Net zoals alle andere grote cultuurhuizen, moest
ook het Kursaal in maart 2020 noodgedwongen de deuren sluiten. Het bleef zestien
maanden muisstil in de grote zaal. Achter de schermen werd evenwel hard gewerkt
om alle voorstellingen verplaatst te krijgen naar een nieuwe datum en er werden
nieuwe voorstellingen aangetrokken; congressen en bedrijfsfeesten werden
voorbereid. De deuren staan opnieuw wijd open. Adjunct-directeur Gwendolyne
Nijs: Na de inplanting van het vaccinatiecentrum wordt het volop genieten van
een uitstekend programma dat de moeilijksten zal bevredigen. Het Kursaal opent
alvast op zaterdag 2 oktober met Adamo, daarna zijn Clousseau, Stef Bos en niet
te vergeten Het Zwanenmeer en Ein Abend in Wien van de partij.
VACCINATIECENTRUM
Het Kursaal fungeerde
bijna negen maand als vaccinatiecentrum, maar vervulde een heel belangrijke rol in de Covid periode. Het
Kursaal werd
omgebouwd tot een vaccinatiecentrum voor Oostende en
Middelkerke. Een flink deel van de vaste Kursaal medewerkers werd ingeschakeld
om de werking van het centrum in goede banen te leiden. Het werd een waar succesverhaal.
Op vandaag zijn meer dan 80% van de Oostendenaars en Middelkerkenaars volledig gevaccineerd.
KUNSTWERKEN IN DE
KIJKER
De NV EKO, die instaat voor het beheer van het
gebouw, maakte van de lege zalen gebruik om alle kunstwerken te renoveren. Zo
werden onder andere de beelden van Olivier Strebelle gerenoveerd en kregen hun
ereplaats terug in het auditorium en het prachtige tafereel op de
muurschildering van Paul Delvaux werd minutieus terug tot leven gebracht.
GEVARIEERD PROGRAMMA
Het Kursaal is er toch in geslaagd om mede dankzij
hun vaste promotoren een mooi programma samen te stellen. Een zeer gevarieerd
programma gaande van rock tot klassiek, van moderne danstot kindervoorstellingen. Grote namen als
10cc, Adamo, Clouseau en Will Tura konden niet ontbreken. Ook Studio100 is
opnieuw van de partij met shows voor de allerkleinsten en terugkerende topshows
zoals Brit Floyd zorgen opnieuw voor volle zalen. Er zijn niet enkel
verplaatste concerten te vinden, maar er werden ook nieuwe voorstellingen
toegevoegd aan het programma zoals onder andere De Kreuners, Jaap Reesema en
Pommelien Thijs, Stef Bos, De Kerstshow, het Feestconcert à lOstendaise onder
leiding van Dirk Brossé, Wouter Deprez en Helmut Lotti.
CONGRESSEN
Intussen
vonden ook de grotere congressen en events terug
door in het Kursaal. Op maandag 27 september wordt er gestart met een week
NVKVV congres waar dagelijks een 350 personen op verwelkomd worden en kort
daaropvolgend is er opnieuw de tweedaagse van het VVBAD congres waar dagelijks
een 500 personen op ontvangen worden.
BURGEMEESTER BART TOMMELEIN
Burgemeester Bart Tommelein, tevens
voorzitter van vzw Kursaal, kijkt tevreden terug op de heropening van het
Kursaal en het programma. Ik kan met tevredenheid stellen dat het voltallige
team enorm enthousiast is om terug te kunnen doen wat ze het liefst doet en kan
uitkijken naar meer dan 40 mooie events, verspreid over bijna 60 eventdagen tot
het einde van het jaar.
KALENDER, UPDATE
& MEER INFO: www.kursaaloostende.be/kalender
De
Koninklijke Orde van de Paardevissers uit Oostduinkerke kleuren, na een
gedwongen inactiviteit van 18 maanden omwille de corona, de komende maanden
meer dan ooit de zomer.
Voorzitter
Marc Sirjacobs en grootmeester René Decorte, geflankeerd door de leden van de
Koninklijke Orde met Dirk Merlevede, Luc Vandierendonck, Luc Gysels, Peter
Germomprez en onder andere Fernand Lensens, schoven het programma voor dat de komende
maanden zal ingevuld worden.
NOORDZEEPAELLA
Op zaterdag
7 augustus is het opnieuw smullen van de reuze Noordzeegarnaalpaëlla, op de
Zeedijk van Oostduinkerke. Dit in samenwerking met het wijnhuis Chartron
& Trébuchet uit de Bourgogne, onder leiding van oenoloog Alain Bloeykens.
Men start om 14 uur. Vanaf ongeveer 16 uur kan je paëlla aankopen voor 18 euro
per kilogram. Door de nog geldende coronabeperkingen is ter plaatse eten helaas
niet mogelijk. Afhalen is dus de boodschap.
Leuke
aansluiter: dertig flessen wijn zullen verstopt zitten onder het zand. Je kan
mee zoeken en de vinder mag deze meenemen naar huis. De schattenjacht start om
11u30 en 15u30 (tijdstippen onder voorbehoud). Afspraak op het Astridplein aan
de stand van Alain Bloeykens, nabij de reuzepaëlla.
VIERDAAGSE VAN DE IJZER
Op maandag
16 augustus verzorgt de Koninklijke Orde de openingsreceptie van de
4-Daagse van de IJzer met Noordzeegarnaalpaella voor de VIPS,
uitgenodigd door de gemeente Koksijde.
Op
dinsdag 17 augustus, op de eerste wandeldag van de 4-Daagse van de
IJzer, bieden ze aan alle deelnemende wandelaars op de Zeedijk
van Oostduinkerke, waar de aankomst van de eerste wandeldag plaats vindt, een gratis
kop Bisque van garnalen aan.
K 9 EVENT
Ook op
het K 9 Event (hondenactiviteit), een organisatie Politie Westkust in samenwerking
met het leger en douane, wordt de garnalenbisque uitgedeeld. Dit op donderdag
26 augustus op de Zeedijk van Sin-Idesbald ter hoogte van Ster der
Zee.
BENEFIET
Op
zaterdag 25 september draagt de Koninklijke Orde een flink steentje
bij tijdens het benefiet voor de vzw Spina Bifida en Hydrocephalus,
(openruggetje en waterhoofd). Uitzonderlijk gaan de Oostduinkerkse
Garnaalvissers in de zee in Koksijde, om naderhand een bisque maken.
PALEIS
Traditioneel
trekken de Paardevissers in de loop van de maand september metverse garnalen op audientie bij
het koningspaar op het Paleis te Brussel.
FIJNPROEVERS
Lekkerbekken
kennen het intussen: op zaterdag 16 en zondag 17 oktober is
de Koninklijke Orde present op de Fijnproeversbeurs in C.C.Casino
Koksijde. Uiteraard kan men genieten van gratis proevertjes en kan
met de bisque aankopen in potten van een liter.
Het jaar
wordt afgesloten op donderdag 30 december met Sylvestervuur op het Astridplein
in Oostduinkerke. Sprotjes, aardappel in de pel en de bisque staan er op het
menu.
Voor elk
wat wils, getekend Koninklijke Orde Paardevissers Oostduinkerke !!!!!
Paardevissers
pakken uit met BENEFIET ten voordele van de
vzw Spina
Bifida en Hydrocephalus
De Koninklijke Orde van de Paardevissers Oostduinkerke pakt
op ZATERDAG 25 SEPTEMBER uit met een benefiet, ten voordele van de vzw Spina
Bifida en Hydrocephalus, in de volksmond bekend als een Open rug en Waterhoofd.
Grootmeester René Decorte: We steunen met hart en ziel deze
vzw. Mensen met spina bifida hebben in min of meerdere mate problemen op vlak
van beweging en gevoel. Zij zijn aangewezen op hulpmiddelen omwille van
mobiliteitsproblemen (zeg maar rolstoel, orthopedische apparatuur) en
incontinentie. Deze mensen hebben meestal levenslange zorg en medische
opvolging nodig.De vzw werd gesticht in
1976 als zelfhulpgroep van en voor mensen met spina bifida en hun families. Men
heeft slechts één missie: de kwaliteit van leven en zorg verbeteren van de
mensen met spina bifida en hydrocephalus. De vzw richt zich dan ook tot deze
personen via studiedagen, tijdschriften en internetsites. Lotgenotencontact is
hier niet onbelangrijk. Kortom, de vzw gaat niets uit de weg om deze mensen te
helpen, meer nog, indien mogelijk in te staan voor jong-volwassenenweekends en
familieweekends. Alle steun is hier dan ook welkom. De Koninklijke Orde van de
Paardevissers Oostduinkerke zorgt er dan ook dit jaar voor om een benefiet op
het getouw te zetten. De Paardevissers trekken op zaterdag 25 september
exclusief voor de vzw naar zee. De garnalen worden zowel verwerkt als bisque
als vers gekookt. De opbrengst gaat integraal naar de vzw.
Het is tegelijk duidelijk dat de ganse ploeg van de
Koninklijke Orde van de Paardevissers Oostduinkerke zich met 100% schaart
achter deze benefiet.
Gepaste info omtrent de uurregeling volgt later op deze
pagina.
Elke box is voor 1 persoon en bevat 4 amuses, 2 voorgerechten ,een
hoofdgerecht , Paasdessert , Vlass fococcia brood en huisbereide
koffieversnaperingen.
Iedere gang is voorzien van een handige stap-voor-stap instructiefichezodat u
alles in een handomdraai op tafel tovert.
VLASS EASTER PLUSBOX
Met de VLASS EASTER PLUSBOX is er een uitgebreide
ontbijt box met een half flesje Champagne Drappier Carte dor voor 2 personen,
om uw Paasbeleving nog net dat tikkeltje meer te geven. Vlass geeft u de
service om de verzorgde ontbijtboxen op zondag 4 April tussen 9u00 11u00 aan
huis te leveren
Kostprijs : 135 euro per
persoon
Of het nu gaat om een extra voorgerechtje met kaviaar, een cocktail of
bijpassende wijnen, wij hebben het allemaal voor u.
Bestellen kan tot donderdag 1 april 21u00
Afhaalmomenten voor de VLASS EASTBOX
3 April van 15h tot 18h
4 April van 10h tot 11h
Voor de VLASS EASTER PLUSBOX
Afhaalmoment : 3 April van 15h tot 18h
Leveringen ontbijtboxen:
4 April van 9h tot 11h ( Gratis leveringen Groot Middelkerke) buiten
Middelkerke max 20 km wordt een supplement gevraagd van 8 euro
Wijn:
In onderstaande link
vindt u de wijnen die onze sommelier Kenzo
bij dit Paasmenu selecteerde
Voor het tweede jaar op rij zit een gezellig etentje op
restaurant met Pasen er niet in.
Toch willen we u voor die gelegenheid culinair verwennen.
Daarom stellen we op zaterdag 3 en zondag 4 april een PAAS
TAKE AWAY MENU voor: 3 gangen en enkele
aperitiefhapjes. Alles is volledig voorbereid zodat u met gemak de gerechten op
tafel tovert.
We wensen u een culinair Paasweekend!
Heidi
en Patrick
MENU TAKE AWAY PASEN
3 hapjes
(vitello
tonato / mousse van asperges / pieterman met spinazie)
*****
Griet
asperges prei crème van broccoli
*****
Lamskroon
uit Texel tomaat aubergine - taboulée
*****
Pistache
cake mango Griekse yoghurt
52,00
euro per persoon
WIJNSUGGESTIES
Pouilly fumé (wit)24,00 euro
Tocat de lAla negre, Emporda (Spanje)28,00
euro
BESTELLEN
Kan vanaf nu per mail naar info@marquize.be
of telefonisch naar 059 31 11 11
en dat graag vóór woensdag 31 maart 16.00 uur.
BETALEN
Uw bestelling is pas definitief na overschrijving van het
totale bedrag op rekening Marquize BV
BE96 7380 1663 3805
met vermelding van uw naam en datum van afhaling
AFHALEN
Paaszaterdag 03 april tussen
10.00 en 12.00 uur
Paaszondag 04 april tussen 10.00 en 12.00 uur
TIP: breng een doos of box mee om uw bestelling
in te steken!
De aanhoudende coronasituatie
zorgde ervoor dat Toerisme Oostende vzw besliste om Street Art Festival The
Crystal Ship uit te stellen. Door reisrestricties kwam de komst van de internationale
artiesten in het gedrang. De editie van 2021 zal daarom niet tijdens de
paasvakantie, maar wel van 12 tot 20 juni plaatsvinden.
Het kunstenfestival The Crystal Ship vindt
jaarlijks in de paasvakantie plaats in Oostende. Het staat traditioneel symbool
voor de kick-off van de lente-evenementen, maar door corona wordt deze
kleurrijke start uitgesteld naar juni.
Burgemeester
Bart Tommelein: De paasvakantie wordt al sinds 2016 gekleurd door nieuwe
werken van The Crystal Ship. Internationale artiesten werken wekenlang aan
gigantische muurschilderingen en zowel het proces om hen te volgen als de
oplevering van de fantastische werken, lokt traditiegetrouw heel wat extra
bezoekers. Dit jaar kiezen we er voor om naar juni te schuiven met het festival
om de eigenheid zoveel mogelijk te bewaren. Internationale reisrestricties en
de beperkte samenkomsten creëren heel wat extra uitdagingen. De beslissing om
naar juni uit te stellen, garandeert dan ook dat we heel wat straffe artiesten
naar Oostende kunnen halen.
Nationale en internationale artiesten zullen, van
12 tot en met 20 juni 2021, opnieuw kunstinstallaties en muurschilderingen
creëren met de stad als canvas. De nieuwe creaties vervoegen de kunstwerken van
eerdere edities en vormen zo een gratis kunstenparcours in constante evolutie
doorheen de stad.
Curator Bjørn Van Poucke: Onze artiesten moeten
niet enkel rekening houden met de maatregelen in België, maar ook met die uit
hun thuisland. Dit komt er vaak op neer dat ze twee uitgebreide
quarantaineperiodes moeten uitzitten, hier en thuis. Dat blijkt voor veel van
hen niet haalbaar. Onze namen op de shortlist zijn dit jaar echt fenomenaal. We
geven binnenkort de eerste namen vrij. Een topeditie wordt het zeker, hou ons
maar in het oog.
Street Art Cities
Peter Craeymeersch, algemeen directeur Toerisme
Oostende vzw, voegt toe: The Crystal Ship is één van onze belangrijkste
toeristische producten geworden. Naast een gratis fiets- en wandelplan,
applicatie en een Facebook Messenger chatbot, zal de street art route vanaf nu
ook te ontdekken zijn met de app van het internationale Street Art Cities
platform. De toevoeging van The Crystal Ship aan dit platform onderstreept
nogmaals het internationale karakter van het Oostendse Street Art
Festival.
"De street art community is ongezien groot en
tegelijk een kleine wereld. Van artiesten tot liefhebbers, van galerijen tot
festivals, van gemeenten tot lokale handelaars: allemaal zijn ze met elkaar
verbonden door deze vorm van hedendaagse kunst.", vertelt Street Art Cities
co-founder Tim Marschang. "Street Art Cities bevat ondertussen meer dan
30.000 kunstwerken uit meer dan 700 steden. De vraag van steden en organisaties
om hen te ondersteunen om hun street art aanbod uit te dragen aan een steeds
groeiend publiek, bereikt ons meer en meer.Een festival als The Crystal
Ship met internationale allure kon niet langer ontbreken op ons platform."
Met de
paasdagen wordt het weer smullen geblazen in Oostende. Vooral te ontdekken bij
de EASTER
SHARING BOX, getekend de Chefs en ondernemers van de restaurants Le
Bassin, STORM, Histoires DO, Mathilda, Marine en Olivier Willems en Achiel
Primeurs. Deze heren zijn niet aan hun proefstuk toe, want zij tekenden met het
Oudenaar voor hun eerste actie OEDEJAAR, box die oud en nieuw op culinair vlak
vlekkeloos deed verlopen.
Op
zaterdag 3 april staat de EASTER SHARING BOX op de agenda. Samen laten ze
zien dat ze met uitzicht op zaterdag 1 mei verlangen naar de klant en hen
op deze manier willen verwennen met een flink gevulde en culinair hoogstaande
box, te genieten thuis met de bubbel van genoten kan worden maar evenzeer op
hotel of tweede verblijf.
De EASTER SHARING BOX
is Hotel proof, kost 89 euro voor 2
personen en bevat onderstaande lekkere sharing gerechten. De box kan besteld
worden per 2 personen via www.seabox.be
en kan afgehaald worden op zaterdag 3 april tussen 15 en 18 uur in Le Bassin
(Visserskaai 1, 8400 Oostende).
EASTER SHARING
BOX
Taste of
Summer Spiced Bacardi Lime - Pineapple
De
samenwerking tussen Dirk en Patricia Talpe van het wijndomein Ravenstein in
Wervik en de Middelkerkse sommelier Kenzo Lauwereins uit restaurant Vlass leidt
zonder noemenswaardige problemen in april tot het produceren van een eerste
portovariant in België: Fist.
Of hoe
coronatijden enthousiaste wijnmakers en een gepassioneerde sommelier mekaar
vinden en bij het proeven uit de houten vaten in het domein Ravenstein een
portovariant samen uitbouwen.
Dirk en
Patricia Talpen plantten hun eerste wijnstokken in 2017 op de zuidflanken van
de Amerikaberg in Kruiseke, gehucht van Wervik. Sommelier Kenzo Lauwereins
draagt al jaar en dag de Belgische wijnen sterk in het hart en bouwde intussen
een stevige band met de ondernemende wijnbouwers. Als 26-jarige jonge
ondernemer blijft hij constant creatief en is steeds op zoek naar nieuwe zaken.
Ja, de volledige corona pandemie zorgde voor voldoende tijd om er altijd met
hart en ziel te blijven voor gaan. Bij het wijnproeven rechtstreeks uit de
houten vaten op de domein Ravenstein stelde wijnbouwer Dirk Talpe me voor om
eens te proeven van wat achtergebleven gefermenteerde basiswijn, verdoken in
een klein vaatje van 100 liter, sap dat hij uit het oog verloren had, maar dat
zeker niet minder lekker smaakte. Ik stelde Dirk voor om daar misschien een
portovariant van de te maken, uiteraard zonder de expliciete naam porto te
gebruiken, vertelt een enthousiaste Kenzo Lauwereins.
FIST
De jonge
ondernemers besloten samen om deze basiswijn te laten evolueren, richting wie
weet een eerste portovariant in België. De basis werd versterkt met alcohol
hetzelfde principe als bij porto en deze opgewerkt met een rijping op
houtchips. Kenzo Lauwereins: Het verhaal was meteen compleet en het resultaat
was verbluffend, een eerste portovariant in België is een feit. Normaliter
mogen we de eerste flessen tegen april verwachten. Van Dirk en Patricia Talpe
kreeg ik het volste vertrouwen en de volledige vrijheid om er een naam aan te
koppelen. Ik koos voor de naam Fist, met verwijzing naar een vuist, dat op het
etiket komt te staan. Hierbij willen we aantonen dat dit een samenwerking is tussen
een wijnmaker en een sommelier, en dit onder het motto We slaan de handen in
mekaar.
De meest romantische dag van
het jaar komt er weer aan. Wil je jouw Valentijntje dit jaar extra verwennen?
Verras hem of haar met een van onze heerlijke biobieren, wijnen, sterke dranken
of gift sets.
Tot en met zondag 14 februari geniet je van 14%
korting op al onze biologische dranken.
VAN BULCK: DE
ULTIEME REFERENTIE VOOR AL UW BIOLOGISCHE DRANKEN
Van
Bulck staat garant voor Belgische biobieren van de beste kwaliteit. Onze bieren
worden ambachtelijk gebrouwen met uitsluitend gecertificeerde biologische
ingrediënten en voldoen aan de vereiste normen om het Europese biolabel te
mogen dragen. Dit betekent dat de gebruikte grondstoffen voor minstens 95%
afkomstig zijn uit de biolandbouw. De hop en het graan worden met andere
woorden geteeld zonder chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen en
kunstmest. Voor het fruit en de kruiden die tijdens het brouwproces worden
gebruikt, gelden dezelfde strenge normen.
Na hij in 2017 de
wereld van de animatiefilms positief verbaasde met de animatiereeks Mijn ridder
en ik (My Knight and Me) schiet de Oostduinkerkenaar Joeri Christiaen opnieuw
een hoofdvogel af. Met zijn Belgisch productiebedrijf Thuristar stuurt hij met
Mush Mush & de Zwammetjes (Mush Mush & The Mushables) een gloednieuwe
animatiereeks op ons los. Meer nog: vanaf 13 februari te zien op VRT-Ketnet om
16.10 u.
Meteen kunnen we kennis nemen van het noeste werk dat Joeri Christiaen
wist neer te zetten. Samen met zijn vriend Elfriede de Rooster uit Brabant (die
nog meewerkte aan de productie van De Smurfen) ontwikkelde hij de nieuwe
animatiereeks Mush Mush & The Mushables.
OOSTDUINKERKE PARIJS
Joerie Christiaen uit Oostduinkerke begon zijn artistieke loopbaan in de
KASK Gent (Koninklijke Academie Schone Kunsten) waarna hij het team van The
Triplets of Belleville ging vervoegen als lead animator. Daarna ging het als
een trein en zorgde hij met de Planktion Invasion in 2010 voor zijn eerste
tv-series. Joerie die in Parijs werkt als directeur van het Belgische Huis
Thuristar schreef en produceerde tegelijk de kortfilm 850 Meter. Hij stond in
2017 ook borg voor de tv-spin offs My Knight and Me.
Op zaterdag 13 februari is Mush Mush & The Mushables op Ketnet-tv om
16.10 u.te bewonderen, straks op zowat
150 landen wereldwijd.
Onder het motto We geven februari extra schwung! inspireert
sommelier Kenzo Lauwereins uit restaurant De VLASS, zich na drie succesrijke
jaren ook dit jaar in alcoholvrije cocktails om de liefhebbers een energieke
beleving te geven. Zijn enthousiasme gaf hem het idee om deze gezonde lijn door
te trekken tijdens deze moeilijke en barre tijden.
AMBACHTELIJK
Kenzo legt uit: Het zijn allemaal smaken die naar iets
fris, puur en ambachtelijk kunnen leiden. Uiteraard zonder alcohol. De
cocktails zijn ambachtelijk, vervaardigd naar eigen creatie, zonder extra
toevoegingen van suiker. Er zijn twee verschillende smaakpatronen: bloedsinaas
wortel karamel en of lychee appel basilicum. Steeds in flesjes van 259 ml
aan de prijs van 6 euro per flesje.
Gezien momenteel de restaurants nog niet toegankelijk
zijn, blijft Kenzo Lauwereins niet bij de pakken zitten. Hij levert deze in
huis gemaakte alcoholvrije cocktail graag aan huis in Middelkerke en zijn
deelgemeenten.
Geen trek om de koken met Sint-Valentijn ? Geliefden
vinden hierbij zeker de weg naar Hotel St-Laureins met Guido Bogaert aan het
fornuis in restaurant BISTRO GUIDO. Het huis zorgt voor heerlijke
liefdesschotels waarbij de gerechten volgens afspraak aan huis kunnen
worden geleverd in alle deelgemeenten van Middelkerke en buur Nieuwpoort. Dat
alles op
12 13 en 14 februari 2021
SINT-LAUREINS VALENTINE
Salade
Folle ganzenlever graved lax avocado
Skrei
(LIEFDEVIS) zeekraal Noilly Prat
Valentijnsnoepje
Bladerdeeg frambozenmousse
45
euro per persoon
Graag
drie dagen vooraf bestellen.
OOOOOOOOOOOOOOOO
IEDERE DAG AFHAALGERECHTEN
En er is nog meer te genieten in Hotel St-Laureins en
restaurant Bistro GUIDO:
° Paling van de Chef tomaat dragon room
° Konijn met donker Kasteelbier
° Stoofpotje van varkenswangetjes
° Haantje in rode wijn
° Kreeft op diverse wijzen
° aan te vullen met wortelpuree aardappelgratin rijst
witlofsalade en nog veel meer.
Elke dag af te halen tussen 11 en 13 u en tussen 16.30 en
18 u.(niet op woensdag)