Culinaire keuken
Een plaats voor smulpapen en andere lekkerbekken.
Welkom op mijn blog!
Foto
Inhoud blog
  • Kiwiboter
  • Peren op jenever
  • Taart van witte chocolade en frambozen
  • Timbaaltjes van gerookte zalm, heilbot en kaas
  • Kabeljauw dugléré
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad Orloff
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 varkensgebraadje van 1 kg
    1 ui
    1 wortel
    1 takje soepselder
    8 plakjes abdijkaas
    8 plakjes gekookte ham
    2 dl room
    150 g gemalen kaas
    nootmuskaat
    peper en zout

    Bereiding
    Laat in een pan boter warmen tot hazelnootkleur. Kruid het gebraadje intussen met peper, zout en wat nootmuskaat. Schroei het vlees dicht en doe er de grof gesneden soepgroenten bij. Gaar het vlees verder in een oven op 170°C.
    Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef het braadvocht en laat het verder inkoken met de room. Doe er, wanneer je de gewenste dikte hebt bereikt, het grootste deel van de gemalen kaas bij. Kruid af met peper en zout.
    Snijd het vlees in plakjes en stel het gebraad vervolgens weer samen maar steek tussen elk plakje ook een half plakje kaas en ham. Zet de Orloff in een ovenschotel en giet er de kaassaus overheen. Strooi er de rest van de gemalen kaas op en zet in de oven om te gratineren.
    Serveer met kroketjes en gestoofde spinazie.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    10-03-2008, 13:51 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentebrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 blik groentemengeling van 400 g (265 g uitgelekt gewicht)
    4 eieren
    75 ml light room (20 % vet)
    75 g geraspte kaas
    1 fijngesneden knoflookteentje
    1 el maïszetmeel
    1 el fijngehakte (diepvries) peterselie
    zout en peper

    Bereiding
    Meng de eieren met de room en het maïszetmeel. Voeg er de kaas, de peterselie, de knoflook en de uitgelekte groentemengeling aan toe. Breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel in een ingevette cakevorm en bak de bereiding gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven op 200 °C. Controleer met de punt van een mes of het groentebrood voldoende gebakken is (er mag geen deeg meer aan het mes kleven).

    Tip: Koud of warm ideaal bij soep of een slaatje.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-03-2008, 13:48 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Potjesvlees van konijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 konijn - in stukken versneden
    2 ajuinen
    1 stuk prei
    1 wortel
    1 stuk selder
    2 laurierblaadjes
    20 g gelatineblaadjes per liter bouillon

    Bereiding
    De stukken konijn in koud, gezouten water aan de kook brengen. Regelmatig de onzuivere schuimvorming afschuimen. Er de laurierblaadjes en versneden soepgroenten aan toe voegen. Verder laten koken gedurende +/- 1u30 min. De konijnenbouillon laten afkoelen. Het konijnenvlees zorgvuldig van de beentjes verwijderen en in een terrine verzamelen.
    De bouillon zeven en ontvetten. Terug aan de kook brengen. De geweekte gelatineblaadjes in de lauwe bouillon vermengen. De terrine overgieten met de bouillongelei en gedurende 24 uur laten opstijven in de koelkast vooraleer te serveren.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    10-03-2008, 13:47 geschreven door Flokkietje  
    09-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse met geitenkaas en tartaar van gegrilde paprika's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingredienten voor 4 personen

    • 250 g verse geitenkaas
    • 1 teentje look, geperst
    • schil van 1 citroen
    • 1 eiwit, tot schuim geklopt
    • 4 eetlepels gegrilde paprika's, gebruiksklaar
    • zout, peper
    • citroenschil
    • 4 basilicumblaadjes
    Bereiding

    • Meng in een kom de geitenkaas met het zout, de peper, de look en de citroenschil.
    • Doe er ½ van het eiwit bij en meng voorzichtig met een spatel. Meng vervolgens de rest van het eiwit.
    • Verdeel het schuimige mengsel in 4 verrines. Zet 1 u in de koelkast.
    • Snij de paprikareepjes in blokjes.
    • Versier de verrines met de blokjes paprika, citroenschil en basilicumblaadjes.

    Uitstekend bij:
    Oméga 3-brood


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    09-03-2008, 09:58 geschreven door Flokkietje  
    07-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentijnssoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 2 personen:
    1 el olijfolie -1 fijngesneden sjalot -1 teen knoflook, fijngehakt -3 champignons -klein stukje bleekselderij -klein stukje prei -4 rijpe tomaten -½ l. groentebouillon -1 pijpkaneel -3 blaadjes basilicum -1 dl licht geklopte slagroom

    Voor de garnituur:
    3 gekookte groene asperges, in stukjes gesneden -2 el tomaat concassa -paar plukjes peterselie -1 snee witbrood -2 stukjes Bleu d'Avergne van elk ca 20 gram

    Bereidingswijze:
    Verhit de olijfolie en fruit hierin het sjalotje goudgeel, voeg de knoflook, champignons, bleekselderij, prei en tomaten toe.
    Stoof het geheel gedurende 1 minuut.
    Blus met de bouillon en voeg de pijpkaneel en basilicum toe.
    Laat het geheel op een laag vuurtje gedurende een half uur trekken.
    Druk de soep door een zeef.
    Voeg de geklopte room aan de soep toe.

    Verwarm de soep voor het serveren en klop deze tijdens het verwarmen met een staafmixer schuimig.
    Voeg de asperges, tomaat concassa en peterselie toe aan de soep.
    Snijd ondertussen hartjes uit het brood met een middenlijn van drie centimeter.
    Leg de Blue d'Auvergne op het brood en gratineer de broodhartjes onder de hete grill tot de kaas ietwat gesmolten is.
    Schenk de soep in een mooie kom en leg het broodhartje in de soep.
    Schrijf een lieve boodschap op een servetje en de romantiek kan beginnen.

    Eet smakelijk!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    07-02-2007, 13:34 geschreven door Flokkietje  
    03-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor alle lieve mensen van Bloggen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alle lieve mensen van Bloggen
    Ik hoop in 2007 nog evenveel genoegen te beleven aan ons "samenzijn"
    aan iedereen : geluk, vrede, vreugde en gezondheid in het komende jaar voor jezelf en al diegenen die je lief zijn
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2007, 16:19 geschreven door Flokkietje  
    27-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborstfilet met appel en sinaasappel- honingsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen:
    1 appel-1 eetl. citroensap -4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur -50 gr. koude boter in kleine blokjes -2 (pers)sinaasappels, geperst -1 eetl vloeibare honing -1 theel. tijm

    Bereidingswijze:
    Appel schillen, in vier parten snijden en klokhuis verwijderen. Elkt part in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen.
    Eendeborstfilets van vel ontdoen en licht met zout en peper bestrooien.
    In koekenpan helft van boter verhitten. Eendenborst in 6 minuten van buiten bruin en van binnen rose bakken, halverwege keren.
    Eendenborst uit pan op 1 bord leggen en in aluminiumfolie verpakken.
    Achtergebleven bakvet uit pan schenken (wordt niet meer gebruikt) en pan terug op vuur zetten.
    Sinaasappelsap toevoegen, vuur hoog draaien en alle aanbaksels goed losroeren.
    Honing en tijm erdoor roeren en met zout en peper op smaak brengen.
    Pan van vuur nemen en klontjes koude boter snel met garde door saus kloppen, zodat mooie gladde, lichtgebonden saus ontstaat.
    Eendenborst schuin in dunne plakken snijden. Sinaasappelsaus over vier borden verdelen. Eendenborstplakjes en appelschijfjes om en om dakpansgewijs in saus leggen.

    Een hele goede tip afkomstig is om het vet van de eendenborst in te snijden. Daarna eerst op de speklaag bakken totdat dat krokant is. Hier komt veel vet bij vrij wat u af en toe af kan gieten. Daarna de andere kant bakken totdat hij rondom bruin is en van binnen rose.
    Dit schijnt beslist lekkerder te zijn dan het vet erafsnijden. Wat veel mensen doen!

    Vervang eens de appels door mango's. Die hebben een zachtere zuur en passen goed bij de eend. (Tip voor mooie mango sneedjes: Bepaal de positie van de grote pit en snij parallel met de vlakke kanten links en rechts een dikke schijf af, net zonder de pit te raken. De twee afgesneden stukken kan je dan in mooie sneedjes snijden.)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-12-2006, 23:58 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perensorbet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lekker voorgerecht voor oudejaars of nieuwjaarsdag
    Ingredienten voor 4 personen:

    Carte d’Or Sorbet Peer -roquefort -peren -pijnboompitten -verschillende soorten sla -olie -notenazijn -zout en witte peper

    Bereidingswijze:
    Schik de slablaadjes in aparte kommetjes
    Voeg stukjes Roquefort, plakjes peer, pijnboompitten en 2 à 3 kleine bolletjes Carte d’Or Sorbet Peer toe
    Overgiet dit alles met de zelfgemaakte vinaigrette, die je samenstelt uit olie, azijn, peper, zout en een grote bol perensorbet

    Tip:

    De kleine bolletjes kan je op voorhand met een meloenlepeltje maken en ze in de diepvries bewaren


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    27-12-2006, 23:35 geschreven door Flokkietje  
    20-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlof-aardappelpuree stamppot met walnoten en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een schitterend recept voor de feestdagen. Leuk om bij je diner met een ijslepel wat leuke bolletjes op het bord er bij te serveren

    Ingredienten voor 4personen:
    1 kilo kruimige gekookte aardappelen -500 gr witlof -2 zure appels -2 el citroensap-50 gr walnoten gehakt-150 ml melk -peper, zout en nootmuskaat -1 tl gehakte tijm (vers of diepvries) of half tl gedroogde

    Bereidingswijze:
    Kook aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd de witlof in smalle reepjes. Schil en rasp appel, rasp ze grof of snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel ze met citroensap.Maak van de gare aardappelen puree met melk, peper en zout, nootmuskaat en tijm. Meng de witlofreepjes met de appel en noten erdoor. Warm alles goed door.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-12-2006, 12:02 geschreven door Flokkietje  
    19-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm in gelei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker als voorgerecht of als hapje

    Ingredienten voor 4 personen:
    300 g. verse zalmfilet-2 hardgekookte eieren-40 g. zoete paprikareepjes-1 eetlepel groene peperkorrels-2 eetlepels gehakte peterselie-2 fijngesneden sjalotjes-versgemalen peper en zout-1/2 liter visbouillon-7 blaadjes gelatine geweekt in koud water-2 losgeklopte eiwitten
    -citroenpartjes-peterselie

    Bereidingswijze:
    Snijd de zalmfilet in lange repen van ca. 2 cm. dikte. Kruid deze met peper en zout en laat de zalmrepen ca. 8 minuten garen in de visbouillon op matig vuur. Laat ze in de bouillon afkoelen. Neem de zalmrepen daarna uit de pan en bewaar ze op een bord, afgedekt met plasticfolie, in de koelkast tot gebruik. Giet vervolgens de bouillon door een zeef en klop de eiwitten er doorheen. Breng de bouillon daarna onder regelmatig roeren tegen de kook aan. Het eiwit zal gaan stollen en neemt zo alle kleine ongerechtigheden op. Zeef de bouillon vervolgens door een doek. Het eindresultaat is een heldere bouillon! Roer de uitgeknepen gelatineblaadjes door de bouillon en laat deze afkoelen. Snijd in de tussentijd de eieren grof en meng deze met de sjalotten, paprikareepjes, groene peperkorrels en peterselie. Voeg de gelei hieraan toe als deze dikker begint te worden.
    Leg vervolgens de zalmrepen in een langwerpige vorm en bedek deze met het geleimengsel. Dek de vorm af met plasticfolie en laat het gerecht ca. 3 uur in de koelkast opstijven.
    Zet de vorm vlak voor het serveren even in een heetwaterbad en keer deze op een mooie schaal om. Garneer het gerecht met citroenpartjes en peterselie.

    Om de zalm makkelijk te snijden gebruikt u een scherp mes, dat u eerst in gloeiend heet water dompelt.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-12-2006, 21:35 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lepelhapjes van mosselen met basilicum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen:
    1/2 kg mosselen -1 eetlepel fijngehakte sjalot -1 eetlepel olijfolie -1/2 eetlepel fijngehakte basilicum -2 glazen witte wijn -1 grof gehakte ui -peper en zout

    Bereidingswijze:
    Kook de mossels met de wijn, de ui, peper en zout. Haal ze uit de schelp en filtreer het kookvocht. Stoof de sjalot in de olie en voeg het kookvocht en de basilicum  toe. Laat op matig vuur indikken en voeg de mosselen toe. 

    Dien heet of lauw op in Chinese lepeltjes.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    19-12-2006, 08:04 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois van amandelen en Galia-meloen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingredienten voor 4personen:
    1 grote Galia-meloen -35 cl melk -75 g kristalsuiker -175 g amandelpoeder -50 g amandelschilfers -25 cl opklopbare room -3 gelatineblaadjes

    Bereidingswijze:
    Breng de melk aan de kook, samen met het amandelpoeder en de suiker. Laat dit enkele uren trekken. Leg de gelatineblaadjes 10 minuten in een beetje koud water. Filter de amandelmelk en neem er enkele eetlepels uit die je aan de kook brengt om er de uitgewrongen gelatine in op te lossen. Voeg dit bij de amandelmelk. Klop de verse room tot stevige slagroom en meng dit door de melk. Verdeel deze mengeling over 4 kommen of ovenschaaltjes. Laat het dessert enkele uren in de koelkast staan (idealiter bereid je dit dessert de avond voordien). 

    Voordat je het dessert opdient, grill je de amandelen enkele minuten in de oven. Snijd de gekoelde meloen in fijne schijfjes. 

    Tip : Om de bavarois gemakkelijker uit de vormen te halen, dompel je de vormen eventjes onder in een beetje warm water. 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-12-2006, 07:52 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mascarpone brûlé
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4personen:
    350 g mascarpone -4 eidooiers -60 g suiker -100 ml room -1 theel geraspte sinaasappelschil -50 g bittere chocolade, in stukjes -2 eetl bruine suiker

    Bereidingswijze:
    Klop het eigeel met de suiker tot een ruban. Meng hier de mascarpone en room door, samen met 1 theel sinaasappelrasp. Verdeel het mengsel over 4 ingevette schaaltjes. Zet de schaaltjes gedurende 45 minuten in een bakje water in een oven van 150°C.  Laat de schaaltjes afkoelen en meng de chocolade door het mascarponemengsel. Laat verder afkoelen en bewaar afgedekt met plasticfilm in de koelkast.. 
    Bestrooi de schaaltjes met bruine suiker en brûleer ze met een gasbrander of onder de grill.
    Serveer meteen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    19-12-2006, 07:39 geschreven door Flokkietje  
    Foto
    Archief per week
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 05/02-11/02 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 26/09-02/10 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Mmm ... lekkere dingen hier...
  • Groetjes uit Heverlee
  • haihai
  • hai hai
  • welkom

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    heiligerita
    www.bloggen.be/heilige
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Spoetnikstappers
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs