Bingo!
Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!
Breng alle ingrediënten in een grote
kom en maak fijn met de staafmixer. Giet het mengsel in een
bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf
op 750 watt gedurende 10 minuten. Opnieuw mixen (in de bakvorm). Nogmaals
10 minuten in de microgolfoven op 750 watt. Tijd en wattage kunnen
variëren naargelang de oven. Vlaaien laten
afkoelen. MMMM!
blog van 'week van de vrije smaak' Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette
Dit is een stoemp met een "fris' aspect, hij is volgens mij het lekkerst bij vis (koude of warme vis) - ik heb ook al eens een rolmops erbij gegeven!
nodig: voor de vinaigrette 2 dl olijfolie; scheutje wittewijn of ciderazijn; 1peeke, 1 halve rode paprika, 1 halve gele paprika, 1 witte selderstengel, peper en zout
Voor de stoemp: 1 kg bloemige aardappelen; scheutje olijfolie; peper; verse bieslook, kervel, peterselie, koriander, postelein, waterkers, alles wat kruid of scheut is en groen zit is goed!
Kook de aardappels, maak intussen de vinaigrette. Verwijder alle draadjes van de selderstengel, maak de andere groenten gewoon schoon. Snij al die kleurige groenten in piepkleine minuscule blokjes, echt echt superklein. Mengen met de overige ingrediënten van de vinaigrette, goed laten trekken (maar ook weer geen hele dag hee).
Hak nu al de groensels. Prak de aardappelen grof en schep al de groensels er onder.
Serveer met vis, schep er de vinaigrette over (over de vis)
28-12-2012 om 21:24
geschreven door ethel
21-11-2012
Boesteringstoemp oftewel Brusselse brandade
De klassieke brandade is Frans en gaat uit van stovis, voor deze Brusselse interpretatie gebruiken we geurige smeuige bakharing.
Nodig [6 personen] : 250 gram boestering [bakharing], ofwel gerookte als je die kan vinden, ofwel zelf gebakken in z'n geheel en daarna de fileekes eraf gehaald; 1dl volle melk, 350 gram ongeschilde aardappels, 1 fijngeperst teentje knoflook, 1 laurierblad, zout en peper, scheutje olijfolie van goede kwaliteit [koudgeperste]
Doe de boesteringfilees samen met de melk en het laurierblad in een ondiepe magnetronschaal. Dek af met magnetronplastiek, laat een hoekje open waarlangs wat stoom weg kan, en zet de schaal 3 minuten op hoog in de microgolfoven.
Ondertussen de aardappelen met een vork hier en daar inprikken, en op dubbel keukenpapier leggen dat je in de vorm van je draaiplateau van de microgolf hebt geknipt.
De schaal met boestering gaat nu uit de microgolfoven en even opzij, de aardappelen gaan erin, 5 minuten op hoog. Dan de buitenste eens midden op de schaal leggen en omgekeerd, en nog eens 5 minuten.
Ondertussen ga je weer aan de slag met de boestering. Pluk het laurierblad uit de schaal, dat heb je verder niet meer nodig. Haal de vis uit de melk [maar bewaar die melk!] en pureer hem fijn in de blender, gebruik de pulsknop [kort en hevig], doe het een paar keer en wrijf de vis die aan de rand gaat kleven steeds weer naar het midden, de vis moet echt fijn en glad gepureerd raken.
Nu de gare aardappelen met schil en al fijnprakken - wie voor een glad homogeen mengsel wil gaan [genre brandade] gebruikt ook de blender, wie het ruwere 'stoemp' karakter verkiest hanteert de ... stoemper. Er het uitgeknepen knoflookteentje onder mengen. Geleidelijk de melkmarinade van de vis toevoegen en een klein [!] scheutje olijfolie, eens proeven en naar smaak wat peper en zout erbij.
Deze boesteringbrandade gaat vervolgens, in de eerder gebruikte ovenschaal, nog even terug de microgolfoven in om helemal door te warmen en de smaken te mengen: 2 minuten afgedekt op matig, met gaatjesfolie of een hoekje vrijlaten.
21-11-2012 om 13:57
geschreven door Luca
24-10-2012
KNOLSELDERSTOEMP met garnaal
500g knolselder 500g aardappelen peterselie room naar keuze gepocheerd ei garnalen naar keuze
Aardappel en knolselder koken, pureren, nootmuskaat en boter toevoegen, kruiden met peper en zout. Gemalen peterselie doorroeren. Afwerken met garnaaltjes en gepocheerd ei.
24-10-2012 om 15:53
geschreven door evelyne
12-07-2012
Kabeljauw royal en zijn stoemp
Voor 4 personen : 4 dikke aardappelen "bintje" - beetje margarine - beetje room of melk - 1 bos bieslook - 1 courgette - 1 prei - 2 tomaten - 4 wortelen - 4 takken selder - 1/2 liter visbouillon - 3 soeplepels olijfolie - 4x 200 gr kabeljauwfilets - 2 eigelen- peper en zout
Aardappelen schillen, wassen, in stukken snijden en 15 min koken in gezouten water. Afgieten, laten uitlekken, pletten tot puree, beetje margarine en room of melk bijvoegen, en kruiden met peper en zout. De tomaten schillen, ontpitten, in kleine blokjes snijden en bij de puree voegen, evenals de fijngehakte bieslook. De andere groenten wassen, in julienne snijden en in de wok met een beetje olijfolie bakken. Ze moeten krokant blijven. De kabeljauw in een kookpot plaatsen en overgieten met de visbouillon. De vis op middelmatig vuur laten pocheren gedurende 3 à 4 minuten, en erop letten dat de bouillon lichtjes blijft borrelen. Giet de eigelen in een kom, gebruik een halve eischelp als maatbeker en voeg 4 schelpen champagne bij de eigelen. Kruiden met peper en zout en op een zacht vuurtje opkloppen tot men een luchtige saus bekomt. Plaats de kabeljauwfilets op de krokante groentjes, overgiet overvloedig met de saus en dien op met de stoemp. Smakelijk !
12-07-2012 om 20:43
geschreven door Peggy DE COCK
13-03-2012
stoemp van bieslook met grijze garnalen
NEE DIT IS GEEN TATJESPAP, die is vloeibaarder :)
Kook de geschilde aardappelen in gezouten water. Giet ze af en stoemp ze grof, liefst met een stamper. Knip met een keukenschaar bieslook en enkele sjalotjes (zowel het witte als het lichtgroene deel, het sterker smakende donkergroen laten we voor wat het is) fijn en voeg dit bij de puree. Kruid af met zwarte peper en zout.
Voor een mooie presentatie: vul zo'n ringvormpje (waar je ook tartaar in vormt) met een laag stoemp en daarbovenop een laag grijze garnaaltjes. Bovenaan vordt het afgewerkt met heel dikke zure room. Tararara! De ring verwijderen, naast het mooie hoopje stoemp wat veldsla leggen. Apart een lichte vinaigrette op tafel zetten.
Heb je opgelet? Er werd geen ei of boter toegvoegd!
Als het niet zo mooi moet ogen, dan gewoon de grijzen garalen losjes onder de stoemp scheppen en direct opeten. De zure room gaat er dan apart bij.
Deze stoemp is niet bijster geschikt om daarna nog eens terug op te warmen. Maar no worries, hij is ZO lekker dat er geen restjes zullen zijn :)
We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!