Uitgelezen boeken ...en een bijzonder filmpje af en toe. Een lijstje voor mezelf en voor wie wat inspiratie zoekt.
25-12-2006
Kerst en Nieuwjaarswens
Voor iedereen wens ik een hartverwarmend nieuw jaar vol te ontdekken mogelijkheden, onverwachte deugddoende ontmoetingen, aha-erlebnissen, luie dagen, vriendschap, genegenheid, fijne vakanties, arbeidsvreugde, een goede gezondheid, levenslust, zelfvertrouwen, hoop voor de toekomst, rode zonsondergangen, kinderplezier, verdraagzaamheid, creatieve inspiratie, heerlijk geurende koffie met een zoet croissantje op zondagmorgen, lekker eten, zwoele zeewind, iemand die je rug krabt op plekjes waar je zelf niet bij kunt, oorstrelende muziekjes, allesverslindend leesplezier, vlinders in je buik, welgemeende complimentjes, mooie herinneringen, ... en dat wat je stilletjes hoopt...
Andalus. Het Moorse heden en verleden van Spanje. (Auteur: Jason Webster)
De wereld van vandaag lijkt in de greep te zijn van een confrontatie tussen het Westen en de islam: de aanslagen in New York, de oorlog in Irak en de bomaanslagen in Madrid zijn er voorbeelden van.
Maar ooit leefden christenen, joden en moren vreedzaam samen op het Iberisch schiereiland, Al-Andalus. De islamitische overheersing begon in 711 en eindigde acht eeuwen later met de val van Granada. Van dit verleden zijn de sporen diep in de Spaanse samenleving te vinden, niet alleen in wereldberoemde gebouwen als het Alhambra en de moskee van Cordoba, maar ook in de paella, de sinaasappelen en zelfs het woord 'Olé', een verbastering van het Arabische woord 'Wallah', 'bij Allah'. Verleden en heden zijn zoals zo vaak nauw met elkaar verbonden.
Jason Webster ontmoet Zine, een twintigjarige Marokkaanse illegaal, en een 21ste-eeuwse Moor, die ooit naar de overkant van de Middellandse Zee werd gelokt met de belofte van een baan, maar al jarenlang een soort slavenarbeider is op fruitkwekerijen. Samen met hem reist Webster door Spanje, op zoek naar de vergeten resten van de moorse beschaving - een beschaving die niet alleen in Spanje maar in heel Europa van grote invloed is geweest.
Sebastian, student Kunstgeschiedenis, snakt naar roem en wil een grote monografie op zijn naam hebben staan. Het ideale onderwerp daarvoor is de altijd met een donkere bril getooide beeldend kunstenaar Kaminski. Deze schilder, ontdekt en geprezen door Matisse en Picasso, raakte pas wereldberoemd nadat op een Newyorkse Pop-Arttentoonstelling Claes Oldenburg zijn schilderij van een nieuwe titel had voorzien: Painted by a blind man. Tegenwoordig leeft de oude Kaminski teruggetrokken in een bergdorpje, door zijn dochter afgeschermd van de buitenwereld. De obsessieve snoever Sebastian weet op listige wijze tot de kunstenaar door te dringen en voert hem dagenlang in zijn auto mee op weg naar diens doodgewaande grote liefde van vroeger. Hij hoopt veel uit Kaminski los te kunnen krijgen, maar al snel blijken de kaarten anders geschud. Wie speelt er een spel met wie? Bron: Querido
Een mooi geschreven boek en vlot leesbaar. Heb me bijwijlen doodgeërgerd aan de ongelooflijk antipatieke arrogante streverige oppervlakkige hoofdpersoon, maar door zijn vastberadenheid, doortastendheid, stoutmoedigheid verkrijgt ie wel wat ie wil. Kan nu eenmaal niet goed tegen arrogantie, maar 't boek was wel de moeite om te blijven lezen... en het verhaal brengt op het einde een ommekeer teweeg in het hoofdpersonnage. Uiteindelijk ziet ie de zinloosheid in van zijn oppervlakkig bestaan en zijn oorspronkelijke streberige opzet.
"Een geschiedenis van Het Verboden Boek is (...) een geschiedenis van de moraal: het geeft ons een goed inzicht in hoe men door de eeuwen heen tegen bepaalde zaken als vrijheid van meningsuiting, godsdienst en sexualiteit aankeek, of hoe men begrippen als subversief, obsceen of amoreel interpreteerde.
Het is soms een treurige, soms een lachwekkende geschiedenis: Simon Vestdijk verstopte zijn boek in een kippenhok, , Erich Kästner moest toezien hoe zijn werk in vlammen opging, Robert Musil is zijn manuscripten tijdens de publieke boekverbranding kwijtgeraakt, enkele Amerikaanse bibliotheken verboden het dagboek van Anne Frank omdat ze te expliciet over menstruatie schreef, en Salman Rushdie werd jarenlang met de dood bedreigd." (bron:www.xs4all.nl/~jikje/Verbod/inleiding.html)
Ook Dante's Goddelijke komedie kwam op de zogenaamde index terecht:
Klik op de afbeelding om de link naar de site te volgen.
Stefan Bollmann. Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk.
Afbeeldingen van lezende vrouwen hebben een bijzondere schoonheid, charme en expressiviteit. Waarom lezen ze en in welke lectuur zijn ze verdiept? Stefan Bollmann onderzoekt het in dit boek. En passant vernemen we iets over de kunstenaar, de context en het tijdperk waarin het werk tot stand kwam. Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk, omdat ze op die manier kennis en ervaringen hebben opgedaan (en dat waarschijnlijk nog altijd doen) die oorspronkelijk niet voor hen bestemd waren. Van Michelangelos reusachtige lezende sibille, Vermeers brieflezende meisje en Münters uitdagend lezende vrouw tot Eve Arnolds beroemde foto van Marilyn Monroe die verdiept is in Ulysses... De doeken en fotos in dit boek zijn van oude meesters en universele kunstenaars, van vroege fotografen en tekenaars van de klare lijn, van nog te ontdekken schilderessen of opnieuw te leren kennen hofschilders. Het boek wordt ingeleid door Kristien Hemmerechts, die een intrigerende driehoeksverhouding blootlegt tussen man, vrouw en boek.
Bron: volg de link via de foto
(Nog niet gelezen, maar wel op m'n verlanglijstje)
Tahar Ben Jelloun. Een verblindende afwezigheid van licht
Op basis van een ware gebeurtenis schreef Tahar Ben Jelloun deze roman. Na een mislukte staatsgreep (10 juli 1971) tegen de Marokkaanse koning Hassan II belanden 58 lagere militairen in de gevangenis. Wat niemand weet is dat ze na twee jaar worden overgebracht naar een geheim strafkamp ergens in de woestijn. Eenzaam opgesloten in kleine donkere ondergrondse celle zijn ze tot een langzame dood veroordeeld. De gevangen geven zich echter niet zomaar gewonnen. In de duisteris proberen ze hun wrede bestaan te verlichten door elkaar verhalen te vertellen. Salim is na achttien jaar een van de weinige overlevenden. Hij is in leven gebleven door alle gevoelens van haat en wraak uit zijn geest te bannen.
Tekstfragment
'Er zal een dag komen dat ik zonder haat zal zijn, dat ik eindelijk vrij zal zijn en alles zal vertellen wat ik heb moeten doorstaan. Ik zal het opschrijven, of laten opschrijven door iemand anders, niet om me te wreken, maar om de buitenwereld te laten weten wat er is gebeurd, om een stuk toe te voegen aan het dossier van onze geschiedenis. Maar nu probeer ik te praten, tegen mezelf te praten om te voorkomen dat ik in slaap val en een gemakkelijke prooi word voor de schorpioenen. Ik praat, spring wat op en neer, stoot af en toe zachtjes met mijn hoofd tegen de muur, ik meen te weten waar mijn schorpioen zich heeft verschanst. Hij moet tussen de derde en vierde steen zitten, in de spleet waardoor water naar binnen loopt als het hard regent. Dat weet ik door mijn scherpe gehoor.'
Griet staat in de keuken van haar ouders groente te snijden en rangschikt naar gewoonte de groente op kleur. Er komen een man en vrouw de keuken binnen en de man is onmiddellijk gefascineerd door de kleurschakering die Griet op de schaal gemaakt heeft. Zij weet niet dat deze onbewuste handeling van haar van invloed zijn op de tijd die gaat komen. De man en vrouw blijken de schilder Johannes Vermeer en zijn vrouw te zijn. Griet moet bij hen als dienstmeid gaan werken. Griet komt onder leiding van Tanneke te staan en deze vertelt haar dat ze het atelier van Vermeer moet schoonhouden, maar niets mag daar verplaatst worden. Griet is erg onder de indruk van de schilderkunst van Vermeer. Af en toe ontmoet ze hem maar er wordt zelden een woord gewisseld tussen hen. Vermeer is een langzame werker, zeer tegen de zin van zijn inwonend schoonmoeder in. Er zijn veel kinderen die gevoed moeten worden en ze leven van de opbrengst van de schilderijen.
Griet raakt langzamerhand ingeburgerd en maakt af en toe een gesprekje met Vermeer. Zij voelt haarfijn aan wat aan een schilderij ontbreekt en welke kleuren goed zijn. Vermeer geniet van haar belangstelling en enthousiasme en vraagt haar steeds vaker haar mening en om hem te helpen. Zij maakt verf voor hem. Zijn schoonmoeder staat het oogluikend toe omdat Vermeer zo sneller kan schilderen hoewel het zeer ongewoon is dat een dienstmeid en werkgever op vertrouwelijke voet met elkaar omgaan.
Er is een man die veel schilderijen van Vermeer afneemt, deze laat zijn oog op Griet vallen. Griet voelt hoe gevaarlijk deze man is en ontloopt hem zo veel mogelijk. Toch krijgt hij het voor elkaar dat er een schilderij van haar gemaakt wordt voor zijn prive collectie. Griet voelt zich erg vernederd en Vermeer is ongelukkig met deze opdracht omdat hij Griet zeer is gaan waarderen en respecteren. Griet heeft een liefde voor Vermeer opgevat maar weet dat dit niet kan. Zij is zich constant bewust van haar plaats in dit gezin. Als Vermeer haar op gegeven moment vraagt de paarlen oorbellen van zijn vrouw in te doen weet zij dat dit niet kan, een dienstmeid afgebeeld met parels. Vermeer, gedreven naar perfectie als hij is, dringt aan en tenslotte doet zij de parels in. De vrouw van Vermeer, onwetend van het schilderij, voelt dat er iets is tussen haar man en Griet, hoewel er nooit iets onbetamelijks voorvalt, maar de wederzijdse aantrekkingskracht is groot. Als zij het schilderij ziet van Griet met de parels weet ze dit ook. Griet moet het huis verlaten.
Een prachtig boek, wat een mooi beeld geeft van Delft in de 17e eeuw en de werkwijze van de schilder Vermeer. Wat ik erg goed vond is de beschrijving van het maken van de verf en hoe de lichtval geregeld werd. Ook de beschrijving van de gang van zaken in een huishouding wordt duidelijk weergegeven. Erg prettig is ook dat de foto van het schilderij op de cover van het boek staat. Bij de beschrijvingen van het maken van het schilderij kan je daar af en toe naar kijken om te weten waar over geschreven wordt. Al bij al een zeer aangenaam boek om te lezen.
Uitgever Sirene, ISBN 9058312186 Verschijningsdatum 11/2002 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 247 blz.
De in 1849 aan de rotskust van Amalfie geboren Francesca Montosi was een van de eerste en succesvolste pastamaaksters. Reeds als zevenjarig meisje, nog aan de hand van grootvader, oefende ze het ritme van het gelijkmatig pletten van het deeg met blote voeten op de houten vloer.
Later, als half Napels bij haar pasta bestelt, adopteert ze een wees, Nunziata, die de eigenlijke pastakoningin van Napels zal worden. Deze Nunziata maakte de opkomst van mechanische pasta-machines mee, die honderden mensen werkeloos maakten. Ze beleeft de eenwording van Italië onder Garribaldi en de vele grote economische depressies aan het begin van de vorige eeuw.
Het boek is in feite een geschiedschrijving van Italië, het is een zinnelijke roman waarin de geuren en kleuren van de Italiaanse keuken van elke pagina afspringen en het is bovendien een literair boek. Het was een van de boeken in de eindronde van de Premio Strega, vergelijkbaar met onze AKO-literatuurprijs
Languedoc, 1209: buiten het stadje Béziers, waar de gehele bevolking is uitgemoord, loopt een klein meisje met een bebloed jurkje verloren rond. Ze wordt Jeanne genoemd en liefdevol opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een wandaad en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt.
Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. Uiteindelijk wordt ook het fort Montségur langdurig belegerd en wordt van Jeanne een offer verwacht om de erfenis van de katharen, de legendarische schat, veilig te stellen. Eenzaam en berooid zwerft ze vervolgens door het land, terwijl de inquisiteurs jacht maken op Jeanne en het geheim van Montségur.
Nergens speelt voedsel zo'n belangrijke rol als in Frankrijk. Goed eten, en de joie de vivre die daarbij hoort, bindt het Franse volk. Mort Rosenblum neemt de lezer mee op een culinaire reis door het land van meer dan 300 verschillende kazen, truffeljagers, chef-koks en legendarische wijnen. Hij geeft lyrische beschrijvingen van de zondagslunch en van de vissers in Brest. Maar ook belicht hij de keerzijde van de Franse obsessie met eten, zoals de oorlog tegen McDonald's en de strijd om de grote wijnhuizen in de Bordeaux.
Uit de pers: 'Een heerlijk boek. [...] Een heerlijk inzichtelijk boek over de gecompliceerdheid van de Fransen... een echt Frans banket.' Paul Theroux
'Iets tussen een culinaire reisgids en een beschouwing over het moderne Frankrijk in. Dit boek is hartverwarmend op ieder niveau.' Library
'Een vrolijke buiteling door het hart, de mythe, de ziel en de onderbuik van het land van Bon Appétit, een eeuw na Escoffier. Meer alstublieft.' The New York Times Magazine
Beeldende kunst en onze hersenen ((nog)niet uitgelezen)
Hardop kijken. Een inleiding tot de kunstbeschouwing ./ Ad de Visser (!!!)
De alchemist ./ Paul Coelho
Tapas en trappers. Op twee wielen door Spanje./ Polly Evans (!!!) humoristisch, eigenaardige anekdotes uit Spanjes geschiedenis, cultuur en gewoontes, over wielersport,
La cucina ./ Lily Prior
Niet storen ./ Jill Mansell (leuk luchtig )
De Da Vinci code ./ Dan Brown (!!!) Ongelooflijk spannend en meeslepend. Zo goed als aan één stuk door gelezen
Beau Berry ./ Rudi Wester
Een gans op zn Frans en andere culinaire avonturen ./ Mort Rosenblum (!!!) Zoals de titel doet vermoeden vooral over de Franse eetcultuur. En de nefaste invloed van de overregulering door de Europese Gemeenschap op de kwaliteit van ons -en in casu het 'authenieke' Franse- voedsel. Stemt tot nadenken.
Roerige tijden in Buenos Aires ./ Miranda France Het verboden dakterras. Verhalen uit mijn jeugd in de harem./ Fatima Mernissi (!!!) Het blote oog. Reisverhalen ./ Desmond Morris
Een niet bij name bekende vrouw. Herinneringen aan een Spaanse jeugd./ Lucia Graves (!!!) (dochter van Robert Graves, Engels dichter; haar verhaal van haar leven in Spanje en vooral op Mallorca, de Spanjaarden, hun leef- en denkwijze, het landschap, naoorlogse Spanje en diens invloed op de mensen. Een mooi persoonlijk en liefdevol relaas.) De maangodin ./ Elizabeth Hand (hm, mindere kwaliteit, wel intrigerend; godinnencultus in fantasy-kleedje en vleugje thriller. Te 'gekunsteld in m'n ogen)
Het geheim van Montségur./ Sophy Burnham (!!!) (historische roman over de Katharen en hun vervolging. Zeer mooi verhaal, historisch en spiritueel)
Herberg der armen./ Tahar Ben Jelloun (!!!!!) (Bevreemdend, wreedaardig, onthutsend, poëtisch, teder, magisch, erotisch, )
De minnaar ./ Marguerite Duras
Kroniek van een aangekondigde dood ./ Gabriel García Márquez
De rode letter ./ Nathaniel Hawthorne
Volgens Maria Magdalena ./ Marianne Fredriksson (!)
Abelard en Heloïse
De ontembare vrouw als archetype in mythe en verhalen./ Clarissa Pinkola Estés (!!!!!) George Sand. Een leven in liefde en rebellie./ Daphne Schmelzer (!!!)
Decamerone./ Bocaccio (!!!)
Rue Tatin. Wonen en koken in Normandië ./ Susan Loomis Kunstobjecten. Essays over extase en schaamteloosheid/ Jeanette Winterson (!!!) Met een open hart ./ Yasmin Verschure
De pastakoningin ./ Maria Orsini Natale (!) Het zesde zintuig ./ Fredriksson (!!!)
Boek der vragen./ Pablo Neruda (!!)
Denken als Leonardo da Vinci./ Michael J. Gelb (!!!)
De hond./ Ekman
Weg van de natuur. Leidraad voor natuurbeleving en natuurbeschouwing./ Eef Arnolds (!!) Reiki. Een praktische cursus in het werken met de universele levenskracht: oefeningen ter versterking van gezondheid, zelfvertrouwen en creativiteit ./ Judith Hilswicht Eeuwenoude bomen.Bomen die 1000 jaar leven ./ Anna Lewington (niet uitgelezen, prachtige fotos van ongelooflijk mooie eeuwenoude bomen) Auguste Rodin./ De mammoetjagers./ Jean Auel Het dal der beloften./ Jean Auel Een vuurplaats in steen./ Jean Auel De stam van de holebeer./ Jean Auel Brandend geduld./ Antonio Skármeta De truffelminnaar./ Gustaf Sobin (!!!) Spion in Tibet./ Sydney Wignall De kunst van het reizen./ Alain De Botton Hoe Proust je leven kan veranderen./ Alain De Botton Troubadour in Zuid-Frankrijk./ W.S. Merwin Duizend dagen in Venetië. Een recept voor romantiek ./ Marlena De Blasi (!!!) Camille Claudel./ Anne Delbée (!!!) De mensen die weggingen./ Nicci French (!) De wereld van Sofie./ Jostein Gaardner Leonardo da Vinci./... Het huis met de geesten./ Isabelle Allende De passie van Artemisia./ Susan Vreeland (!!!) Ik beken ik heb geleefd./ Pablo Neruda (!!!) Brief over het geluk./ Epicurus Abrikozen langs de Nijl./ Colette Rossant (!!!) De troost van de filosofie./ Alain De Botton (!!!) Italië. Reisimpressies./ Herman Hesse De nachtwandelaar./ Marianne Fredriksson Herinnering aan mijn Chili./ Isabelle Allende (!!!) De schreeuw van Katelijne./ Maria Jacques De geheime wereld van James Ensor./ John Gheeraert
De ongelooflijke maar droevige geschiedenis van de onschuldige erendira en haar harteloze grootmoeder./ Gabriel García Márquez Zen en de kunst van het motoronderhoud./ Robert M. Pirsig Meisje met de parel./ Tracey Chevalier (!!!!!) De oude Goya./ Julia Blackburn (!!!) Arthur van Avalon Het licht van de lagune./ Hanns-Josef Ortheil De nacht van Don Giovanni./ Hanns-Josef Ortheil (!!!) Mijn geheime leven./ Paul Theroux Het testament van een troubadour./ James Cowan (!) De duivel draagt het licht./ Karin Fossum (psychologische thriller) (!) De indiase bruid./ Karin Fossum (psychologische thriller) (!) Alleen met mezelf./ Bob Vansant De kracht van het alleen zijn./ Storr Wie de wolf vreest./ Karin Fossum Frisse lucht./ Paul Theroux (nog niet uitgelezen) Afrodite. Liefdesverhalen en andere zinnenprikkels./Isabel Allende De lessen van Don Juan./ Carlos Castaneda
Dansend naar extase. Beweging als spirituele oefening./ Gabrielle Roth (!!!) Dans het leven. Een helende reis voor de ongetemde ziel./ Gabrielle Roth (!) Reis door het rijk der zinnen. Een cultuurgeschiedenis van onze zintuigen./ Diane Ackerman (!!!) (Zalig zinnenstrelend) Een barbaar in Tibet./ Michel Peissel Een verblindende afwezigheid van licht./ Tahar Ben Jelloun (!!!!!) Spijkerschrift. Notities van Aga Akbar./ Kader Abdolah (!!!!) Zoeken naar Eileen./ Leon De Winter Cleese over het leven. Life and how to survive it./ Robin Skynner en John Cleese (!!!!!) Alles heeft zin./ Els De Schepper (!!!) De praktijk van het genieten./ W. Van Craen De bandietenkoningin./ Mala Sen Nevelen van Avalon./ Marion Zimmer Bradley (!!!) Vrouwe van Avalon./ Marion Zimmer Bradley Zoon van haar vader./ Tahar Ben Jelloun (!!!) Vriendelijkheid en helder inzicht. De geneeskracht van wijsheid./ De Dalai Lama De zeven spirituele wetten van succes./ Deepak Chopra Levenskunst./ bloemlezing door Peter van der Roest Het licht in jezelf. Over meditatie en vrijheid./ Krishnamurti Hoe overleef ik mijn familie./ John Cleese (!!!!!) Mijn reizen rond de wereld./ Nawal El Saadawi (met: Reis naar India en De andere kant van de wereld) De man die naar paarden luistert./ Monty Roberts (!!!) Een uitzonderlijk man! Proeven van liefde./ Alain De Botton Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft./ Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch (Een mooi prentenboekje omwille van hilarisch effect van de klanknabootsingen...hihihi, meest effect indien met veel inlevingsvermogen en intonatie voorgelezen
-Abre los ojos -American Beauty (met Kevin Spacey)(!!!!!!) -Artemisia (!!!) -Atanarjuat -Black cat, white cat -Breakfast at Tiffany's (met Audrey Hepburrn)(!!!) -Camille Claudel (!!!) -Chocolat (met Juliette Binoche)(!!!) -Central do Brasil -Cinema Paradiso -City of angels -Con agua y chocolate (of: Rode rozen en ttortillas)(!!!!!) -Dancer in the dark (Björk) -Der Himmel über Berlin (hm, niet zo zeker meer, wel bewerking 'City of angels' gezien; zie hoger) -Dersu Uzala -Die Salzmänner von Tibet -Een tijd voor dronken paarden -Eyes wide shut Naar index
-Festen -Finding Forrester -Forest Gump (met Tom Hanks) -Frida -Fucking Amal -Funny face (met Audrey Hepburn)(!!!!!) -Gadjo dilo (Tony Gatlif) -Hable con ella (Pedro Almodovar) -Himalaya -Historias minimas -Huit femmes -Il piu bel giorno della mia vita -Jenseits der Stille -Jeux d'enfants Naar index
-Kandahar -Kundun -La colline aux mille enfants -La promesse -La vie est un miracle (Emir Kusturica)(!!!!!!) -La vie rêvée des anges -La vita e bella -Le fabuleux destin dAmélie Poulain (!!!!!!) -Les glaneurs et la glaneuse -Le peuple migrateur (!!!) -Les silences du palais -Licht -Lord of the rings (deel 1) -Lucia y el sexo -Luna papa (!!!!!) -Magonia -Meet Joe Black -Merlijn -Microcosmos (!!!) -Moulin rouge -Nobody knows (Hirokazu Kore-eda)(!!!) -Notting Hill Naar index
-Pane e tulipani -Pay it forward -Piedras -Rabbit-proof fence -Roman Holiday (met Audrey Hepburn)(!!!) -Romeo and Juliette -Rosetta -Rosie -Spirited away -Swing (Tony Gatlif) -The cook, the thief, his wife and her lover -The cup -The face (John Cleese of Desmond Morris?)) -The goddess of 1967 -The Magdalene Sisters -The kid (Charlie Chaplin) -The matrix -The motorcycle diaries -The name of the rose (!!!) (Naar het boek van Umberto Eco) -The sixth sense -The suit -The Tulse Luper suitcases -The virgin suicides -Thirteen -Three funerals and a wedding -THX 1138 -Tibet -Time of the gypsies (!!!!!) -Todo sobre mi madre (Pedro Almodovar) Naar index
-Underground -Une hirondelle a fait le printemps (!!!!!!) -Vengo (Tony Gatlif) -Village of dreams -Whalerider (!!!!!) -While you were sleeping -Who the hell is Juliette -...