur, neerslag en vruchtbare
grond meer dan aanwezig zijn. Tanzania
is één van de grootste producenten. De boom kan tot wel 50 jaar oud en tot 10
meter hoog worden met een matig dikke stam.
Als hij 4 jaar oud is begint hij pas te bloeien. Duizenden witte of roze
bloemen bloeien op de stam. Slechts 5% geven een vrucht. De boom bloeit bijna
het hele jaar door en geeft per boom 30 à 40 vruchten. Ze hebben de vorm van
een langwerpige meloen en zijn 15 à 30 cm lang.
Er kan tweemaal per jaar geoogst worden. Dit gebeurt enkel handmatig met een
soort kapmes.
Enkele dag worden de vruchten op stokken gehangen om verder af te rijpen. Daarna
worden de vruchten opengebroken. In één vrucht vind je 40 à 50 bonen die elk om
en bij 1 g wegen.
Na fermentatie (gisten van vruchtvlees en bonen) gedurende een zevental dagen
veranderen de bonen van kleur: van paars naar bruin. Deze bonen worden daarna
in de zon gedroogd gedurende een zestal dagen. Meerdere keren per dag moeten ze
gekeerd worden opdat ze aan iedere zijde droog zijn. Nu zijn ze klaar om
vervoerd te worden voor verdere verwerking. Dit gebeurt allemaal in jute
zakken.
Verwerking Door een vrij
ingewikkeld procedé wordt uit de bonen de cacaoboter gescheiden uit de
cacaomassa. De overige massa wordt gezeefd, gemalen, gekneed en dan geperst tot
fijn poeder. Dit is dan de door ons gekende cacaopoeder die wij in de keuken
gebruiken.
Chocolade is de juiste verhouding van cacaomassa, boter en poeder.
Dit is juist de kunst van de chocolatier.
Om 1 kg chocolade te verkrijgen heb je om en bij de 300 bonen nodig.
Nederland is de grootste verwerker van de cacaobonen.
Belgische chocolade is bekend om zijn fijnheid en het wegsmelten op de tong.
Chocolade
in allerlei vormen Chocolade vind
je in allerlei vormen, grootte en dikte. Je kan het u niet voorstellen: een
bus, een paashaas, een hart, hoefijzer, schuifpasser, hamer, verfborstel, allerlei
relatiegeschenken met foto op van één of meerdere personen. (tot maximum een
A4), relatiegeschenken met de naam van de firma er op, enz
Wat je wel moet hebben is een mal. De twee helften moeten na het harden van de
chocolade kunnen losgekoppeld worden en aan de onderkant open zijn.
Een voorbeeld: een mal van een sinterklaas: een eerste keer vloeibare chocolade
laten inlopen, de overtollige chocolade laten uitlopen, laten trillen op de
triltafel om luchtgaatjes in het afgewerkte product te vermijden, harden in de
koeling, een tweede maal vullen, de overtollige chocolade laten weglopen en
weerom laten trillen en harden in de koeling.
De twee helften voorzichtig loskoppelen en de sinterklaas is klaar . Hij kan nuverkocht of opgegeten worden.
Wil je een aangeboden tekening in chocolade laten gieten vraagt dit veel
handwerk.
Chocolade
in allerlei kleuren en smaken De smaak hangt
vaak af van de hoeveelheid cacaopoeder dat in het vloeibare mengsel wordt
toegevoegd.
Om gekleurde chocolade te bekomen dienen er kleurstoffen aan toegevoegd te
worden. De voedselinspectie kijktheel
strengtoe op algemene hygiëne en de
gebruikte grondstoffen.
Nevenactiviteiten
van Visser Kinderfeestjes,
workshops, geleide bezoeken, vrijgezellenfeesten, verjaardagen, vieringen in de
vereniging, personeelsfeesten, teambuildings, enz.. kunnen hier ter plaatse
georganiseerd worden.
De prijs is afhankelijk van de aanvrager.
En
pralines dan In Nederland
zijn er vier vestigingen van Visser. Wekelijks worden verse pralines
aangevoerd.
Pralines blijven sowieso 3 à 4 maanden houdbaar.
Als ze van onder uitgezakt zijn, zijn ze best niet meerte consumeren.
Pralines worden best niet in de frigo bewaard, gewoon op kamertemperatuur.
Pralines maken vergt zeer veel handenarbeid.
Om te eindigen
Ik denk nu spontaan aan een Latijns spreekwoord: De gustibus et
coloribus et mulieribus non disputandum.( Over smaken, kleuren en vrouwen valt
niet te discussiëren).
Bij de nababbel in Den Tichel waren er heel wat vrienden die dit beaamden.
Dinsdag 22
oktober 2019: 35 overdaggers reizen per auto naar Hasselt om de Japanse Tuin,
een verlengstuk van het Kapermolenpark, te gaan bezoeken.
Nu toch wel iets heel speciaals. Even voor Allerheiligen heeft daar jaarlijks
het chrysantenfestival( kikumatsuri) plaats.
Een
beetje achtergrond over het ontstaan.
Een veertigtal jaren
geleden zochten grote steden naar een andere stad in het buitenland om mee te
verbroederen.
Zo zocht ook Hasselt naar een stad om de wederzijdse cultuur met elkaar te
delen. Zo kwam men bij de Japanse stad Itami, een stad met driemaal zoveel
inwoners als Hasselt. De achterliggende ideeën waren daarbij : wie weet brengt
het werkgelegenheid mee door investeringen van Japanse bedrijven hier in
Limburg.
Uiteindelijk heeft het geen extra werkgelegenheid opgebracht.
In 1985 werd het vriendschapscharter ondertekend.
De toenmalige burgemeesters zowel van Hasselt als van Itami deelden geschenken
uit.
De stad Hasselt schonk aan Itami een torenbeiaard. Dit was in Japan helemaal
niet bekend.
Itami investeerde in een Japanse tuin. Zij zochten partners in bedrijven zowel
in Japan als in België. Daarnaast kon men nog rekenen op Europese steun om dit
alles te kunnen realiseren. De kostprijs voor deze realisatie bedroeg 140
miljoen BEF.
De tuin
zelf.
De Japanse Tuin is
de grootste in Europa: 2,5 ha groot.
Het is een ontwerp van Inoue Takuyuki.
Deze persoon kwam naar ons land en trof er een groot weiland aan met enkele
bomen in. De bomen in goede conditie werden behouden.
Nu kon hij beginnen met zijn ideeën uit te werken.
Op 20 november 1992 werd de tuin plechtig geopend na 250 werkdagen.
Welke
zijn de Japanse ideeên bij uitstek?
-Japanners willen
steeds de indruk wekken dat iets steeds groter willen laten zien dan het in
werkelijkheid is;
-nergens zal je een rechte weg vinden;
Kronkelige paadjes vind je doorheen de ganse tuin.
Om je doen rond te kijken ontwierp de architect een zig-zag-brug.
- zij willen de eeuwigheid benadrukken: water, rots, mos,
Daarom voerden ze rotsblokken aan. Eerst ging men op zoek in de Ardennen maar
daar vond de architect niet zijn vooropgestelde blokken qua vorm en kleur. Zo
vond men ze wel in Oostenrijk. De zwaarste rots woog 15 ton maar de meeste
waren tussen de 3 à 4 ton. Ze moesten wel perfect zijn
-de zintuigenlaten werken is bij hen
primordiaal: voelen, tasten, luisteren, zien,
- ze willen het leven in al zijn vormen steeds benadrukken;
-Japanners spelen graag in op het gevoel van een mens doorheen al de seizoenen.
-Zij houden graag van massas: bv. 1500 irissen en plaatsen heel veel in
groepjes van drie;
-hun keuze gaat uit naar naaldbomen. Alleen de horizontale en opwaartse takken
worden behouden.
Wat
bezochten wij nog?
-het ceremoniehuis
waar de theeceremonie plaats heeft. Zo een ceremonie kon weltwee à drie uur duren met heel veel rituelen.
Opvallend is ook dat heel het meubilair zeer sober wordt gehouden. Dit in
tegenstelling met de Chinese cultuur die van tierlantijntjes houdt.
Dit huis werd volledig in Japan gemaakt en dan naar België gebracht.
Prijskaartje: 1 miljoen euro.
-de picknickruimte waar alleen het meest essentiële staat
-de vijver met de honderden kois. Eén koi kan wel tot 500 kosten.
In Japan worden er wedstrijden georganiseerd voor de mooiste koi.
-het Shintotempeltje.
Dit is te vergelijken met onze kapelletjes die je in ieder dorp vindt.
Aan zo een tempeltje klap je eerst in de handen en maakt dan een diepe
hoofdbuiging. De shintogodsdienst houdt van veel goden.
-de vredesklok: door België geschonken naar aanleiding van 150 jaar
diplomatieke betrekkingen met ons land.
-het theehuisje waar alles weer heel sober was: de deur was een luik van een
halve meter bij een halve meter.
Na bijna
twee uur zat ons bezoek erop.
De rondleiding was ongeveer 1,5 km lang.
De moeite waard om dit alles gezien te hebben.
Weer een bezoek om u tegen te zeggen.
En zo kijken wij weer uit naar onze volgende activiteit van dit werkjaar.
KWB-Overdag op bezoek bij MDL-Euregio in Maasmechelen
Voor het
tweede bezoek van het nieuwe werkjaar verplaatsten de KWB-Overdaggers zich naar
Maasmechelen, Industrie-laan 87, een nieuw en mooi verzorgd bedrijf.
Omdat de ontvangstruimte eerder aan de kleine kant is moesten wij op voorhand de
mogelijke bezoekers opdelen in twee groepen: een eerste groep op 1 oktober en
een tweede groep een week later op 8 oktober.
We werden om 15 uur welkom geheten door Emile, de zoon, werkzaam in het
bedrijf.
Wat voor
een bedrijf is MDL? MDL-Euregio is een
innoverende onderneming gespecialiseerd in productie en herstelling van alle
mogelijk kunstgebitten en afgeleide vormen ervan.
De klanten zijn voornamelijk tandartsen, die de producten bij MDL-Euregio
bestellen. Het bedrijf werkt ook voor kaakchirurgen, ziekenhuizen rust- en
verzorgingstehuizen.
Andere tandtechnische labos doen voor specifieke bewerkingen eveneens beroep
op hun vaardigheden en technische kunde.
Een
beetje historiek Het tandtechnisch
bedrijf werd in 1976 gesticht door Maurice Roumans.
Op dat moment had hij als tandtechnicus al heel wat ervaring opgedaan in
Nederland en Duitsland, die destijds de best beschikbare technieken en
producten voor tandprothesen en implantaten ontwikkelden en commercialiseerden.
Door de licentie op deze buitenlandse kennis en materialen aan te kopen stond
MDL-Euregio al van bij de start aan de top in België. De technieken werden
verfijnd volgens eigen inzichten en werd het productengamma gevoelig
uitgebreid.
De éénmanszaak groeide op korte tijd uit naar een internationaal gerespecteerde
KMO met momenteel rond de 40 werknemers.
Om de producten van en naar de tandartsen te vervoeren werd gestart met een
eigen koerierdienst. Momenteel zijn er 6 autos beschikbaar . Tweemaal per dag
doen de bodes hun ronde, ieder in hun eigen regio.
In 1988 werd de structuur van MDL-Euregio omgevormd tot een naamloze
vennootschap.
Het management werd versterkt met Hilde Wahlen, de echtgenote van
stichter-zaakvoerder Maurice Roumans. Ook Emile en Edith, twee van de drie
kinderen van het echtpaar gingen na hun studies aan de slag in het bedrijf.
Sinds 2006 is het labo van MDL-Euregio verhuisd naar een gloednieuw bedrijf in
de industriezone Mane Borne in Maasmechelen.
Het
bezoek aan het labo De 23 Overdaggers
werden opgedeeld in twee groepen: een eerste groep bezocht de afdeling van de
losse prothesen onder leiding van Emile, de andere groep bezocht dan de
afdeling vaste prothesen zoals implantaten onder leiding van Edith. Na een drie
kwartier werd gewisseld van groep.
Afdeling losse prothesen: De tandarts maakt een digitale of analoge afdruk
(siliconenmal) van de mond van een patiënt, waarmee MDL-Euregio een
simulatiemodel maakt in gips om dan uiteindelijk de prothese definitief te
vervaardigen. Eer een kunstgebit klaar is moet dit door veel vaardige handen.
Iedere werknemer heeft zijn specifieke specialiteit.
Wat ons opviel was dat het vervaardigen van een kunstgebit enorm precisiewerk
vereist. Kunstgebitten bestaan in allerlei vormen, kleuren en grondstof.
In de afdeling van de vaste prothesen konden wij zien welke mogelijkhedenimplantaten wel hadden. Dit is natuurlijk een
stukje duurder.
Wel moet hier vermeld worden dat implantaten ruim drie maanden tijd nodig
hebben om in te groeien. Soms is dit zelfs een half jaar.
Belangrijk ook hier is meten is weten .
De
powerpointpresentatie Bewust werd na
anderhalf uur de powerpointpresentatie na het bezoek aan het labo pas gepresenteerd.
Heel veel was nu overduidelijk omdat wij het hele proces in het labo van zeer
dichtbij en mede dank zij de deskundige uitleg van de gidsen als van de
werknemers hadden kunnen volgen.
Nadien konden er vragen gesteld worden.
En de
toekomst! In de toekomst zal
de tandarts een film kunnen maken van de mond met behulp van een mondscanner en
doorsturen naar het bedrijf. Momenteel is dit nog een vrij kostelijke
aangelegenheid.
Het was wel
kwart over vijf eer wij het bedrijf verlieten.
Samengevat: leerrijk, inhoudsvol, aangenaam, goede ontvangst. Een bezoek om u
tegen te zeggen
Dinsdag 17
september 2019: 60 Overdaggers begeven zich naar de hondenschool in Meeuwen om
er samen een nieuw werkjaar op te starten.
De weergoden waren ons goedgezind. Een tiental fietsers deden de verplaatsing
per fiets. Zalig met zo een weer te kunnen fietsen hoorden wij bij aankomst.
De anderen kozen de gemakkelijkere weg namelijk met de auto.
Iedereen werd welkom geheten door de trekkersploeg die voor deze gelegenheid
versierde schoenen hadden aangetrokken.
Waarom dan
wel?
We hebben de goede gewoonte elk jaar in het teken te stellen van een bepaald
jaarthema. Na het voorbije thema En de boom hij groeit verder werd dit
werkjaar gekozen voor Stappen zetten naar KWB-Overdag.
Daarom die versierde schoenen.
Maar dat was
nog niet alles: in zes verschillende dozen was de voetafdruk van iemand van de
trekkersploeggegrift. Wat was nu de
opdracht?
Kijk en raad welke doos hoort bij een persoon van de trekkersploeg en noteer uw
antwoord op een papieren voetafdruk.
Geen sinecure achteraf bekeken. Niemand had de zes namen in de juiste volgorde
staan. Niet erg. Zij die er vier van de zes juist hadden werden bedacht met een
vouwmeter, gesponsord door onze trouwe Overdagger Jef.
Terwijl
iedereen daar met volle aandacht mee bezig was had Staaf het welkomwoord al
uitgesproken. Stijn en Marie-Louise en Marc werden speciaal
vernoemd omdat ze onze rangen zijn komen versterken.
Jaklien en Leo lichtten alternerend het jaarthema wat meer toe.
Waar
iedereen het meest naar uitkeek was : Welke bezoeken of activiteiten staan
dit werkjaar op het programma?
Dank zij een puike powepointpresentatie, gebracht door Guido, werd elk bezoek
of activiteit toegelicht door Maria.
En dan werd de prachtige kalender uitgedeeld. Bedankt aan de ontwerpster.
De culinair verantwoordelijken - wij noemen ze onze kookmoeders - verrasten ons
met een meer dan prachtig uitziende maar vooral lekkere koude schotel.
Bedankt dames, dat was weer eens af .
KWB-Overdag doet op regelmatige tijdstippen aan
geheugentraining .
Een quizje van een 20-tal vragen werd ons voorgeschoteld. Het was soms diep
putten in ons brein maar we geraakten er wel uit, de ene al wat beter dan de
andere groep.
Swa mocht de concrete afspraken - opdat alles vlot zou verlopen - nog even herhalen. Dit komt elk jaar even aan
bod.
Rond de klok van zes uur dacht iedereen aan : Oost west, thuis best.
Tevreden, gepakt en gezakt met de nieuwe jaarkalender, gaan wij met zijn allen
een nieuw werkjaar tegemoet: het 27e.
Wij hopen jullie op veel van onze activiteiten te mogen begroeten. voor de Mutterd vanuit Meeuwen, reporter Leo
Als eerste activiteit van het nieuwe werkjaar
is de fietsfotozoektocht steeds een succes. Ook dit jaar had Filip een tocht
van ongeveer 32 km uitgestippeld. Op dit parcours moesten 31 voorwerpen of
deeltjes van een gebouw gevonden worden aan de hand van 31 fotos.
Hoewel er tientallen mensen de tocht gereden
hebben, kwamen er slechts 36 formulieren binnen, van 23 volwassenen en 13
kinderen. Waarschijnlijk komt dit door het feit dat je aanwezig hoort te zijn
bij de prijsuitreiking wil je iets winnen. Of veel mensen doen de tocht louter
voor de fun in plaats van er een wedstrijd in te zien.
Er was ook dit jaar weer een kinderfietstocht.
Jill, Mirco, Jurre en Kaat reden mee en waren aanwezig tijdens de uitreiking.
Ze kregen ieder een cadeaubon. Bij de volwassen deelnemers was het iets
moeilijker, zij hoorden nog een schiftingsvraag op te lossen.
Deze keer moest er geschat worden hoeveel
kilometer een trackable afgelegd had. Een trackable is een voorwerp uit een
geo cache waar de afstand in code opstaat die het afgelegd heeft van cache naar
cache. Filip vond hem in Monschau. Omdat het toch moeilijk is om enig idee te
hebben van zon afstand werd er een tip gegeven: het was een getal van 5
cijfers .?
De afgelegde afstand bleek 48604 km te zijn
Met een verschil van 15271 km was Josée Vanbuel er het 3de dichtste
bij, met 10543 km verschil kwam Willy Schepers op nummer 2 en met 4804 km waren Dominique
Ceyssens en Alice de winnaars. Proficiat aan allen!!
Uiteraard werd er ookKubb gespeeld, maar met de tropische
temperatuur die dag op een iets lager pitje.
Onze KWBers zijn natuurlijk altijd te vinden
voor een barbecue. Met een 45-tal schoven we aan om te genieten van de
heerlijke gerechten.
Ons nieuwe jaarprogramma is intussen ook
samengesteld. Het verschijnt in de Mutterd.
Hopend u ergens op de één of andere activiteit
te ontmoeten...