De pastakoningin./ Maria Orsini Natale
De in 1849 aan de rotskust van Amalfie geboren Francesca Montosi was een van de eerste en succesvolste pastamaaksters. Reeds als zevenjarig meisje, nog aan de hand van grootvader, oefende ze het ritme van het gelijkmatig pletten van het deeg met blote voeten op de houten vloer.
Later, als half Napels bij haar pasta bestelt, adopteert ze een wees, Nunziata, die de eigenlijke pastakoningin van Napels zal worden. Deze Nunziata maakte de opkomst van mechanische pasta-machines mee, die honderden mensen werkeloos maakten. Ze beleeft de eenwording van Italië onder Garribaldi en de vele grote economische depressies aan het begin van de vorige eeuw.
Het boek is in feite een geschiedschrijving van Italië, het is een zinnelijke roman waarin de geuren en kleuren van de Italiaanse keuken van elke pagina afspringen en het is bovendien een literair boek. Het was een van de boeken in de eindronde van de Premio Strega, vergelijkbaar met onze AKO-literatuurprijs
Bron: http://www.amerigo.nl/italie/9058470512.html
|