Inhoud blog
  • Artemis wordt Chelone
  • Afscheid
  • De laatste dagen
  • Adele
  • Happy Time
  • Bloggenland is dood(s)
  • Celtic Woman
  • Volgens het boekje
  • De aanhouder wint
  • Bezinningstijd
  • Kersttip voor mannen
  • Als de kat van huis is…
  • Amy Winehouse was here!
  • Moeder in 't groen
  • Dipje
  • Halloween
  • Dubbele tijden
  • Stille eenvoud
  • Hij is terug!
  • Vandaag: Wereld Ei Dag!
  • Het zit ‘em in het hoofd
  • Lekstokkenfestijn
  • IK DOE MEE
  • Citaat
  • Huwelijk
  • Sympathy
  • Laatste zomerallures
  • Tijd om uw schoentje te zetten?
  • Stef
  • Klok (3)
    Zoeken in blog

    Foto
    Klik op het logo voor de homepage.
    [ ARTEMIS ]
    Niet iedereen die denkt, heeft gedachten.
    11-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Song for Mama's

    Plots liet ze me het horen, in de auto, ze had het voor me opgenomen.
    Een liedje voor jou, zei ze.
    Ik wil het graag doorgeven, voor alle mama's.
    Boyz II Men, a song for Mama, uit de CD Evolution, 1997.
    Ik krijg nog steeds traantjes in de ogen. 





    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlucht uit Egypte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vooraleer ze hun hogere studies zouden aanvatten, elk een liefje zouden koesteren en vanonder moeders vleugels zouden wegfladderen vond ik het opportuun om mijn toen 18 en 17-jarige dochters en mezelf te trakteren op een “betere” vakantie.

    Nu twee jaar geleden.

    We waren het tenslotte eens over het reisdoel, het zou Egypte worden, Sharm El Sheikh, prachtig hotel, heel veel luxe, heel veel zon.

    Kortom,  pure verwennerij.

    Mijn oudste vertrok al niet met het juiste been, de mannelijke reispartner waarvan ik toen nog dacht te houden, viel allesbehalve in haar smaak.  Ik wist vooraf dat ze zich zou manisfesteren volgens haar kritische, opstandige, afzijdige, asociale en afkeurende,  hopelijk laatste, puberteitssymptomen. 

    Het zou dus beslist een tête-à-trois-vakantie worden.

    Een moederhart heeft vaak gelijk, en zo geschiedde wat ik had gevreesd.

    Mijn jongste, die al een vast vriendje liefhad en heel gedwee bij ons bleef, kon het nochtans, langzaam maar zeker, moeilijk nalaten te flirten met de Egyptische hunk die de handdoeken bedeelde op het strand.  Het was als het ware liefde op het eerste gezicht.

    Meermaals te water gaan om, van op afstand, de kersverse adonis te kunnen bewonderen en bewonderd te worden. 

    Het bleef bij een onschuldig oogcontact en een afscheid voor de vroege volgende morgen.

    Ook de oudste had al heel snel beet.  Een heel serieus ogende knapperd had haar zeer snel in zijn grip.

    Die jongens daar hebben blijkbaar allen mooie ogen.

    Een dubbeldate volgde al snel en vermits mijn reispartner me verzekerde dat het allemaal onschuldig was, liet ik mijn mooie dochters gaan met elk een verliefde moslim aan hun zij.

    Ze waren op tijd thuis, ik was gerust. 

    Tot een uurtje na hun thuiskomst!

    Het hotelmanagement belde ons midden in de nacht dat een bezoeker stond te wachten.

    Een wildvreemde jonge kerel vertelde ons dat alle demonen over ons zouden nederdalen als we onze dochter lieten verkeren met die ene adonis waar ze was mee uitgegaan.  Hij zou duivels zijn en “no good for her and us”.

    Hijzelf was wel veel beter en zou goed voor onze dochter zorgen als ze eenmaal met haar zou zijn getrouwd.

    Onze westerse zin voor realiteit heeft van hem rustig afscheid kunnen nemen en we beloofden hem dat we de volgende dag  met onze dochter zouden praten en haar tot de orde zouden roepen.
    Háár verhaal was heel serieus.  Met hand en tand had ze zich nauwelijks kunnen verzetten tegen de beloftes van haar eerste minnaar.  Bijna was ze met hem getrouwd, had ze een voile voor het gezicht gedragen en was ze nooit meer naar haar vaderland teruggekeerd.

    Er werd ook al gesproken over een bruidschat van kamelen en een bekering tot moslim.

    Ze was gevlucht, zei ze.

    Mijn jongste kwam met een dergelijk verhaal.

    Vele schoonheden hebben zich nog aan mijn dochters aangeboden.

    Ze zijn in het hotel gebleven en niet meer langs dat kleine stukje woestijn getrokken waar het dorp hun toelachte in elke tred waarin ze zich bewogen.

    Sindsdien ben ik met hen meegegaan, heb elke move gezien.

    Ik moet toegeven, het waren geen verzonnen verhalen. 

    Mijn dochters vielen inderdaad overal en heel erg in de smaak.

    We zijn ook niet meer naar dat dorpje teruggekeerd.

    Ik heb bedankt voor de kamelen en was blij mijn beide dochters in het vliegtuig huiswaarts te herkennen.

    Egypte is ons al te zeer bevallen.


    04-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erin geluisd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eigenlijk wilde ik dit jaar niet op reis, de zomer van 2003 indachtig. Hij zou zich kunnen herhalen terwijl we de toerist uithingen in één of ander Duits georiënteerd vijfsterrenhotel waar je sowieso vandaan moest komen met een dikke buik vol ergernis.

    Mijn dochters overhaalden me andermaal; hotel Los Ramblas – hartje Barcelona – was het resultaat. Een alternatief voor de zonneklopperij die we gewend waren. Eén weekje maar. Hét ideale moment voor cultuur, daar hadden die pas volwassen grietjes wel zin in.

    En ik, die enkel de tuinperikelen nog als een ideale vakantie zag, moest mee, zij het enkel maar om het gelag van hun toekomstige consumpties te betalen.

     

    Om ietwat voorbereid voor de dag te komen met zulk een mooie dochters leek het me logisch om mijn haardos tenminste een fatsoenlijke coupe te geven. De derde dag voor het geprogrammeerd vertrek, zocht ik de kapper op. Ik ga er al sinds het kapsalon zijn deuren opende, trouw aan zoveel verschillende nieuwelingen die ik graag carte blanche geef. Zij weten immers steeds beter hoe ze me frivoler kunnen maken – jonger, wilder.

    Welgezind en tevreden kwam ik thuis. Herboren in een nieuwe jeugd, naïef concurrerend met het jonge nageslacht waar ik zo trots op ben.

     

    Dat gevoel van welbehagen duurde helaas niet lang. Mijn hele hoofd begon plotseling hevig te jeuken. Ik voelde overal beestjes in mijn wild grijzende haren. Het kon niet zijn dat ik luizen had!

    Luizen waren het, indeed. Morgen zou ik baas van het kapsalon bellen en intussen de stinkende en vervallen anti-luisproducten,die ik mijn dochters toediende in hun kindertijd, in mijn haardos smeren. Ik zou hem preventief bellen om potentiële nieuwe slachtoffers te vermijden, slachtoffers die ik nooit zou leren kennen.

    Baas Kapsalon stelde zich de volgende morgen aardig defensief op. Hij had het over incubatietijd en zo. Zijn zorg ging veeleer uit naar de nalatigheid van zijn personeel. Zij hadden namelijk moeten zien dat ik luizen had, bij het wassen, bij het knippen, bij het föhnen van mijn haar. Hij dacht al langer na over het desinfecteren van zijn borstels na gebruik. Invoeren zou hij het; nu zeker.

     

    De vakanties gingen voorbij; de zijne, de mijne. De luizen van weleer kriebelden niet meer, ze zaten nog slechts in mijn hoofd.

    En toch: ik wilde gerechtigheid. Ik had geen luizen voor ik naar de kapper ging.

     

    Bijna twee maanden zijn nu verstreken. Het voorval bleef me hoog zitten. Ik belde Baas Kapsalon nogmaals om wat begrip. Zo had ik een vroegere zaak ook eens gewonnen, heel alleen voor de rechter. Ik had toen ook gelijk.

    In mijn rechtvaardige droom zag ik een vol kapsalon waar ik mijn waarheid zou verkondigen. Mijn speech zou gericht zijn aan alle wachtende langharigen en degenen die reeds voor de spiegels zaten. “Er zitten luizen in dit kapsalon, je zou ze ook wel eens kunnen krijgen, net als ik. Geen enkele tegemoetkoming heb ik gekregen, geen begrip!”

    Ik zag ze daarop allemaal vluchten als in een sciencefictionfilm met spinnen.

     

    Baas Kapsalon belde me de dag nadien. Wassen, knippen, kleuren en föhnen krijg ik als compensatie voor mijn leed, voor zijn commercieel goed. Ik had het me anders voorgesteld; geld terug en er nooit meer hoeven weer te keren. Een kleuring…Al die verloren uren en dat gepruts aan mijn haar. Brrr… Al de boze blikken ook, of mijn droom werkelijkheid ging worden.

    Zal ik de vraag kunnen onderdrukken of ze wel goed gekeken hebben of ik luizen heb?

     

    Maar het zij zo. Ik zal me laten wassen, kleuren, knippen en föhnen. En ik zal niet verpinken.

    Omwille van de eerlijkheid.


    03-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grof vuil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De tijd dat ik me zorgen maakte over het oordeel van anderen is definitief voorbij, zolang het om onbenullige uiterlijkheden gaat tenminste. 

    Met weinig schroom durf ik nu in de vuilbakken van de afdeling groenten van de grootwarenhuizen graaien om met hele bossen wortelgroen en bloemkoolbladeren huiswaarts te keren. Dat doe ik al geruime tijd voor het welzijn van zowel mijn kippetjes als konijntjes. Ze vragen zich wellicht af hoe ik steeds weer zoveel GFT-materiaal kan afleveren.

     

    Zo deins ik ook niet meer terug voor een sightseeing tour langs het grof huisvuil.

    De vorige keer had ik trouwens veel geluk. Een buurman wat verderop had een houten tuinschommel afgebroken en wilde daarvan blijkbaar vijf grote houten palen kwijt via de straatkant. Gewapend met 6 eitjes ben ik er prompt gaan aanbellen met de vraag of meneer zijn schommelrestanten nog nodig had. Hij was blij met de eitjes, ik nog veel gelukkiger met mijn schaduwterras vervaardigd uit diezelfde palen, die nu smetloos en in vol ornaat staan te wachten op klimplanten in het najaar.

     

    Vandaag was het weer zover: ophaaldag. Ik wist het niet eens, en had daardoor mijn eigen huisvuil niet eens klaar gezet. Maar op weg naar het dorp ontwaarde ik waarachtig een schommelstoel! In mijn jongere jaren had ik een vriend eens verrast met zulk een gezellig meubel. Het was het enige stuk dat bij hem in de living stond – buiten een grote parapluantenne. Alle overige plekken waren immers ingenomen door platen en cd’s. Ik vond dat daar enkel nog een schommelstoel ontbrak om zacht wiegend naar die prachtige variëteit aan muziek te kunnen luisteren.

    Hij was er erg blij mee; ik ook.

     

    Sinds vandaag ben ik dus eveneens de gelukkige bezitster van een eigen rocking chair. Hij wiebelt zowaar nog prima. De zitting is dan misschien wel wat plat, maar de vering bleef intact. De stoel even afkrabben, een laagje buitenverf erover en binnenkort zal hij ergens in een hoekje van de tuin schommelen. Al zij het maar als een nieuw geliefkoosd plekje voor één van mijn zes poezen. Dienst doen zal hij!

    De schommelstoel was echter niet mijn enige buit vandaag. Op weg naar huis vond ik nog een nepkerstkrans in zijn originele verpakking, een splinternieuwe metaalkleurige hor die precies op mijn venster past, 6 onbeschadigde kadertjes waarvan eentje in acajouhout, 2 terracotta bloempotjes en een felgekleurde groeimeter voor kinderen. Mijn vriendin en haar kleinzoontje zullen met het laatste item in de wolken zijn.

     

    Toen de bewoner van het laatste huis in de gaten kreeg hoe ik met belangstelling naar zijn rommel keek, hield ik de reproductie van Renoir op die ik aan het bewonderen was. Hij gaf me een wuivend teken. Ik begreep het als: “Neem het maar allemaal mee”.

     

    Of ze me als schooister kennen in de buurt? Ik weet het niet. Misschien de naaste buren wel, want bij hen haalde ik een aantal jaar geleden de volledige Alpha encyclopedie op, evenals een prachtige lessenaar uit de jaren ‘60 en een greenhouten bureeltje waarvan ik één lade in het midden van de straat liet vallen. Ze kwamen net thuis toen ik de hele zooi aan het verslepen was.

    Mijn dochter woont al een tijd bij haar vriend. Het bureeltje heeft bij hen al jaren dienst gedaan en het staat er tot op de dag van vandaag nog.

     

    Of ik verlegen ben om het ophalen van andermans rommel? Nee, zo voel ik het niet, en al zeker niet zolang ik er ook andere mensen kan gelukkig mee maken. Zelfs al is het maar voor eventjes…


    30-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Examencommissie
    Vroeger heette het "Middenjury". 
    Ik zie mijn zus nog zogezegd studeren voor het laattijdig behalen van het diploma van het Middelbaar Onderwijs.
    De jaren zestig, het leven bood tal van mogelijkheden.
    Wie toen geen enkel jaar verzuimde en het geluk had telg te zijn van welstellende ouders, heeft nu gegarandeerd fortuin gemaakt evenals zijn nakomelingen.
    De tijd van "Salut les copains", de Beatles en de Rolling Stones, Woodstock, de vrije opvoeding versus de strikte.
    Vijfentwintig jaar later heeft mijn zus pas toegegeven dat ze toen niet slaagde voor de Middenjury.
    Steeds heeft ze me voorgelogen dat haar diploma ergens op zolder moest liggen, dat ze het niet meer vond.

    Dertig jaar later bevond ik me in dezelfde situtatie.
    Op zestien was mijn dochter het studeren moe.
    Ze was ook haar moeder beu en wilde genieten van het leven zonder daartoe enige bijdrage te moeten leveren.
    Ze leefde in de sixties, gooide alle normen overboord en dacht dat ze het op haar eentje wel zou rooien.
    Ze waande zich nozem maar realiseerde zich niet dat ze anno negentig leefde.
    Ettelijk deuren zijn hier gesneuveld, mijn achterdeur heeft twee herstelbeurten overleefd.  Stoelen heb ik zien vliegen, door ramen.
    De politie kwam, de politie ging, we hadden een naam in deze kleine gemeente..
    Ze heeft gevochten, ik heb gestreden.
    In een ogenblik van kalmte stemde ze toe om haar studies te hervatten via de Examencommissie.
    Een relevatie voor haar én voor mij.
    Een Belgisch Instituut dat werkt, prima georganiseerd.  Een alternatief voor tijdelijk ontspoorde jeugd, een lichtpunt voor ontredderde ouders.
    Mijn dochter heeft intussen haar diploma van het Middelbaar Onderwijs gehaald, twee jaar later dan haar vriendinnen.
    Ze begon in september aan haar tweede jaar Journalistiek: haar zelfvertrouwen is weer opgebouwd.
    Ik ben trots op haar.
    Haar vriendinnen gaan nu werken, zij studeert en wil nog zoveel leren.
    Een hommage aan de Examencommissie,
    bedankt!
     

    22-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeebrugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn eerste herinnering gaat terug naar de leeftijd van amper twee jaar.
    Ik wist toen nog niet dat het als peuter verboden was enkele honderden meters verwijderd van de strandstoel van je moeder, frikadellen te kneden bij vloed.
    Lekker was het daar. Geen mens te zien. De combinatie van water en zand was ideaal om de allermooiste balletjes te vormen. Woelen in de aarde; ik denk dat mijn aardsheid en natuurgevoel daar zijn ontstaan.
    Tot ik in de verte een komische stoet zag naderen.
    Een dikke politieagent op kop, met daarachter de snelle slanke benen van mijn moeder, gevolgd door een ellenlange sliert van kinderen.
    Ik was me van geen kwaad bewust, ook nu nog niet.
    Mijn moeder gooide haar "blokken" - later begreep ik dat het om orthopedische schoenen ging - in zee. Ik weet nog steeds niet of ze deze komische reactie uit blijdschap of uit boosheid wilde uiten. Het zal wel de moederlijke boos-blijheid zijn geweest die ik later toepaste op mijn eigen kinderen. Want het kneden moest ik ogenblikkelijk staken en ik werd meegesleurd en vervelend gekust.
    Het ergste vond ik dat die sliert kinderen nadien een "Van Nelle"-snoepje mochten afhalen in ons appartement. Je kent ze wel: die piepkleine, pastelkleurige bolletjes in doorzichtige papiertjes. Snoepjes waarop je nauwelijks kon bijten maar heel lang op kon zuigen. Hoe ze die aan de lopende band konden produceren, is me nog steeds onduidelijk.
    Ik kreeg mijn favoriete paarse snoepje niet omdat ik in de ogen van mijn moeder erg stout was geweest.

    Wat ik later ook nooit heb begrepen, was de decadente houding van sommige ouders. Het stak mijn ogen uit dat sommige kinderen op een autootje mochten rijden terwijl ze geen tijd hadden om te genieten van een driebollig ijsje in de hand.
    Wij mochten vroeger kiezen: of een ijsje of een ritje op de dijk.


    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnenkort...

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!



    Archief per maand
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 09-2005


    Blogroll
  • AnneTanne
  • Chocolate Moose
  • Lezen om te leven
  • Mohow
  • Sandrissimo
  • Speedy
  • Studio Stefke's weblog

    Blogroll 2
  • vrt-blogger en co.
  • Muggenbeet
  • Elise
  • Madame
  • wat gebeurt
  • Houbi.com
  • Alex

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Kriebel hier gerust iets neer!



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs