De
samenwerking tussen Dirk en Patricia Talpe van het wijndomein Ravenstein in
Wervik en de Middelkerkse sommelier Kenzo Lauwereins uit restaurant Vlass leidt
zonder noemenswaardige problemen in april tot het produceren van een eerste
portovariant in België: Fist.
Of hoe
coronatijden enthousiaste wijnmakers en een gepassioneerde sommelier mekaar
vinden en bij het proeven uit de houten vaten in het domein Ravenstein een
portovariant samen uitbouwen.
Dirk en
Patricia Talpen plantten hun eerste wijnstokken in 2017 op de zuidflanken van
de Amerikaberg in Kruiseke, gehucht van Wervik. Sommelier Kenzo Lauwereins
draagt al jaar en dag de Belgische wijnen sterk in het hart en bouwde intussen
een stevige band met de ondernemende wijnbouwers. Als 26-jarige jonge
ondernemer blijft hij constant creatief en is steeds op zoek naar nieuwe zaken.
Ja, de volledige corona pandemie zorgde voor voldoende tijd om er altijd met
hart en ziel te blijven voor gaan. Bij het wijnproeven rechtstreeks uit de
houten vaten op de domein Ravenstein stelde wijnbouwer Dirk Talpe me voor om
eens te proeven van wat achtergebleven gefermenteerde basiswijn, verdoken in
een klein vaatje van 100 liter, sap dat hij uit het oog verloren had, maar dat
zeker niet minder lekker smaakte. Ik stelde Dirk voor om daar misschien een
portovariant van de te maken, uiteraard zonder de expliciete naam porto te
gebruiken, vertelt een enthousiaste Kenzo Lauwereins.
FIST
De jonge
ondernemers besloten samen om deze basiswijn te laten evolueren, richting wie
weet een eerste portovariant in België. De basis werd versterkt met alcohol
hetzelfde principe als bij porto en deze opgewerkt met een rijping op
houtchips. Kenzo Lauwereins: Het verhaal was meteen compleet en het resultaat
was verbluffend, een eerste portovariant in België is een feit. Normaliter
mogen we de eerste flessen tegen april verwachten. Van Dirk en Patricia Talpe
kreeg ik het volste vertrouwen en de volledige vrijheid om er een naam aan te
koppelen. Ik koos voor de naam Fist, met verwijzing naar een vuist, dat op het
etiket komt te staan. Hierbij willen we aantonen dat dit een samenwerking is tussen
een wijnmaker en een sommelier, en dit onder het motto We slaan de handen in
mekaar.