Vandaag las ik de dringende oproep op het gastenboek om iets meer te vertellen over de gynaecologie in Paraguay. Eerst en vooral het jammere nieuws dat geen enkel van ons een bevalling heeft mogen doen... het was zeer moeilijk omdat het ziekenhuis een opleidingscentrum is voor de residenten (assistenten in het spaans) van gynaecologie. En natuurlijk proberen zij zoveel mogelijk bevallingen te doen. Je moet dus eerst goed overeenkomen met de resident die in je wacht zit om je daarna heel hard op te dringen om iets te mogen doen, bovendien verwachten ze dat je het avondmaal betaald voor heel de groep die van wacht is uit dank voor de kans die ze je geven. Tjah, een combinatie van deze factoren + ons misschien te weinig hardnekkige vraag, heeft ertoe geleid dat het er dus niet van gekomen is. We hebben wel mogen instrumenteren bij keizersnedes. Dit leidt ons tot de volgende vraag, hoeveel keizersnedes? Wel in ons ziekenhuis waren dat er heel wat, ik schat toch wel 55 procent. Dit is een beetje hoger dan in de rest van paraguay weerom omdat dit ziekenhuis een opleidingscentrum is, en de residenten moeten leren keizersnedes doen. Ze gaan dus vaak iets te vlug over tot een keizersnede. De rol van de papa is hier erbarmelijk. Vanaf de vrouw in arbeid gaat wordt ze in een kamer gelegd samen met de andere vrouwen in arbeid en heel die periode ziet ze niemand van haar familie, er wordt niemand toegelaten. Het is dus een eenzame lijdensweg. De bevalling zelf is ook erg pijnlijk en eenzaam. Van epidurale verdoving is hier geen sprake, dat willen de anesthesisten enkel bij hele speciale patienten doen. Als de baby geboren is wordt het meestal direkt van de mama weggedragen om door de pediaters onderzocht te worden. Intussen wordt de placenta geboren, wordt er eventueel een episiotomie (de befaamde knip) gehecht. En daarna gebeurt het nog soms dat de mama de baby niet te zien krijgt met het mom "de mama moet rusten". Dus, dan ligt de mama alleen op de bevallingstafel en ligt de baby alleen in het kamertje ernaast... vreselijk om te zien. Soms, afhankelijk van wie de verpleegster van dienst is wordt de baby dan eventjes naar buiten gedragen waarbij de papa het een seconde mag zien en in zn handen houden. Tjah, man en vrouw in deze cultuur zijn enorm verschillend... enorme machos die vooral niets weten van bevallingen en vrouwen steunen, simpelweg omdat ze geweigerd worden.. Terwijl het kind toch evenveel van de man is als van de vrouw, tenminste dat vind ik toch. En ik denk dat dit nu ongeveer het laatste zal geweest zijn. De valies begint zich stillaan te vullen en elke dag is een beetje meer afscheid nemen. Er zouden problemen zijn op de luchthaven in Brazilie... dat ze die maar gauw oplossen voor zondag zodat we zonder problemen in volle vaart naar huis kunnen. Tot dan!
En hier zitten we dan, nog 5 nachten te slapen en de terugreis begint. Stillaan zitten we al bijna constant met ons hoofd in Belgie, examens die komen, papieren die in orde moeten gemaakt worden, ... maar vooral natuurlijk spanning om iedereen terug te zien. Dit weekend organiseerden we een groot feest als afscheid samen met de verjaardag van Annelies (ik dus). De opzet was groots, na de relatieve mislukking van het verjaardagsfeest van Evelien besloten we veel vlees en bier te kopen en heel veel mensen goed op voorhand uit te nodigen. Alles leek goed te gaan... tot de familie van Evelien (waar ze de eerste maand bij woonde) in zn geheel afbelde (9 man), en waarna de familie van Nick ook niet afkwam (5 man), iemand anders was ziek, een dokter met zn familie kwam pas zeer laat omdat hij van wacht was, en van de assistenten van het ziekenhuis kwam uiteindelijk 1 man... dus ipv met 50 waren we met 22. maar de sfeer zat er goed in, we begonnen te dansen... maar plots kwam de dokter toch aan met zn familie, iemand anders die ook kwam werd op straat overvallen en haar gsm werd gestolen... plots stopte het dansen, liepen de mensen achter de dief, en zaten wij samen met de dokter en zn familie alleen op het feest.... en zo eindigde het. zo zie je maar dat je in Paraguay nooit weet... ongelofelijk. Intussen is het zonnetje weer doorgebroken en wanen we ons in de belgische zomer, heerlijk, we studeren een beetje, proberen nog zoveel mogelijk ziekenhuis mee te pikken.... en stilletjesaan beginnen we de valies te pakken. Jullie zullen het zien, voor je het weet zijn we terug.
We laten jullie de laatste tijd wat op jullie honger zitten. Dit is deels te verklaren doordat we het natuurlijk veel te druk hebben met vanalles en nog wat en ook doordat ons internetcafetje waar we normaal gingen (dat goed en goedkoop was) opeens gesloten bleek. Luis, onze vriend de uitbater is weggevlucht en we hebben geen enkel idee waarheen. Intussen zijn we volop bezig met gynaecologie en verloskunde, er worden vele babytjes geboren, veel keizersnedes waarbij we af en toe eens mogen instrumenteren. Maar jullie zagen het al aan de titel, we hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt nog eens naar het buitenland te vertrekken. We vertrokken met de bus naar bolivia via de chaco (onbewoond en onherbergzaam gebied) 24 volle uren. we sliepen 4 nachten op een bus... en we stonken natuurlijk een beetje nadien. Maar intussen zijn we goed en wel in de hoofdstad La Paz. Het is hier hoog en een beetje koud snachts, en de cultuur is hier totaal anders dan in paraguay. Allemaal vrouwen met rokken en babys op de rug in veelkleurige doeken, wel de moeite. We hebben ook een koppel belgen ontmoet, walen. uiterst aangename mensen, we zijn toch nog meer verenigd dan je zou denken aan de hand van de verkiezingsuitslag die we hier een piepklein beetje hebben kunnen volgen. het is toch anders hoor Bolivie, ander mensen, veel meer toerisme, prachtige bergen, meren, zoutvlaktes,... het is zeker de moeite. Nog 3 dagen en we keren terug naar onze 2e thuis in Paraguay om onze laatste weken te werken. We verlangen alledrie al stiekem een beetje naar huis, om onze familie en vrienden terug te zien. Maar in afwachting daarvan genieten we met volle teugen van onze laatste weken zuid-amerikaans avontuur. tot later amigos
een kort berichtje zal dit worden, want mn vingers vriezen bijna vast aan het toetsenbord. je zult het geloven of niet, het is hier enorm koud de laatste weken. tot 5 graden snachts, overdag tot 15 maar met een ijzige wind. raaar, het is al jaren niet meer zo lang zo koud geweest zeggen ze hier, en voor morgen verwachten ze de koudste dag in 4 jaar, tot 0 graden zal het gaan. je zal zeggen, wat voor een belachelijk gezaag is dat nu, in belgie zijn we toch wel erger gewoon. wel ja, maar paraguay is hier totaal niet op voorbereid, alle huizen hebben ventilators, de rijkere mensen hebben airco, maar geen enkel mens die eraan denkt verwarming aan te schaffen. alles is hier ook gebouwd volgens de warmte, zelfs in het ziekenhuis zijn alle gangen in open lucht. er ziten kieren tussen de ramen en de wind vliegt door de gebouwen. wij dwaze belgen hebben natuurlijk lang niet genoeg kleren mee en we lopen al 2 weken met dezelfde trui rond.. ze zouden het eens moeten horen de overhygienische paraguayanen die 3 keer per dag van outfit verwisselen. maar dus, ik vind het zelf zielig dat zoiets zo op het gemoed werkt, maar zo is het wel. met zon temperatuur kom je het huis niet uit, is het bed de beste plaats om te zijn en ziet alles er toch wel heel wat minder latino uit. maar we overleven, hopelijk is het volgende week wat beter.
De winter is gekomen naar Paraguay, amper 16 graden, cambio total, iedereen 4 lagen kledij boven elkaar en massale aankoop van warme sokken en dikke truien.
Te koud voor ons, tijd om te emigreren. Samen met onze speciale gaste Joke Hoste vertrokken we voor een uitje naar het noorden van Argentinie. We besloten een autootje te huren, een piepende 3deurs Gol(f) waarmee we de streek rond Salta onveilig maakten. Eerst reden we naar het noorden, waar we tussen bergen reden met vele kleuren en vormen versierd met mysterieuse cactussen. We zagen een enorme zoutvlakte, reden op aarden weggetjes tussen lamas, ezels en paarden, af en toe staken we een riviertje over alsof we in een 4x4 zaten. We logeerden in het camping-hotel, probeerden alle soorten grond uit en lagen dicht bij elkaar om de koude nachten te trotseren.
We zagen ook de streek ten zuiden van Salta met betoverende nationale parken en excelente wijnen.
Wat op onze reis natuurlijk niet kon ontbreken was een bezoekje aan de fameuse watervallen, daar waar hemel en aarde in elkaar overgaan op het drielandenpunt tussen brazilie, argentinie en Paraguay genaamd iguazu (groot water). De eerste dag hadden we wat regen, maar dit werd ruimschoots goed gemaakt door het zicht vanaf het braziliaanse vasteland de volgende dag in de volle zon.
We keerden terug naar Paraguay, maar daarvoor moesten we wel via de fameuse smokkelbrug tussen Brazilie en Paraguay, de brug de la amistad (vriendschap), de plaats waar brazilie een muur wil bouwen om de smokkelaars vanuit paraguay tegen te houden. Met onze kostbaarheden tegen ons lichaam gedrukt en een hart dat hevig bonsde baanden we ons een weg door de mierenhoop. Mannekens met grote dozen kostbaarheden liepen ons haastig voorbij en lieten met touwen hun bagage zakken tot onder de brug om zo de douane te omzeilen, ongelofelijk om te zien, een niet te vergeten ervaring.
Terug in Paraguay voelde het als thuiskomen en we werden hartelijk ontvangen in ons stulpje in San Lorenzo door de nachtwaker.
De laatste dagen van Joke in Paraguay, daar kan ik (Annelies) niet veel over vertellen want we hebben een apart programma gevolgd. Zo zijn Evelien en ik een bezoekje gaan brengen aan het meer dan 100 jaar oude universitair hospitaal, hallucinant om te zien. Hier worden de armsten der armen verzorgd, ze liggen allemaal in zalen met soms wel 20 bedden, het stinkt er en de muren zijn rot. Vreselijk.
Ik zal jullie laten, we staan op het punt de verjaardag van evelien uitbundig te vieren met onze Paraguayaanse familie en vrienden. Sangria, cake, pannekoeken, popcorn en vers pompelmoessap, benieuwd of ze het lekker zullen vinden...
En natuurlijk zijn er nog de extra-medische activiteiten
Naast het ziekenhuis hebben we natuurlijk ook nog onze nevenactiviteiten JJ.
Dit weekend zijn we de vrijdag eerst met de secretaresse van pediatrie en haar broer en neef naar een karaokebar geweest (nationaal plezier en vertier). Na een half uur gekweel (en ook 2 talenten) verplaatsten we ons op algemeen verzoek naar het tweede deel van het gebouw waar er een discootje was. Gelukkig maar. En gezien de verhouding jongens-meisje goed lag (zeldzaam in paraguay trouwens, meestal 1-7!! Trouwens niet altijd zo zalig als je op het eerste zicht zou kunnen denken) kregen we bijna meteen privelessen salsa, merengue en reggaeton. Na een geestig nachtje dansen rond 4u terug thuis. Voor de volgende dag hadden we al gezorgd dat we tickets hadden voor deop een na populairste bezigheid (na de karaoke natuurlijk) namelijk: VOETBAL!! De superclasico van Paraguay tussen de twee beste clubs: Cerro Porteño-Olimpia. Onze Brugge-Anderlecht zeg maar.