Ik ben N, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Schelpje67.
Ik ben een vrouw en woon in Regio Brugge (België) en mijn beroep is Administratief medewerker.
Ik ben geboren op 24/01/1967 en ben nu dus 58 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, muziek beluisteren, fotografie,decoratie, films bekijken, internetten, koken, postcrossing, borduren, breien.
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
~~Schelpje's blog~~
Moi, je ne cherche pas, je trouve .. You cannot change what’s over, but only where you go
Wassen 2.0: Milieubewust wassen en toch een Schone Was
Wassen gebeurt al een stuk milieubewuster geworden dan vroeger. Er zijn al een groot aantal slecht afbreekbare stoffen die in wasmiddelen zaten verdwenen. Toch kan wassen nog een stuk milieuvriendelijker. Wij geven je een aantal milieubewuste tips om je was goed schoon te krijgen!
De makkelijkste manier om milieubewuster te wassen is om een milieuvriendelijk(er) wasmiddel te kopen. Bij natuurwinkels en reformwinkels kun je terecht voor deze zogenoemde ecologische wasmiddelen. Vaak betaal je er wel iets meer voor, maar je doet er een lange tijd mee.
Zorg voor een volle wasmand. Op deze manier zul je niet snel halve wasjes draaien, waardoor je de wasmachine een aantal dagen met rust kunt laten. Een overvolle wasmachine lijkt misschien een milieubewustere oplossing, maar dat is het niet. Je was zal minder schoon worden en je kleding kan er zelfs van beschadigen! Er wordt aanbevolen om de wasmachine tot driekwart vol te stoppen.
Smeer vlekken op je vieze kleding van tevoren in met ossegalzeep. Dit is een natuurlijk schoonmaakmiddel en helpt vele vieze vlekken verdwijnen en is o.a. te verkrijgen bij de Kruidvat (goedkoop!).
Vervang wasverzachter voor schoonmaakazijn. Giet per wasbeurt ongeveer een half kopje schoonmaakazijn in het vakje waar je normaal de wasverzachter giet en je was zal er fris en schoon uitkomen. Gebruik nog wel de normale hoeveelheid wasmiddel (niet meer dan wordt aanbevolen).
Schaf wasbollen aan. Deze bollen kun je zo in de was stoppen zonder gebruik van extra wasmiddel. De natuurlijke mineralen in de wasbol verhogen de PH-waarde van het water, waardoor bacteriën verdwijnen van kledingvezels en sterven.
De hoogte van de temperatuur kost de meeste energie tijdens het wassen, het draaien van de was niet zo zeer. Was daarom op een zo laag mogelijke temperatuur die wordt aanbevolen en stop je wastrommel ook niet te vol. Eerder schreven we al eens een artikel om goed en snel te wassen. Lees meer over de beste was temperaturen, zodat je een hoop energie kunt besparen.
Zorg voor voldoende handdoeken, witte t-shirts en sokken. Zo zul je nooit misgrijpen en kun je de was opsparen totdat je weer een volle trommel hebt.
Kies er voor om je was buiten te drogen en neem geen droger of gebruik m niet (meer). Een droger is een energievretend apparaat die eigenlijk onnodig is binnen een huishouden. Hang je was buiten in de tuin op of op je balkon en ruik er eens aan als het droog is, heerlijk!
Komen jouw kleren altijd met een andere kleur uit de was dan ze oorspronkelijk waren? Of bevat je witte overhemd na een wasje nog steeds dezelfde vlekken? Met onderstaande was tips zul je merken dat dit best makkelijk te verhelpen is!
Was sorteren
Sorteer je was op witte, lichte en donkere kleuren. Als je ruimte hebt voor 2 of 3 wasmanden wordt vooraf je was sorteren natuurlijk een stuk gemakkelijker. Zorg er wel voor dat alle broekzakken leeg zijn voordat ze de wasmand ingaan. Dit om te voorkomen dat je rijbewijs lekker een wasje meedraait.
Binnenstebuiten
Stop je kleding binnenstebuiten in de wasmachine, dit voorkomt een hoop slijtage. Rits alle ritsen dicht zodat ze niet kunnen blijven hangen aan andere kledingstukken, waardoor ze kapot kunnen gaan.
Heet wassen voor de hygiëne?
Heet wassen voor de hygiëne is nergens voor nodig, op lage temperaturen worden je kledingstukken ook goed en hygiënisch schoon. Het aantal graden wat op je kledingstuk aangegeven wordt is het maximum, dus op een minder aantal graden wassen kan natuurlijk ook. Minder heet wassen spaart je een hoop water en energie, en is dus lekker groen!
Handdoeken, theedoeken, vaatdoekjes bij voorkeur op 60 graden wassen. Verder wassen de meeste mensen tegenwoordig de rest allemaal op 40 graden, met uitzondering van kledingstukken die met de hand gewassen moeten worden of kledingsstukken die speciaal op 30 graden gewassen moeten worden. Als je kledingstukken van verschillende stoffen samen wilt wassen, kies dan altijd voor de laagst voorgeschreven temperatuur.
Prop de wasmachine niet te vol
Je was wordt er echt niet mooier en schoner op als je de wasmachine helemaal vol stopt met kleding. Juist niet! Stop de wasmachine tot maximaal drievierde vol.
Last but not least: Haal de was uit de machine
Sommige mensen denken: Dat komt later wel. Haal je was nadat de machine klaar is snel eruit en hang het op. Als je hier te lang mee wacht kan je was gaan stinken en kun je de hele was dus weer opnieuw gaan draaien. Wil je lang plezier blijven hebben van je machientje? Haal dan even alle pluisjes en achtergebleven frutsels uit de trommel. Maak ook de rubber ring even droog en laat het deurtje een paar uur open staan. Zo blijven je wasjes fris!
Gekreukeld wasgoed na het wassen?
Heb je zo je best gedaan om je natte was op te hangen om kreukels te voorkomen, maar is dit niet gelukt? Lees dan ons artikel eens voor de beste strijk tips. Hiermee leren we je sneller en makkelijker strijken, zodat je tijd over hebt voor leuke(re) dingen!
Je loopt nietsvermoedend langs je aanrecht en dan ruik je het. Een verschrikkelijke geur. Het is de geur van een zompig, vies en onhygiënisch geel vaatdoekje. Bah! Hoe versla je de stank uit je vaatdoekje snel en eenvoudig?
De stank die je ruikt zijn bacteriën
Het is misschien geen prettig verhaal, maar zodra je vaatdoekje bericht te ruiken zit hij behoorlijk vol met bacteriën. Het zijn de bacterien die zorgen voor deze geur. En als je bedenkt dat bacteriën heel klein zijn kun je er dus zeker van zijn dat er heel veel in je doekje genesteld zijn!
Het is onhygiënisch en gevaarlijk
De bacteriën in je doekje vinden het daar wel prettig. Lekker warm en nat. En telkens als jij je vaatdoekje gebruikt om je aanrecht schoon te maken verspreid je een groot deel van deze bacteriën lekker over je aanrecht.
En jij denkt dat je het schoon hebt gemaakt, dus jij gaat er lekker je groente snijden. Bah!
Vaatdoekjes zijn praktisch in het gebruik en bovendien milieuvriendelijker dan wegwerpdoekjes. Daarom willen we er ook zeker niet vanaf. Wat we wel willen is een hygiënisch doekje. Probeer het volgende:
1. Gebruik regelmatig keukenreiniger
Gebruik regelmatig (minstens iedere dag na het koken) een ontvettende keukenreiniger in een spuitflacon (wij zijn fan van Muscle in de gele fles). Zon keukenreiniger werkt niet alleen desinfecterend op je aanrecht, maar ook zeker in je doekje! Zo hou je eenvoudig je keuken schoon en het aantal bacteriën in je vaatdoekje op een acceptabel niveau.
Het gebruiken van een keukenreiniger kan de geur van het doekje goed houden. Het is echter geen vervanging voor grondige reiniging!
2. Laat het doekje tussentijds regelmatig drogen
Bacteriën zijn op zoek naar warme, vochtige omgevingen. Een droog doekje is dan ook niets voor bacterien. Zorg ervoor dat je het doekje zo neerlegt of ophangt dat het s nachts kan drogen.
3. Gooi je vaatdoekje in de magnetron!
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar wanneer je een nat vaatdoekje 2 minuten in de magnetron legt is 99% van de bacteriën gedood. Onderzoekers adviseren dit om de dag te doen. Het kan trouwens ook met schuursponsjes!
Wanneer je een nat vaatdoekje in de magnetron gooit komt er veel stoom vrij waardoor je niets meer kunt zien door het raampje, dat is normaal. Na 2 minuten is het vaatdoekje HEET, dus pas op. Als je slim bent haal je direct een doekje door de magnetron. Door de waterdamp heeft vastgekoekt vuil los kunnen weken.
Waarschuwing: Gooi alleen NATTE doekjes in de magnetron. Droge vaatdoekjes kunnen in brand vliegen. Schuursponsjes die metaal bevatten mogen niet in de magnetron, die veroorzaken vuurwerk!
4. Giet kokend water over je vaatdoekje
Heel simpel en heel effectief. Zet je waterkoker aan en giet het kokendhete water over je vaatdoekje. Door de hitte gaan de bacteriën dood en zal je doekje een stuk frisser ruiken! Bovendien loop je geen enkel risico dat je doekje in de fik vliegt!
5. Gooi je vaatdoekje in de vaatwasser
Laat je doekje lekker meedraaien in je Truus! Zorg er wel voor dat het vaatdoekje niet rond kan vliegen tijdens het wasprogramma. Stop het bijvoorbeeld in het bestekbakje.
6. Was het doekje in de wasmachine
Je kunt je doekje gewoon in de was gooien en wassen op 60 graden. Zo dood je de meeste bacteriën en kun je het doekje gewoon weer opnieuw gebruiken.
7. Gooi het doekje weg
Vaatdoekjes kunnen gewoon in de vuilnisbak. Hoewel het niet milieuvriendelijk klinkt is het draaien van de wasmachine, de magnetron of de vaatwasser dat ook zeker niet. Koop om de week een pak vaatdoekjes en gooi het doekje weg als het begint te ruiken.
Meer lezen?
Het voedingscentrum heeft een uitgebreid artikel over het gebruik van het vaatdoekje.
Om toch goede sneeuwfotos te schieten moet je dit handmatig compenseren. Overbelicht de foto met +1-1.5 stop (lichtmeter indicator op de camera naar de +/rechterkant van de lichtmeter schuiven) om de sneeuw wit te laten worden.
Lukt ook met een compact of kies op je compact toestel voor scene-mode sneeuw !