Culinaire keuken
Een plaats voor smulpapen en andere lekkerbekken.
Welkom op mijn blog!
Foto
Inhoud blog
  • Kiwiboter
  • Peren op jenever
  • Taart van witte chocolade en frambozen
  • Timbaaltjes van gerookte zalm, heilbot en kaas
  • Kabeljauw dugléré
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vissoep met zeetong en garnalen, tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    8 tomaten
    1 ui
    2 teentjes knoflook
    3 eetlepels slaolie
    1/8 lt rode wijn
    1/8 lt crème fraîche
    2 visbouillontabletten
    zout
    peper
    1 gefileerde tong
    50 gr gepelde garnalen
    1 eetlepel fijngeknipte bieslook

    Voorbereiding:
    Snijd de tomaten in stukjes. Hak de ui en knoflook fijn. Verhit de olie en bak hierin de ui en de knoflook 3 minuten op een laag vuur. Voeg de tomaten toe en bak ze 3 minuten mee. Voeg 1/2 lt water, de wijn de helft van de crème fraîche en de bouillontabletten toe.

    Bereiding:
    Kook de soep 20 minuten. Pureer en zeef de soep. Voeg zout en peper naar smaak toe.
    Snijd de tongfilets elk diagonaal in 3 stukken.
    Vlak voor het eten: Breng de soep tegen de kook aan. Leg de stukjes tong in de soep en laat ze in 3 minuten gaar worden.
    Voeg de garnalen toe en warm ze even mee. Schep de rest van de crème fraîche over 4 warme soepborden en schep de soep erbij. Strooi de bieslook erover.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    11-03-2008, 21:49 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zuurvlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een typisch Limburgse stoofpot die oorspronkelijk met Carnaval gegeten werd.

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 kg magere runderlapjes
    2 dl azijn
    peper, zout
    2 laurierblaadjes
    4 jeneverbessen
    2 theelepels tijm
    500 gram uien
    100 gram boter
    1 eetlepel suiker
    1/2 eetlepel keukenstroop
    3 plakjes ontbijtkoek
    1 eetlepel bosvruchtenjam

    Voorbereiding:
    Snijd de runderlapjes in stukjes. Maak een marinade van: 2 dl water, 2 dl azijn, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper, laurierblaadjes, jeneverbessen en tijm. Leg het vlees ca. 3 uur afgedekt in de marinade.

    Bereiding:
    Pel de uien en snipper ze fijn. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de ui in ca. 5 minuten zachtjes glazig.
    Schep het vlees uit de marinade en dep het met keukenpapier droog. Zeef boven een maatbeker 2 dl marinadevocht. De rest wordt niet gebruikt.
    Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak het vlees in ca. 10 minuten bruin. Schep de vleesblokjes regelmatig om.
    Voeg ui, suiker, stroop, ontbijtkoek en 2 dl marinadevocht toe. Laat het vlees met het deksel op de pan in ca. 2 uur zachtjes gaarstoven (zo gaar dat het vlees uit elkaar valt).
    Verwijder de laurierblaadjes. Breng het gerecht op smaak met bosvruchtenjam. Serveer er aardappelen of frites en kropsla bij.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    11-03-2008, 21:36 geschreven door Flokkietje  
    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad Orloff
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 varkensgebraadje van 1 kg
    1 ui
    1 wortel
    1 takje soepselder
    8 plakjes abdijkaas
    8 plakjes gekookte ham
    2 dl room
    150 g gemalen kaas
    nootmuskaat
    peper en zout

    Bereiding
    Laat in een pan boter warmen tot hazelnootkleur. Kruid het gebraadje intussen met peper, zout en wat nootmuskaat. Schroei het vlees dicht en doe er de grof gesneden soepgroenten bij. Gaar het vlees verder in een oven op 170°C.
    Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef het braadvocht en laat het verder inkoken met de room. Doe er, wanneer je de gewenste dikte hebt bereikt, het grootste deel van de gemalen kaas bij. Kruid af met peper en zout.
    Snijd het vlees in plakjes en stel het gebraad vervolgens weer samen maar steek tussen elk plakje ook een half plakje kaas en ham. Zet de Orloff in een ovenschotel en giet er de kaassaus overheen. Strooi er de rest van de gemalen kaas op en zet in de oven om te gratineren.
    Serveer met kroketjes en gestoofde spinazie.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    10-03-2008, 13:51 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentebrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 blik groentemengeling van 400 g (265 g uitgelekt gewicht)
    4 eieren
    75 ml light room (20 % vet)
    75 g geraspte kaas
    1 fijngesneden knoflookteentje
    1 el maïszetmeel
    1 el fijngehakte (diepvries) peterselie
    zout en peper

    Bereiding
    Meng de eieren met de room en het maïszetmeel. Voeg er de kaas, de peterselie, de knoflook en de uitgelekte groentemengeling aan toe. Breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel in een ingevette cakevorm en bak de bereiding gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven op 200 °C. Controleer met de punt van een mes of het groentebrood voldoende gebakken is (er mag geen deeg meer aan het mes kleven).

    Tip: Koud of warm ideaal bij soep of een slaatje.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-03-2008, 13:48 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Potjesvlees van konijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 konijn - in stukken versneden
    2 ajuinen
    1 stuk prei
    1 wortel
    1 stuk selder
    2 laurierblaadjes
    20 g gelatineblaadjes per liter bouillon

    Bereiding
    De stukken konijn in koud, gezouten water aan de kook brengen. Regelmatig de onzuivere schuimvorming afschuimen. Er de laurierblaadjes en versneden soepgroenten aan toe voegen. Verder laten koken gedurende +/- 1u30 min. De konijnenbouillon laten afkoelen. Het konijnenvlees zorgvuldig van de beentjes verwijderen en in een terrine verzamelen.
    De bouillon zeven en ontvetten. Terug aan de kook brengen. De geweekte gelatineblaadjes in de lauwe bouillon vermengen. De terrine overgieten met de bouillongelei en gedurende 24 uur laten opstijven in de koelkast vooraleer te serveren.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    10-03-2008, 13:47 geschreven door Flokkietje  
    09-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse met geitenkaas en tartaar van gegrilde paprika's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingredienten voor 4 personen

    • 250 g verse geitenkaas
    • 1 teentje look, geperst
    • schil van 1 citroen
    • 1 eiwit, tot schuim geklopt
    • 4 eetlepels gegrilde paprika's, gebruiksklaar
    • zout, peper
    • citroenschil
    • 4 basilicumblaadjes
    Bereiding

    • Meng in een kom de geitenkaas met het zout, de peper, de look en de citroenschil.
    • Doe er ½ van het eiwit bij en meng voorzichtig met een spatel. Meng vervolgens de rest van het eiwit.
    • Verdeel het schuimige mengsel in 4 verrines. Zet 1 u in de koelkast.
    • Snij de paprikareepjes in blokjes.
    • Versier de verrines met de blokjes paprika, citroenschil en basilicumblaadjes.

    Uitstekend bij:
    Oméga 3-brood


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    09-03-2008, 09:58 geschreven door Flokkietje  
    07-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentijnssoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 2 personen:
    1 el olijfolie -1 fijngesneden sjalot -1 teen knoflook, fijngehakt -3 champignons -klein stukje bleekselderij -klein stukje prei -4 rijpe tomaten -½ l. groentebouillon -1 pijpkaneel -3 blaadjes basilicum -1 dl licht geklopte slagroom

    Voor de garnituur:
    3 gekookte groene asperges, in stukjes gesneden -2 el tomaat concassa -paar plukjes peterselie -1 snee witbrood -2 stukjes Bleu d'Avergne van elk ca 20 gram

    Bereidingswijze:
    Verhit de olijfolie en fruit hierin het sjalotje goudgeel, voeg de knoflook, champignons, bleekselderij, prei en tomaten toe.
    Stoof het geheel gedurende 1 minuut.
    Blus met de bouillon en voeg de pijpkaneel en basilicum toe.
    Laat het geheel op een laag vuurtje gedurende een half uur trekken.
    Druk de soep door een zeef.
    Voeg de geklopte room aan de soep toe.

    Verwarm de soep voor het serveren en klop deze tijdens het verwarmen met een staafmixer schuimig.
    Voeg de asperges, tomaat concassa en peterselie toe aan de soep.
    Snijd ondertussen hartjes uit het brood met een middenlijn van drie centimeter.
    Leg de Blue d'Auvergne op het brood en gratineer de broodhartjes onder de hete grill tot de kaas ietwat gesmolten is.
    Schenk de soep in een mooie kom en leg het broodhartje in de soep.
    Schrijf een lieve boodschap op een servetje en de romantiek kan beginnen.

    Eet smakelijk!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    07-02-2007, 13:34 geschreven door Flokkietje  
    03-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor alle lieve mensen van Bloggen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alle lieve mensen van Bloggen
    Ik hoop in 2007 nog evenveel genoegen te beleven aan ons "samenzijn"
    aan iedereen : geluk, vrede, vreugde en gezondheid in het komende jaar voor jezelf en al diegenen die je lief zijn
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2007, 16:19 geschreven door Flokkietje  
    27-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborstfilet met appel en sinaasappel- honingsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen:
    1 appel-1 eetl. citroensap -4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur -50 gr. koude boter in kleine blokjes -2 (pers)sinaasappels, geperst -1 eetl vloeibare honing -1 theel. tijm

    Bereidingswijze:
    Appel schillen, in vier parten snijden en klokhuis verwijderen. Elkt part in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen.
    Eendeborstfilets van vel ontdoen en licht met zout en peper bestrooien.
    In koekenpan helft van boter verhitten. Eendenborst in 6 minuten van buiten bruin en van binnen rose bakken, halverwege keren.
    Eendenborst uit pan op 1 bord leggen en in aluminiumfolie verpakken.
    Achtergebleven bakvet uit pan schenken (wordt niet meer gebruikt) en pan terug op vuur zetten.
    Sinaasappelsap toevoegen, vuur hoog draaien en alle aanbaksels goed losroeren.
    Honing en tijm erdoor roeren en met zout en peper op smaak brengen.
    Pan van vuur nemen en klontjes koude boter snel met garde door saus kloppen, zodat mooie gladde, lichtgebonden saus ontstaat.
    Eendenborst schuin in dunne plakken snijden. Sinaasappelsaus over vier borden verdelen. Eendenborstplakjes en appelschijfjes om en om dakpansgewijs in saus leggen.

    Een hele goede tip afkomstig is om het vet van de eendenborst in te snijden. Daarna eerst op de speklaag bakken totdat dat krokant is. Hier komt veel vet bij vrij wat u af en toe af kan gieten. Daarna de andere kant bakken totdat hij rondom bruin is en van binnen rose.
    Dit schijnt beslist lekkerder te zijn dan het vet erafsnijden. Wat veel mensen doen!

    Vervang eens de appels door mango's. Die hebben een zachtere zuur en passen goed bij de eend. (Tip voor mooie mango sneedjes: Bepaal de positie van de grote pit en snij parallel met de vlakke kanten links en rechts een dikke schijf af, net zonder de pit te raken. De twee afgesneden stukken kan je dan in mooie sneedjes snijden.)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-12-2006, 23:58 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perensorbet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lekker voorgerecht voor oudejaars of nieuwjaarsdag
    Ingredienten voor 4 personen:

    Carte d’Or Sorbet Peer -roquefort -peren -pijnboompitten -verschillende soorten sla -olie -notenazijn -zout en witte peper

    Bereidingswijze:
    Schik de slablaadjes in aparte kommetjes
    Voeg stukjes Roquefort, plakjes peer, pijnboompitten en 2 à 3 kleine bolletjes Carte d’Or Sorbet Peer toe
    Overgiet dit alles met de zelfgemaakte vinaigrette, die je samenstelt uit olie, azijn, peper, zout en een grote bol perensorbet

    Tip:

    De kleine bolletjes kan je op voorhand met een meloenlepeltje maken en ze in de diepvries bewaren


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    27-12-2006, 23:35 geschreven door Flokkietje  
    20-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlof-aardappelpuree stamppot met walnoten en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een schitterend recept voor de feestdagen. Leuk om bij je diner met een ijslepel wat leuke bolletjes op het bord er bij te serveren

    Ingredienten voor 4personen:
    1 kilo kruimige gekookte aardappelen -500 gr witlof -2 zure appels -2 el citroensap-50 gr walnoten gehakt-150 ml melk -peper, zout en nootmuskaat -1 tl gehakte tijm (vers of diepvries) of half tl gedroogde

    Bereidingswijze:
    Kook aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd de witlof in smalle reepjes. Schil en rasp appel, rasp ze grof of snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel ze met citroensap.Maak van de gare aardappelen puree met melk, peper en zout, nootmuskaat en tijm. Meng de witlofreepjes met de appel en noten erdoor. Warm alles goed door.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-12-2006, 12:02 geschreven door Flokkietje  
    19-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm in gelei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker als voorgerecht of als hapje

    Ingredienten voor 4 personen:
    300 g. verse zalmfilet-2 hardgekookte eieren-40 g. zoete paprikareepjes-1 eetlepel groene peperkorrels-2 eetlepels gehakte peterselie-2 fijngesneden sjalotjes-versgemalen peper en zout-1/2 liter visbouillon-7 blaadjes gelatine geweekt in koud water-2 losgeklopte eiwitten
    -citroenpartjes-peterselie

    Bereidingswijze:
    Snijd de zalmfilet in lange repen van ca. 2 cm. dikte. Kruid deze met peper en zout en laat de zalmrepen ca. 8 minuten garen in de visbouillon op matig vuur. Laat ze in de bouillon afkoelen. Neem de zalmrepen daarna uit de pan en bewaar ze op een bord, afgedekt met plasticfolie, in de koelkast tot gebruik. Giet vervolgens de bouillon door een zeef en klop de eiwitten er doorheen. Breng de bouillon daarna onder regelmatig roeren tegen de kook aan. Het eiwit zal gaan stollen en neemt zo alle kleine ongerechtigheden op. Zeef de bouillon vervolgens door een doek. Het eindresultaat is een heldere bouillon! Roer de uitgeknepen gelatineblaadjes door de bouillon en laat deze afkoelen. Snijd in de tussentijd de eieren grof en meng deze met de sjalotten, paprikareepjes, groene peperkorrels en peterselie. Voeg de gelei hieraan toe als deze dikker begint te worden.
    Leg vervolgens de zalmrepen in een langwerpige vorm en bedek deze met het geleimengsel. Dek de vorm af met plasticfolie en laat het gerecht ca. 3 uur in de koelkast opstijven.
    Zet de vorm vlak voor het serveren even in een heetwaterbad en keer deze op een mooie schaal om. Garneer het gerecht met citroenpartjes en peterselie.

    Om de zalm makkelijk te snijden gebruikt u een scherp mes, dat u eerst in gloeiend heet water dompelt.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-12-2006, 21:35 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lepelhapjes van mosselen met basilicum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen:
    1/2 kg mosselen -1 eetlepel fijngehakte sjalot -1 eetlepel olijfolie -1/2 eetlepel fijngehakte basilicum -2 glazen witte wijn -1 grof gehakte ui -peper en zout

    Bereidingswijze:
    Kook de mossels met de wijn, de ui, peper en zout. Haal ze uit de schelp en filtreer het kookvocht. Stoof de sjalot in de olie en voeg het kookvocht en de basilicum  toe. Laat op matig vuur indikken en voeg de mosselen toe. 

    Dien heet of lauw op in Chinese lepeltjes.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    19-12-2006, 08:04 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois van amandelen en Galia-meloen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingredienten voor 4personen:
    1 grote Galia-meloen -35 cl melk -75 g kristalsuiker -175 g amandelpoeder -50 g amandelschilfers -25 cl opklopbare room -3 gelatineblaadjes

    Bereidingswijze:
    Breng de melk aan de kook, samen met het amandelpoeder en de suiker. Laat dit enkele uren trekken. Leg de gelatineblaadjes 10 minuten in een beetje koud water. Filter de amandelmelk en neem er enkele eetlepels uit die je aan de kook brengt om er de uitgewrongen gelatine in op te lossen. Voeg dit bij de amandelmelk. Klop de verse room tot stevige slagroom en meng dit door de melk. Verdeel deze mengeling over 4 kommen of ovenschaaltjes. Laat het dessert enkele uren in de koelkast staan (idealiter bereid je dit dessert de avond voordien). 

    Voordat je het dessert opdient, grill je de amandelen enkele minuten in de oven. Snijd de gekoelde meloen in fijne schijfjes. 

    Tip : Om de bavarois gemakkelijker uit de vormen te halen, dompel je de vormen eventjes onder in een beetje warm water. 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-12-2006, 07:52 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mascarpone brûlé
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4personen:
    350 g mascarpone -4 eidooiers -60 g suiker -100 ml room -1 theel geraspte sinaasappelschil -50 g bittere chocolade, in stukjes -2 eetl bruine suiker

    Bereidingswijze:
    Klop het eigeel met de suiker tot een ruban. Meng hier de mascarpone en room door, samen met 1 theel sinaasappelrasp. Verdeel het mengsel over 4 ingevette schaaltjes. Zet de schaaltjes gedurende 45 minuten in een bakje water in een oven van 150°C.  Laat de schaaltjes afkoelen en meng de chocolade door het mascarponemengsel. Laat verder afkoelen en bewaar afgedekt met plasticfilm in de koelkast.. 
    Bestrooi de schaaltjes met bruine suiker en brûleer ze met een gasbrander of onder de grill.
    Serveer meteen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    19-12-2006, 07:39 geschreven door Flokkietje  
    17-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baked Alaska (ijstaart met cake in gebakken eiwitschuim)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze taart kunt een dag van tevoren maken en in de diepvries bewaren. De vruchten kunt u vervangen door vers fruit

    Ingredienten voor 6 personen:
    8 dungesneden plakken cake-12 bollen ijs, bijv aardbei, pistache en vanille-1 borrelglaasje sinaasappellikeur-1 blikje fruitcocktail -4 eiwitten-150 g. suiker-sap van 1/2 citroen om te ontvetten

    Bereidingswijze:
    Leg 3 plakken cake in de lengte op een ovale schaal, die ook in de oven kan. Besprenkel de plakken met wat sinaasappellikeur en verdeel hierop de bollen ijs en vruchtjes. Druk ze gelijk een beetje in een ovale vorm. Dek nu af met de overige cakeplakken, besprenkel ze met de overige likeur en laat het geheel in de diepvries goed aanvriezen. Klop in de tussentijd het eiwit in een ruime kom, welke van tevoren goed vetvrij is gemaakt met wat citroensap. Dit geldt ook voor de kloppers van de mixer. Als het eiwit behoorlijk stijf is geklopt, geleidelijk, al kloppende, de suiker er aan toevoegen. Blijven kloppen totdat de suiker geheel is opgenomen en het eiwit goed stijf is. De schaal met de inmiddels bevroren cake uit de diepvries halen. En deze rondom garneren met het eiwit d.m.v. een pannenkoekmes of in een spuitzak met een gekarteld spuitje. Nu weer terugzetten in de vriezer tot gebruik. De oven voorverwarmen op de hoogste stand en indien mogelijk met de grillstand aan (250ºC.). Zet nu de schaal in de oven en laat de taart mooi goudbruin worden in 8-10 minuten. De schaal direct op tafel zetten en de ijstaart aan tafel snijden.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    17-12-2006, 08:40 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baked Alaska's (cake, ijs, gebakken eiwitschuim en aardbeiensaus)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een zeer eenvoudig maar lekker feestdessert
    Ingredienten  voor 4 personen

    8 dunne plakken hotelcake-4 bolletjes vanille ijs-4 bolletjes aardbeienijs-4 eiwitten-200 g. suiker-1 blik aardbeien op siroop-2 eetlepels poedersuiker

    Bereidingswijze:
    Maak eerst de aardbeiensaus door de aardbeien en siroop met de mixer blender fijn te pureren. Wrijf dit mengsel daarna door een zeef en zet het tot gebruik koel weg. Leg de helft van de plakken cake op vetvrij papier op een ovenplateau. Schep hierop een bolletje ijs. Leg hierop de overige plakken cake en druk ze goed aan. Zet het plateau, tot gebruik, in z'n geheel in de diepvries.
    Verwarm de oven voor op 250ûC. Klop de eiwitten stijf in een goed vetvrij gemaakte schaal. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen totdat deze geheel is opgenomen. Haal de cakes uit de vriezer en spuit ze op met het stijfgeklopte eiwit. Bestrooi ze met poedersuiker en plaats ze ca. 5-8 minuten in een voorverwarmde oven tot de Baked Alaska's lichtbruin zijn gekleurd.
    Serveer ze meteen met de koude aardbeiensaus.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-12-2006, 08:30 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met kruidenboter in bladerdeegbuideltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit voorgerecht is ook lekker met zeevruchten i.p.v. mosselen.

    Ingredienten voor 4 personen
    8 plakjes bladerdeeg-1 eetlepel bloem-2 eetlepels paneermeel -400 g. gekookte mosselen-300 g. zachte roomboter-2 fijngesneden sjalotjes-3 uitgeperste teentjes knoflook-2 zéér fijn gesneden ansjovisfilets -4 eetlepel versgehakte peterselie-2 eetlepels citroensap-1eetlepelcognac-versgemalen peper en zout

    Bereidingswijze:

    Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Bestrooi ze met bloem en rol ze met een deegroller iets verder uit. Steek er vervolgens kleine rondjes uit m.b.v. een steker of een glas. Plaats deze op een bakplaat met vetvrij papier. Bestrooi de rondjes vervolgens licht met paneermeel.

    Klop daarna de zachte roomboter in een ruime kom luchtig en voeg hier de sjalotjes, knoflook, ansjovisfilets, peterselie, citroensap en cognac aan toe. Breng het mengsel indien nodig op smaak met peper en zout.

    Plaats vervolgens een bergje mosselen in het midden van de bladerdeegrondjes. Schep hierop een lepel kruidenboter en knijp nu de randen van het bladerdeeg samen tot een buideltje. Plaats de buideltjes los van elkaar op de bakplaat en bak ze in 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 180ºC.

    Controleer tussentijds of ze niet te hard bakken. Temper dan zonodig de oventemperatuur. Serveer de buideltjes direct uit de oven met bijv. gemengde salade.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    17-12-2006, 08:23 geschreven door Flokkietje  
    16-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse van beenham in gerookte ham gerold met meloen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gemakkelijk en feestelijk voorgerecht
    Ingredienten:
    Voor 4 personen

    250 g. achterham-1,75 dl. slagroom-1 dl. bouillon-1 theelepel mosterd-1 eetlepel cognac-1 eetlepel Madeira -peper en zout
    -4 blaadjes gelatine geweekt in koud water-6 grote plakken Ardennerham-12 bolletjes meloen-1 klein zakje rucola-1 ciabattabrood

    Bereidingswijze:

    Verwarm de bouillon en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op. Laat het geheel daarna afkoelen. Maak de achterham fijn in de keukenmachine en meng deze samen met de cognac, Madeira, mosterd en slagroom. Zorg ervoor dat het geheel niet gaat schiften.

    Voeg daarna de inmiddels afgekoelde gelatinebouillon toe en meng het geheel goed door elkaar. Laat het daarna afkoelen en opstijven in de koelkast. Spuit er vervolgens kleine rondjes of rozetten van en laat deze ook weer in de koelkast opstijven.

    Halveer in de tussentijd de Ardennerhamplakken in de lengte en leg deze op het werkvlak. Leg op ieder plakje een paar rucolablaadjes, zodanig dat de topjes er aan een kant uitsteken. Nu de hammousserondjes op zijn kant er opzetten en samen met de Ardennerham oprollen.

    Leg in het midden een meloenbolletje en plaats per persoon 3 stuks op een bordje en serveer als voorgerecht met ciabattabrood.


    Succestip:
    Ook lekker met Serrano i.p.v. Ardennerham en asperges i.p.v. rucola.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    16-12-2006, 14:09 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestelijk varkenshaasje Wellington
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Feestelijk hoofdgerecht
    Ingredienten:
    Voor 4 personen

    4 niet te grote varkenshaasjes
    3 eetlepels culinesse -2 eetlepels jus naturel -2 eetlepels tomatenketchup -8 plakjes bladerdeeg-4 fijngesneden sjalotjes
    -4 plakken achterham in kleine blokjes gesneden-6 fijngehakte champignons-2 eetlepel verse gehakte peterselie-2 eetlepels medium sherry
    -6 eetlepels slagroom-1 losgeklopt ei-peper en zout

    breidingswijze:

    Kruid de varkenshaasjes met peper en zout en bak ze in 1 eetlepel culinesse goudbruin en gaar. Haal het vlees uit de pan en blus de braadjus af met 2 eetlepels tomatenketchup en een scheutje water. Laat de jus even inkoken en bewaar deze tot later gebruik.

    Bak vervolgens de sjalotjes, hamblokjes en gehakte champignons in de rest van de culinesse. Blus het geheel af met sherry en room. Voeg vervolgens de peterselie toe en laat het geheel even inkoken.

    Breng de saus op smaak met peper en zout en laat deze afkoelen. Leg in de tussentijd 4 x 2 bladerdeegplakjes in de lengte met de uiteinden op elkaar en druk de naden goed aan. Leg hierop de varkenshaasjes. Bestrijk deze met het afgekoelde ham-champignonmengsel.

    Rol de varkenshaasjes daarna voorzichtig in de lap bladerdeeg. Vouw de zijkanten dicht en plaats het vlees met de naad naar onder op een met vetvrij papier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en bak de pakketjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

    Controleer regelmatig of het niet te hard gaat, temper zonodig de oventemperatuur. Verwarm ondertussen de jus naturel met 2 eetlepels water. Haal de varkenshaaspakketjes uit de oven, plaats deze op voorverwarmde borden en giet de jus rondom.

    Succestip:
    Serveer met bijv. kleine sperzieboontjes (Haricots verts) en aardappelrozetjes.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    16-12-2006, 14:08 geschreven door Flokkietje  
    Foto
    Archief per week
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 05/02-11/02 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 26/09-02/10 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Mmm ... lekkere dingen hier...
  • Groetjes uit Heverlee
  • haihai
  • hai hai
  • welkom

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    wijdoenhet
    www.bloggen.be/wijdoen
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Spoetnikstappers
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs