Eind verslag Missie Hotel Sissiman.
Deze missie is totaal niet te vergelijken met de vorige.
Vooral werken op hotelniveau is totaal anders. Zeker als je niet beschikt over
echt bakkerijmateriaal. Bakken in een oven onder het fornuis, zonder stoom en kleine
hoeveelheden vraagt een aanpassing. Toch zijn we er in geslaagd om elke dat een
mooi ontbijtbuffet te maken. De stokbroden werden per drie afgebakken. Stoom
werd gevormd door een glas water over de onderste plaat te gieten ( niet gezond
voor de oven). Als er producten te ver gerezen waren moesten de platen in de
frigo geplaatst worden om het rijzen af te remmen. Zeker rekeninghoudend dat
het hier tussen de 40 en 44°C is.
Op de laatste dag van de opleiding was het toch even " kippevelmoment". De producten dit uit de oven kwamen waren TOP. Een resultaat van een week herhalen, herhalen en opnieuw herhalen.
Maar
hier gaat men een investeringen doen. De eigenaar
beloofde mij om de werkplaats te klimatiseren, een ventilatieoven aan te kopen
en een uitroltafel. Ook zal er een tweede bakker worden aangenomen. Ik ben er
zeker van de deze geen loze beloften zullen zijn. Ik ben dan ook bereid om aan
deze opleiding vervolg te geven.
Bij het opserveren van de klanten kan je zien dat ze plezier
beleven aan het ontbijt. Voor de regelmatige klanten die hier keer op keer
terug komen was dit echt een verrassing. Ook staat er nu een gekoelde toog met
een aantal eenvoudige gebakjes, ook dit kan nog uitgebreid worden.
Algemeen kan ik nu al zeggen dat deze opleiding verder
gevolgd zal worden door de verantwoordelijken. Dat men zeker zal investeren in
materiaal en personeel.
Wie ooit naar Burkina Faso gaat, Hotel Sissiman is een
aanrader, niet alleen het ontbijt, ook de netheid, vriendelijkheid, het eten en
de service en kans om lekker te ontspannen.
Eindverslag Hendrik
Een bakkerij die 4000 kg bloem verwerkt in stokbroden kan je
geen kleine bakkerij noemen. Dit zijn ongeveer 30 000 stokbroden per dag. Daar
heeft Hendrik opleiding gegeven. Bakkers die vastgeroest zijn in hun gewoontes.
Bakkers die dit werk doen puur omdat dit hun lot is. Deze mensen een bepaalde
beroepsfierheid bijbrengen en proberen wat ze doen te verbeteren was niet
altijd evident. Door mijn beroepsfierheid heb ik geprobeerd hun wat vakkennis
bij te brengen. Het weten waarom men bepaalde handelingen doet, waarom men temperatuur
van het deeg moet controleren, waarom men rusttijden moet respecteren. Om
uiteindelijk een mooi product uit de oven te halen. Door nieuwe producten te
maken, nieuwe vormen te ontwikkelen heb je ook de eentonigheid niet.
Steeds herhalen, herhalen en nog eens herhalen tot je tot
een bevredigend resultaat komt. De nieuwsgierigheid wekken, het laten zelf
ondervinden. Tor je tot een resultaat
komt waar iedereen trots op is. Op de laatste dag hen zelfstandig laten
ondervinden dat de manier die je getoond hebt het resultaat geeft die je wil en
moet bereiken.
Ook hier bij de laatste dag was het resultaat verbluffend. Geduld en volhuoden geven uiteindelijk resultaat
Ook voor Hendrik was dit een geslaagde missie. Hij kreeg
ondersteuning van de verantwoordelijke. Elke dag opnieuw was hij er bij om de
opleiding te volgen. Het is nu aan hem om de volgende weken het werk op te
volgen en te corrigeren.
Ook deze bakkerij heeft nood aan een vervolg van opleiding.
Ook hier is er groeipotentieel







|