Uitgelezen boeken ...en een bijzonder filmpje af en toe. Een lijstje voor mezelf en voor wie wat inspiratie zoekt.
08-02-2019
Eerste hulp bij stress & burn-out
Eerste hulp bij stress & burn-out./ Elke Van Hoof. Tielt, Lannoo, 2017, 125 p. ISBN9789401446525 (paperback)
"Stress is goed. Ja, je leest het goed. Meer nog: stress is noodzakelijk. Stress zorgt ervoor dat je uit je comfortzone komt en een betere versie van jezelf wordt. We hebben allemaal een gezonde portie stress nodig in ons leven, anders zouden we niks bereiken. Maar natuurlijk heeft stress ook negatieve kanten. Langdurig blootgesteld worden aan stress maakt mensen ziek. En het ergste is: de meesten onder ons zien dat helemaal niet aankomen.
Dit boek helpt je om de negatieve stress tijdig te herkennen en de effecten ervan tot een minimum te herleiden. Ook als je al een burn-out hebt, kan dit boek je meer inzicht geven in wat je is overkomen en je stap voor stap op weg zetten naar herstel.
Stressexpert Elke Van Hoof begeleidde al vele honderden mensen met stressgerelateerde klachten. In dit boek vat ze op een toegankelijke manier samen wat we vandaag weten over stress én moedigt ze je aan de hand van zelftests, oefeningen en concrete tips aan om zelf aan de slag te gaan.
'De sleutel tot succes is stress te zien als een alarmsignaal dat je leert stilstaan bij wat er misloopt en hoe je dit kunt rechttrekken. Makkelijk? Absoluut niet. Haalbaar? Zeker weten!' " (flaptekst)
Pleidooi voor het gewone./ Edel Maex. Tielt: Lannoo, 2017, 126 p. (ISBN9789401440585 - hardback)
Het moet altijd meer, sterker, intenser. Ook als het over zen en religie gaat. Het westerse boeddhisme is een bravourereligie geworden, zo stelt psychiater en zenleraar Edel Maex. Sommigen vinden dat mindfulness niet kan buiten een boeddhistische context. Anderen zeggen dat je pas ernstig bezig bent als je urenlang mediteert, liefst in Auschwitz of Lampedusa. Er moeten grootse dingen plaatsvinden, intense ervaringen, verlichting, het wegvallen van het zelf. Voor minder doen we het niet.
Maar glijden we zo niet steeds verder weg van de kern? Mag het ook iets minder zijn? Dit boek is een oproep om het gewone weer in ere te herstellen. Omdat het niet gaat over steeds sterkere verhalen en steeds hardere praktijken, maar over betrokkenheid en engagement in de wereld waarin we leven, nu. (lannoo.be)
"Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.
De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.
De momenten waar het echt om draait in het leven, dat zijn er maar een paar. De gebeurtenissen waardoor we zijn geworden wie we zijn, staan als een brandmerk in onze ziel geschroeid. We kunnen er nooit van loskomen. Hooguit kunnen we ze beschrijven. Dat is het verhaal van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. De Groene Amsterdammer" (bron:boek.be)
De Zwaluwman./ Gavriel Savit. Amsterdam, Ambo|Anthos, 2016, 243 p. (ISBN 9789026329982 - paperback)
"De Zwaluwman is het indrukwekkende debuut van de Amerikaanse schrijver Gavriel Savit. Een oorlog heeft iets onwerkelijks en dat is precies wat de auteur in zijn boek benadrukt. Volwassen begrijpen nauwelijks wat er gaande is, laat staan dat een kind van zeven het snapt. Anna groeit razendsnel op maar klampt zich tegelijkertijd aan haar kinderlijke onschuld vast.
De Zwaluwman doet aan een sprookje denken. Een sprookje dat liefdevol maar ook grimmig is. Wat is goed en wat is slecht in oorlogstijd? Vervult de Zwaluwman de rol van sprookjesprins of monster? Dit prachtig geschreven en ontroerende verhaal heeft iets betoverends. Het liet me niet meer los. Een juweeltje." (Bron: leestafel.info/gavriel-savite)
Geïnteresseerd, geïntrigeerd en geïnspireerd door 'de boerenrebel' Sepp Holzer uit Oostenrijk. (Na Frank Anrijs, De Natuurlijke Moestuin)
HET KAN ANDERS. Er is wel veel moed en durf nodig. Nieuwsgierigheid, experimenteerdrang, natuurgevoel, respect voor mens, dier en plant, ... eigenzinnigheid, enggeestige overheden trotseren, geloof in eigen waarden en ervaring, ...
Holzer's permacultuur : een praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf./ Sepp Holzer. Utrecht, Van Arkel, 2017, 285 p. (ISBN9789062245178 - paperback)
"Elkeen die de natuur gerecht wil doen, zou dit boek moeten lezen. Al is het alleen al om te ervaren wat iemand voor elkaar heeft gekregen door met de natuur samen te werken; door te natuur eerst te observeren en dan pas te handelen; door zelfstandig te denken en dingen te doen die volgens de deskundigen onmogelijk waren, om dan te tonen dat het wél kon." (landwijzer.be)
"Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin.
Hij behandelt ondermeer:
1. Landschapsarchitectuur (ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen).
2. Landbouwmethoden (principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers).
3. Fruitlandschappen (aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten).
4. Paddestoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon.
5. Tuinen (moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst).
Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan." (boek.be)
Identiteit./ Paul Verhaeghe. Amsterdam, De Bezige Bij, 2012, 270 p. (ISBN 9789023473039 - paperback)
Maatschappelijke veranderingen hebben gezorgd voor een veranderd ik-gevoel. Paul Verhaeghe onderzoekt de effecten van dertig jaar neoliberalisme, vrijemarktwerking, privatisering en de relatie tussen de maakbare samenleving en onze identiteit. Wie wij zijn wordt zoals altijd bepaald door de context waarin wij leven. Die context bepaalt op dit moment: Wie geen succes heeft zal ziek zijn. De dwang tot succes en geluk blijkt een keerzijde te hebben: het leidt tot verlies aan zelfbesef, tot desoriëntatie en vertwijfeling. De mens is eenzamer dan ooit. De liefde is moeilijk te bereiken en betekenisvol leven is diepgaand problematisch geworden.
Vanuit zijn klinische ervaring als psychotherapeut laat Verhaeghe zien hoezeer de veranderde maatschappij doorwerkt in de hedendaagse individuele psychische problemen. Mensen komen met andere psychische klachten bij de psychiater dan voorheen.
(Bron: debezigebij.nl)
Geheugen van steen./ Kirstin Vanlierde. Hasselt, Afijn, 2005, 288 p. ISBN 90-5933-075-7
Geheugen van steen is in de eerste plaats het verhaal van Alman en Tomà, twee jonge monniken in het klooster van Sant Pere de Rodes. Hun innige band komt onder zware druk te staan wanneer Tomà besluit het klooster te verlaten om zich aan te sluiten bij de Katharen. Deze geweldloze christelijke groepering werd in de dertiende eeuw genadeloos afgeslacht door oorlog en Inquisitie.
Verder toont dit verhaal ook de ervaringen van Andrea en Owen, die leven in de twintigste eeuw. Andreas grootvader is conservator van het klooster, waar de laatste hand wordt gelegd aan ingrijpende restauraties. De archeoloog Owen helpt daar voor de zomer. Maar zijn echte interesse gaat uit naar de Katharen. Hij probeert zoveel mogelijk sporen van ze terug te vinden. Hoewel het haar aanvankelijk nogal vergezocht lijkt, begint Andrea zich voor zijn zoektocht te interesseren.
Het klooster van Sant Pere zet hen voor verrassingen. Want soms kunnen ze niet meer zeggen of ze op zoek zijn naar het verleden, of naar zichzelf.
Geheugen van steen is een verhaal over een oude liefde en een nieuw begin. Over leven en sterven voor je idealen, maar bovenal proberen een goed mens te zijn. (Bron: kirstinvanlierde.be/geheugen (Auteur site))
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Rust vinden in een drukke wereld./ Haemin Sunim, Youngcheol Lee, Amsterdam, Boekerij, 2018, 275 p.
(Oorspr. titel The things you can see only when you slow down) ISBN9789022581124 (hardback)
Mock humanity. Two essays on James Ensor's grotesques./ Bart Verschaffel. Gent, A&S/books, 2018, 111 P. , illustraties.
Bevat: James Ensor's grotesques and the history of caricature by Jules Champfleury; Frame and figure in the work of James Ensor. ISBN9789076714516 (paperback)
"Dit boek toont aan dat James Ensor zijn fantastisch en grotesk universum niet ontwikkeld heeft uit zijn melancholiek gemoed, maar uit een oude beeldtraditie die hij gevonden heeft in de Geschiedenis van de Karikatuur van de Franse auteur en criticus Jules Champleury. Een tweede essay analyseert de manier waarop die vreemde wezens de randen en kaders van Ensors beelden binnendringen en zo de normaliteit verstoren."
Liefde kent veertig regels./ Elif Shafak, Vert. Manon Smits. Amsterdam, De Geus, 2018, 445 p.
Ella Rubenstein is veertig jaar oud en ongelukkig getrouwd wanneer ze een baan als proeflezer aanneemt voor een literair agentschap. Haar eerste opdracht, het lezen van een manuscript over de mystieke soefi Roemi, werpt een nieuw licht op Ellas eigen leven en op haar opvattingen over de liefde.
De blinde uil : roman./ Sadegh Hedayat ; uit het Perzisch vertaald door Gert J.J. de Vries. Oorspr. taal Perzisch. Amsterdam, Jurgen Maas, 2018, 133 p. Oorspr. titel Buf-e KurI. SBN9789491921391 (hardback)
'De blinde uil' is een van de grootste Perzische meesterwerken van de moderne tijd van een weergaloos schrijver die lange tijd tegen zijn innerlijke demonen moest vechten en te jong overleed. Dertig jaar geleden verscheen De blinde uil (1937) voor het eerst rechtstreeks uit het Perzisch vertaald in het Nederlands, in een vertaling van Gert J.J. de Vries. Tachtig jaar geleden werd de roman daarnaast voor het eerst gepubliceerd, reden genoeg voor een heruitgave. In de roman probeert de verteller zijn waanzin te bezweren door die op schrift te stellen en zo te analyseren, en zich te verzoenen met zijn onafwendbare, naderende dood. Hij neemt de lezer bij de hand en toont zijn innerlijke wereld en leven, wat buitengewoon krachtige, directe literatuur oplevert, die een brok in de keel doet ontstaan.
'Er is slechts één angst die me bezighoudt en dat is dat ik morgen zou sterven zonder mezelf te hebben gekend. In de loop van mijn leven heb ik gemerkt dat er een immense kloof bestaat die mij van mijn medemensen scheidt. En ik heb bovendien geleerd dat men zo zwijgzaam mogelijk door het leven dient te gaan en zijn gedachten zo veel mogelijk voor zichzelf dient te houden. Ik heb nu weliswaar het besluit genomen om over mezelf te schrijven. Maar daarmee beoog ik uitsluitend mezelf kenbaar te maken aan mijn schaduw - die schaduw op de muur.'