Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Madagaskar 15 december 2016
  • Madagaskar 14 december 2016
  • Madagaskar 13 december 2016
  • Madagaskar 12 december 2016
  • Bakers For Africa
    Bakers for Africa - Bakkers voor Ex-Change

    17-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 17 maart 2016

    Vierde opleidingsdag.

    Vandaag een rotdag, meer dan 4 uur zonder electriciteit. Een uitroltafel geleverd zonder de messen.

    Cakesbeslag werd verkeerd afgewogen, dubbel bakpoeder.

    Gelukkig waren onze stokbroden en cyabatta al gebakken en waren die wel mooi.

    Morgen rol ik de croissants met de hand, Hendrik zal ook de bladerdeeg met de hand verwerken.

    En dan midden in de dag het droevige nieuws ontvangen dat Jozef Govaerts overleden is.

    Een man die ik 7 jaar geleden leerde kennen en heb mee samen gewerkt. Onze twee boeken die men in de meeste

    bakkerscholen gebruikt hebben we samen met zijn uitgeverij ontwikkeld.

    Met dit overlijden verlies ik iemand waar ik veel respect voor had.

    Morgen een nieuwe dag.

    Nu vlug tussen de lakens?

    Groeten

    Guido en Hendrik









    17-03-2016 om 19:58 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 16 maart 2016

    Derde opleidingsdag, Opnieuw op 7h30 in de school. Start opleiding om 8 uur.

    Vandaag gestart met het maken van lepelbeslag en hertoginnenbeslag.

    Hendrik maakte ook macarons, deze waren echt heel goed!!!

    Nadien Taarten, kaastaart, flantaart, rijsttaart en afleidingen.

    Dan briochedeeg gemaakt, normaal werken we in Afrika met gedroogde gist. Nu was er verse gist.

    Heel donker van kleur, Toch maar gebruikt, met alle gevolgen.

    Heel weinig gisting. Deze keer konden we echt niet tevreden zijn. Maar niet onze fout.

    Voor morgen hebben we het deeg gemaakt met gedroogde gist. Dan zijn we zeker.

    De evaluatie was dan ook heel goed. De deelnemers zijn echt tevreden.

    Na opnieuw een lange en zware werkdag zijn we blij om ons bed te zien

    Groeten Guido en Hendrik











    16-03-2016 om 20:29 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 15 maart 2016

    Onze tweede opleidingsdag.

    Onze Afrikaanse vrienden leren snel bij.

    We konden starten om 8uur....... en 10. Toch mooi

    Vandaag stond "droog gebak " centraal. Verschillende producten.

    Het verliep vlotter dan gisteren, iedereen wou dan ook helpen.

    Voor de cursiten zijn we een geschenk uit de hemel, dit blijkt ook bij de uitleg op het einde.

    Wij zijn moe maar tevreden, 12 uur werken voel je wel maar de voldoening nadien ook.

    Morgen verschillende taarten, gerezendeeg en enkele banketbakkerijproducten

    tot morgen

    Guido en Hendrik 















    15-03-2016 om 20:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 14 maart 2016

    Vandaag onze eerste dag Opleiding.

    Om 2 uur wakker geworden en zitten denken over ons programma.

    Ook Hendrik vertelde bij het ontbijt dat hij was wakker geworden en naar zijn recepten had zitten kijken.

    Om 5h45 liep de wekker af, nadien ontbijt en om 7 uur waren we al in de school.

    Daar aangekomen hebben we de taart afgewerkt, wel een aantal problemen, diepvries stond op 0°C

    Normaal zou de opleiding starten om 8 uur (Belgische tijd )

    Afrikaanse tijd is dat ...... 10 uur

    Er ontbraken nog een aantal grondstoffen maar we konden dan toch starten.

    Lunch was voorzien om 12h30.... Afrikatijd 14h

    In de namiddag al de producten afgewerkt en al de voorbereiding van morgen gedaan.

    Al bij al zijn we tervreden van het resultaat.

    De reacties logen er niet om. Bij de presentatie moest iedreen uitleggen wat hij had gedaan en gemaakt.

    Deze avond zijn we dan gezellig gaan eten.

    Morgen een nieuwe dag

    Groeten

    Guido en Hendrik



















    14-03-2016 om 20:29 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    13-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 13 maart 2016

    Onze eerste voorberedingsdag zit er op.

    Eigenlijk geen voorbereiding, maar een bestelling van een taart voor 150 personen.

    Eerste probleem, geen electriciteit.....

    Alternator moet het werk opknappen ( foto zegt genoeg)

    Maar ja dat is Afrika, ook al waren we dit een al beetje vergeten.

    Voor de rest was alles ok, buiten een paar grondstoffen die er nog niet waren.

    Nu vlug nog even ons programmaplanning op punt zetten en gaan slapen.

    Morgen om 6 uur opstaan en starten

    groeten

    Guido en Hendrik













    13-03-2016 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Bakers For Africa" In Zimbabwe 12 maart 2016

    Na een lange reis van Brussel naar Dubay, naar Johannasburg en dan eindbestemming Harare zijn we ter bestemming geraakt.

    Douane controle, nadat mijn koffer de dedector doorwas moest ik deze openen. Ik moest de waarde schatten van het materiaal dat ik mee had,

    uiteindelijk na de uitleg van de opleiding mochten we zonder betalen doorgaan.

    Het ontvangst was hartelijk, een lagere school stond ons op te wachten en zongen welkomsliedjes. kom je niet alle dagen tegen

    De verantwoordelijke van de school stond ons ook op te wachten. We reden naar ons verblijf. Hier kunnen we zeker niets op aanmerken.

    's Avonds hebben Hendrik en ik ons programma nog eens overlopen, nadien een lekker avondmaal en vroeg in bed.

    Vandaag bezoeken het opleidingscentrum, een paar hotels en winkels. dit om een idee te hebben van wat er hier is.

    morgen opnieuw meer

    Guido en Hendrik











    12-03-2016 om 07:16 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Bakers For Africa" In Zimbabwe 12 maart 2016

    Onze volledige dag zit er net op. We werden opgehaald om 10 uur. Dit na een stevig Engels ontbijt.

    We bezochten de school, al ons materiaal afgezet. Nog even onze planning bekeken.

    Ook de aangekochte grondstoffen werden gecontroleerd.

    Daarna was het al tijd voor middaglunch, daarna bezochten we enkele supermarkten.

    Morgen is ons gevraagd om een chocolademousse taart te maken voor 150 personen.

    dus weten we opnieuw wat te doen.

    Groeten

    Guido en Hendrik













    12-03-2016 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project Exchange "opleiding bakkerij-banketbakkerij Zimbabwe"

    Op 10 maart vertrekken Hendrik De Schacht en ik zelf naar Zimbebwe.

    Vertrek in Brussel,van daar naar Dubay, naar Johannesburg en ten slotte naar Harare Zimbabwe

    Via de facebook pagina van het opleidingscentrum in Zimbabwe zal je waarschijnlijk ook onze missie kunnen volgen



    09-03-2016 om 18:55 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:https://www.facebook.com/dmchoteltrainingcentre
    >> Reageer (0)
    28-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindverslag Missie Exchange Burkina Faso

    Eind verslag Missie Hotel Sissiman.

    Deze missie is totaal niet te vergelijken met de vorige. Vooral werken op hotelniveau is totaal anders. Zeker als je niet beschikt over echt bakkerijmateriaal. Bakken in een oven onder het fornuis, zonder stoom en kleine hoeveelheden vraagt een aanpassing. Toch zijn we er in geslaagd om elke dat een mooi ontbijtbuffet te maken. De stokbroden werden per drie afgebakken. Stoom werd gevormd door een glas water over de onderste plaat te gieten ( niet gezond voor de oven). Als er producten te ver gerezen waren moesten de platen in de frigo geplaatst worden om het rijzen af te remmen. Zeker rekeninghoudend dat het hier tussen de 40 en 44°C is.

    Op de laatste dag van de opleiding was het toch even " kippevelmoment". De producten dit uit de oven kwamen waren TOP. Een resultaat van een week herhalen, herhalen en opnieuw herhalen.

    Maar… hier gaat men een investeringen doen. De eigenaar beloofde mij om de werkplaats te klimatiseren, een ventilatieoven aan te kopen en een uitroltafel. Ook zal er een tweede bakker worden aangenomen. Ik ben er zeker van de deze geen loze beloften zullen zijn. Ik ben dan ook bereid om aan deze opleiding vervolg te geven.

    Bij het opserveren van de klanten kan je zien dat ze plezier beleven aan het ontbijt. Voor de regelmatige klanten die hier keer op keer terug komen was dit echt een verrassing. Ook staat er nu een gekoelde toog met een aantal eenvoudige gebakjes, ook dit kan nog uitgebreid worden.

    Algemeen kan ik nu al zeggen dat deze opleiding verder gevolgd zal worden door de verantwoordelijken. Dat men zeker zal investeren in materiaal en personeel.

    Wie ooit naar Burkina Faso gaat, Hotel Sissiman is een aanrader, niet alleen het ontbijt, ook de netheid, vriendelijkheid, het eten en de service en kans om lekker te ontspannen.

    Eindverslag  Hendrik

    Een bakkerij die 4000 kg bloem verwerkt in stokbroden kan je geen kleine bakkerij noemen. Dit zijn ongeveer 30 000 stokbroden per dag. Daar heeft Hendrik opleiding gegeven. Bakkers die vastgeroest zijn in hun gewoontes. Bakkers die dit werk doen puur omdat dit hun lot is. Deze mensen een bepaalde beroepsfierheid bijbrengen en proberen wat ze doen te verbeteren was niet altijd evident. “Door mijn beroepsfierheid heb ik geprobeerd hun wat vakkennis bij te brengen.” Het weten waarom men bepaalde handelingen doet, waarom men temperatuur van het deeg moet controleren, waarom men rusttijden moet respecteren. Om uiteindelijk een mooi product uit de oven te halen. Door nieuwe producten te maken, nieuwe vormen te ontwikkelen heb je ook de eentonigheid niet.

    Steeds herhalen, herhalen en nog eens herhalen tot je tot een bevredigend resultaat komt. De nieuwsgierigheid wekken, het laten zelf ondervinden.  Tor je tot een resultaat komt waar iedereen trots op is. Op de laatste dag hen zelfstandig laten ondervinden dat de manier die je getoond hebt het resultaat geeft die je wil en moet bereiken.

    Ook hier bij de laatste dag was het resultaat verbluffend. Geduld en volhuoden geven uiteindelijk resultaat

    Ook voor Hendrik was dit een geslaagde missie. Hij kreeg ondersteuning van de verantwoordelijke. Elke dag opnieuw was hij er bij om de opleiding te volgen. Het is nu aan hem om de volgende weken het werk op te volgen en te corrigeren.

    Ook deze bakkerij heeft nood aan een vervolg van opleiding. Ook hier is er groeipotentieel   

     


















    28-03-2015 om 18:46 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28/03/2015 Burkina Fasa

    Vandaag onze laatste dag in Bobo Dioulassa. Ook de laatste dag opleiding.

    Zowel voor Hendrik al voor mij zijn de voorbije dagen goed verlopen. Stilaan nemen ze onze gewoontes over.

    Gisteren heb ik toch nog een paar nieuwe dingen gemaakt op aanvraag van de verantwoordelijke van het hotel. Hij had graag wat hartige koekjes en roomijs. Ook dit viel in de smaak.

    Hendrik heeft gisteren een algemene herhaling gehouden. Ook de test verliep goed.

    Vandaag ronden we dus af. Alle deelnemers zullen een getuigschrift ontvangen. Voor hen heeft dit een grote betekenis.

    Deze avond pakken we onze koffers en morgen rijden we naar Ouaga. Daar hebben we nog een paar afspraken.

    Dindagmorgen zijn we opnieuw in België









    28-03-2015 om 07:48 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26/03/2015 Burkina Faso

    Gisteren hadden we beiden een prachtige opleidingsdag.

    Hendrik heeft zich kunnen uitleven, er gaan namelelijk een aantal bakkers van de bakkerij meedoen aan een wedstrijd. De gelegenheid om eens uit te pakken met een aantal speciale broden.

    Voor de bakkers was dit echt een openbaring. Tevens geeft het ook een beroepsfierheid die je overbrengt. De verantwoordelijke van de bakkerij staat dan ook volledig achter de aanpak van Hendrik. Dit is een pluspunt voor het welslagen van deze missie. Het is de bedoeleing dat onze manier van werken verder gaat. Zoals je kan zien zijn ook hiet T'shirts erg welkom.

    Ik heb opnieuw een paar nieuwe koekjes aangeleerd. Ook hebben we de recepten op fiches gezet. Ook hier is de waardering voor ons werk groot. 's morgens bij het ontbijt is het leuk om de mensen te zien kiezen, voordien had men keuze tussen brood en ... brood. Voor Daniël, de verantwoordelijke is het dan ook leuk om de ontbijttafel klaar te zetten.

    Opnieuw zien we dat de manier van werken van "Exchange" zijn doel niet mist. Ervaring en kennis delen, ook al is het in klassezaken. Door de kwaliteit hier te verbeteren zijn ook andere hotels verplicht zich aan te passen. Ook zo voor de bakkerij waar Hendrik werkt.

    Vandaag is het vooral kijken of ze het zelfstandig aan kunnen. dit is belangrijk, anders vervallen ze in oude gewoonten.

















    26-03-2015 om 09:08 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    25-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25/03/2015 Burkina Faso

    Gisteren was het een zware en warme dag.

    Ik ben om 5 uur opgestaan om het ontbijt klaar te zetten. Het was leuk te zien dat ze zelf foto's namen van de ontbijttafel.

    Om 7 uur heb ik samen met Hendrik ontbeten. Hij had niet goed geslapen. Al kunnen we zeggen dat we ervaring hebben, toch ben je er steeds mee bezig. Je werkt hier niet in de zelfde omstandigheden.

    Op het programma van Hendrik stonden gisteren broodjes met noten, gedroogde mango en rozijnen, volkorenbroden, stokbroden en pizzadeeg. Bij mij opnieuw het ontbijt en dessertjes maar ook pizzadeeg..

    Zoals ik al zei, het was echt warm, de chocolade smolt op de tafel, bij het toeren en verwerken van de croissants moet je het deeg telkens in de koeling leggen. Deeg werd gemaakt met ijsblokjes.

    Om 16 uur hadden we onze middaglunch, ik moet jullie niet zeggen dat dit gesmaakt had en zeker die frisse pint erbij.

    Om 18 uur hebben we samen in het hotel getoond hoe men een echte pizza moet maken. De directeur van het hotel waas de eerste proever. " vanaf nu wil ik altijd zo een pizza's"

    Nadien zijn we nog naar de bakkerij  gegaan waar hendrik de opleiding geeft. Ook daar Pizza. Je kan je misschien afvragen, konden zij dat dan niet? Wel hun degen waren te droog, ook de manier van beleggen was verkeerd.

    Na nog een frisse pint lagen rond 23 uur in ons bed. Mijn wekker staat op 5 uur














    25-03-2015 om 08:24 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23/03/2015 Burkina faso

    Opnieuw een dagje verder in onze missie. Met het aangepast ontbijt als start voor een nieuwe dag. Voor mij toch mooi dat een vakman als Hendrik genoten had van de nieuwe producten. Daarom leuk om elke dag elkaar te briefen en te overleggen van het verloop van d dag. En je mag het weten dat daar een pintje bij hoort.   Nadien is Hendrik met volle "goesting " vertrokken deze morgen. Pizza stond op het programma, Maar Afrika zou Afrika niet zijn; pizzeria was nog niet volledig proper gemaakt. Hij heeft zich dan nuttig gemaakt in de bakkerij. Meer en meer krijgt hij vertrouwen en respect door zijn kunnen. Foto's bewijzen dit.

    Mijn opdracht was vooral naar desserten toe. Enkele leuke producten gemaakt die als gebakje bij de koffie kunnen dienen. Gisteren was ik niet tevreden van mijn broodjes. Dus dit moest beter. Wel vandaag kan in zeggen, rekening houdend met de omstandigheden, dat dit goed was. In een keukenoven bakken is niet alijd een voordeel. Ook waren mijn koffiekoeken echt goed. Na het werk ook een goed gesprek gehad met de verantwoordelijke voor de bakkerij. Donderdag zitten we samen met de directeur van het hotel. Zij willen echt investreren in een oven, een geklimatiseerde werkplaats. Dus mooie toekomst.

    Morgen opnieuw een dagje verder. Hendrik zal zijn pizza kunnen maken en ik zal 's avonds gaan proeven Van een goede samenwerking gesproken ;-)







    23-03-2015 om 22:58 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23/03/2015 Burikana Faso - Bobo Dioulasso

    Gisteren is onze eerste dag goed verlopen.

    Hendrik is de productie in de bakkerij gaan opvolgen. Net als al onze andere “bakker experten” stond hij na korte tijd mee tussen de bakkers.

    Dit is de manier om onmiddellijk vertrouwen te geven.  Hendrik kon het  niet laten om zelf een deeg te draaien en wat eigen producten te laten zien. Belangstelling was er zeker. Producten mochten gezien zijn. Je moet weten dat je in omstandigheden werkt van rond de 45°C en een vocht % van 15.

    Ik ben gestart met kleine broodjes. Ik had de keuze tussen een steamer oven, oven onder een fornuis. Steamer was geen goed idee. De andere een alternatief die voldoening gaf. Gisteren was de verantwoordelijke van het hotel al bewust dat dit een nieuwe investering zal worden.

    De brioches waren wel mooi, uit één deeg een mooi assortimentje gemaakt. Rozijnen brood, brioches, franse brioches, brioche taart,… Daarna getoond hoe ik koffiekoeken maak. Hier willen ze echt van die minikoekjes. Ik zal ik mijn overtuigingskracht moeten gebruiken om deze toch iets groter te maken. Mij deze temperaturen is het niet mogelijk om een deeg lang te laten liggen.

    Ook hebben we een eerste dessertkoekje gemaakt. Dit viel zeker in de smaak.

    Vandaag gaat Hendrik zich gooien op de pizza’s. Ik zal vandaag wat taartjes maken en opnieuw wat werken aan het ontbijt.




     

     

     

    23-03-2015 om 08:27 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burkina Fasso 03/21/2015

    Na een lange dag gisteren,, 6 uur vliegen en dan nog 6 uur in de wagen richting Bobo  Dioulasso, de tweede grootste stad van Burkina Faso. was ons bed meer dan welkom.

    Deze morgen hadden we afspraak om 8 uur. De lokale vertegenwoordiger van Exchange en de landcoördinator hadden het even hebben over de projecten. Dat er iets moet gedaan worden aan het ontbijt stond dan al vast.

    Om 9 uur hadden we afspraak met de verantwoordelijke van het hotel. Een Fransman die heel veel verwacht van deze missie. Zelf hebben ze al materiaal aangekocht, vormen, uitroltafel, kleine kneder. Dus alles wat er nodig moet zijn om mij thuis te voelen in mijn speeltuin.

    Ons eerste bezoek was naar een trieerfabriek voor mango's. Deze mango's worden gexporteerd naar België. Hier krijgen ze voor 17 kg mango's 1650 CEFA (= ca 2,8€) de prijs die wij betalen voor 1 mango , in dit sorteerdepo werken ongeveer 70 mensen. Via boottransport komen deze na 1 maand aan in Antwerpen en nadien in onze winkels.

    Nadien zijn we de bakkerij en pizzeria gaan bezoeken. Ook daar een verantwoordelijke die op onze komst zat te wachten. Ze hebben speciaal de opening van hun pizzeria uitgesteld om zeker te zijn van hun kwaliteit. De bakkerij die we bezochte verwerkt ongeveer 4 ton bloem per dag dit alleen voor stokbroden van ongeveer 180g per stuk. De pizzeria staat klaar voor gebruik. Hier zal Hendrik zich kunnen uitleven. Ook het bezoek aan de banketbakkerij was een verrassing. Prachtige producten. De croissants en chocoladekoeken waren van hoge kwaliteit. Er werd hier dan ook gewerkt met "top" basisgrondstoffen.

    Om 15h30 hebben we afspraak in de keuken van het hotel en de twee bakkers.

    Morgen starten we dan echt.

    Guido en Hendrik




     

     

     

     

                        

    21-03-2015 om 15:36 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burkina Fasso 03/21/2015

    Vanddag eerste dag van een nieuwe missie.

    Burkina Faso, Waar het avontuur ooit ( 6 jaar geleden) begon. Ondertussen al de 14de missie, Al 7 bakkers kunnen overtuigen om ook hun ervaring te delen in het zuiden.

    Samen met Hendrik Deschacht zullen we drie projecten aanpakken. Eén in het hotel, één in een pizzeria en een laatste in een bakkerij. Wat wel eigenaardig zal lijken, maar het hotel is een van de beste uit Burkina Faso.

    Ik hoor jullie al denken... hebben die dit nodig? Wel er zijn projecten bij Exchange die ook voor een groot deel gefinancierd worden door de aanvrager. Wel dit project is er zo één.

    Om een land vooruit te helpen is het ook goed om dergelijke hotels op een goed niveau te brengen. Vorig jaar kregen ze hier al een collega uit de hotelsector als expert. Nu willen ze verder verbeteren.

    Er zijn hier een 70 tal kamers. Het ontbijt is een belangrijke troef voor een hotel, Hier zal ik proberen om hen kwalitatieve producten te leren maken.

    Hendrik zijn project is een project die gefinancierd wordt door de opbrengst " www.bakkerij-knapen.be ". Hier vooral verbeteren van de bakkerijproducten en pizza's.



    21-03-2015 om 08:54 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 30 juni

    Gisteren was het een vrij rustige dag. Opvolging van het werk. Ook bekeken dat alle lijsten zorgvuldig werden ingevuld.

    Ook werd het broodsnijmahine waar ik drie jaar geleden voor gezorgd had gemaakt. De nieuwe messen werden geplaats.

    Vandaag laatste dag in de bakkerij. Deze voormiddag nog een laatste opvolging. Deze namiddag ga ik naar het weeshuishuis waar mijn vrouw verblijft.

    Morgen nog koopjesdag, inpakken en terugkeer naar België.

    Ik denk dat ik mag spreken van een geslaagde missie. Het was niet alleen de productie, maar ook het beheer, personeel, organisatie. Drie punten waar men in Afrika moet aan werken. Met de middelen die men hier heeft trekt men goed zijn plan. Maar bij het plannen en beheren loopt het mis.

    Nu hopen dat de bakkerij verder kan evolueren en Bomaca een mooie toekomst heeft.

    Tussenin ook de kans gehad om kennis te maken met de Bakkersfederatie van Ivoorkust.

    Ik wil dan ook Why-Not danken voor het georganiseerde event in Kortrijk, De gemeente Sint Pieters Leeuw voor de financiele ondersteuning en Ex-Change die ons de kans geeft om onze ervaring te delen met het Zuiden.



     

     

     

    30-07-2014 om 09:59 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    28-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 28 juli

    Gisteren verder opvolging gedaan, nadien de banketbakkerij eens deftig proper gemaakt. Ook wat tafels verplaatst,materiaal herschikt. Deze nacht hebben we dan gemerkt dat er beter georganiseerd kon gewerkt worden.

    Na een korte nacht de dagploeg opgestart. Vandaag is het hier ook een feestdag voor de Moslims. Er zijn dan heel wat bestellingen voor het feest " einde Ramada".

    Tijdens het ontbijt nog even doorgepraat met Bomaco. Ik mag nu klein materiaal bestellen in België, hij laat dit dan overkomen met de container. Alweer een pluspunt.

    Ik heb ook gezien dat de fische van mijn voorganger van Ex Change gebruikt worden. Dit om een betere controle te doen bij de productie. Dit is wel nodig als je ongeveer 1000 kg bloem verwerkt per dag.

    Ook al dacht ik dat dit een moeilijke missie zou worden, toch heb ik een gevoel dat mijn bezoek hier invloed zal hebben.

    Deels heb ik dit te danken aan de ervaring die ik heb na de tiende missie. De aanpak is hier helemaal anders dan bij ons.

    Nog drie dagen en we keren terug naar belgië.

    Greet maakt het ondertussen ook goed. Ze heeft al een paar bezoeken gedaan. Ik heb een vermoeden dat zij meer zal gezien hebben dan ik.



     

    28-07-2014 om 21:13 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Togo 27 juli
    Gisteren ben ik naar een feest geweest ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van een school en leefdorp voor jongeren. Dit werd gefinancierd door Belgische, Franse en Zwitserse verenigingen. 400 genodigden. Toespraken, muziek, dans. De traditionele chefs in volle ornaat. Voor mij de kans om ook eens het leven buiten de bakkerij te bekijken. Zeker als je tussen de bevolking kan vertoeven met hun gewoonten. Het was een vermoeiende maar mmoie dag.


     

     

     

     

    27-07-2014 om 14:27 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 juli Togo

    Gisteren avond heb ik samen gezeten met Bomaco, zijn dochter en Serge. Ik ben begonnen aan het moeilijkste deel van de missie. Bomaco overtuigen om meer controle te doen. Ook door kleine investeringen zijn alelier te verbeteren. Voor hem was het moeilijk om te moeten aanhoren dat werknemers misbruik maken van zijn goedheid. Verschillende keren sprak hij over het verleden. Toen lukte dit wel, toen was het goed. Maar ook hier is er een verandering in mentaliteit. Eenmaal men weet hoe men kan profiteren laat men het niet na. Zijn dochter die de zaak verder gaat zetten heeft hierop ook een heldere kijk. We hebben haar aangeraden om toch een korte opleiding bakkerij te volgen. Zo heeft ze kennis van de verschillende degen en producten. Het was een lange avond. Dit was vermeiender dan een hele nacht werken. Je woorden wikken en wegen en proberen niemand te kwetsten. Maar toch de realiteit laten inzien. Ik wist dat dit heel gevoelig lag. Maandag komen we opnieuw samen, dit moet je nu even  laten doordringen.

    Deze morgen ben ik gestart met een opleiding kleine broodjes. Het was een plezier om te zien hoe fier de meisjes waren als ze het resultaat voor ogen kregen.

    Deze namiddag komt Greet en Sylvia samen met de kinderen pizza eten. Ik kijk er naar uit om ook haar verhalen te horen. Morgen zijn we uitgenodigd op een feest in de brousse.



     

     

     

    25-07-2014 om 12:53 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs