Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    Forum
    Forum > stoemp veggie >
    01-01-1970

    01-01-1970 om 00:00 geschreven door


    Reacties:


    21-12-2012
    Nieuwjaarsstoemp
    Op ook bij een andere gelegenheid waar je de stoemp een feestelijk of verrassings-kantje wil geven: Meng onder je stoemp (gelijk welke stoemp) een grote rauwe boon. Wie de boon vindt tussen de stoemp op zijn/haar bordje, krijgt een kadootje. Natuurlijk er voor zorgen dat de boon bij het jongste kind aan tafel terechtkomt! Succes verzekerd. Niet te verwarren met hetgeen ze in Holland verstaan onder nieuwjaarsstamppot (vooral in Groningen), dat is iets met de eerste snijbonen, bah niet echt geweldig. Trouwens hebben ze in holland nog zo'n raar gebruik, nl om op nieuwjaarsdag een stamppotbuffet te doen, zélfs in restaurants. Om de restjes op te krijgen zeker...

    21-12-2012 om 12:52 geschreven door tineke


    17-12-2012
    Posteleinstoemp
    Wie kent dat eigenlijk nog, postelein? Is lang ook weer 'vergeten' geweest zeker, maar is lekker, is geen flauw groensel maar heeft een pittig smaakje. Nodig : 250 gram postelein, 750 gram aardappelen, peper en zout, 1 blokje groentenbouillon, beetje olijfolie, 3 eetlepels zure room Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Kook ze in licht gezouten water in 20 minuten gaar. Maak de postelein schoon (opletten voor zandkorreltjes), was en hak heel grof (kleine blaadjes mogen zelf zo blijven). Los het groentenbouillonblokje op in 2 dl kokend water. Giet de aardappelen af, stamp ze grof, doe er om smeuig te maken een scheutje olijfolie en een kletske groentenbouillon bij, naar smaak dus. Meng de postelein door de aardappelpuree en warm even goed door. Breng de stamppot op smaak met peper en zure room. Doe eens navraag in je omgeving, wedden dat heel veel mensen écht niet meer weten wat postelein is ?

    17-12-2012 om 14:40 geschreven door bieke


    29-11-2012
    Stoemp met rucola en oude Brusge
    Nodig: 1 kilo aardappelen, 150 ml melk (kan ook met karnemell), 25 gram boter, nootmuskaat naar smaak, 150 gram rucola, 250 gram oude Brugse kaas Schil 1 kg kruimige aardappels en snijd ze in kleine stukken. Breng in een pan een laag van 4 cm water met 1/2 tl zout aan de kook. Voeg de aardappelen toe, breng ze aan de kook en kook ze met de deksel op de pan in 20 min. gaar. Verwarm 150 ml melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Voeg al roerend met een houten spatel zo veel melk toe dat het een fijne, smeuïge puree wordt. Voeg 25 g boter toe. Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerend op zacht vuur tot de boter is gesmolten. Breng de puree op smaak met nootmuskaat en zout en peper. Meng 2 zakken rucolasla (à 75 g) in gedeelten door de puree en warm de stamppot nog heel even door. Verbrokkel 250 g oude kaas. Meng de helft van de kaas door de stamppot. De knoflookvariant: Verwarm 3 el olijfolie met 10 ongepelde, gehalveerde tenen knoflook in een steelpan en laat de knoflook zacht worden en licht kleuren. Schep de knoflook op een bordje. Haal de schil van de knoflook en schep de gepofte tenen door de stamppot. Serveer de stamppot in warme diepe borden en strooi de rest van de kaas erover.

    29-11-2012 om 18:27 geschreven door john


    Stoemp van andijvie en noten
    Nodig 1 kg aardappelen, 2 fijngesneden ui(en), 2 dl melk, 150 gram roomkaas, met knoflook en kruiden, 400 gram gesneden andijvie, 50gram walnoten Snijd de aardappelen in stukken en kook ze met zout naar smaak in een bodempje water met de deksel op de pan in 20 minuten gaar. Bak terwijl de ui goudbruin. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en stamp ze met een pureestamper fijn. Meng er de melk, boursin, ui en andijvie door. Warm al roerend goed door. Schep de walnoten erdoor. Serveer met worst voor de carnivoren en met spiegeleieren voor de slappelingen.

    29-11-2012 om 18:18 geschreven door john


    Stoemp met hummus
    Nodig : aardappelen, blik kikkererwten (pois chiches), verse groene kruiden of gedroogde zatar, olijfolie Prak de gekookte aardappelen. De kikkererwten opwarmen in hun nat en dan afgieten. (wie tijd en geduld heft maakt ze natuurlijk zelf klaar en niet uit blik, in dat geval ze koken in groentebouillon voor extra smaak). Onder de kikkererwten een scheutje olijfolie doen, en de verse groene kruiden OF de gedroogde zatar. Dit mengsel vervolgens kneuzen, niet echt platprakken, er moet nog duidelijke vorm en textuur in zitten en dan dit kikkerewtenmengsel onder de aardappelen scheppen. Het is dus een knipoog naar hummus. Ter info: je kan ook perfect klaargemaakt hummus, dus kikkererwtenpuree, door je geprakte aardappelen roeren, daarvan circuleren best wel wat recepten, maar het is lekkerder met hele gekneusde kikkererwten.

    29-11-2012 om 09:50 geschreven door rosie


    Stoemp met wittekool
    Nodig 4 grote aardappelen, een halve witte kool (geen gigantische), boter, melk, nootmuskaat, peper, zout. Kook de aardappelen en prak ze tot ruwe stoemp. Kook ondertussen ook de wittekool in de melk. Doe een bodem geprakte aardappelen in een ingevette overschotel, doe ere en dike lag witte kool bovenop, flink kruiden met nootmuskaat, peper en zout. Dan weer een laagje geprakte aardappels erbovenop. Er met een vork een mooi patron in trekken. Nog eens kruiden die bovenste lag. Klontje boter erop, en in de oven, op hoog, ongeveer nog 20 minuten of tot mooi goudbruin. Bij het uitscheppen is het vanzelf stoemp en geen ovenschotel J

    29-11-2012 om 09:48 geschreven door gila magnus


    21-11-2012
    Stoemp van rauw gebakken schorseneren met roomsaus en truffel
    Nodig (8 pers.) Huishoudhandschoenen, 1 kg verse rauwe schorseneren, een grote kom met water en azijn, melkerijboter, peper en zout, room (40%), een dunschiller, een grote pan met deksel om de schorseneren in te bakken. Een doosje truffelschillen of een bokaaltje truffelsap. 1,200 kg bloemige aardappelen Bereiding: Huishoud handschoenen aantrekken. De schorseneren (heel laten) meermaals spoelen in water tot het water helder blijft. Dan in vers water de schorseneren schrobben met een nagelborsteltje. De schorseneren een laatste keer afspoelen onder stromend water. Met de dunschiller de schorsneren schillen. Direct in het water met azijn leggen om ze wit te houden. De grote pan op het vuur zetten en de boter zachtjes laten smelten. De schorseneren, schuin in plakjes van 2mm dik snijden. Dan het vuur iets hoger zetten en de plakjes al roerbakkend lichtjes aanfruiten in de hete boter. Blijven omroeren. Dan het deksel 5 à 7 minuten op de pan zetten (af en toe omroeren), ze mogen nog wat beet hebben (controleren). Er peper en zout overstrooien naar smaak. De room erover gieten tot de plakjes bijna onderstaan. Hierbij de uitgelekte truffelschillen (of truffelsap), naar smaak toevoegen, alles goed omroeren en de room tot de gewenste dikte zachtjes laten inkoken. De aardappelen gaarkoken en pureren. Zout, peper en muskaatnoot naar smaak onderroeren. De gare schorseneren voorzichtig met een vork onder de puree mengen. De mengeling in een ruime ovenschaal overbrengen en in een voorverwarmde oven (180°C) gedurende een 15 minuten terug verhitten. Serveren: lekker bij gebakken griet of zalmfilet, gebraden fazantfilet, hazenrug Een feestelijke, winterse stoemp die vooraf kan klaargemaakt worden .

    21-11-2012 om 10:39 geschreven door Annie Van Dessel


    Pittige Zuiderse stoemp met gemarineerde, geroosterde rode paprika's
    Starten met 3 rode paprikas, sap van ½ citroen, 1 à 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper uit de molen, 1 eetlepel kappertjes (facultatief). De paprikas in een ovenschaal leggen want ze verliezen sap. De paprikas 10 cm onder de hete grill van de oven zetten. De paprikas aan alle zijden roosteren (regelmatig omdraaien) maar niet zwart laten branden. Grillen tot het velletje aan alle zijden openbarst. Paprikas dan uit de oven halen, afdekken met aluminiumfolie en ze zo volledig laten afkoelen. Na afkoeling, met een scherp mes het vel van de paprikas verwijderen. Pel de paprikas boven een kom met daarop een zeef met heel fijn gaatjes, zodat je het sap opvangt. De pellen en zaadjes blijven achter in de zeef. Giet ook het sap uit de ovenschaal door de zeef en zet apart. De gepelde paprikas halveren en de zaadlijsten en eventueel achtergebleven pitjes verwijderen. Snij het vruchtvlees in blokjes van ½ cm. Met citroensap overgieten en het knoflookteentje door de lookpers erboven uitknijpen. Zout en peper uit de molen erover malen. Het paprikasap erover gieten en de kappertjes toevoegen. Roer voorzichtig dooreen. Doe dit 1 dag vooraf zodat alle smaken zich kunnen vermengen. De volgende dag aardappelstoemp maken, zonder melk. De paprikas met een vork door de aardappelpuree roeren en verdun de stoemp met wat paprikasap naar smaak en tot de gewenste dikte. Bestrooi de stoemp juist voor het serveren met fijngehakte koriander of basilicum. Lekker bij gebakken rode poon of bij vlees gebakken op de BBQ. Voor plezante kleurschakeringen kan je ook 1 rode paprika, 1 groene, 1 gele gebruiken. Dan zomert het nog meer in je bord. Bovenstaande te veel werk? Koop kant en klare gemarineerde paprikas. PS: je kan de paprikas ook vervangen door blokjes zongedroogde tomaten.

    21-11-2012 om 10:37 geschreven door Mildred Ollieuz


    Wortelstoemp met ajuin en spekblokjes
    Spekblokjes en ajuin samen opbakken. De wortelen in rondjes gesneden toevoegen en samen laten gaar stoven. Ondertussen aardappelpuree maken. De wortel/ui/spek mengeling onder de aardappelpuree stoempen, en er wat geraspte kaas onderroeren. Bijkruiden maar minder zout gebruiken, de kaas is al zout. Serveren met knapperig gebakken spek.

    21-11-2012 om 10:35 geschreven door moeder Mildred Ollieuz


    Stoemp met pastinaak of knolselder
    Een zelfde hoeveelheid aardappelen en pastinaak (of knolselder) in gelijke blokjes snijden. Samen gaarkoken. Afgieten en stoempen. Kruiden met peper, zout en muskaatnoot. Boter en warme melk toevoegen naar believen. Serveren met lamsfilet, lamskotelet of varkenskotelet, varkenshaasje.

    21-11-2012 om 10:34 geschreven door Mildred Ollieuz


    Stoemp met gestoofde prei en kabeljauw
    Het witte gedeelte van prei stoven in geklaarde boter. Een aardappelstoemp maken, met peper, zout en muskaatnoot. De gestoofde prei, met de botersaus uit de pot onder de stoemp mengen met een vork. Bijkruiden en indien nodig hete melk ondermengen. Serveren met gepocheerde vis (kabeljauw) met een mosterdsausje (Monique Van der Taelen nuttigde deze stoemp jaren geleden in een sterrenrestaurant in Blaasveld)

    21-11-2012 om 10:32 geschreven door Mildred Ollieuz


    Stoemp met veel gehakte peterselie
    Traditionele stoemp maken met een flinke klont boerenboter, peper, zout, muskaatnoot en warme melk. Flink stoempen en de aardappelen fijnmaken. Veel gewassen en gedroogde peterselie fijnhakken en op het laatste moment onder de stoemp mengen. Werd gegeten met gebakken of gepocheerde vis, dunne worstjes of licht gekookte eieren (deze laatsten vooral op vrijdag katholieken mochten op vrijdag immers geen vlees eten vroeger) (Monique Van der Taelen en Christiane Verbruggen, Willebroek, halen jeugdherinneringen op. De ene bijna 70 jaar, de tweede bijna 80 jaar oud, maar hun beider moeders maakten deze stoemp in hun jeugdjaren)

    21-11-2012 om 10:30 geschreven door Monique De Boeck en Christiane Verbruggen


    Amerikaanse stoemp met gebraden rosbief
    1/4de kg uien (of meer naar smaak), 1 kg aardappelen. De uien in blokjes snijden. In boter aanbakken, laten carameliseren (maar niet laten verbranden). De aardappelen koken en pureren. De gecarameliseerde uien onder de puree mengen en naar keuze en smaak ofwel pittige mosterd of mierikswortelpuree ondermengen. Rosbief bij serveren (braden zoals gebruikelijk en gewenst). (Monique De Boeck, Willebroek, heeft deze lekkere stoemp geproefd bij de baas van haar zoon, toen ze haar zoon bezocht in Philadelphia enkele jaren geleden en vond de stoemp heel lekker)

    21-11-2012 om 10:28 geschreven door monique De Boeck


    20-11-2012
    Taboulé-stoemp met een swirl van ras-el-hanout
    Taboulé-stoemp met een swirl van ras-el-hanout Nodig: restje klaargemaakte taboulé [of klaargemaakte couscous, taboulé heeft het grote voordeel fris zurig te smaken naar het geabsorbeerde citroensap, en de toegevoegde gesnipperde groentjes en kruiden erin zijn ook een plus], aardappelen, 1 dl melk, zout en peper, vloeibare ras-el-hanout saus uit een flesje (bij gebrek daaraan zelf een ingedikt papje maken met ras-el-hanout kruiden) Deze stoempcreatie :) was een toevalstreffer. Een eenzaam restje taboulé in de ijskast, en van een andere maaltijd enkele loslopende aardappels in de schil. Ieder apart oogden ze ronduit zielig, samen is het een geslaagd huwelijk tussen oost en west geworden. Intussen heb ik dit nu al meerdere keren 'moeten' klaarmaken op verzoek, niet met restjes maar in grote, verse hoeveelheden taboulé. Daarom onderaan ook nog [apart] het recept voor taboulé. Nodig 250 gram couscous, olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, peper en zout, sap van 1 limoen, lichte rozijntjes (niet veel), een kwart rode, gele en groene paprika, stuk komkommer, 1 tomaat, een paar takjes munt en koriander (verse). De couscous in een kom doen en onderzetten met gekookt water, laten zwellen gedurende de andere voorbereidingen, de paprikas in hele kleine blokjes verdelen, de komkommer schillen, de zaadlijsten verwijderen en ook in hele kleine blokjes snijden (echt minuscuul), de tomaat schillen en alleen het vruchtvlees ook in kleine blokjen snijden. In een grotere kom 4 eetlepels olijfolie extra vergine doen en de balsamicoazijn, peper en zout, sap van de limoen en even mengen. daar voeg je de groentjes en de rozijnen bij en een 10 minuten laten trekken. daarna de couscous met een vork losmaken en samen met de fijn gehakte kruiden bijvoegen en alles goed mengen.

    20-11-2012 om 16:45 geschreven door Martine Raets


    09-11-2012
    Peekesstoemp op grootmoeders wijze:
    Ingrediënten: Aardappelen; Verse wortelen; 3 eidooiers; Melk; Klont boter; Peper; Zout; Nootmuskaat Schil de wortelen en snij ze in kleine stukjes, kook de aardappelen en de gesneden wortelen (mag eventueel samen worden gekookt in grote pot), ook een beetje zout in het kookwater doen. Eenmaal gekookt, afgieten en de aardappelen samen met de wortelen fijn stoempen, beetje melk en de klont boter toevoegen, dan de drie eidooiers erbij, (direct goed fijn stoempen na het toevoegen van de dooiers om stollen te voorkomen) kruiden naar smaak met peper, zout en de nootmuskaat (liefst vers geraspte). Smakelijk!

    09-11-2012 om 13:24 geschreven door martine


    01-11-2012
    Stoemp "Bombay"
    Ik hou wel van de Indische en de Oosterse keuken, maar ik heb een hekel aan rijst. Gewone patatjes bij kip massala dat vind ik dan weer 'vloeken.' En stoemp ook. Tenzij een aangepaste exotische versie. Met zoete aardappelen ipv gewone patatjes. Een andere smaak en een heldere oranje kleur van de stoemp. Past héél goed bij Indisch voedsel. Nodig: 1 kilo zoete aardappelen (de soort die vanbinnen oranje kleurt), 1 bouilonblokje, scheutje olijfolie, snuifje nootmuskaat en snuifje kaneel, een handvol grofgehakte verse koriander. (zie onderaan voor een versie met sluimererwtjes erbij) Schil de zoete aardappelen en haal de putjes eruit. Snij ze in ongeveer even grote stukken. Kook ze in water met het bouillonblokje. Afgieten, de zoete aardappelen met de pureestoemper fijnmaken, scheutje olijfolie erdoor, snuifje nootmuskaat en kaneel, en dan de grofgehakte koriander erdoor. Voor een 'stoempiger' karakter voeg ik soms hele fijne erwtjes toe, waarbij ik er voor zorg a) dat de erwtjes heel mooi knalgroen blijven (bicarbonaat!) en b) dat ze slechts lichtjes geplet worden en dan onder de reeds geprakte zoete aardappelen gemengd worden. Het is een mooi kleurencontrast en als het verse erwtjes zijn ook een echte smaakbom. Mogelijkheid nummer 3 is: verse sluimererwtjes (mangetout) net niet gaar koken en dan pureren (echt glad, met de mixer, in de blender), en deze felgroene en felsmakende puree als een 'swirl' (zoals bij ijskreem) door de ruw geprakte zoete aardappelen te doen.

    01-11-2012 om 16:34 geschreven door k dekeyzer


    18-09-2012
    Stoemp met spek en spruitjes
    1 kg aardappelen 500 gr spruitjes 1 ajuin 400 gr gezouten spek in dobbelstenen gesneden Ajuin grof snijden en aanfruiten in goede klont boter. Spek toevoegen en lichtjes laten kleuren. Ondertussen spruitjes schoonmaken en in twee snijden. Bij spek/ui mengsel doen, nog wat boter toevoegen, kruiden met peper en zout (opletten spek is al gezouten) en zachtjes laten gaarstoven. Aardappelen koken, afgieten en even stampen met pureestamper. Bij de gare spruitjes doen en goed doorroeren. Indien nodig om was smeuïger te maken nog wat boter toevoegen.

    18-09-2012 om 11:01 geschreven door Carina


    31-07-2012
    stoemp uit de wegberm
    Ik heb een herinnering aan een jeugdkamp waar de leidsters ons allerlei groen uit de berm lieten plukken dat daarna onder de aardappelpuree geschept werd. Dat vond ik gewèldig. Mijn ouders minder, nadien bij thuiskomst, want als echte stadsmensen vonden zij het schandalig dat ze ons op kamp 'stoemp van GRAS' hadden laten eten - er werd nét geen klacht ingediend. Maar het wàs geen gras heb ik wel 10 keer proberen uit te leggen aan mijn domme ouders, maar allerlei plantjes waarvan we de naam leerden die we superinteressant vonden, heel wat leuker ook om ze te kunnen opeten dan ze in een herbarium te moeten plakken of zo, dat vonden wij iets voor jongens bwaah. Er was vogelmuur, look-zonder-look, brandnetel (die eerst gestoofd werd), tuindersverdriet. Ik heb die namen nooit vergeten, ze klonken magisch, en wij meisjes vonden het bijzonder avontuurlijk en heksering om onze stoemp zelf geplukt te hebben. Als waren de ouders dan geschandaliseerd.

    31-07-2012 om 16:48 geschreven door ruthie


    15-07-2012
    Stoemp met salie en bruine boter
    Stoemp ... voor kinderen en andere simpele zielen kan je er nooit genoeg van maken. Bergen met feestdagen heb ik al gemaakt zonder overdrijven. Bergen! En de restjes de dag erop gebakken als een soort veggiehamburger... Of werd koud gegeten recht uit de koelkast door sommige huisgenoten. Dat heb ik ook al opgemerkt. Deze stoempversie is dik, roomachtig en kruidig! En gezond want mijn stoempversie bevat salie. Zowat het huis- tuin en keukenkruid dat werkelijk goed is voor alles. Een gezondheidsboost is deze stoemp dus, wat mooi meegenomen is in deze natte zomer. (http://www.natuurlijkerwijs.com/salie.htm Wat heb je nodig? Eigenlijk niks speciaals behalve salie en Griekse yoghurt! anderhalve kilo aardappelen een halve kop boter 24 verse salie blaadjes een kop melk 3/4 kop Griekse yoghurt anderhalve koffielepel zout zwarte peper 1.Aardappelen koken 2.Ondertussen de boter heet en bruin laten worden worden maar niet laten verbranden. De salieblaadjes 2 tot 3 minuten erin bakken tot ze knisperig zijn. De blaadjes eruithalen en laten uitlekken op een keukenpapier. De boter laten bruin worden. 3. Melk verwarmen maar niet laten koken 4.De aardappelen plat stampen, melk erbij, yoghourt erbij, peper en zout toevoegen,evenals de boter 5.Versier met de salieblaadjes en opdienen

    15-07-2012 om 16:28 geschreven door Veerle


    11-07-2012
    Stoemp Maëlle (met wortel en venkel)
    Toebereiding : 15 min Koken : 15 min Ingrediënten (1 portie kind) : - 250 aardappel - 125 wortel - ½ venkel - ¼ ajuin - 1 koffie lepel boter of olijf olie - 1 koffielepel bloemsuiker - laurier, tijm - peper en zout (voor kindjes ouder dan 1 jaar) - 10 ml room of melk Toebereiding : aardappel snijden in klein stukjes , idem met de wortel De venkel snijden in klein stukjes. alles zetten in babycook (niveau 3 water) en laten koken. Intussen : ajuin bruin bakken met bloemsuiker. Als de groeten gekookt zijn , ze aan de gecarameliseerde ajuin toevoegen. Tijm en laurier toevoegen en laten stoven. Als het klaar is, terug zetten in babycook en mixen. Smakelijk !

    11-07-2012 om 16:34 geschreven door Vanessa


    Zomerstoemp
    Nu de zon niet meewil deze zomer, misschien een poging om wat stevige kost op het bord een zomers tintje te geven :) Wat je nodig hebt voor 6 personen: 1,5 kilo aardappelen, een rode, een gele en een groene paprika, 75 gram boter, 2 dl volle melk, 5 lenteuitjes, paprikapoeder, peper en zout recept: 1. Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze met een stamper of vork fijn. 2. Verwarm de melk in een klein pannetje en smelt er het klontje boter in. 3. Meng dit door de groffe puree (goed luchtig dooreen scheppen). 4. Afkruiden met zout, peper en paprikapoeder. 5. De paprika's in kleurige kleine kubusjes snijden (echt heeeeel klein) en samen met de gesnipperde lente-uitjes door de puree doen.

    11-07-2012 om 12:51 geschreven door Lies


    05-06-2012
    Brusselse spruitjesstoemp
    Nodig voor 4 personen : 3 grote aardappelen (ik gebruik bintjes) 750 gr spruitjes 1 (rode) ui 250ml (soja)room 100gr boter peper, zout en nootmuskaat peterselie Zo doe je het : Schil de aardappelen, was ze, snij ze in stukken en kook ze in een ruime pan met gezouten water als de aardappelen gaar zijn, het kookvocht afgieten en de aardappelen pureren. Geen kruiden, vetstof, eieren en melk bijdoen ! We maken geen puree. Ondertussen was je de spruitjes. Snij het kontje af en doe de buitenste blaadjes weg. Versnipper de ui en de spruitjes. Dit doe ik in de foodprocessor van de keukenrobot. De spruitjes gewoon in plakjes laten snijden. Smelt de boter in een kom en fruit de gesneden ui hierin. Na 2 minuten voeg je er de spruitjes bij. Goed roeren en laten stoven. Als de bereiding half gaar is, kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Ook de (soja)room erbij voegen. Als het mengsel te droog is wat water bijvoegen en laten sudderen tot de spruitjes zacht zijn. De aardappelen onder de mengsel mengen, samen met de peterselie. Controleren of alles goed gekruid is

    05-06-2012 om 09:15 geschreven door Ilikestoemp


    17-05-2012
    Aspergestoemp met garnituur van ei en roze peper
    halve kilo aardappelen (bintjes) en halve kilo asperges, een ei, nootmuskaat, zout en peper, een flinke lepel zure room, gesnipperde bieslook. garnituur: hardgekookte eieren, gesnipperde korianderblaadjes, roze peperbolletjes op nat (eigenlijk zijn dit besjes!) Snij de geschilde aardappelen in gelijke stukken. Kook ze half gaar in gezouten water. Schil ondertussen de asperges en snij in dunne ronde schijfjes (hou de kopjes heel). Voeg de asperges bij de aardappelen wanneer die half gaar zijn. Laat alles samen nog 8 minuten verder koken en giet af. Vis de aspergekopjes eruit en hou ze apart. Plet de aardappelen met de aspergesschijfjes tot een puree. Doe dit met vork of stamper, niet met mixer of roerzeef. Doe er een snuifje nootmuskaat bij, een lepel zure room en een ei en roer dit nog eens goed dooreen. Dan pas gaan aspergekopjes erbij. Wat gesnipperde bieslook er over en enkele draaien met de pepermolen. Garnituur: hak de hardgekookte eieren fijn, voeg gesnipperde korianderblaadjes toe, en lichtjes geplette roze peperbolletjes. als de mengeling wat te 'droog' is naar je smaak kan je wat vocht van de peperbolletjes toevoegen OF een beetje zure room. Is "zo" te eten, zonder verder iets erbij, maar het kan ook vergzeld worden van gebakken of gepocheerde zalm, eveneens heel goe!

    17-05-2012 om 17:00 geschreven door aviva


    29-04-2012
    Stoemp met witloof
    Ingrediënten (voor 2 personen) 4 grote witloofstronken 6-8 aardappelen van gemiddelde grootte 1 teentje knoflook peper, zout en muskaatnoot 30 gr boter Bereiding Snijd de aardappelen in 3 à 4 stukken. Verwijder het uiteinde en de harde kern van de witloofstronkjes. Maak de blaadjes los. Hak het teentje knoflook fijn. Laat in een pan met een dikke bodem de boter smelten. Voeg het witloof en de look toe en laat zachtjes kleuren. Voeg ongeveer 10 cl water toe. Voeg de aardappelen toe. Kruid met zout en peper en laat op een zacht vuurtje sudderen gedurende op zijn minst een uur en een kwartier. Roer regelmatig om om te vermijden dat het gerecht aan de pan gaat kleven. Terwijl het gerecht suddert regelmatig nakijken of er nog voldoen vocht aanwezig is. Wanneer het gerecht klaar is moet alles gebonden zijn. Zet af en toe een deksel op de pan om te vermijden dat teveel vocht verdampt.

    29-04-2012 om 15:07 geschreven door ikblijfmeestaluitdekeukenmaarINhetrestaurant


    Stoemp met prei
    Een klassieke winterse stoemp Voor 4 personen 600 g aardappelen 3 preistengels 1 dl melk 150 g boter peper, zout, nootmuskaat Bereiding: 1.Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. 2.Maak de preistengels schoon en snij het wit en het zachte groen in rondjes. 3.Laat de prei 5 minuten meekoken met de aardappelen. 4.Giet het kookvocht af en voeg verwarmde melk en 50 g boter toe. 5.Kruid af met peper, zout en een snuifje gemalen nootmuskaat. 6.Stoemp alles grof. 7.Verdeel over voorverwarmde borden. 8.Maak een kuiltje en vul dat met warme vleesjus of gesmolten boter.

    29-04-2012 om 14:52 geschreven door ladychef




    Plaats een reactie op dit onderwerp:
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Bericht *
    Veiligheidscode *
    Nieuwe code aanvragen


    Typ de cijfers/letters die u ziet in de figuur exact over in het tekstvak onder de figuur. Zo is het zeker dat u een bezoeker bent en geen machine.
    Kan u de code niet lezen? Klik dan HIER om een nieuwe in te laden, blijf dit doen totdat je ze wél kan lezen en overtypen. Zo wordt spam vermeden op dit blog en de veiligheid gegarandeerd.
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)


    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs