Ondanks haar drukbezette agenda kreeg onze groep Zilveren Passer de gelegenheid te kunnen genieten van een soloconcert van de harpiste Anneleen Lenaerts in de Bijloke in Gent.
Wij hebben, met veel dank voor de organisatie, kunnen genieten van het volgende programma geciteerd in onze uitnodiging:
...Met haar harp roept ze zowat alle nuances en kleuren van de regenboog op. In dit programma wordt dat duidelijk: vertrekpunt is een arrangement voor harp van de mooie vioolchaconne van Bach. Daarna komt werk van grote romantici uit verschillende hoeken van Europa, verlegt ze de focus op muziek uit eigen contreien en zet ze de harplegende Ekaterina Walter-Kühne in het zonnetje, die met haar fantasias op bestaande themas de wereld veroverde. Ze eindigt met de Moldau van Smetana.
Anneleen Lenaerts, zus van componist en dirigent Wouter Lenaerts, is een van de meest bekroonde harpisten van haar generatie.
Zij genoot haar harpopleiding bij Lieve Robbroeckx en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jana Bouskova, waar ze in 2008 het Master diploma harp met grootste onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Nadien trok ze naar Parijs voor de 'Cours de perfectionnement' aan de Ecole Normale de Musique bij Isabelle Perrin. Ze volgde bovendien master classes bij vele vooraanstaande harpisten. Verder studeerde ze ook Harmonieleer, Contrapunt en Fuga aan het Brusselse Conservatorium.
In december 2010 werd ze aangesteld als soloharpiste bij de Wiener Philharmoniker en de Weense Staatsopera.
Het is dan ook een aanrader om voor een meer uitgebreide biografie en allerlei info, foto's, video's, muziek enzomeer, te surfen naar haar persoonlijke site http://www.anneleenlenaerts.com/nl/bio
Anne Verbeure, jongerenreporter Soundcast vertelt ons het volgende over de keuze van haar instrument
Anneleen leerde op haar achtste piano spelen en kreeg al snel zin in een tweede instrument. Op aanraden van haar leraar notenleer en dirigent van het plaatselijke orkest koos ze voor de harp, een instrument dat ze tot dan toe nog nooit gezien of gehoord had.
Aanvankelijk stond Anneleen sceptisch tegenover de harp. Niet omwille van de zweverige reputatie van het instrument, maar omwille van woorden als eeltvingers, blaren en afzien. Eeltvingers horen nu eenmaal bij het bespelen van de harp. Die fysieke ervaringen waren in het begin best onaangenaam, herinnert ze zich. Ondertussen neemt ze ze voor lief. Na verloop van tijd ontdekte ze bovendien het ware karakter van de harp: een bijzonder groot kleurenpalet en veel mogelijkheden bij uitvoeringen van hedendaagse componisten.
Lenaerts startte met een Keltische harp, wat eigen is aan een opleiding harp. Ze schakelde al gauw over naar de concertharp. Zelf is ze een overtuigde liefhebber van de Franse Camac-harpen. Ook al maakte ze kennis met heel veel soorten, ze blijft zich tot nu toe het best voelen bij haar eerste orkestharp. Maar selectief zijn, is niet altijd mogelijk. Vaak kan Lenaerts niet haar eigen instrument bespelen voor een concert. Bij de Philharmoniker in Wenen bijvoorbeeld bespeelt ze een Lyon & Healy.
Dat harp vaak op de achtergrond verdwijnt, ligt vooral aan de onbekendheid van de muziekstukken die specifiek voor harp zijn geschreven. Lenaerts heeft nochtans mooie aanraders op haar repertoire staan, gaande van de impressionistische periode met werk als Danse Sacrée et Danse Profane van Debussy en Ravels Introduction et Allegro tot werk van de Belgische componist Joseph Jongen.
|