Inhoud blog
  • Penukonda
  • Dasara
  • “Telangana Kavala!” Wordt Andhra Pradesh gesplist?
  • Chaturthi
  • Hindi Contest
    Zoeken in blog

    Foto
    ANANDAPURAM
    Social Education & Development Society
    21-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op school...

    ‘Ting, Ting, Ting, Ting, Ting… ‘ Een leerling geeft, op een geïmproviseerde bel, het begin van de schooldag aan. De wirwar lost op in keurige rijen, van klein naar groot. Gebeden en gezangen voor het vaderland, weerhalmen over de koer. Per klas verdwijnen ze in hun lokaaltjes. “Goodmorning Missy!” Met een soldaatachtige groet, veren ze gezamenlijk recht. Hun handboek ligt reeds open op de te beginnen pagina. Spontaan en vol fierheid stellen ze hun huiswerk te bewonderen. Met gekruiste armpjes, wachten ze tot ze uw eerste vraag mogen beantwoorden. “Thank you Missy! Thank you Missy!” Na elke les wordt ik rijkelijk bedankt voor de gegeven uitleg. “No homework Missie?” Hun knikkende hoofdjes verdwijnen treurig tussen hun fijne schoudertjes. “Al goed, je kan al beginnen met het volgende hoofdstuk in jullie notebook voor te bereiden.” Tevredengesteld noteren ze dit in hun zelf ontworpen schoolagenda…

    21-10-2008 om 00:00 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    13-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.














    13-10-2008 om 14:15 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2012

    “Het einde van de wereld!”  “2012? Het einde van de kalender der Maya’s!” “Denk je dat de Maya’s niet capabel waren om hun kalender verder te zetten?” Haar scherpe vraag brengt me even in twijfel. “Ongetwijfeld wel, maar daarom nog niet het einde van de wereld? Het kan misschien een soort kosmische wenteling meebrengen. Er zijn verschillende theorieën over. Maar de wetenschap blijkt er zich niet veel van aan te trekken. Eventueel rechtlijnigheid van zon, aarde en galactisch middelpunt, die misschien een verandering op de gravitatie kunnen uitoefenen. Of wisseling van magnetische polen, die…” “Sai Baba, Sai Baba!” Zou ze de nieuwe gekharige Sai Baba bedoelen? “Sai Baba heeft het allemaal voorspeld! De tsunami, 9/11, 2012… Aardbeving, een opeenvolging van aardbevingen en gigantische overstromingen. Hij heeft er zelfs kaarten van getekend, de wereld is onherkenbaar! Wat aarde is wordt zee, wat zee is wordt aarde! Niemand zal het overleven!”

    Al zal goeroe Sai Baba flink z’n best mogen doen, om me te overtuigen in een der z’n magische krachten. Zondag naar Puttapharti, de geboorteplaats van Sri Satya Sai Baba! Ik ben wel nieuwsgierig naar z’n precieze voorspellingen rond 2012 en vooral, z’n landkaarten.

     

     

    Sai Baba op een gevel, Sai Baba op een riksja, Sai Baba op een bord, Sai Baba, Sai Baba, Sai Baba… Z’n leuzen weerklinken in de hoofdstraat van Puttapharti, in het Hindi, Chinees, Duits, Frans, Spaans… zelfs in het Nederlands. Vrij dictatoriaal. Het sprookjesachtige groene landschap verdwijnt achter kolossale kleurrijke gebouwen; music college, primary school, university, space theater… Er zit duidelijk veel geld in Puttapharti. Door Sai Baba zijn vrijgevigheid of commerciële uitbuiting?

    Elk ‘ras’ is aanwezig. De schilderachtige mastodonten, veranderen in kleine handelpandjes. Kaartjes, beeldjes, kalenders, sieraden, wierook, shirts… Alles valt er te verkrijgen, weliswaar, enkel met afbeelding van Sai Baba. Tientallen bedelaars blijven volhouden, tot ze enkele roepies uit uw aars kunnen duwen. Horen deze ook bij het vredige Sai Baba image? Bij het naderen van de tempel Gates word ik brutaal verwezen de metaaldetectors niet te negeren. M’n rugzak wordt nauwkeurig getest op de hoeveelheden liquids en enig rookgerei wordt van op afstand in een dustbin gedeponeerd. “Is er dan nergens een soort waarschuwing, waarbij ik me eventueel kan aanpassen aan jullie regels?” “Go onIk word in een stroom van een in wit geklede massa geduwd. Met klamme, samengeperste groethandjes, en schuinsgeknikte hoofdjes, aankijken ze allen dezelfde richting. De vele lichtjes ‘verlichten’ de sprekende persoon. Als ik dit nog vijf minuten langer aanhoor, word ik misschien zelf nog gebrainwashed. Mijn nieuwsgierigheid laat het me toe met enige treden de aanbiddende beter te benaderen. “Women not allowed En ik had nochtans m’n schoeisel uitgedaan! Vijf minuten later, zit ik terug op de bus naar huis, Mekalapali, Anandapuram.

    06-10-2008 om 11:16 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    30-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penukonda

     

    “Majestic bus station?” “Forty roepies please!” 40 roepies? Dat is het vierdubbele van gisteren. Bedankt, ik ga wel te voet. Stapvoets door de kleine straatjes, over de straathonden, langs minder bedeelden, met heel mijn bagage, een dikke dertig graden… Waar is dat busstation trouwens? Met verkrampte schouders kan ik eindelijk de last in een rood doorroest busje loodsen. Nog vlug naar Prasad bellen, zodat ze in SEDS weten wanneer ik ongeveer in Penukonda zal zijn.

    Daar zijn ze weer, de donkere blikken. Zou terugstaren helpen? Een glimlach misschien? Je krijgt een glimlach terug, maar je blijft de vreemde. Ja ik kom uit Europa, Iris, Penukonda, neen ik ben niet getrouwd… de doorsnee vragen worden nauwkeurig voor iedere nieuwe passagier vertaald en verder verteld.

    Ik word gedropt in een klein bouwvallig busstationnetje, waar vliegen de overheersende soort zijn. Een jongetje vermassacreert elke straathond die hij ziet, uit angst, dat zijn, aan de straat gekoekte maaltijdresten, door hen zouden verorbert worden. Een kleine grijsaard leest zorgvuldig de krant, waarvan hij er nog enkele te koop in aanbieding heeft. Hij ziet er te vertrouwen uit. Ik laat m’n bagage bij hem achter en verken Penukonda. Voor het busstation slaan kinderen de vele aapjes weg van hun geliefkoosde grootmoeders fruitstandje. Een lachbui overheerst mijn emoties, waarbij de hele familie gretig mee lachen. Ik krijg een citrusvrucht aangeboden, die ik met veel uitbeeldende smaak opeet. Een jongetje geeft me een koekje, vanuit een bassintje, die er naar uit ziet, alsof hij er deze morgen nog z’n behoefte heeft in gedaan. Ik doe mijn best deze walgelijke gedacht te verbergen en krijg er zelfs nog eentje. Al gauw wordt ik de attractie van de dag, waarbij tientallen mensen me vergezellen en zorgen dat ik niets te kort kom.

     

     

    Missie, missie, missie, missie, missie… Frisbee gooien, prentjes kijken, balletje kaatsen, dansje bewonderen… Ik probeer m’n aandacht over elk kind te verdelen. Na een heerlijke pittige Indische rijstmaaltijd en enkele old monks (een lokale rhum), probeer ik me met behulp van verschillende nieuwe dierengeluiden, in slaap te wiegen.

     

     

    “Where is the dog? The dog is under the table. Where is the dog? The dog is under the table. Where is the dog? The dog…” Examens! Naarstig studeren ze alles uit het hoofd. Als je hen de betekenis van een woord vraagt, of de vraag anders formuleert, dan zijn ze verloren. Alles uit het hoofd. Zo moet het ook. Ze worden ernstig voorbereid op de grote test, na de tiende klas. Als ze voldoende punten behalen, dan kunnen ze verder studeren. Als ze die punten niet halen, dan moeten ze veel betalen, en geld, dat is er niet.

    Kan ik zo lesgeven? Ik denk van niet, maar dat wordt nog even afwachten. Na de proefwerken is het vakantie, tot 12 oktober.

     

    30-09-2008 om 00:00 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    19-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richting Bangalore

    Zelfs zonder de Ganesh festiviteiten overtreffen de belletjes vanuit een tempel de eerste riksja claxons. Haastig stop ik de laatste restjes in m’n rugzak. De vriendelijke meneer met witte baard en tulband achter de balie van het hotel, is vervangen door een kort geknipte, geblokte man, met strenge blik. “Maar ik heb al betaald meneer, eergisteren.” Na enkele discussies en sympathieke woorden van de vier bagagedragers mag ik gaan. Victoria Station! Nog nooit zo veel volk bijeen gezien. Hoe kan ik hier in hemelsnaam het juiste perron vinden, alles staat in Hindi. Twee politiemannen liggen uitgestrekt op plastieken stoeltjes. Ik haal mijn ticket uit en waag het er op. Na enig gesprek onderling wijzen ze me een kant uit. Toch nog even checken. Indiërs, zeer behulpzaam, maar ze stellen je liever tevreden dan de waarheid te zeggen. Perron 14, sleepers, coach 9, seat 43.

    “Je zit in de verkeerde klasse!” Ik kijk m’n ticket na, neen, dat is het. Honderden donkere blikken op mij gericht. Ik voel me wat onwennig, als enige ‘vreemde’ op de trein. M’n overbuur, die enig Engels beheerst, stelt me gerust. Ik kan de trein verkennen. Mijn eerste vriend is een oude grijsaard, met lange witte baard, fel oranje kleed, fel oranje tulband en een vette dikke rode streep als derde oog. Ik mag zijn zitplaats innemen. Aan de deur van de trein, die open blijft. Een jeugddroom die vervuld wordt. Ik mag door de treindeur hangen, die open staat ,terwijl de trein rijdt, met zo’n zicht. M’n eerste blik valt op een koppel aapjes, die rustig door het tropische groen dwarrelen. Een kolonie nijlpaarden? Dat moet de eerste keer zijn dat ik nijlpaarden in volle natuur zie, dus ik heb er geen zekerheid over. Waarover wel?

    19-09-2008 om 18:14 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    17-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt voor de steun!

    Mag ik iedereen bedanken voor zijn steun! Hopelijk kan ik er iets moois mee doen.
    Het Benefietoptreden vorige vrijdag was schitterend, dank aan `The Cave` en al dezen die aanwezig waren...

    Steun via posters en postkaartjes wordt nog ongeveer een maand verder gezet. Bestellen kan nog via martin.vansteenkiste@yahoo.com

    17-09-2008 om 15:51 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOMBAY

    'Welkom to Mumbai!’ Mijn bagage verdwijnt in een bouwvallig mini coopertje waarvan de eigenaar hardhandig wordt wakker geschopt. Na een enthousiast verhaal in een taal waarvan ik vermoed dat het Hindi is, wordt ik hartelijk ontvangen in “Benzy palace”. ‘Sorry Madm, no room available. I gave your room away, after 00 ‘o clock no check-in time. Check-in time is from 12 till 00. But, no problem, I’ ll give you a room, take a seat.’ Ik neem plaats in een stoffige coach, waarna de hotelmanager het licht dooft en hetzelfde doet. Mijn roepie valt. Mijnheer verwacht dat ik 10uur zal wachten in zijn mottige zetel tot er eventueel de volgende nacht een kamer beschikbaar is?

    De taxichauffeur stond daar nog. Onder het luifel schuilend voor een zwoele regenbui. Diep gapend, met handen in broekzakken. Na enkele gebaren had hij begrepen dat ik een bed zocht, die ik dezelfde nacht nog kon beslapen. Kumaria Presidency. Een paar ‘Bollywoodacts’ wiegen me in een diepe slaap.

     

    17-09-2008 om 00:00 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    02-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EDUCATIEF PROJECT INDIA


    Ik ben Iris De Roo, 25 jaar, regentes biologie, aardrijkskunde en n.c. zedenleer.

    Op 15 september 2008 vertrek ik voor een zestal maanden naar India, meer bepaald naar het Anantapur district, in de deelstaat Andra Pradesh.

    Anantapur is, na Rajasthan, het droogste gebied van India. De mensen zijn er hoofdzakelijk boeren. Het werkloosheidscijfer is er  hoog en de inkomens zijn er laag, met als gevolg dat de migratie naar de stadagglomeraties stijgt.

     

    Na enkele reizen door Zuid-Amerika en Oceanië, voelde ik de behoefte mijn reizen te combineren met vrijwillige ontwikkelingshulp. Via de NGO SEDS hoop ik er als leerkracht, een bijdrage te kunnen leveren aan de coördinatie van het onderwijssysteem én les te geven aan de leerlingen op de campus van Mekalapalli. SEDS werkt hoofdzakelijk met buitenlandse vrijwilligers; en dit op zowat alle domeinen; dus ook op het domein van onderwijs en educatie in het algemeen.

     

    28 jaar geleden realiseerden Manil Jayasena en Rajen Joshua de NGO ‘SEDS’. SEDS staat voor ‘Social Education and Development Society’. De eerste programma’s focusten zich hoofdzakelijk op herbebossing en waterscheiding management. Na enkele jaren hadden de inwoners meer voedselzekerheid, divers voedsel en beschikten ze over voldoende grondwater. In de 2de fase is daar gezondheid en educatie bij gekomen.

     

    Kwaliteitsonderwijs is in India een privilege voor de rijke stadsmensen. In de landbouwgebieden waar bijvoorbeeld SEDS actief is, is de kwaliteit van het onderwijs zeer laag, en de keuze van onderwijs is zeer beperkt. Englisch Medium Schools zijn er enkel in de stadgedeelten en zijn niet voor iedereen toegankelijk. SEDS herkende deze kloof en richtte er op de SEDS campus in Mekalapalli, een English Medium School op.

     

    De bedoeling van deze blog is dat iedereen wie dat wenst mijn reis en ervaringen kan volgen. Binnen de beperkte internetmogelijkheden op de campus en het centrum, zal ik proberen mijn lezers zoveel mogelijk op de hoogte te houden! 
     

    Wie zin heeft dit project te steunen, kan dat via het aanschaffen van de poster ‘ALL WALL South India’
    (www.allwall.be)

     

    02-08-2008 om 00:00 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (26 Stemmen)
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STEUNEN

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!

    27-09-2005 om 16:32 geschreven door Iris De Roo  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (22 Stemmen)

    Archief per week
  • 01/11-07/11 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 31/12-06/01 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs