Op elk hoofd een kroon, onder elke bil een troon! Aan alle kleine prinsen en prinsessen: Welkom in de 5de klas!
11-01-2010
Ijspret: glijden maar!
Het zijn barre tijden voor de juffen. IJspret, glijden, uitglijden, ... hart vasthouden en hopen dat er geen botten gebroken worden.
Salvador Dali: surrealisme
Salvador Felipe Jacinto Dalí y Domenech werd geboren in 1904 op 11 Mei in Figueras, Spanje. Zijn vader was een notaris uit Cadaques. Oorspronkelijk heette zijn oudere broer Salvador, alleen hij overleed drie jaar voor de geboorte van Dalí. Salvador was enig kind totdat zijn zusje Ana Maria werd geboren. En voor Dalí betekende het, dat hij alles kon doen wat hij wilde, hij werd volkomen verwend. Elke dag ging hij naar school in Figueras, later ging hij naar de kunstacademie in Madrid. Op de academie bestudeerde hij de geheimen van licht en donker van de meesters uit de Renaissance. Toen Dalí 7 jaar oud was wilde hij Napoleon zijn. In die periode ontdekte hij ook Cadaques en zijn prachtige baai. Deze ontdekking was het begin van zijn levenslange fascinatie en liefde voor Cadaques. De vreemdgekleurde rotsen en de verlaten stranden zijn onderwerp geweest van vele van Dalí's studies. Salvador Dalí wijdde zich aan zijn passie voor schilderen. Hij ontdekte de Impressionisten en schilderde het linnen in bonte kleuren. Maar het grootste deel van de tijd was hij bezig zijn imago op te bouwen. Hij wilde een zeer herkenbaar persoon worden. Daarom had hij lang haar en bakkebaarden en hij droeg een lange cape met een bont gekleurde vlinderdas. Hij liet zijn snor staan met een krul aan beide kanten. Het was alsof hij wist dat hij een belangrijk persoon zou gaan worden naast zijn schilderwerk. Van kleins af aan leed Dalí aan grootheidswaan en had een uitzonderlijke fantasie.
In 1973 werd zijn eigen museum geopend in zijn geboortestad, Figueras. Veel studies, schilderijen en andere creaties worden daar tentoongesteld. 1982 was het ergste jaar van zijn leven, Gala ging dood. Vanaf toen begon Dalí's gezondheid ook achteruit te gaan. Het ging nog verder achteruit na een brand in zijn huis in Pubol in 1984. Twee jaar later werd een pacemaker geïmplanteerd. Het grootste deel van dit laatste stuk van zijn leven bracht hij in afzondering door, eerst in Pubol en later in zijn appartementen aan de Torre Galatea, vlakbij het Theater museum. Dalí overleed 23 januari 1989 in Figueras door een hartaanval met verschillende complicaties.
Jullie konden kiezen tussen drie kerstliedjes uit de jaren '80. Na het zien van de clipjes was het al snel beslist: de langharige verzameling superhelden van Band Aid heeft het gehaald.
Kerstontbijt
Het vijfde leerjaar heeft het kerstontbijt georganiseerd. De tafels gedekt, chocolademelk gemaakt en afgewassen. Voor sfeerbeelden kan je terecht op de blog van het 3de leerjaar : http://www.bloggen.be/3deleerjaardekleineprins/
Tentoonstelling
Knappe knutselwerken mogen gezien worden! Gratis toegang, werken van ontschatbare waarde.
Pakjestijd
Centen in de beurzen. We gaan elkaar een pakje knutselen. Spannend, wie heeft wie getrokken? Al waren er wel een paar (lees: bijna allemaal) die het zwijgen een iets te grote last vonden.
sneeuwpret
16-12-2009
Wij gaan schaatsen
Vergeet je muts en handschoenen niet, misschien ook best een tweede paar kousen! Wie veel en hard werkt, verdient wat extra! Veel plezier.
10-12-2009
Wedden dat...
... Jovan bijna alle titels kan raden aan de hand de nummers van de Kiekeboestripreeks?!
wedden dat ...
... Louka de rubiks 360 in minder dan één uur kan maken?!
09-12-2009
Achter het hoekje
Even een blik op het hoekenwerk.
Leesbuddy's
Van september tot en met december helpen we de leerlingen van het derde leerjaar een handje bij het lezen. In januari zullen we de kinderen van het eerste leerjaar bijstaan. Samen staan we sterk!
Een pluim voor mijn dansdames
Pauline, Laura, Lauranne, Charlotte, Ella, June en Eva bereidden voor het vijfde en het zesde een dansles voor. Knap werk dames! Nu kijken we uit naar de danscapriolen van het 6de leerjaar.
Dit is Anne Frank in mei 1942. Een paar weken later werd ze 13 jaar oud. Voor haar verjaardag kreeg zij een dagboek cadeau. Ze begon er meteen in te schrijven. Op de eerste bladzij schreef zij: 'Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.'
Het grootste deel van haar dagboek gaat over haar tijd in het achterhuis. Zo heet de plek waar Anne moest onderduiken. Ze moest zich daar samen met haar ouders, haar zus en nog vier andere joden verstoppen. Hun leven liep gevaar. Het was oorlog en Nederland was bezet door het Duitse leger. Joodse inwoners werden gearresteerd en naar concentratiekampen gebracht.
Alleen haar vader...
Na twee jaar werden de onderduikers van het achterhuis toch ontdekt en gearresteerd. Anne Frank stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Ze was toen vijftien jaar oud. Van de acht onderduikers overleefde alleen haar vader de jodenvervolging. Meer dan 100.000 joden uit Nederland werden in de concentratie- en vernietigingskampen vermoord.
'Het Achterhuis'
Na de oorlog kwam Annes vader terug naar Amsterdam. Het dagboek van Anne was bewaard gebleven. Hij vond dat hij het niet voor zichzelf mocht houden en gaf het uit als echt boek met de titel 'Het Achterhuis'. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben dat boek gelezen. Elk jaar komen duizenden mensen naar Amsterdam om het Anne Frank Huis te bezoeken. Zij willen met hun eigen ogen de plek zien waar Anne haar dagboek schreef.
Hij kan maar beter zijn Frans wat afstoffen. Wij hebben een Sinterklaaslied gemaakt, helemaal in het Frans!
Qui est-ce? Qui est-ce? Qui est-ce? C'est un nouvel élève? élève? élève? C'est grand Saint Nicolas.
Au clair de la lune Grand Saint Nicolas Là haut sur la lune fait des chocolats Mître sur la tête et crosse à son bras c'est toujours la fête quand il vient chez moi.
Titititititirididi
Ô grand Saint Nicolas, Patron des écoliers, Apporte-moi des pommes Dans mon petit panier. Je serai toujours sage Comme une petite image. J'apprendrai mes leçons Pour avoir des bonbons.
Venez, venez, Saint Nicolas, Venez, venez, Saint Nicolas, Venez, venez, Saint Nicolas, et tra la la...
Een spuitje
Vandaag gingen we naar het CLB om een spuitje te halen. Leuk was anders, gelukkig waren alle meisjes en jongens stoer genoeg en ondergingen ze hun lot. De een al wat zenuwachtiger dan de ander.
kinderen voor kinderen in Pakistan
Enkele weken geleden kwamen de mensen van Kinderen voor kinderen in Pakistan vertellen dat het recht op onderwijs en het verbod op kinderarbeid niet overal ter wereld wordt toegepast. Deze organisatie bouwt scholen en heeft daarvoor geld nodig. Wij hebben pleisters verkocht en mogen de mooie som van 356 euro schenken. Misschien een kleine pleister op een grote wonde, maar een zeer knap gebaar van jullie allemaal.
22-10-2009
Confituur, gelei, marmelade?
Naast jam bestaat er ook confituur en marmelade. Ze worden alle drie op dezelfde manier gemaakt, met dit verschil:
In confituur worden hele vruchten gebruikt, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan.
Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt.
Bij de bereiding van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt.
Marmelade wordt gemaakt met (de schillen van) citrusvruchten en heeft hierdoor een bitterzoete smaak.
Charlotte liet ons proeven van vijgen-, druiven-, pruimen en kweepeergelei. We merkten al snel het verschil tussen zoet en zuur. Soms ruik je niks maar smaak je heel veel. De ene gelei was vast, de andere lopend. Maar in elk geval waren ze allemaal heel erg lekker. Al zijn we er niet uitgekomen wat lekker nu precies betekend. Alweer stof voor de volgende filosofeerronde.
Zoals beloofd: vakjargon zinsontleding
Wat is een onderwerp? Iets of iemand die iets is of iets doet.
Hoe vind ik een persoonsvorm? Ik maak een ja-neevraag, de persoonsvorm staat vooraan. De persoonsvorm past zich aan aan het onderwerp.
Een iets-deel is een voorwerp. 'Grote mensen' kennen dit als lijdend- en meewerkend voorwerp. Wij beperken ons tot voorwerpen. Tom neemt een boek. Tom neemt iets. Een boek. Of wat neemt Tom? Een boek.
Later leren we ook nog de bepalingen kennen.
Wanneer: bepaling van tijd.
Waar: bepaling van plaats.
Hoe: bepaling van wijze
Heb je me nodig?
Dan kan je mij via deze weg bereiken. Dit adres wordt zo'n één keer per week geopend.