Ondanks de voorspellingen van slecht weer wat achteraf
juist bleek te zijn tekenden 44 van de 53 aangegeven overdaggers present om
de rit van +/- 50 km. naar Wellen (Herten) aan te vangen voor een nieuw
avontuur.
We werden in de nieuwe stoom-stroop-fabriek in de
onthaalbalie annex winkelruimte annex piepklein museum ontvangen door Raf
Bleus, de huidige stroopstoker, die een beetje de geschiedenis schetste van het
bedrijf. Hoe het van kleinschalig thuiswerken (begonnen in de kelder van de
ouderlijke woning) ging naar de Borgloonse stoomstroopfabriek waar ze weer
moesten vertrekken omdat deze site volledig gerenoveerd zou worden en dan niet
meer geschikt zou zijn om deze activiteit uit te oefenen naar deze nieuwe site
in Wellen.
De familie Bleus is sinds 1843 stroopstoker, thans is het
de zesde generatie, waarbij het basisrecept, een goed bewaard familiegeheim,
telkens werd doorgegeven van generatie op generatie. De kwaliteit van de stroop staat hoog in het
vaandel van deze familie en ze laten zich dan ook niet dwingen tot
massaproductie, want dat gaat ten nadele van de kwaliteit. In de nieuwe
stoomstroopfabriek in Wellen behouden ze het ambachtelijke werk maar wel met moderne
machines, allemaal door hen ontwikkeld. Dit omdat er slechts weinig
stoomstroopfabrieken overblijven en dat er dus geen productie van deze toestellen
is.
Haspengouw is
het hart van de fruitstreek in Limburg en het fruit ligt er bij wijze
van spreken voor het oprapen. Na een grondige wasbeurt worden de
koperen ketels telkens gevuld met peren en appelen (2 à 3000 kilo) met daarbovenop
een laag met andere vruchten afhankelijk van de stroopsmaak die ze
die dag
willen stoken. Dit
duurt ongeveer 2 uur. Het gekookt fruit
wordt uitgeperst in een grote verticale drukpers. Door de
hydraulische kracht wordt het sap gescheiden van de pulp. Het
ongefilterde sap gaat vervolgens door de centrifuge om het
volledig te zuiveren van fruitresidu. Het zuiver fruitsap wordt op
temperatuur overgepompt naar koperen indikketels om afgewerkt
te worden naar een hoger aantal graden, hetgeen ook een
unieke, voortreffelijke en krachtige smaak en een
onbeperkte houdbaarheid garandeert, zonder het gebruik van
enige bewaarmiddelen. Na het oxideren
wordt de stroop in een koelbak overgedragen zodat de pectines de stroop vaster
kunnen maken. Tenslotte koelt een warmtewisselaar de stroop af zodat ze nadien
in potjes gevuld kunnen worden. Voor dit laatste kan gebeuren dient de pectine-textuur
van de siroop gecontroleerd te worden. Elk kooksel is anders.
Er wordt met
echt fruit gewerkt (bij gebrek aan Belgisch fruit hebben ze zelfs ooit appels
uit Nieuw-Zeeland ingevoerd), niet met concentraten van fruit. Van 1000 kilo appelen
houden ze 100 kilo suikervrije siroop over. Van 1000 kilo peren houden ze 500
kilo stroop over door toevoeging van een beetje suiker. Ook de milieuwetgeving
speelt bij dit bedrijf een grote rol. De koperen ketels vergen veel onderhoud.
Na elke stookperiode moeten de ketels zuivergeschuurd worden met zeepsop
(anderhalf uur per ketel). Bij controle van het afvalwater bleek er te veel
koperbezinksel in te zitten, dus hadden ze de keuze: een zeer kostelijke
zuiveringsinstallatie installeren of minder koperen ketels gebruiken, daarom
hebben ze nu een RVS-ketel (50 à 60.000 euro) geplaatst die binnenkort in
werking zal treden.
Ondertussen
was de vader van Raf Bleus ook ter plaatse gekomen, een kranige zeventiger, 2
hersenbloedingen achter de rug, een man die jarenlang de kennis van zijn ouders
en grootouders heeft gebruikt en nu doorgegeven aan zijn zoon en een heel goede
babbelaar (zou de Loonse stroop daaraan helpen???) die zelfs termen gebruikte
waar sommigen het moeilijk mee hadden. Hij was niet echt verbitterd maar
schetste toch de problemen van zijn beroep, van de fruittelers, van de kleine
zelfstandigen. Dat het er eigenlijk heel slecht uitzag voor de toekomst van
deze mensen. Hij vertelt ook nog dat fruit eigenlijk wordt gekweekt op vraag
van de supermarkten, wat allerlei behandelingen met producten met zich
meebrengt en dat alles maar goedkoper moet voor die supermarkten.
Raf vertelde
ook nog van de zeer hoge druk die uitgeoefend werd door de inkopers van de
groothandel, die als maar meer de fabrikanten onder druk zetten voor lagere
prijzen, zelfs zo ver dat ze dit jaar aan een bepaald (Hollands!!)
supermarktketen een product aan kostprijs hebben geleverd. Maar dat dit in de
toekomst niet meer zou gebeuren
Ze hebben ongeveer een 40-tal verschillende
verpakkingen.
Een eigen
merk hebben ze eigenlijk niet, ze werken onder de benaming Loonse Stroop. Alles
wordt op maat van de klant gemaakt: verpakking, gewicht, samenstelling
Ze
leveren in België, Nederland, Groot-Brittannië en zelfs in India en China.
In de
winkelruimte waren een hele resem stroopproducten te koop: aardbeien-, appel-,
braambessen-, frambozen-, gemengde, kiwibessen-, kweeperen-, mango-, peren-,
pruimen-, rode bessen-, rode bieten-, stekelbessen-, Wellense stroop,
stroopdressing, BBQ-saus met stroop en snoepjes van Loonse stroop. En de dames
en ook enkele heren overdaggers zijn beladen met stroop huiswaarts gekeerd
Een
goede namiddag voor de winkel en weer een super plezierige namiddag voor onze
overdaggers in een ambachtelijk bedrijf waar mensen met een hart voor hun werk
deze producten afleveren.
En de
terugtocht voelde aan als stroop op een wintermorgen, d.w.z. de terugtocht
verliep wat moeizaam. Blijkbaar hadden de meesten na deze stressvolle terugrit
door de sneeuw wat behoefte aan een gezellige nababbel en iets warms of kouds
in Den Tichel
.
De afwezigen
hadden zoals gewoonlijk
. ongelijk
.
Longfellow.




|