Dit is Anne Frank in mei 1942. Een paar weken later werd ze 13 jaar oud. Voor haar verjaardag kreeg zij een dagboek cadeau. Ze begon er meteen in te schrijven. Op de eerste bladzij schreef zij: 'Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.'
Het grootste deel van haar dagboek gaat over haar tijd in het achterhuis. Zo heet de plek waar Anne moest onderduiken. Ze moest zich daar samen met haar ouders, haar zus en nog vier andere joden verstoppen. Hun leven liep gevaar. Het was oorlog en Nederland was bezet door het Duitse leger. Joodse inwoners werden gearresteerd en naar concentratiekampen gebracht.
Alleen haar vader...
Na twee jaar werden de onderduikers van het achterhuis toch ontdekt en gearresteerd. Anne Frank stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Ze was toen vijftien jaar oud. Van de acht onderduikers overleefde alleen haar vader de jodenvervolging. Meer dan 100.000 joden uit Nederland werden in de concentratie- en vernietigingskampen vermoord.
'Het Achterhuis'
Na de oorlog kwam Annes vader terug naar Amsterdam. Het dagboek van Anne was bewaard gebleven. Hij vond dat hij het niet voor zichzelf mocht houden en gaf het uit als echt boek met de titel 'Het Achterhuis'. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben dat boek gelezen. Elk jaar komen duizenden mensen naar Amsterdam om het Anne Frank Huis te bezoeken. Zij willen met hun eigen ogen de plek zien waar Anne haar dagboek schreef.
Hij kan maar beter zijn Frans wat afstoffen. Wij hebben een Sinterklaaslied gemaakt, helemaal in het Frans!
Qui est-ce? Qui est-ce? Qui est-ce? C'est un nouvel élève? élève? élève? C'est grand Saint Nicolas.
Au clair de la lune Grand Saint Nicolas Là haut sur la lune fait des chocolats Mître sur la tête et crosse à son bras c'est toujours la fête quand il vient chez moi.
Titititititirididi
Ô grand Saint Nicolas, Patron des écoliers, Apporte-moi des pommes Dans mon petit panier. Je serai toujours sage Comme une petite image. J'apprendrai mes leçons Pour avoir des bonbons.
Venez, venez, Saint Nicolas, Venez, venez, Saint Nicolas, Venez, venez, Saint Nicolas, et tra la la...
Een spuitje
Vandaag gingen we naar het CLB om een spuitje te halen. Leuk was anders, gelukkig waren alle meisjes en jongens stoer genoeg en ondergingen ze hun lot. De een al wat zenuwachtiger dan de ander.
kinderen voor kinderen in Pakistan
Enkele weken geleden kwamen de mensen van Kinderen voor kinderen in Pakistan vertellen dat het recht op onderwijs en het verbod op kinderarbeid niet overal ter wereld wordt toegepast. Deze organisatie bouwt scholen en heeft daarvoor geld nodig. Wij hebben pleisters verkocht en mogen de mooie som van 356 euro schenken. Misschien een kleine pleister op een grote wonde, maar een zeer knap gebaar van jullie allemaal.
22-10-2009
Confituur, gelei, marmelade?
Naast jam bestaat er ook confituur en marmelade. Ze worden alle drie op dezelfde manier gemaakt, met dit verschil:
In confituur worden hele vruchten gebruikt, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan.
Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt.
Bij de bereiding van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt.
Marmelade wordt gemaakt met (de schillen van) citrusvruchten en heeft hierdoor een bitterzoete smaak.
Charlotte liet ons proeven van vijgen-, druiven-, pruimen en kweepeergelei. We merkten al snel het verschil tussen zoet en zuur. Soms ruik je niks maar smaak je heel veel. De ene gelei was vast, de andere lopend. Maar in elk geval waren ze allemaal heel erg lekker. Al zijn we er niet uitgekomen wat lekker nu precies betekend. Alweer stof voor de volgende filosofeerronde.
Zoals beloofd: vakjargon zinsontleding
Wat is een onderwerp? Iets of iemand die iets is of iets doet.
Hoe vind ik een persoonsvorm? Ik maak een ja-neevraag, de persoonsvorm staat vooraan. De persoonsvorm past zich aan aan het onderwerp.
Een iets-deel is een voorwerp. 'Grote mensen' kennen dit als lijdend- en meewerkend voorwerp. Wij beperken ons tot voorwerpen. Tom neemt een boek. Tom neemt iets. Een boek. Of wat neemt Tom? Een boek.
Later leren we ook nog de bepalingen kennen.
Wanneer: bepaling van tijd.
Waar: bepaling van plaats.
Hoe: bepaling van wijze
Robert Oppenheimer: Uitvinder van de atoombom
Hij was een joods-Amerikaans natuurkundige. De Amerikanen deden vooral onderzoek omdat ze bang waren van de Duitser. In 1945 hebben de Amerikanen 2 atoombommen op Japanse steden gegooid. De eerste bom viel op Hiroshima, de twee viel op Nagasaki.
15-10-2009
Sil ontpopt zich tot prof!
Sil leerde ons waarom Achimedes de beroemde kreet 'Eureka' riep. Wil je meer weten? Bekijk dan deze Powerpointvoorstelling. Volg de link.
De biosfeer 2 is een koepel die werd gebouwd om de echte biosfeer na te bootsen. Wetenschappers willen zo onderzoeken of mensen een biosfeer kunnen bouwen op andere planeten of satelieten.
Proefronde: eerste oogst is binnen!
We hebben onze tuinkers geoogst. In een anderhalve week van zaadje naar groen fris blaadje, als dat geen wonder is!
We proefden: gras, groen, een beetje bitter en een pikante nasmaakt. Onze tong tindelde een beetje.
We wachten nu nog op: spinazie, bladpeterselie, platte peterselie, radijsjes én aardappelen. Klasboer zoekt ... tuinman?
Filosofeerronde: wat is geluk? Meer dan een doos!
We komen er niet uit. Geluk kan zijn iemand die je graag ziet, maar kan je ook gelukkig zijn als niemand je graag ziet? Zijn er mensen die gelukkig zijn als ze helemaal alleen zijn? Kluizenaars bijvoorbeeld. Zijn die gelukkig? Gelukkig is gewoon zijn, maar willen we niet altijd iets meer? Gelukkig is geld hebben, maar waren mensen in de tijd waar geen geld was nooit gelukkig? Gelukkig zijn is verlangen naar iets wat je net kan bereiken. Maar als je dat dan hebt, vervaagt dat geluk weer en wil je weer iets anders.
Pff! Geluk is meer dan een doos, besluit Arne. En de klas geeft hem gelijk. Toch zijn ze er nog niet helemaal uit en besluiten er nog een ronde aan te besteden.
Geluk deel 2
Gelukkig zijn is elk moment iets anders. Als dit niet mooi is!
23-09-2009
Verrassing!
Vandaag kregen we ons activboard!
21-09-2009
De proef met de kaars
Weet jij hoeveel zuurstof er in de lucht zit?
Wij willen veilig fietsen!
De kinderen schreeuwen het uit: Let op ons! Alle leerlingen van alle scholen in De Pinte laten van zich horen. Ze vragen aan de automobilisten om trager te rijden, om niet fout te parkeren en om kinderen in het verkeer op een veilige manier over te steken. De kinderen zelf engageren zich om een hesje en een helm te dragen. Samen komen we veilig aan.
spelletjes spelen
Zeg niet zomaar spelletje tegen een gezelschapsspel! De leerlingen van het 5de leerjaar legden de spelregels uit aan de kinderen van het 4de leerjaar. Uitleggen, nadenken en strategisch je tegenspeler in de luren leggen terwijl je de glimlach bewaart.
zaaien
We wilden graag nog wat meer leven in de klas. De vissen waren voor velen niet voldoende. En om de haverklap dode sprinkhanen en harige spinnen zie ik dan weer minder zitten. We gaan voor plantjes! Vorige week dinsdag zaaiden we spinazie, radijsjes, tuinkers en twee soorten peterselie. Volg de groeicurve even met ons mee:
Nieuws over de rondes
De kringen en de rondes lukken al zeer wel. De leerlingen zetten zich veel harder in dan ik verwacht had. Een dikke, dikke pluim.
Bovendien zijn de kinderen in de klas zeer creatief, vindingrijk en kleine bourgondiërs. Charlotte bracht een cake mee en bracht zo de klas op een idee: Juf mogen we een proefronde?
We kwamen tot een compromis: op donderdag doe je ofwel stelronde, ofwel proefronde!
Lauranne koos alvast voor de proefronde. Ze bakte samen met oma een heerlijke appeltaart.
Heb je me nodig?
Dan kan je mij via deze weg bereiken. Dit adres wordt zo'n één keer per week geopend.