Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Madagaskar 15 december 2016
  • Madagaskar 14 december 2016
  • Madagaskar 13 december 2016
  • Madagaskar 12 december 2016
  • Bakers For Africa
    Bakers for Africa - Bakkers voor Ex-Change

    30-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag vertrek naar Zimbawe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Temperaturen
    De zomermaanden zijn de warmste maanden in Zimbabwe. Op de meeste plekken in Zimbabwe loopt de gemiddelde maximumtemperatuur snel op zodra de winter voorbij is. Op het moment dat Zimbabwe onder sterke invloed komt van de Intertropische convergentiezone neemt de kans op neerslag flink toe en regent het gemiddeld ongeveer de helft van de dagen. Door de neerslag en het afnemend aantal uren zonnig weer wordt de temperatuur iets getemperd. Pas zodra de winter in aantocht is daalt de thermometer verder wat dan vooral in de nachtelijke uren merkbaar is.

    Klimaatcijfers
    Verspreid over Zimbabwe vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Harare en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Zimbabwe.

    gemiddelde maximum
    temperatuur (°C)

    gemiddelde
    minimum

    temperatuur (°C)
    gemiddeld aantal uren zon
    per dag
    gemiddeld aantal dagen neerslag
    per maand
    gemiddeld aantal
    mm
    neerslag
    per maand
    gemiddelde
    zee
    temperatuur (°C)
    januari 26 16 7 17 n.v.t.
    februari 26 16 6 15 n.v.t.
    maart 26 14 7 10 n.v.t.
    april 25 12 8 6 n.v.t.
    mei 24 9 9 2 n.v.t.
    juni 22 6 9 1 n.v.t.
    juli 22 5 9 1 n.v.t.
    augustus 24 7 10 1 n.v.t.
    september 27 10 10 1 n.v.t.
    oktober 29 13 9 4 n.v.t.
    november 28 15 8 10 n.v.t.
    december 26 16 6 16 n.v.t.

    30-03-2013 om 10:05 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook laatste dag voor Geert en Jan in Burkina

    Ex-Change heeft er opnieuw twee bakkers bij. Ook al zijn de ervaringen niet altijd positief toch maakte Geert en Jan er het beste van.
    Ook zij hebben Afrika leren kennen. En zo te lezen, een leuke ervaring. Ook Jan en Geert, net als Guy Pauwels ( ook al twee missies achter de rug) treden in de voetsporen. Uw eigen kennis kunnen delen met mensen in ontwikkelingslanden geeft een goed gevoel.
    Hier kan je lezen dat de gastvrijheid in Afrika groot is. Het bedrijf Sodipal liet hun waardering blijken door samen met de familie, en daar hoorden ook Jan en Geert bij een uitstap te maken.

    Hier het verhaal van Jan en Geert
    Vandaag stond een gezellige familiedag op het programma. Naar de krokodillen gaan kijken, veilig achter een draadje, ik was enkel  vergeten dat we hier in Afrika zitten. Na een uurtje auto kwamen we aan in een soort parkje. Eerst wat eten met een pintje bier, gezellig. Daarna kwam onze gids (krokodillentemmer) ons halen. We gingen naar een groot meer zonder draadje. Wanneer de gids onze levende kipjes liet kwaken duurde het geen twee minuten of meneer en mevrouw krok stonden op de wal op drie meter van ons. Krokjes van twee a drie meter lang, grote beesten dus.

    Daarna gingen we verder naar een soort strand waar het wemelde van de kroks, ik telde er bijna twintig. Geert wou persé eentje van dicht gaan bewonderen, de gids koos er dan ook een groot exemplaar uit, gelukkig had deze gisteren een kipje gekregen en had hij nu weinig honger.

    Een unieke ervaring zo dicht bij deze gevaarlijke dieren; zo iets kan enkel alleen in Afrika. De uitleg van de gids was duidelijk,ze zijn heilig en elk jaar wordt er een groot feest voor gegeven. Deze dieren zijn daar voor echt dankbaar.  Dit was een unieke ervaring en de kers op taart van deze twee unieke weken.

    Morgen het vliegtuig  op naar huis bij vrouw en kindjes.


    Ik dank Jan en Geert voor het verder zetten van dit verhaal die dan toch een "happy end" kende
    Guido 



     

     

    05-08-2012 om 21:06 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan en Geert schrijven: donderdag in burkina

    Donderdag is voorbij gevlogen. Gewerkt bij Sodipal tot in de late namiddag. Nieuwe koekjes gemaakt en een reeds gemaakt assortiment brood aangepast op vraag van de klant (minder grote broden).

    Daarna naar de  bloemmolen om het “project” definitief af te sluiten, samen met Manja (contactpersoon van Ex-Change). Manja nodigde ons daarna uit om hun projecten te gaan bezoeken en daar iets te eten. Wij zijn dan ook graag op haar  vraag ingegaan.

    We hebben de school en het project voor de straatkinderen bezocht. Hier worden de armste kinderen opgevangen (veelal ongehuwde moedertjes). Deze twee projecten liggen in de dorpjes rond de stad, hier is de armoede zeer erg confronterend, geen elektriciteit of water.  Noël en Manja  zijn dan ook terecht fier op wat ze hier al gerealiseerd hebben met de hulp van giften.  Onder andere stond daar een container met als opschrift: “St-Joris Menen, Geluwe” (zie foto) Klaslokalen,waterputten werden gerealiseerd. Een groot afdak (speelplaats) gekregen van stad Wevelgem. Naast een dagelijkse warme maaltijd  krijgen de kinderen hier onderwijs  in een veilige omgeving.

    Na een maaltijd en een lokale dans opgevoerd door de straatkinderen zijn we dan rond 20:00 uur in ons appartementje aangekomen . Moe maar erg voldaan. Je moet het gezien hebben om te geloven en te begrijpen.

    Vrijdag onze laatste dag Sodipal, zaterdag een afsluiten dag samen met de familie van Sodipal en zondag terug naar Belgie.

    Jan en Geert



     

     

    03-08-2012 om 12:22 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geert en Jan in Burkina

    Geert was al vroeg uit te veren en kon de vuilkar aan het werk zien. Beetje verbaasd dat hier een vuilkar bestaat, ze sorteren hier zelf!!

    Vandaag woensdag stond niks op het programma, nadat we gisterenavond te horen kregen dat het bakkerij project afgelopen is omdat de baas geen tijd meer heeft. Eerst vragen ze twee personen voor drie weken en als je hier dan bent hebben ze na één week geen tijd meer.  Weinig respect vol om zo behandeld te worden terwijl je een deel van je vakantie opoffert en je gezin twee weken achter laat. Gelukkig kunnen we morgen aan de slag bij het tweede project die ik vorige week heb gedaan.

    Wij (Geert en ikzelf) zijn vandaag dan toch even de stad ingetrokken en de grote bazaar gaan bezoeken in het centrum, na 1u30 wachten op onze chauffeur! Warm, vochtig en veel volk. Gelukkig konden we even verkoeling vinden in de “Cappuccino” (bar,tearoom ).

    Daarna onze verslagen wat bijgewerkt en wat patience gespeeld. Geert was wel ontgoochelt  omdat hij zijn feuilleton op TV had gemist!

    Morgen kunnen we gelukkig bij Sodipal aan de slag.

    Doordenkertje van de dag: “we hebben de airco afgelegd om af te koelen!”



     

     

    02-08-2012 om 18:43 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    31-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 31 juli in Burkina

    Gisteren heb ik Guido uitgewuifd op de luchthaven, van de directie van de bloemmolen vonden ze het blijkbaar niet nodig om afscheid te nemen na een week van “samen”werking .Bij het lezen van deze blog zal Guido al thuis zijn. Vandaar dat Geert en ikzelf nu instaan voor een woordje uit Afrika. Vandaag zijn we begonnen aan onze tweede week. Volgens het dossier zouden we nu met twee bakkers de verschillende bakkerijen gaan bezoeken en daar ter plaatse aanpassingen doorvoeren om de kwaliteit van het brood te verbeteren.

    De realiteit is echter dat we niet weten wat we deze week nog gaan uitrichten. Ikzelf heb in overleg met Guido besloten om verder te werken bij Sodipal  (patisserie & koekjesfabriek) waar wel een visie is op de toekomst.

    Geert kwam vandaag na twee dagen het land ingetrokken te zijn terug van één bakkerij, wel ontgoocheld  want zijn goede raad zal weinig aarde aan de dijk brengen. De eigenaar heeft het blijkbaar druk met de voorbereidingen van de verkiezingen.

    Op de foto kan je zien dat ze hier zelf tolwegen hebben, de vraag is enkel waarom betaal je tol want de wegen liggen er levensgevaarlijk bij.

    Weetje van de dag 38°c in de schaduw en verschrikkelijk vochtig, we verwachten regen.



     

                                     

    31-07-2012 om 15:15 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandag 30 juli voor mij opnieuw in België
    Nu 12 uur, na een nachtvlucht even wat geslapen. Gisteren avond vertrokken vanuit Burkina.
    Toch met een raar gevoel.
    Je ploeg achterlaten, twee vrienden die ik op een andere manier heb leren kennen.
    Twee mensen die heel wat vakkennis hebben en deze ook net als ik willen delen met de mensen in Afrika.
    Stilaan worden wij i.p.v. dokters zonder vakantie, bakkers zonder vakantie. Jan beloofde mij om dagelijks een verslagje te schrijven.
    Dit zal dan te lezen zijn op dit blog.
    Voor mij zit het er op. De vlucht verliep niet vlekkeloos. Twee pogingen nodig om te landen.
    De eerste maal raakten we even de landingsbaan. plots trok het vliegtuig opnieuw op.
    Nadien kondigde de piloot aan dat er een probleem was met  één van de motoren.
    De tweede poging verleip goed. Toch even spanning.
    Nu hopen dat de machines aankomen in Burundi en dan zal er dit jaar of begin volgend jaar opnieuw een missie volgen.
    Ook thuis komen geeft een goed gevoel, dankbaar dat men je toelaat om dit te mogen doen.
    nog enkele sfeer foto's
    Wat mij van deze missie vooral bij blijft net als bij ons heb je veel verschillende mensen en bedrijven.
    En toch ook al lijkt het bedrijf niet open, het pesoneel krijgt hier de kans te ontplooien. Voor hen is dat van onschatbare waarde.

                                                  

                                      

     

                                                       

    30-07-2012 om 13:24 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag zondag in Burkina

    Vandaag zondag, mijn laatste dag in Burkina. Jan en Geert blijven nog een week. Voor mij was het niet mogelijk om twee weken verlof te nemen. In burundi, Gitega  rekenen ze er op dat ik op het einde van het jaar een opleiding zal geven met de nieuwe machines. Daarom spaar ik nog wat verlof op.

    Burikina was weer een mooie ervaring. Twee bedrijven, twee keer een andere visie. In de bakkerij waar ik ook twee jaar geleden ben geweest was het opnieuw hetzelfde. De baas van de bloemmolen heeft een 10 tal bakkerijen. Hier maken ze alleen stokbroden. Uit één zak bloem (50 kg) moeten ze 360 stokbroden halen. 225g deeg voor een stokbrood van 90 cm. Om hier een degelijk stokbrood uit te maken is niet eevoudig. Geert is er toch in geslaagd om de kwaliteit te verbeteren. Alleen jammer dat men niet openstaat voor andere soorten broden. Er is hier een enorme vraag naar volkorenbrood. Ze hebben ook de mogelijkheden om die te maken. Maar voor de patron van de bloemmolen is dat niet belangrijk. Ook voor de tweede maal grijpt hij de kans niet om zich te verbeteren en zijn assortiment uit te breiden. Het tweede bedrijf, het koekjes fabriek is wel een bedrijf met een viesie. Zij produceren kindervoeding, dessertkoekjes, taarten voor huwelijk en verjaardagen, broden,... Hier staan ze open voor niuwe dingen. Ook de opvolging van de patron is er. Jan en ik hebben hier mooi werk kunnen doen. Jan maakte verschillende koekjes met plaatselijke grondstoffen. Ook de testen om deze te bakken in de bandoven waar zeer goed. Volgende week gaat hij samen met de werknemers een echte productie doen. Alle recepten werden op werkfisches gezet. Ook voor mij was het leuk te zien dat de manier waarop ik de croissantsen de chocolade koeken maakte nadien goed opgevolg worden. Ook de broden, we hebben een soort gemaakt met zemelen van maïs. Een lekker broodje met gele kruim.

    Zo zijn ook wij weer een ervaring rijker. Twee Afrikaanse bazen, twee verschillende doelstellingen. Ook twee verschillende manieren om met personeel om te gaan. In de koekjesfabriek is er een werknemer die er al 35 jaar werkt. Zijn kinderen hebben de mogelijkheid gehad om te studeren. Eén van zijn kinderen is dokter, een andere rechter, nog een andere rijkswacht. Narmaal kunnen mensen amper eten kopen met hun loon. Hier krijgen de mensen de kans om hun kinderen te laten studeren. Ook de patron is fier dat zijn kinderen het zo ver gebracht hebben. De andere werknemers werken er ook al lang. Ze zijn fier om hier te kunnen werken. Daarom was het dan ook leuk om gisteren de attseten te kunnen uitdelen. De patron met haar dochters die de zaak leiden stonden er dan ook op om de plechtigheid in het bedrijf te houden. Iedereen werd afgeroepen en kreeg het attest. Nadien werd er gedronken. De patron dankte dan ook Ex-Change voor de kans die ze kreeg om haar bedrijf te verbeteren. Ze dankte ook ons en hoopte dat we volgend jaar terug zouden komen. Daarvoor is zeker ruimte. Er is een enomrme honger om betere en meer producten te maken.

    Jan en Geert werken dus volgende week verder. Ze zullen elke dag een verslagje en een paar foto’s doorsturen. Zo kan je ook hun verslag verder volgen via deze blog.

    Het leven is genieten van kleine dingen. Het leven is kunnen geven. Het leven is zien hoe andere genieten. Het leven is ervaring delen. In Afrika ondek je zo te leven.



     

     

                                                         

    30-07-2012 om 11:49 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag in Burkina

    Vandaag krijg ik ( Jan) de eer om de blog te schrijven voor  Guido.

    Gisteren avond zijn we naar het kantoor van Brussels Airlines geweest om onze stoeltjes te reserveren.  Guido vertrek nu zondag en wij pas volgende week.

    Ook hebben we opnieuw een planning opgemaakt voor de komende week, tenminste dat was de bedoeling. Alleen is hier blijkbaar moeilijk om iets af te spreken. Geert vertrekt zondag morgen met de grote patron naar twee bakkerijen in het zuiden nl. Koudougou. Hij zal daar advies geven. Om 5h30 vertrekken en maandag in de loop van de dag terug.

    Daarna werden we bij Noël en Manja  verwacht. Dit zijn de contactpersonen voor Ex-Change. Een avond die voorbij vloog, een gezellige babbel bij een heerlijk Belgisch maal: biefstuk-friet ,  een pintje van MAES, meer moet dat niet zijn. 

    Zaterdag 28 juli, om 10uur zijn wij alle drie naar Sodipal gegaan , waar ik de hele week actief ben geweest. Leuk te horen dat gemaakte producten al uitverkocht waren en gesmaakt werden door de klanten. Vandaag werden de recepten op fiches gezet. De motivatie, belangstelling zijn hier zeer groot.

    Deze namiddag worden we uigenodigd bij hen. Ze stonder erop dat we met hen samen eten.

    Opnieuw is het hier prachtig weer. Guido en Geert hebben bij een plaatselijke kleermaker hemden besteld. Deze zijn ze nu aan het maken ( waarvan een foto) 7000 Bukinese frank, ongeveer 13€. Het is ook leuk om de plaatselijke bevolking iets te laten verdienen. Een atelier met een 8 tal mannen en vrouwen die kleren op maat maken. Dit geeft dan ook een meerwaarde aan deze aankoop.

    Jan wacht op de goedkeuring van mijn vrouwtje. ( geschreven door Guido)



      

                                                           

      

    28-07-2012 om 14:15 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfde dag in Burkina
    Na een zeer warme dag gisteren, zeker 42°C in de schaduw,  brak er deze nacht een hevig onweer los.
    Emmers water, bliksem en donder. Resultaat, niet veel geslapen
    Deze morgen was het opnieuw zalig weer.
    Geert vertrok opnieuw naar de bakkerij, hij ging vandaag het assortiment uitbreiden.
    Jan ging zich bezighouden met het maken van decoratie voor de taarten
    Ik zal ook het assoriment brood uitbreiden.
    Ook werden er attesten gemaakt om morgen uit te delen.
    Opnieuw zie je de dankbaarheid van deze mensen. Ook Jan die nu de eerste maal deze ervaring mag delen is in de volle overtuiging dat dit werk resultaat heeft. Leuk om hier jongeren een beroep aan te leren.
    Opnieuw het bewijs dat het werk van Ex-Change zijn doelstelling bereikt.

     

    27-07-2012 om 14:18 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierde dag in Burkina
    Vadaag zijn Jan en ik opleiding gaan geven bij Zoundi Simone. Jan heeft zijn koekjes proberen bakken in de bandoven.
    Samen met de bakkers hebben ze een paar testen gedaan. Na de derde test was het resultaat goed.
    Nu kunnen ze een grote hoeveelheid maken en deze bakken in de bandoven.
    Iedereen is hier super tevreden.
    Ik heb een briochedeeg en de gerezen bladerdeeg gemaakt. Opnieuw iedereen  gemotiveerd.
    Met het briochedeeg maakten we crémemastellen, brioches, konijnen, gozetten met confituur.
    Croissants met het gerezenbladerdeeg. Dit was niet eenvoudig in deze warmte, 45° in de bakkerij
    Het resultaat was goed. Zeker de brioches vielen in de smaak.
    Geert was vandaag opnieuw in de andere bakkerij. Opnieuw opleiding stokbrood.
    Het was voor hem niet eenvoudig om hen oude gewoonten af te  leren.
    Het resultaat was zeer goed. Zowel voor Geert als voor de werknemers was dit leuk.
    Geert blonk dan ook .
    Gisteren avond zijn we samen met Marc, een slager die hier al 13 jaar werkt iets gaan drinken.
    voor hem leuk om nog eens met Belgen te praten in zijn sappig West Vlaams.
    Voor ons een leuke avond.


      

     

    26-07-2012 om 15:10 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Derde dag in Burkia
    Het is nu 8 uur. Deze nacht in de bakkerij geweest, deze bakkerij is nog maar een maand open.
    Een hele jonge ploeg. Ik heb daar de volledige bereiding gevolgd. Hier en daar wat gewijzigd.
    Bij het terugkeren naar het Hotel stonden hier rijen vrachtwagens stil. De weg gaat naar Niger. Eenmaal donker is de weg afgesloten.
    Dit uit veiligheid.
    Ze waren zeer dankbaar. Ondertussen ook Geert en Jan gehoord. Bij Jan is het ook zeer goed verlopen.
    Alleen moet hij de suikerhoeveelheid aanpassen. Onze recepten zijn te zoet.
    Voor de rest niet dan goede reactie.
    Geert had wat problemen met de kwaliteit van de bloem. Maar voor de rest verloopt ook zijn werk zeer goed.
    Nu ontbijt en de terugweg naar Ouagadougou.



     

    25-07-2012 om 10:54 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede dag in Burkina
    Vandaag splitsen onze wegen. Geert zal starten met een opleidng stokbroden in Ouagadougou.
    Jan zal dessertkoekjes leren maken en ik vertrek met de baas naar drie bakkerijen.
    400 km rijden. Lange rechte banen, en toch een zevental vrachtwagen gezien die  in de gracht gereden waren.
    Meestal overladen en afgedankte vanuit Europa. Ook langs de weg veel dorpjes gezien met hutten.
    Bij de eesrte twee bakkeijen was her-t vooral een paar tips geven. De laatste in Fada zal ik deze nacht een korten opleiding geven.
    Morgen kunnen we dan samen de ervaring delen en bespreken.

     

    24-07-2012 om 22:10 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste dag in Burkina Faso
    Na een vlucht via Bamako naar Burkina Faso zijn we om 22 uur plaatselijke tijd geland.
    Een verschil van twee uur met België. Zoals gepland stond men ons op te wachten aan de luchthaven.
    Met de auto naar ons verblijf. het zelfde dan twee jaar geleden. Jammer, alleen frisdrank in de frigo.
    En wij hadden zo een trek in een frisse pint.
    Na nog wat napraten zijn we rond 0h 30 gaan slapen.
    De wekker gezet op 7 uur.
    Het ontbijt werd klaargemaakt door Amidou, ook vorige keer was hij mijn privè kok.
    Vandaag was het vooral kennismaken met de twee bedrijven.In de voormiddag de bakkerij.
    Met de baas het programma opgesteld. Geert gaat zich de eerste dagen vooral bezig houden met de bakkerij in Ouagadougou.
    Ik ga samen met de baas naar drie ander bakkerijen. Dit met één nacht slapen in een hotel.
    Woensdag morgen kom ik dan opnieuw naar Ougadougou. Donderdag tot vrijdag opnieuw naar een andere bakkerij 120 km ver.
    Hier is dat wel een drietal uren rijden.
    In de namiddeg zijn we naar de koekjesbakkerij geweest. Daar zal jan zich kunnen uitleven. Twee jonge bakkers zullen opleiding krijgen.
    Jan ziet het helemaal zitten. Er zijn daar dan ook veel mogelijkheden.


     

     

    23-07-2012 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    18-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffers pakken en zondag opnieuw naar Afrika, Burkina Faso.
    Zondag vertrek ik opnieuw naar Afrika, deze keer niet alleen.
    Samen met Jan Vanderghote, TA van de hotelschool Gent en Geert Waignein, leraar ter Groene Poorte.
    We zullen daar via Ex Change opleiding geven in twee bedrijven.
    Dit is de tweede keer dat ik naar Burkina ga. De eerste ervaring was zeer goed, alleen was er niet genoeg opvolging.
    Ook zijn er nadien onrusten geweest in Burkina. En dit voor een land waar het anders rustig was.

    April 2011

    De opstand in Burkina Faso tegen het regime van president Blaise Compaoré heeft zich vandaag uitgebreid naar een vierde stad. Ook besloot de politie zich aan te sluiten bij de muiterij, die eerder door het leger werd ingezet.

    In de stad Kaya trokken vandaag militairen en agenten de straat op en vuurden schoten af in de lucht. Ook werd een huis van een legercommandant in brand gestoken en een woning van een andere functionaris geplunderd.

    Het is al sinds afgelopen donderdag onrustig in het West-Afrikaanse land. De opstand begon met een enorme betoging in hoofdstad Ouagadougou.

    Duizenden mensen trokken de straat op. Daarna kantte eveneens de presidentiële garde zich tegen het regime. In de daaropvolgende dagen kwam het ook in Po en Tekodogo tot onlusten.

    De 60-jarige Compaoré greep in 1987 de macht. Enkele jaren later werd het land een democratie, maar in de praktijk laat de president niet veel vrijheden toe.

    nu is het opnieuw rust en vree
    hier de link naar mijn blog van vorig verblijf in Burkina
    http://guido-burkina-fasobakkers.blogspot.be/

    18-07-2012 om 09:18 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzending op 1000 Zonnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen http://www.een.be/programmas/1000-zonnen/de-gevoelige-plaat-burundi 

    09-07-2012 om 10:13 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog enkele leuke foto's


     

     

     

     

                                                            
                 

    01-05-2012 om 09:39 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindverslag Burundi - Gitega
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eindrapport

    Bakkerij Centrale Gitega Zusters Beneterezya

    1. Objectieven

    Verbeteren van de producten, aanleren van de basistechnieken, Informatie overhet waarom, hygiëne, organisatie en verruimen van assortiment. Advies bij aankoop nieuw materiaal

      1. Werkwijze:

    Eerste dag observatie van de productie en de recepten, werkwijze en hygiëne

      1. Vaststelling:

    Gebrek aan kennis van “het  waarom” men handelingen doet. Vb: het afwegen van producten, tijd van het  kneden, vastheid van het deeg, rusttijden van het deeg, afdekken van het deeg en het verwerken.

    1. Aanpak van de opleiding:

    a.       Basis

    Door voorbeelden te nemen uit de productie en deze aan te tonen. Hen wijzen op de oorzaken van deze fouten begrepen ze waarom men handelingen anders moet doen. Het voorbeeld van het gewicht van het brood, door aankoop van een weegschaal kon ik hen laten zien welk verschil er was tussen het ene brood en het andere. 400 g en 600 g. Heelwat broden wogen teveel, dit is verlies. Door af tewegen heb je steeds het zelfde gewicht en kan je beter berekenen hoeveel broden je kan maken uit 50 kg bloem. Ook het verkorsten van het deeg kon met een kleine ingreep die geen geld kost vemeden worden. Door gebruik te maken van de lege bloemzakken werden de degen afgedekt. Ook werden 2 hoezen gemaakt om over de ovenkarren te trekken.  Hierdoor kregen de producten een mooiere kleur en scheurde het brood minder. Ook dit konden ze zelf vaststellen. De recepten werden uitgeschreven  zo kon ierdereen ze begrijpen. Het heeft wel wat tijd gekost om dan ook rekening te houden met deze hoeveelheden. Vooral het water was voor hen moeilijk te vatten. Door samen met hen in de productie te staan kon ik indien nodig bijsturen. Ook uit de manier van werken kon je na enige tijd ziijn dat ze de handelingen overnamen. Dit was dan ook de reden waarom in samen met hen werkte. Ook het regelmatig schoonmaken maken van de tafel of het op plaats leggen van materiaal konden ze leren uit mijn handelingen. Ik heb natuurlijk ook rekening gehouden met de vraag van de klanten. De tradities van hun brood heb ik behouden. Bij de nieuwe soorten heb ik aanpassingen gedaan.

    b.      Verruimen assortiment

    Uit de basis van hun degen heb ik door kleine wijzigingen aan het recept vooral aanpassing van de hoeveelheid water, heb ik hen laten zijn dat je producten luchtiger zijn en krokanter. Voor hen was het een grote aanpassing om te werken met degen die soepelder zijn. Met deze degen werden een ander soort stokbrood gemaakt met insnijdingen zodanig dat de klant het verschil merkte. Ook met het sandwiches deeg heb ik op deze manier gewerkt. Een andere vorm en andere naam. Naast deze twee produckten ook vleesbroodjes, ananasbegniets en crèmekoeken. Hier was het vooral kijken naar de hoeveel. Omdat deze producten duurder waren zullen ze door een beperkt cliënteel aangekocht worden. Deze productenwerden dan ook voorgesteld aan hotels en andere winkels. Ook de verkopers werden op de hoogte gebracht van de nieuwe producten en op welke manier ze deze moeten aanprijzen aan de klanten.De dag nadien werden ze dan ook in beperkte hoeveelheden besteld. Misschien een aanzet om nog andere variaties te maken.

    1. Investering

    Er werd ook mijn advies gevraagd over mogelijke investeringen. Oven en ander materiaal. Omdat de bakkerij nu op het maximun van zijn cappacuteiten werkt en de oven niet meer goed functioneerd is het noodzakelijk om deze investeringen zo snel mogelijk te laten gebeuren.

    a.        Oven:

    Er werden 2 prijsoffertes getoond, Één van de technieker die de herstellingen doen in de bakkerij en een offrte van de zelfde oven bij een ander leverancier. Het verschil vas ongeveer 2500€. Doordat de technieker ook een garantie gaf bij de montage leek dit mijn het beste voorstel. Maar de garantie bij transport moest ook toegevoegd worden. Hier werd een akoord bereikt tussen de Zusters en de technieker.

    b.      Verdeelmachine en klopper-mengelaar

    Ik gaf hen ook het advies om een verdeelmachine aan te kopen. Dit om het werk gelijkmatiger en sneller te laten gebeuren. Ikzelf ga uitkijken naar prijzen en deze doorsturen naar Melanie. We volgen dit samen op. Ook vnaar de klopper-mengelaar zal uitgekeken worden. Dit omdat de bakkerij ook graag Cakes en andere koekejes zou willen maken. Ook hier zal ik de nodige informatie over doorsturen.

    1. Opvolging van dit project

    Door de aankoop van het nieuwe materiaal vind ik het nodig dat er een opvoling komt. Vooral het leren werken met het nieuwe materiaal zal een aanpassing vragen van de werk organisatie. Daarom zou het goed zijn dat ik opnieuw naar de bakkerij ga eenmaal al het materiaal is aangekomen. Ook dan pas zal ik kunnen overgaan tot het aanleren van hygiëne. De bakkerij moet dan ook een beetje heringericht worden. Toestellen die niet meer fuctionenren moeten verwijderd worden. Dit zal ruimte geven om alles wat ordelijker te plaatsen en te houden.

    1. Eindconclusie

    Dit was voor mij een geslaagd project. Dit dank zij Melanie die door de zusters werd aangesteld om het beter functioneren van de bakkerij en deze aanvraag bij EX-Change heeft ingediend. Ik ga er vanuit dat zij dit de twee maanden dat ze nog werkt voor de zuster zal opvolgen en ook de aankoop van het nieuwmateriaal zal opvolgen. Dit project moet dan ook verder gaan om de kans tot slagen te vergroten. Ik ben dan ook bereid om dit zelf verder af te werken.

      

     

     

     

    01-05-2012 om 08:51 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    29-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 28 april
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 28 april,

    Vandaag dacht ik aan uitslapen. Maar opnieuw om 6 uur wakker door de klokken, om 6h30 werd er op de deur geklopt, men bracht mij zoals iedere morgen een emmer warm water. Ja hier had ik twee weken geen douche. Je moet je behelpen met twee emmers. In de voormiddag zijn we nog naar de bakkerij geweest. Nog van iedereen afscheid genomen. Ik kan je zeggen dat dit toch even slikken was. Net zoals bij mijn aankomst opnieuw de verlangen in die ogen van je komt toch nog terug. Toen ik in de auto stapte stond iedereen aan de poort om uit te wuiven. Echt een aandoenlijk zicht.

    De weg van Gitega naar Bujumbura is prachtig, net Zwitserland of Oosterijk, maar dan zonder sneeuw. Prachtige bergen en heuvels, mooie verzichten. Op sommige plaatsen zeer veel landbouw. Op deze plaatsen staan de kraampjes met verschillende soorten groenten en fruit. Veel mensen van en naar Bujumbura stoppen daar om inkopen te doen. Zelfs gezien dat een taxi achteraan volgeladen was met groenten en fruit. Hoe korter je bij Bujumbura kwam hoe warmer, Bujumbura ligt dan ook in een dal. We vertrokken bij een temperatuur van 24°C, in Bujumbura was het 34°C. Om 13h30 zijn we aangekomen. Ik had dezelfde kamer als bij mijn aankomst. Na de lunch nog een paar dingen gekocht en dan een bezoek gebracht aan het “Gasthous” waar ik vorige keer verbleef. Daar een babbel gedaan met Caroline die ik kende van de vorige missie in Bujumbura. Melanie was ondertussen met vrienden naar het meer. Ook ik heb de zonsondergang aan het meer kunnen beleven. Als laatste avond had dit een symbolische waarde. Om de avond af te sluiten zijn we naar een  Ethiopisch restaurant gegaan. Een soort pannekoek met een desemdeeg gemaakt met verscverschillende soorten vlees en groenten er op. Je moet dan een suk van die pannekoek afscheuren en met je handen daar het vlees of de groenten mee nemen. Was echt lekker. Om 21h30 lag ik in mijn bed. Morgen nog een dagje Bujumbura en dan om 19h55 het vliegtuig richting Brussel. Daar kom ik aan om 7h15. Dit met het verlangen om opnieuw de familie te zien.

    29-04-2012 om 07:56 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag 27 april
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag 27 april,

    Zoals elke morgen ben ik opgestaan om 6h30, ontbijt samen met de zusters en dan naar de bakkerij. Tussen het werk door was iedereen bezig met de voorbereiding van het feest. Zuster Katrien had twee geitebouten gekocht om te versnijden in bronchette. De woonplaats van de zusters werd leeggemaakt. Vandaag waren er opnieuw bestellingen van worstebroodjes, brioches en koeken met crème. Ook het voltarwebrood verkoopt goed. Om 16 uur was iedereen klaar. De zusters hadden ekele mensen uigenodigd zoals de “ Zuster econom”, de Vlaamse broeder van liefde samen met zijn collega, de directrice de school die we bezocht hadden. Het feest werd gestart met een gebed en een lied. Nadien mocht ik de prijs van het beste stokbrood uitreiken. Toevalig de laatst bijgekomen bakker. De getuigschriften werden uitgereikt en er werd een groepsfoto genomen. Dan volgden er enkele dankwoorden van Zuster Carini en zuster “ecomon”. Nadien heb ik even het woord genomen om iedereen te danken maar ook te zeggen dat ze nu moeten blijven werken zoals ik hen aangeleerd heb. Ook de chef bakker nam het woord om mij te bedanken en te zeggen dat ze veel geleerd hadden. Ook wou hij dat ik terug kwam en dat ik dan zou merken dat ze het nog alijtijd deden op deze manier. Nadien werd er gezongen en gedanst, De zusters speelden tamboerijn en dansten, ook zij kunnen feesten. Erwerden geitenbronchette opgediend en bananenfrieten. Het waren de zusters die de bakkers bedienden. Er werd niet naar een pint gekeken. Later op de avond ben ik dan met Melanie nog iets gaan drinken met de mensen die ik hier heb leren kennen. Na deze geslaagde dag kon ik gaan slapen. Morgen valies inpakken, nog even naar de bakkerij en dan richting Bujumbura.

     

    28-04-2012 om 07:12 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 27 april
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    26 april,

    Stilaan kan ik beginnen met mijn eindverslag, morgen de laatste dag. We hebben een feestje georganiseerd na het werk, geitebronchette met bananenfrieten. Dit is hier een specialiteit. Iedereen zal een getuigschrift ontvangen en de prijs van het mooiste stokbrood zal worden uitgereikt. We hebben samen met de Zusters al een evaluatie gemaakt. Ze waren zeer tevreden. Voor ik aankwam dachten ze dat ik een opleiding zou geven en voor de rest niets zou doen. Maar omdat ik meewerkte met de groep was de motivatie groter. Iedereen wou het doen zoals ik, ook de snelheid. Tussen twee degen in toonde ik iets nieuw en dat vonden ze ook leerrijk. Bij alles wat ik zei werd er ook meteen actie ondernomen. Al de recepten werden duidelijk opgeschreven, er werd een weegschaal aangekocht, er werden hoezen gemaakt tegen het verkorsten,... Ook merkten ze zelf dat de producten gelijker en mooier waren. Ook was er de wedstrijd voor het mooiste stokbrood. Leuk om te zien toen deze broden uit de oven kwamen, iedereen rond de ovenkar om te kijken naar het resultaat. Ook was iedereen opnieuw gekleed in zijn blauwe schort, de thirts waren in de was. Morgen wou iedereen in het wit zijn voor de uitreiking van de getuigschriften.In de namiddag was het vooral berekenen van de prijzen en recepten. Geen eenvoudige opdracht, ik moet Melanie bewonderen met wat een geduld ze dit aanpakt. Om 18h30 hadden we afspraak met Noël. Hij moest uitleg geven over zijn offerte van de oven. Na een vergadering van meer dan een uur is er besloten de er een nieuwe oven zal aangekocht worden via Noël en dat er ook een verdeelmachine en een klopper-mengmachine zal aangekocht worden. Dit is ook het sein dat ik hier zal terugkomen zodra alles is aangekomen. Voor de zusters, en de bakkeij is dit een belangrijke beslissing. Ik hoop dat de alles nu snel gaat gebeuren en dat ik hier kan terugkeren om hen te leren werken met het nieuwe materiaal. Stilaan begin ik ook door te hebben hoe je in Africa zoiets moet aanpakken. Natuurijk heb je altijd de steun nodig van de verantwoordelijken. En hier waren Melanie en de Zusters een grote hulp. Als ik terug thuis ben zal ik de eerste dagen moeten onwennen van het kerkmuziek in de bakkerij, ook al bezorgde dit een serene sfeer . Neen 14 dagen leven samen met Zusters is echt niet zo saai, we hebben veel plezier gehad en deze 14 dagen zijn snel voorbij gegaan. Morgen de laaste dag in de bakkerij. Ik ga ook nog een koekjesbakkerij bezoeken daar maken slotzusters verschillende soorten koekjes.
    morgen laatste verslag vanuit de bakkerij.

     

    27-04-2012 om 06:39 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs