Literatuurblog
Inhoud blog
  • Literatuur in een liedjestekst
  • Griekenland, Engelse boeken en mijn literatuurblog...
  • Jeroen Brouwers, een onnozelaar? Zeker niet!
  • Shortlist Gouden Uil
  • Speelbal - indruk 2
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijmeringen over mijn sprookjesboeken

    Aangezien het al weer even geleden is dat ik hier nog een berichtje gepost heb, zat ik na te denken over welke onderwerpen ik hier nog een paar regeltjes kan neerpennen. 

    En zo kwam ik bij het begin: mijn sprookjesboeken, daar is ‘de drang naar verhalen’ voor het eerst gestild...


    Het begon allemaal met een blauw sprookjesboek, met een kaft rond het verhaal van de wilde zwanen, een kerstcadeautje van mammie (mijn oma). Helaas herinner ik me de periode dat er voorgelezen werd uit dit blauwe boek niet meer... Later kreeg mijn zussen, broer en ik andere boeken; de ‘dunne’ korte verhaaltjes die snel-snel konden voorgelezen worden maar ook de dikke verzamelwerken van Grimm en Hans Christian Andersen. En allerlei andere boeken die nu ergens in een doos in de kelder liggen...

    ‘s Avonds kropen we dan (met beurtrol!) op het bed van een van de kinderen en dan werd er voorgelezen... Mijn papa - niet de gewoonlijke voorlezer van dienst - maakte er een gewoonte van om ‘verkeerd’ voor te lezen. Zo werd de vader van Hans en Grietje geen houthakker, maar een rijke baron of koning en wij maakten er een sport van om hem te verbeteren (waarin vooral ik naar verluid een enorm bedreven was) Dan kreeg je taferelen als “Papa, dat is fout! Dat was een houthakker!” en werd er nog maar eens bewezen dat we deze boekjes uit ons hoofd kenden. Waarop papa dan antwoordde: “O, ja, dat heb ik verkeerd gelezen...”


    Wanneer mama ons voorlas dan werd er vooraan in het boek begonnen en gewoon steeds verder gelezen, met een kaartje werd dan aangegeven waar we de vorige dag gebleven waren. Gaandeweg passeerden we dan “Ricket met de kuif”, “Vrouw Holle”, ”Roodkapje”, “Sneeuwwitje” en alle anderen.

    Maar er is een verhaaltje dat me altijd zal bijblijven... “De Baron van Munchausen”

    Zelfs de avond voor dit verhaaltje moest voorgelezen worden, zorgde dit al voor een hoop gegiechel. Mama hield immers helemaal niet van dit verhaal en wij dus (o, foei!) des te meer!

    Wanneer ik het haar nu ga vragen, waarom ze dat verhaal eigenlijk zo vreselijk vond, dan antwoordt ze dat het gewoon absurd is.... Dat is helemaal geen verhaal en het kan allemaal niet!


    Voor de liefhebbers, zal ik het verhaal even kort vertellen (want ik ben het bewuste boek nu toch gaan zoeken):

    Baron von Munchausen leefde in de 18e eeuw, hij had jarenlang in het leger gevochten, maar nu had hij zich teruggetrokken op zijn landgoed en overal waar hij kwam vertelde hij zijn fantastische belevenissen en gierden de mensen het uit. Overal waar hij was geweest, was er wel iets gebeurd...
    Zo had hij gevochten tegen de Turken en had een list bedacht om de stad te ontruimen. Helaas hadden de inwoners hun poort netjes achter zich dicht getrokken en daarbij het paard van de Baron in twee gedeeld... Daardoor had het dier nu een onlesbare dorst. Maar de veearts naaide het dier weer aan elkaar.
    Maar de avonturen bleven volgen, tijdens de vossenjacht zag de baron een prachtig dier maar vlak nadat hij het gevild had, kwam er een leeuw uit het struikgewas, de baron wilde schieten.... Maar miste. Toen hij wilde vluchten, stootte hij op een krokodil in een rivier. Toen het dier hem wilde binnenslokken, bukte de baron zich. Net op dat moment sprong de leeuw, recht in de bek van de krokodil. En met één schot doodde hij de twee dieren.
    Zelfs in de poolstreken was de baron geweest, daar werd hij aangevallen door een ijsbeer, maar zijn geweer lag niet binnen handbereik... Met een klein handigheidje, overmeesterde hij de beer, schoot hem neer en wekte daarbij alle ijsberen op het ijs... Snel kroop hij in de pels van de vers geschoten ijsbeer en de beren lieten hem met rust. Daarop doodde de baron de andere dieren en keerde terug naar zijn schip.
    Tijdens de jacht had hij jammer genoeg wat minder succes en net wanneer hij zijn laatste kogel verschoten heeft, ziet hij een prachtig hert. Maar... de baron heeft een prachtig plan! Naast hem stond een kersenboom, hij at de vruchtjes op en schoot de overgebleven pitten naar het hert. De baron trof hem in het midden van het hoofd, maar het dier haalde het en sprong weg. De baron moest zich gewonnen geven. Enkele jaren later keerde hij teug en zag datzelfde hert opnieuw, maar dit keerde groeide er een kersenboom op zijn voorhoofd... De baron beëindigde hun ontmoeting met een welgemikt schot.
    Tijdens een frisse duik in het zeewater werd de baron opgeslokt door een vis, hij liep geen schrammetje op! De baron ontdekte dat de vis doodziek werd van al dat bewegen in zijn maag en dus besloot hij om wat lichaamsbeweging te nemen. De vis rolde en rolde en kwam zelfs aan het wateroppervlak, een vissersboot hees het dier aan boord en tijdens het villen van de vis, verscheen daar plots baron von Munchausen. 
    In zijn vrije tijd bracht de baron heel wat tijd door bij zijn bijen, maar toen hij merkte dat er honing gestolen werd, trok hij de wacht op... De beer kwam en de baron gooide zijn zilveren bijltje, maar hij gooide het zo hoog dat het op de maan belandde! De baron was diepbedroefd, hij wilde zijn bijltje terug en toen bedacht hij een plan: hij kweekte snelgroeibonen, die reikten tot aan de maan en hij ging zijn bijltje halen. Op de maan is alles van zilver en dus werd het een groot zoekwerk, tot hij op een bussel stro zijn bijltje terugvond. Toen hij weer naar beneden wilde, was de stengel van de bonen al helemaal verdord, dus vlocht hij een touw van het stro en gleed er mee naar beneden. Telkens wanneer het touw eindigde, hakte hij een stukje weg met zijn bijl en zo stond hij weer veilig en wel op de aarde.
    Ook Rusland had geen geheimen! Hij reed er tijdens de koude wintermaanden met een slee door de bossen toen plots een wolf verscheen. Het dier stortte zich op het achterste deel van het paard van de baron en vrat het op. De wolf schrokte en positioneerde zich volledig in het paard, de baron sloeg en sloeg met zijn zweep en zo bereikte hij toch nog zijn eindbestemming. 
    Op een zekere dag bezocht de baron een eiland met een vulkaan en werd hij opgepikt door een adelaar die hem over de oceaan rondvloog... De baron kroop op zijn rug en hing daar gedurende drie dagen... Toen zette de vogel hem weer neer, het enige wat de baron te pakken kreeg, was een veer... En die hield hij nu bij zich als aandenken aan dit vreemde avontuur!

    Nu ik het weer even herlees, vind ik het eigenlijk afschuwelijk! Blijkbaar kende men toen nog geen bedreigde dieren en kon men gewoon rustig alles en iedereen afslachten. En dus treed ik - na een periode van 10 jaar - volledig in de voetsporen van mijn mama: dit verhaal is vreselijk en absurd!
    Geef mij maar Vrouw Holle, Raponsje of de Tondeldoos!

    Astrid


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-11-2009, 00:00 geschreven door Astrid  
    18-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom bibliotheken hilarisch kunnen zijn!
    We kennen het wel allemaal zeker?
    We vergeten om enkele weken naar de bibliotheek te gaan en, tja, dan krijg je een boete.
    Deze leerling was wel erg ijverig in het vergeten van zijn boeken:

    Bibliotheekboeken na halve eeuw terugbezorgd
    De bibliotheek van een high school in het Amerikaanse Phoenix heeft twee boeken teruggekregen die 51 jaar geleden waren uitgeleend en nooit terug ontvangen. De boeken werden teruggestuurd door een ex-leerling die anoniem wilde blijven.
    In een begeleidende brief legt hij uit dat de boeken bij vergissing bij een verhuizing waren ingepakt.

    Met de boeken stuurde de ex-leerling ook een bedrag van duizend dollar mee, als boete voor de te laat teruggebrachte boeken. Camelback High School laat weten dat van het geld meer boeken zullen gekocht worden en dat de oude boeken terug in de uitleen gaan.   
    Uit: Het Nieuwsblad, 18 november 2009

    Dit krantenbericht kwam ik per toeval tegen, en ik vond het gewoon leuk om hier met al mijn blogvriendjes te delen.

    Astrid.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-11-2009, 00:00 geschreven door Astrid  
    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toon Hermans, een pen uit de duizend...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgend tekstje is een schrijfsel van Toon Hermans, hij gaf het de titel "Denken"

    "Denk eens goed na," zeggen we tegen elkaar.
    Maar ik zou niet weten hoe ik dat moet doen.
    Ik wil het wel proberen, maar als ik nadenk, weet ik nooit of ik 
    goed nadenk.
    Daar moet ik eerst nog eens over nadenken, denk ik.

    Het is misschien een beetje cliché om de tekstjes van Toon Hermans mooi te vinden (en dus op deze literatuurblog te zetten), maar toch... 
    Ik vond het een scherpe opmerking van Toon Hermans. 
    Niemand weet of hij/zij goed nadenkt, maar toch blijven we dat allemaal doen, zonder er bij na te denken...

    Astrid.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    05-11-2009, 00:00 geschreven door Astrid  
    31-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussen de nonsens van Catch 22 door...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het werd me dan toch even te veel, dus laat ik de nonsens van Mr. Heller even voor wat ze zijn...

    En als ik dan even geen 'leesvoer' meer heb, dan ga ik een kijkje nemen in de - helaas veel te kleine - bibliotheek van papa.

    Want naast "Pallieter" en "Tsjip, de leeuwentemmer" staat daar ook het hele oeuvre van Ernest Claes, of toch een groot deel ervan.
    Enkele jaren geleden heb ik "
    De Witte van Zichem" al gelezen en nu, in mijn zoektocht naar een dun boekje, stootte ik op "Wannes Raps".
    (En het moet echt een dun boekje zijn, want anders zal
    Catch 22 de komende weken niet meer vorderen...)

    Het leuke aan Ernest Claes vind ik de vergeelde boekjes, die zo lekker ruiken...
    Maar het allerleukste is de taal... Soms moet ik hele zinnen luidop lezen om te begrijpen wat er staat, maar toch...
    Zo vind ik in het eerste hoofdstukje een intro die poëtischer klinkt dan drie "
    Domweg gelukkig in de Dapperstraat" boeken bij elkaar:

     " Nu zullen ze ginder in Everbeur, bij Peer de Smid, bij Jan van Gille of bij Mieke van Drisken Didde, als ze dat zullen lezen wel zeggen: ' Wat è gedacht toch van Nest oem over zoê iemand as Wannes Raps te goan vertell, as er zoeveul ander goei mensen zèn woar dat èm in de boeke kan schrijven... ' en ze zullen dan de kop schudden en het niet verstaan. 
    Want ik weet het, Wannes Raps, dat de in uw leven meer drupkens klare gedronken dan paternosters gelezen hebt, dat ge meer uren in de herbergen van Everbeur en Testelt hebt gezeten dan minuten in de kerk, dat ge vloekte gelijk een uit het Walenland en de hazen en konijnen niet gerust kondt laten, - och heere ja, dat er veel beter menschen zijn dan gij er een waart. 
    Maar ik weet ook, Wannes, dat er nog veel grootere loebassen en schobbejakken onder de zon rondloopen, al drinken die minder drupkens en zotten ze meer bij den pastoor of in de kerk, wat dan absoluut nog niet zoo zeker is. Neen, gij waart nog geen van de ergsten, daar waren aan u ook nog goede kanten en moest er t'onzent iemand durven zeggen dat Wannes Raps zaliger een slecht mensch was, dan zouden ze allemaal, zonder uitzondering van aan Peer Pastrij tot aan Treske Bek verklaren: ' Da's niet woar, ne slechte mens is Wannes noeit of ze leven nie geweest ! ' 
    En waarom nu van Wannes Raps gaan vertellen als de mensch toch al zoo'n tijd van jaren dood en begraven is? - Wel, noch om 't een noch om 't ander, maar 't is dat ik daar heb zitten peizen over dat arme leven van Wannes zaliger, en dat hij zoo'n schoon dood gestorven is..." 
    (E. CLAES, Wannes Raps, blz. 7 - 9)

    Prachtig toch? Een uitgave van 1941, waarin je nog mens met sch kan vinden, waarin woorden als loebassen en schobbejakken nog deel uitmaken van het standaardvocabularium, waarin de dialoog in Zichems dialect staat, waarin kon nog met als kondt met DT geschreven wordt!
    Als je dan in je achterhoofd houdt dat al deze taferelen zich ooit hebben afgespeeld op een boogscheut hiervandaan...

    Ik voel het al, dit wordt een geweldig tussendoortje!

    Astrid.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    31-10-2009, 00:00 geschreven door Astrid  
    11-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk... §22
    Het heeft eventjes moeite gekost, maar daar is de bewuste §22 dan:

     "§22. Iemand die geen gevechtsmissies meer wil vliegen, is nog zo gek niet.  
     Er was maar één handicap en dat was §22: iemand die, geconfronteerd met reële en onmiddelijke gevaren, een bezorgdheid over zijn eigen veiligheid aan de dag legde, bewees daarmee dat hij geestelijk normaal was."  
     (J. HELLER, Catch 22, p. 43)

    Ik heb de moed om verder te lezen weer terug!
    En zo stilaan kan ik tussen de nonsens doorlezen en begin ik het verhaal te zien!

    Astrid



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-10-2009, 00:00 geschreven door Astrid  
    07-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Literaire prijzen
    Het is het eerste jaar dat het me opvalt, maar er worden rond deze periode enorm veel literaire prijzen uitgereikt.
    Ik heb de krantenartikels samengezet in een Worddocument, met bron- en datumvermelding.

    Een eerste berichtje vond ik gisteren in de krant: 
    Simone Lenaerts kreeg de prijs voor beste debuutroman met 
    "Zeewater is zout, zeggen ze"
    Een prijs die traditioneel bij het openen van de boekenbeurs uitgereikt wordt.
    Volgens het krantenartikel gaat het verhaal over een Antwerps gezin in de jaren '50.

    Een tweede bericht hoorde ik vanmorgen op Radio 1, tijdens het ontbijt.
    Hilary Mantel heeft de Booker Prize gewonnen.
    Ze kreeg deze prijs voor haar historische roman 
    "Wolf Hall" 
    Het hoofdpersonage van het boek is Thomas Cromwell, die een adviseur was aan het hof van Henry VIII.
    Ook dit boek ga ik toevoegen aan het 'verlanglijstje' denk ik, vooreerst omdat het genre 'historische roman' me enorm aanspreekt, en daarnaast omdat het hof van Henry VIII best wel leuk is voor een boek.
    Ik heb 
    "De Zusjes Boleynal gelezen - ook over het hof van Henry VIII - en ik vond het een enorme aanrader.

    Astrid.

    Bijlagen:
    Krantenartikels literaire prijzen.doc (83.5 KB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-10-2009, 00:00 geschreven door Astrid  
    30-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een boekenlijst en een bibliotheekbezoek later
    Vorige week stond er een bezoekje naar de bibliotheek op het programma.
    En dan wordt het moeilijk; het is kiezen geblazen! Maar het is dan toch gelukt, ik heb drie boeken van de lijst kunnen kiezen.

    De komende maanden staan Joseph Heller, Stephen Fry en Arnold Grunberg op het programma. Bij het scannen van de boeken gaf de bibliothecaris me nog mee dat het boek Tirza van die laatste auteur en ik citeer: "nogal hard geschreven was, maar toch een fantastisch boek was".

    Om mezelf nog een beetje in spanning te houden, ben ik dan maar begonnen in Catch 22 van Joseph Heller. 
    Een boek dat ik al langer wilde lezen, want het behoort toch tot de wereldliteratuur. 

    Toch zal ik moeten herbeginnen, want na een 40-tal bladzijden lezen, herinner ik me nauwelijks nog iets.
    Het beperkt zich ongeveer tot het volgende; het hoofdpersonage heet Yossarian, hij heeft een tijdje in het ziekenhuis gelegen waar hij brieven mocht censureren. En dan mag hij het ziekenhuis verlaten, al kan ik me niet meer herinneren waarom hij uit het ziekenhuis ontslagen werd. En daar stopt het ongeveer...
    Joseph Heller maakt er nu al een volledig hoofdstuk 4 een sport van om allerlei personages (waarvan ik niet weet waarom ze in het verhaal zitten) vragen te laten stellen die een ander personage dan herhaalt zonder een duidelijk antwoord te geven. Waardoor het boek voor mij een grote echo vormt.

    Wordt vervolgd,
    Astrid

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    30-09-2009, 00:00 geschreven door Astrid  
    28-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op
    http://www.bloggen.be/astrid_buttiens

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar
    http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar
    http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op
    http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    -
    Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    -
    Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    -
    Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    -
    Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    -
    Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    -
    Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    -
    Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    -
    Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    28-09-2009, 00:00 geschreven door Astrid  
    Archief per week
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs