Het is een echt cliché-artikel, maar zo rond de eindejaarsperiode - die al weer even achter ons ligt - verschijnen er bijna dagelijks artikels in de Belgische kranten over de meest populaire cadeaus onder de Kerstboom. Eén artikel sprong me wel in het oog, want Amazon beweert op kerstdag meer E-boeken te hebben verkocht dan dat er papieren exemplaren over de toonbank schoven. En dat voor het eerst in de geschiedenis van de webwinkel. Echte cijfers gaf het bedrijf echter niet prijs. De daling van de boekenverkoop is te wijten aan het feit dat de papieren exemplaren net ietsje duurder zijn. Voor de E-boeken koop je namelijk maar één keer een zogenaamde reader (een apparaat waarmee je je 'boek' leest). Natuurlijk steeg de verkoop ook door de actie die Amazon lanceerde rond de Kindle: verzendingskosten werden eenmalig betaald door het bedrijf.
Maar, denk ik dan, zou dit het echte einde zijn van het papieren boek? Worden papieren boeken dan zoiets als vinylplaten? Een 'product' dat nog wel gemaakt wordt, maar dat enkel nog door verzamelaars, fans, ... gekocht wordt nadat ze uren en uren gezocht hebben naar hun unieke stuk omdat ze zweren bij het gevoel van dit materiaal? Als het papieren boek zou verdwijnen, zou dat meer dan jammer zijn; want de geur van een boek en het schuiven van de pagina's onder je vingers en het kunnen dichtklappen van honderden papieren wanneer je klaar bent... DAT is lezen!
Gelukkig en dat lezen we onderaan in het artikel, bevindt België zich nog in een héél vroeg stadium wat de E-readers betreft! Want - begrijp me niet verkeerd - dit is de 21e eeuw en we moeten mee in het elektronische tijdperk maar... er is één uitzondering: EEN BOEK!