Ik ben N, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Schelpje67.
Ik ben een vrouw en woon in Regio Brugge (België) en mijn beroep is Administratief medewerker.
Ik ben geboren op 24/01/1967 en ben nu dus 58 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, muziek beluisteren, fotografie,decoratie, films bekijken, internetten, koken, postcrossing, borduren, breien.
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
~~Schelpje's blog~~
Moi, je ne cherche pas, je trouve .. You cannot change what’s over, but only where you go
Ryckevelde is een domein van 120 ha op grondgebied van Assebroek en Sint-Kruis (deelgemeenten van Brugge), Sijsele (Damme) en Oedelem (Beernem). Een deel is militair domein, het kasteel biedt onderdak aan Ryckevelde vzw, beweging voor Europees burgerschap, en de bossen zijn deels beschermd natuurgebied.
Ryckevelde is gesitueerd op de grens tussen zand en zandleem en is bijgevolg nooit een rijke landbouwgrond geweest. Er groeide heide en er graasden schapen. De aanplanting met naaldbomen verzuurde de grond en als klap op de vuurpijl gebruikte het Belgisch leger het bos als schietstand annex noodlandingsbaan zelfs 's nachts.
Het domein lag ook op het grondgebied van 3 (4?) gemeenten, zodat niemand zich echt verantwoordelijk voelde.
Door de afbouw van militaire activiteit en de gedeeltelijke bescherming door Natuurpunt VZW gaat het sinds kort weer in de goede richting. Er zijn opnieuw heidegebieden en er is een aangeplante heemtuin, een loofbos met streekeigen soorten dus.
Fiets- en wandelroutes : allemaal langs de oude spoorwegbedding (spoorlijn 58), dus ook doorheen Ryckevelde: de Beverhoutsroute en de Meersenwandelroute.
Het kasteel van Moerkerke (Damme) is grotendeels nog door water omgeven. Dit kasteel gaat terug tot in de middeleeuwen. Het werd verbouwd in de 16de eeuw en later nog tweemaal in de 18de eeuw, deels in classicistische stijl en rond 1910 in een historiserende stijl. Eén van de bekendste bewoners was Karel van Sint-Omaars, die een unieke plantentuin en - collectie aanlegde. Van het oorspronkelijke kasteel is weinig overgebleven. Alleen in de keldergedeelten en de muurbasis vooraan zijn er nog opeenvolgende lagen natuursteen en baksteen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel verbouwd. Alleen het wapenschild in de voorgevel en enkele rouwborden in de grote zaal herinneren nog aan de adellijke bewoners.
Het kasteel wordt omringd door een prachtige tuin met vijver. Vanaf de jaren 1960 werd het kasteel in gebruik genomen voor recepties en feesten.
Je grenzen en behoeften respecteren betekent eerst en vooral jezelf voorop stellen, vóór alle anderen. Niet uit zelfzucht ten koste van anderen, maar omdat jij voor jezelf moet zorgen. Wie moet het anders doen? De paradox is: alleen als we onszelf voorop stellen, kunnen we er echt helemaal zijn voor anderen. Op het werk net zo goed als in de rest van het leven. Wat heeft de wereld aan ons, als wij niet goed voor onszelf zorgen? Deze hoedoe gaat over merken waar je grenzen liggen. Hoe je ze vervolgens communiceert (op je strepen gaat staan), daar lees je t.z.t. nog over.
Benodigdheden
Pen en papier
Lef
Stappen
Merk grensoverschrijdingen bewust op
Persoonlijke grenzen geven het gebied aan waar wij ons op ons best voelen. We werken het best als wij op ons best zijn. Grenzen zijn dan ook te formuleren als voorwaarden om goed te werken, oftewel: behoeften.
Wat heb jij nodig om goed te kunnen werken? Hoeveel slaap, hoeveel vrijheid van handelen, hoeveel stimulans, hoeveel salaris? Drie tegen één dat het lastig is om dit uit de losse pols te benoemen. Daarom kijken we naar de momenten waarop grenzen worden overschreden en behoeften genegeerd. Die momenten zijn goed te herkennen aan vervelende gevoelens zoals boosheid, irritatie en vermoeidheid. Als je die gevoelens bij jezelf opmerkt, dan weet je: hier is een grens overschreden!
Stel jezelf twee kernvragen
De kernvragen bij het bewaken van grenzen zijn:
Wat stoort mij? Daar ligt een grens.
Wat heb ik nodig, zodat dit mij niet meer zou storen of frustreren? Daar ligt een behoefte.
En natuurlijk gelukkig heb je ook 'zelfstandige' behoeften, niet gekoppeld aan frustraties.
Onderzoek AL! je frustraties
Wil je concreet bezig met grenzen bewaken op je werk of privé? Pak dan pen en papier en beantwoord deze vragen:
1. Welke omstandigheden op het werk of privé hinderen mij?...
Vertaald in behoefte:...
2. Welke mensen irriteren mij met welk gedrag?
Vertaald in behoefte:
3. Welk kunstje moet de organisatie / de familie / mijn vrienden mij niet flikken?
Vertaald in behoefte:
4. Waar kan ik slecht tegen?
Vertaald in behoefte:
5. Waar word ik moe van?
Vertaald in behoefte:
6. Welke frustraties doe ik mezelf aan?
Vertaald in behoefte:
7. Op welke punten zorg ik slecht voor mezelf?
Vertaald in behoefte:
Do's
Wees volledig en eerlijk. Denk aan alle mogelijke frustraties en irritaties. Een hork als leidinggevende, rommel op je werkplek, je kamergenoot die haar acrylnagels graag hoort ratelen, vieze wc's, ellebogenwerk, gekonkel in de top. Maar ook frustraties die je jezelf aandoet: te weinig slapen of bewegen, promotiekansen laten liggen, te lang doorwerken zonder pauze, akelig gedrag van een ander over je kant laten gaan. Alleen als je eerlijk bent tegen jezelf kun je erachter komen waar je grenzen werkelijk liggen.
Don'ts
Je hoeft niet een ander te bestrijden om jezelf te beschermen. Het doel is niet dat één van beiden wint, maar dat je oprecht rekening houdt met elkaars behoeften.
Bron : Boek 'Knetterdruk - werken in deze hyperactieve tijd'. Petra Megens, 2007, Thema Zaltbommel